Connect with us

SPECIAL EDITIONS

HELLASTRON: Οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν τον οδηγό!

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδήγηση, Οδηγός, Οδική Ασφάλεια

Η είδηση βρίσκεται στον τίτλο της ημερίδας, που οργάνωσαν στις 10 Οκτωβρίου με αφορμή το πανευρωπαϊκό #projectEDWARD, η HELLASTRON μέλη της οποίας είναι, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις υποδομές: Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας που απαρτίζουν το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων με διόδια της χώρας.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πιλοτική εφαρμογή μέτρησης δεικτών επίδοσης (KPI’s) οδικής ασφάλειας, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 στο οδικό δίκτυο των μελών της HELLASTRON.

Αν και το σύγχρονο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της HELLASTRON ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών σε θέματα οδικής ασφάλειας όταν οδηγούν σε αυτό – σύμφωνα με τα ευρήματα της πρωτοποριακής έρευνας που πραγματοποίησε η HELLASTRON – έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Συγκεκριμένα το 84% των οδηγών αυτοκινήτων φορούν τη ζώνη ασφαλείας, οι 7 στους 10 τηρούν τα όρια ταχύτητας σε ανοικτά τμήματα του δρόμου (στις σήραγγες το ποσοστό πέφτει στο 50%) και ένα εντυπωσιακό 95% των μοτοσικλετιστών φορούν κράνος, ενώ τα μισά παιδιά ταξιδεύουν στα ειδικά παιδικά καθίσματα και 1 στους 3 επιβάτες στο πίσω κάθισμα φορούν ζώνη. Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου όμως, όπου οι 4 στους 10 οδηγούς χρησιμοποιούν τη συσκευή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ο κ. Σταύρος Σταυρής, Πρόεδρος της HELLASTRON, κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Λ. Οικονόμου. Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, την κομβική σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των παραμέτρων της οδικής ασφάλειας, που καθιστά εφικτή την επιλογή στοχευμένων πολιτικών και δράσεων και της δημιουργίας κουλτούρας οδικής ασφάλειας, που προσφέρει την αποτελεσματικότερη προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ζωής.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (International Road Federation) με έδρα τη Γενεύη, μέλος της οποίας είναι η HELLASTRON, κ. Β. Χαλκιάς και η κυρία Μ. Νιωτάκη, υπεύθυνη ποιότητας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Παύλος Μυλωνάς», εκπροσωπώντας την Πρόεδρο κυρία Β. Μυλωνά.

Ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Σταυρής έδωσε στη συνέχεια το πλαίσιο στόχων και δράσεων της Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Δ. Παπαγιαννίδη, που ανέλυσε το εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας και του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής Αστυνομικού Διευθυντή κ. Σ. Λάσκου, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις δράσεις της Τροχαίας, ειδικά στον τομέα των στρατηγικής μορφής εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στις μικρές ηλικίες. Την έρευνα της HELLASTRON παρουσίασαν οι κύριοι Κ. Παπανδρέου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ και Χ. Μαλίμογλου, της InVision Consulting.

Την διάσταση του μέλλοντος έδωσε η ειδική παρουσίαση του κ. Quentin Panissod, Foresight Officer του LEONARD, του hub Καινοτομίας και Προοπτικής του Ομίλου VINCI, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όπως π.χ. στην πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων, τη μείωση του χρόνου επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος ή τον «διάλογο» αυτόνομων οχημάτων με τις υποδομές.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του εθνικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια και έγινε σειρά ουσιαστικών τοποθετήσεων από τα παριστάμενα στελέχη του κλάδου, ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του IRF κ. Β. Χαλκιά, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο αποκλεισμού από ευρωπαϊκά κονδύλια οδικής ασφάλειας χωρών με μέσο όρο αξιολόγησης ασφαλείας οδικού δικτύου κάτω των 3 (από τα 5 κατά μέγιστο) αστέρων, κάτι που θα ισχύσει μετά την πάροδο μεταβατικής περιόδου τριών ετών.
Κλείνοντας την ημερίδα, που παρακολούθησαν πολλά στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και φορέων και των εταιρειών παραχώρησης και λειτουργίας, ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Σταύρος Σταυρής έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας την τεχνογνωσία, καταγραφική και εφαρμοστική, που η Ένωση και τα μέλη της έχουν αναπτύξει στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της μέτρησης των Κύριων Δεικτών Επίδοσης (KPI’s) για αξιοποίηση και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας και πρότεινε να επαναληφθεί η έρευνα και του χρόνου, ώστε να αποκτήσουμε συγκρίσιμα στοιχεία.

image_pdfimage_print

News in English

Doha metro Gold Line preview services start

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Gold Line Μετρό Κατάρ

Qatar Rail has launched a preview service for the Gold Line of the Doha metro which runs from Ras Bu Abboud west to Al Aziziyah. The 14km Gold line has 11 stations including an interchange with the north-south Red Line at Msheireb.

Gold Line services operate at five-minute intervals from 06.00 to 23.00 on Saturday to Thursday, and between 14.00 and 23.00 on Fridays.

Gold Line stations are fully accessible and air-conditioned. Each station has a customer information and Gold Club centre, separate male and female prayer areas, restrooms, security cameras and a first aid room. Live service updates are displayed on station monitors, and staff are on hand at all stations to assist passengers.

“The launch of the Gold Line service is another key milestone for Qatar Rail leading up to the delivery of our fully-fledged integrated network by 2020,” says Eng Abdulla Saif Al Sulaiti, chief of service delivery with Qatar Rail. “In the past few months, we have dedicated our efforts to deliver the expansion of Doha Metro services, and we are ahead of schedule.”

 

Source: railjournal.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Ελλάδα: 8 στους 10 «σερφάρουν» από το κινητό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έξυπνο τηλέφωνο σε χρήση

Διαρκώς πιο έντονο γίνεται σταδιακά το ψηφιακό προφίλ του Έλληνα, που αποδεικνύεται από τους πιο ένθερμους Ευρωπαίους στη χρήση των smartphones, την ίδια στιγμή που στρέφεται όλο και πιο συστηματικά στις ηλεκτρονικές αγορές. Η Ελλάδα είναι πιο αναπτυγμένη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης στη χρήση των “έξυπνων” κινητών, αφού το σχετικό ποσοστό φθάνει στη χώρα μας στο 84,3% (1ο εξάμηνο 2019), όταν ο μέσος όρος στην Κεντρική Ευρώπη είναι 68,6%.

Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων που κάνουν χρήση smartphone, βαίνει σταθερά αυξανόμενο, αφού το 2018 βρισκόταν στο 82,9% (62,4% στην Κεντρική Ευρώπη), το 2017 ήταν στο 74,5% (58,2% στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης) και το 2016 στο 69,5% (51,7% στην Κεντρική Ευρώπη).

Την ίδια στιγμή, πληθαίνει το κοινό των ψηφιακών αγορών, καθώς τρεις στους πέντε Έλληνες χρήστες (60%) έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο. Πιο θερμοί fun του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι νέοι ηλικίας 25-34 ετών, με το ποσοστό αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά τους τελευταίους έξι μήνες να ανέρχεται σε 75%. Αντίθετα, στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό αυτό φθίνει και κινείται στο 33%.

Συνολικά, η ενασχόληση των Ελλήνων με τον ψηφιακό κόσμο ποσοστιαία βρίσκεται στο 89% (ανεξαρτήτως συχνότητας), ενώ το 83% συνδέεται στο Διαδίκτυο σε καθημερινή βάση. Ο Έλληνας αφιερώνει 213 λεπτά την ημέρα στο σερφάρισμα, ενώ στις ηλικίες 18-24 ετών ο μέσος ημερήσιος χρόνος που δαπανάται στο Ίντερνετ είναι 291 λεπτά.

Στροφή στο mobile

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari (Focus on Tech Life tips) για το 3ο τρίμηνο του 2019, οι Έλληνες εξελίσσονται σε φανατικούς οπαδούς του mobile internet, αφού οι οκτώ στους δέκα (80%) περιηγούνται στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τους. Μάλιστα, δύο στους τρεις χρήστες (65%), ηλικίας 35 έως 54 ετών δηλώνουν ότι συνδέονται στο Ίντερνετ από το κινητό τους έως μία ώρα την ημέρα. Στο μεταξύ, το 64% των χρηστών ηλικίας 13 έως 24 ετών απαντά ότι συνδέεται πάνω από μία ώρα ημερησίως στο Διαδίκτυο από το κινητό.

Ακόμη και εντός σπιτιού, τα μέλη των ελληνικών νοικοκυριών προτιμούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο από φορητές συσκευές: κινητό τηλέφωνο 84% και laptop 59%.

Στο μεταξύ, ένας στους έξι χρήστες στην Ελλάδα (16%) απαντά ότι έχει δύο ή τρεις συνδέσεις κινητής. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τέσσερις στους πέντε (78%) κάνουν χρήση applications από το κινητό τους. Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι αυτές για την επικοινωνία – Viber, Messanger, Skype – 64%, ακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (58%) και έπονται τα apps μουσικής ή βίντεο (48%).

Αρκετά δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό είναι και οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, με το 46% να δηλώνει ότι έχει PAY TV. Αναλυτικά, ένα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική έχει συνδρομητική τηλεόραση, ενώ στα νοικοκυριά με τέσσερα ή και περισσότερα μέλη το ποσοστό φθάνει το 51%.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Στο 2,5% το επιτόκιο του ευρωομολόγου της Μυτιληναίος – Στα 1,3 δισ. ευρώ οι προσφορές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Έκλεισε πριν λίγο το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ευρωομόλογο της Μυτιληναίος με υπερκάλυψη στα 1,3 δισ. ευρώ και επιτόκιο στο 2,5%, σηματοδοτώντας μία σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει ευνοϊκό κόστος δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, 18/11, η εταιρεία, με επίσημη ανακοίνωσή της, προέβη στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης. Σύμφωνα με την Μυτιληναίος, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα