Βαγγέλης
Θάνος

Η HENGAS , αποτελεί την πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα με Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου εγκεκριμένη από τη ΡΑΕ. Πλέον στόχο της εταιρείας αποτελεί η διεύρυνση της και σε άλλους δήμους .

Πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου για την περιοχή του Δήμου Σερβίων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή του Δήμου Σερβίων, θα αποτελείται από:

-Σταθμό συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής (4bar) της περιοχής των Σερβίων, θα εγκατασταθούν 2 σταθμοί αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου 2.000m3/h (CNG Station) στις περιοχές Σερβίων και Πλατανορρεύματος-Νέας Λάβας, που θα έχουν το ρόλο του σταθμού πόλης (City Gate Station) και θα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα από τους σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου σε πιέσεις έως και 200bar.

-Δίκτυο χαμηλής πίεσης. Το δίκτυο πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης 4 bar, το οποίο τροφοδοτείται με αέριο από το σταθμό αποσυμπίεσης 200/4 bar, και διανέμει το αέριο σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές, αποτελείται από το Βασικό δίκτυο (πρωτεύον δίκτυο ) σε σχήμα δακτυλίου και τα κλαδιά (δευτερεύοντα δίκτυα).

Πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2026

Πριν από λίγους μήνες η ίδια εταιρεία είχε πάρει την έγκριση της ΡΑΕ για το το πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2026. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου σε εννέα δήμους, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά ,η απόφαση αφορούσε τους Δήμους Δεσκάτης, Παιονίας, Πολυγύρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Τριπόλεως, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ο προϋπολογισμός του έργου για την πενταετία ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει σχεδίου, στο δίκτυο της εταιρείας προβλέπεται να προστεθούν 324,6 νέα χιλιόμετρα που θα οδηγήσει σε 18.711 νέους πελάτες.

Το έργο

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης προβλέπει σημαντική επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην προώθηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, προς όφελος των καταναλωτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου για την πενταετία 2022-2026 ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις και λοιπές πρόσθετες επενδύσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία, οι επενδύσεις προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων, τραπεζικού δανεισμού και επιχορηγήσεων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εθνικούς πόρους όπως ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Τέλος, η ΡΑΕ στην απόφαση έγκρισης του σχεδίου ανάπτυξης της HENGAS ανέφερε πως η εταιρεία οφείλει να μεριμνήσει προκειμένου τα Δίκτυα Διανομής που θα αναπτύξει στους εννέα δήμους, να είναι συμβατά με τη χρήση ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn