Νίκος
Καραγιάννης

Άρθρο του Γιάννη Οικονομίδη, Σύμβουλος Διοίκησης για Έργα Υποδομής της TUV HELLAS (TUV NORD)

Στα επόμενα χρόνια και σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, οδηγούμαστε σε ταχεία ψηφιοποίηση (digitalization) των πάντων.

Κατά συνέπεια τόσο ο κατασκευαστικός, όσο και ο μελετητικός κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα μια και ήδη οι αλλαγές τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και η προσαρμογή μας θα έπρεπε να είχε γίνει χθες.

Το νέο πλέον εργαλείο για μελετητές και κατασκευαστές είναι το ΒΙΜ ( Building Information Modeling)

Το Building Information Modeling (BIM) είναι ένα εργαλείο/πλατφόρμα που συνδυάζει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μιας κατασκευής και ταυτόχρονα διαθέτει και όλα τα απαραίτητα accessories για την διαχείριση της κατασκευής.

Το Building Information Modeling βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη των υποδομών ταχύτερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το πεδίο εφαρμογής της μεθοδολογίας δεν περιορίζεται στο σχεδιασμό ή/και τη μελέτη. Η χρήση του και τα πλεονεκτήματά του επεκτείνονται σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου, υποστηρίζοντας υπηρεσίες όπως: Η διαχείριση του χρόνου και το project management /4D, η διαχείριση κόστους (cost management /5D), τα θέματα κατασκευασιμότητας (constructability), ακόμη τα θέματα της βιωσιμότητας / sustainability 6D και διαχείρισης λειτουργιών (operations management 7D).

Το τελικό προϊόν μιας τέτοιας ολιστικής διαδικασίας δεν είναι απλά μια καλύτερη κατασκευή, ούτε ένα απλό 3D μοντέλο στον υπολογιστή. Είναι ένα πλήθος πληροφοριών που συνδυάζουν το εικονικό με το πραγματικό, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής μέχρι την λειτουργία και την συντήρησή της.
Λογισμικό BIM χρησιμοποιείται από άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, λειτουργούν και συντηρούν διάφορες υποδομές σε τομείς όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δρόμοι, λιμάνια, σήραγγες κλπ.

Η TÜV HELLAS και η CCC ACADEMY ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και εστίασαν τις προσπάθειές τους στην εφαρμογή του Building Information Modelling.

Σχεδιάσαμε πέντε Σχήματα Πιστοποίησης / εξειδικεύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κατασκευαστικής βιομηχανίας καλύπτοντας το σύνολο των βασικών απαιτήσεων όλων λειτουργιών του Building Information Modeling.

Κάθε σχήμα Πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις του ISO 19650-1/2 standard ενώ αποτελεί από μόνο του το αντίστοιχο επίπεδο τεχνικής γνώσης του ΒΙΜ.

Τα Σχήμα Πιστοποίησης ΒΙΜ έχουν ως ακολούθως:

o ΒΙΜ foundation (Level 1)
o BIM Specialist (Level 2)
o BIM Coordinator (Level 3)
o BIM Common Data Environment (Level 4)
o BIM Manager (Level 5)

Όλα Σχήματα Πιστοποίησης /εξειδικεύσεις Πιστοποίησης υποστηρίζονται από αντίστοιχα Προγράμματα εκπαίδευσης που εκτελούνται από την ΒΙΜ Academy, ενώ η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διενεργεί στο τέλος του κύκλου της εκπαίδευσης την πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας των συμμετεχόντων.

Αδιαμφισβήτητα η πιστοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων αναδεικνύεται σε μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Δια Βίου Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων διότι αγγίζει δύο πολύ σημαντικά πεδία, την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την επαγγελματική ευελιξία στην αγορά εργασίας, των επαγγελματιών που καλούνται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Η ενημέρωση αυτών των επαγγελματιών και η συστηματοποίηση των γνώσεων τους ώστε να μπορούν αυτές να εξελιχθούν σε ικανότητες στο εργασιακό πεδίο, είναι ένα στοίχημα της σημερινής εργασιακής πραγματικότητας.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα ξεκινούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020 με τα δύο πρώτα levels ΒΙΜ foundation (Level 1) και BIM Specialist (Level 2) και φυσικά από τον Οκτώβριο 2020 θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Το ΒΙΜ foundation (Level 1) απευθύνεται όχι μόνο σε εξειδικευμένο προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως μηχανικούς ή αρχιτέκτονες, αλλά και σε κλάδους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του σχεδιασμού, των κατασκευών, της διαχείρισης λειτουργίας εγκαταστάσεων, τεχνικής υποστήριξης πωλήσεων, κλπ των οποίων ο ρόλος απαιτεί να χειρίζονται δεδομένα που προκύπτουν έπειτα από την αξιοποίηση και εφαρμογή της τεχνολογίας του ΒΙΜ.

Το BIM Specialist (Level 2) απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό εργάζεται αποκλειστικά σε πρακτικό επίπεδο όπως σε αρχιτεκτονικά γραφεία ή σε κατασκευαστικές εταιρίες και η εργασία αφορά την παραγωγή σχεδίων και μοντέλων (BIM Developers, BIM Architects, BIM Engineers και BIM Designers).

Προκειμένου να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για τον επαγγελματία που έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί κρίνεται απαραίτητη η ένταξη του σε ανάλογη ομάδα που λειτουργεί σε περιβάλλον ΒΙΜ. Μέσα σε αυτή την ομάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει την τεχνολογία ΒΙΜ με στόχο να φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο κατοχής και διατήρησης της σχετικής τεχνικής γνώσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV