Newsroom

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDII), η Hydrogen Europe χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) να ορίσει φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απλοποίηση του αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου. Το Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί η συνολική συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανέρχεται στα 45% του συνολικού ενεργειακού μείγματος έως το 2030, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Hydrogen Europe και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Με βάση το REPowerEU, η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιτύχει την προμήθεια είκοσι εκατομμυρίων τόνων (20 Mt) πράσινου υδρογόνου έως το 2030 – 10 Mt παραγωγής στην Ευρώπη και 10 Mt εισαγωγής – κάτι που υποστηρίζουν οι νέοι δεσμευτικοί στόχοι για τους εξής τομείς:

• ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) να αποτελούν τουλάχιστον 5,7% όλων των καυσίμων έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου 1,2% στον τομέα της ναυτιλίας
• το 50% της βιομηχανίας εώς το 2030 να έχει πραγματοποιήσει την μετάβαση της στη χρήση πράσινουυδρογόνου (70% έως το 2035)

Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση του τομέα και θα καταστήσει το υδρογόνο βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, για τον τομέα των μεταφορών έχουν καθοριστεί μειώσεις των αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 16% έως το 2030. Αυτά είναι ισχυρά μηνύματα ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.

Περαιτέρω καλά νέα από το κοινοβούλιο σήμερα είναι η επιστροφή της αρχής της προσθετικότητας (additionality) στη νομική ρύθμιση, αντί της ανάθεσης αυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης (DelegatedAct) του RED II. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή της αρχής της προσθετικότητας για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Οι ευρωβουλευτές άκουσαν τις ανησυχίες του κλάδου ότι οι υπερβολικά αυστηροί κανονισμοί θα παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης αγοράς. Η Hydrogen Europe αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία και υποστηρίζει την αρχή της προσθετικότητας, αλλά έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των προτεινόμενων κριτηρίων και όχι την ίδια την αρχή. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της παραγωγής πράσινου υδρογόνου από νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της αποφυγής υπερβολικών περιορισμών σε μια αναδυόμενη αγορά.

Οι δεσμευτικοί στόχοι που ορίζονται στο RED II για τους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών θα συνεισφέρουν μεταξύ 9Mt-10Mt πράσινου υδρογόνου. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Unionspeech) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Στη δήλωσή της υποστήριξε ότι «το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την Ευρώπη» και ότι «το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά. Στόχος της Τράπεζας είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.
Θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς το Κοινοβούλιο και η Τσεχική Προεδρία επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν μια κοινή θέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το RED II. Ο κλάδος αναμένει ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο για να ξεκινήσει να πραγματοποιεί επενδύσεις.

«Αυτή είναι μια ακόμη ιστορική ημέρα για τον τομέα του υδρογόνου στην Ευρώπη και παγκοσμίως», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Oι δεσμευτικοί στόχοι για το ανανεώσιμο υδρογόνο και η δημιουργία ενός απλοποιημένου ρυθμιστικού πλαισίου, αποτελούν ισχυρά μηνύματα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη διασφάλιση της μεγέθυνσης της οικονομίας του υδρογόνου και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι αναγκαίο να φέρουμε την παραγωγή και τη ζήτηση σε μια ισορροπία και η νέα Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου είναι το κατάλληλο μέσο για να το επιτύχουμε».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV