Connect with us

Μετρό Αθήνας

H ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Η ανάπτυξη Μετρό μένει πίσω

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς η κουβέντα για τις συγκοινωνίες φουντώνει όλο και πιο πολύ, πίσω μένει η ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα. Το μέσο κλείνει σε λίγες μέρες 11 χρόνια παρουσίας στην πόλη και μαζί με τον ΗΣΑΠ έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι συγκοινωνιακοί καταλύτες του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Σε απόλυτα νούμερα το δίκτυο των 3 γραμμών είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και ενώ ξεκίνησε με μεγαλύτερες προοπτικές εντέλει όσο περνούν τα χρόνια τόσο οι επεκτάσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς. Σε ένα χρόνο από τώρα κλείνουμε 20 χρόνια από την εκκίνηση των πρώτων εργασιών Μετρό και από τότε η ανάπτυξη είναι μάλλον μέτρια.

Αν υποθέσουμε ότι μέσα στο 2011 θα παραδοθούν οι υπόλοιπες επεκτάσεις που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένες στο πρόβλημα με τα ηλεκτρομηχανολογικά τότε θα δούμε ότι στα 20 πρώτα χρόνια μπήκαν σε λειτουργία δύο γραμμές που η μία έχει μήκος 17χλμ και 20 σταθμούς και η άλλη έχει μήκος 42χλμ (μαζί με το δίκτυο του Προαστιακού) και 21 σταθμούς. Συνολικά 59χλμ δίκτυο και 41 σταθμούς.

Αν το δούμε ιστορικά τα νούμερα αυτά δεν είναι μικρά. 41 σταθμοί σε 20 χρόνια δεν είναι λίγοι σε μια προβληματική πόλη με κορεσμένους δρόμους και αρχαία παντού. Το ζήτημα είναι ότι οι δεκαετίες αργοποριών και απραξίας δημιουργούν την αίσθηση του «δεν είναι αρκετό». Τα 5 εκατομμύρια που υπάρχουν σε αυτή την πόλη κάνουν το όλο εγχείρημα να μικραίνει παρότι δεν είναι μικρό.

Το απογοητευτικό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου δεν βλέπουμε την ένταση των κατασκευών να συνεχίζεται αλλά αντιθέτως να μειώνεται συνεχώς. Για να καταλάβουμε όλοι περί τίνος πράγματος μιλάμε ας δώσουμε μερικά στοιχεία.

Το 1997 όταν κατασκευάζονταν οι πρώτοι σταθμοί το αντικείμενο ήταν 19 σταθμοί προς 4 κατευθύνσεις, το 2002 με την προετοιμασία της Ολυμπιάδας κατασκευάζονταν 8 σταθμοί (+4 κοινοί με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο) προς 4 κατευθύνσεις, το 2007 κατασκευάζονταν 10 σταθμοί προς 4 κατευθύνσεις.

Το 2012 αν υποθέσουμε ότι θα παραδοθούν οι υπόλοιπες επεκτάσεις αλλά θα ξεκινήσει αυτή του Πειραιά τότε συνολικά θα κατασκευάζονται 6 σταθμοί σε μία μόνο κατεύθυνση. Φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι ειδικά το βόρειο άκρο της γραμμής 3 ολοκληρώθηκε. Τα άλλα 3 όμως;

Στην καλύτερη περίπτωση αν τον επόμενο χρόνο ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της Γραμμής 4 θα έχουμε ανάδοχο το 2013 και βλέπουμε. ¶ρα για τα επόμενα χρόνια οι σταθμοί που θα λειτουργούν στην Αθήνα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και προς το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουμε λειτουργία των νέων επεκτάσεων και των νέων σταθμών. Ως γνωστόν η κατασκευή του Μετρό προϋποθέτει χρόνο και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα στα έργα Μετρό ήταν πάντα παρούσες.

Εδώ λοιπόν έρχεται το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη Μετρό στην Αθήνα έχει χάσει την φλόγα της και η αρχική ιδέα της γρήγορης ανάπτυξης των γραμμών και την κάλυψης των περισσότερων περιοχών πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Είναι αριθμητικά και μαθηματικά βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια το δίκτυο θα παραμείνει ως έχει και μετά το 2018 θα δούμε νέες γραμμές και νέους σταθμούς. Ως τότε η Αθήνα πρέπει να έχει οργανώσει τις συγκοινωνίες της και να σκέφτεται το μέλλον του Μετρό καθώς ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η σημερινή κρίση όπως και να έχει κάποια στιγμή θα περάσει και η κληρονομιά που θα αφήσει θα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το κίνητρο όμως θα λείπει καθώς το σημερινό δίκτυο εξακολουθεί να είναι λειτουργικό αλλά όχι πρακτικό για πολλές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Με την τάση της πόλης αυτής να αναπτύσσεται πιο πολύ κάθετα (σε ύψος δηλαδή) παρά οριζόντια (σε έκταση) την κάνει ιδανική για χρήση Μετρό. Το Μετρό του Λονδίνου με 11 τεράστιες γραμμές Μετρό μεταφέρει 3 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα δηλαδή περίπου 270.000 επιβάτες ανά γραμμή. Το Μετρό της Αθήνας με 3 γραμμές (εκ των οποίων οι 2 ατελείς) μεταφέρει περίπου 1.050.000 επιβάτες την ημέρα δηλαδή περίπου 350.000 επιβάτες ανά γραμμή. Και αυτό λόγω της πολύ σφιχτής δόμησης της.

Η κατάληξη του συλλογισμού μου είναι πως η χαλάρωση της ανάπτυξης Μετρό στην Αθήνα μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες. Οι κινήσεις συγχώνευσης είναι σωστές καθώς οι πολιτικές θα είναι κοινές. Που είναι όμως το όραμα της ανάπτυξης. Το έφαγε και αυτό η κρίση;

 

image_pdfimage_print

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Το Ελληνικό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την επέκταση προς Γλυφάδα;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετροπόντικας κατά την εκσκαφή

Ερώτηση έκπληξη κατέθεσε στη Βουλή ο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Νότια της Β’ Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Συγκεκριμένα ζητά την επέκταση της Γραμμής 2, του Μετρό της Αθήνας από το Ελληνικό μέχρι τη Γλυφάδα.

Όπως σημειώνει στο κείμενο του ο κ.Κυρανάκης, από το 2016 η “Αττικό Μετρό Α.Ε.” είχε γνωστοποιήσει πως “προωθούνται νέα έργα για ωρίμανση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα”, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Γλυφάδα.

Ο βουλευτής μάλιστα επισημαίνει πως παρά το γεγονός πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα άλλαζε το συγκοινωνιακό χάρτη των Νοτίων Προαστίων, θα συνέβαλε σημαντικά στην αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών (Λ. Βουλιαγμένης, Λ. Ποσειδώνος) και θα διευκόλυνε την πρόσβαση στο κέντρο της Γλυφάδας που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες της Αθήνας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Στην ερώτηση του ο κ.Κυρανάκης ζητά να μάθει τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσει το έργο επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς Γλυφάδα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Πρόκειται για επέκταση 3 χλμ, με 2 νέους σταθμούς από το Ελληνικό μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας, με ενδεικτικό κόστος 240 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να ξεκαθαρίζει τη χάραξη, τους σταθμούς και το κόστος. Είναι δηλαδή προς το παρόν, μία γραμμή πάνω στο χάρτη.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως παρά το ενδιαφέρον του βουλευτή για μία επέκταση πολλή σημαντική για τα νότια προάστια και λόγω της μεγάλης επένδυσης για το Ελληνικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη δούμε να υλοποιείται τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, κυρίως λόγω άλλων επεκτάσεων που είναι σε προτεραιότητα. Υπάρχει η Γραμμή 4, που εκτός από την πρώτη φάση (Άλσος Βεϊκου-Γουδή) που είναι σε δημοπράτηση, ετοιμάζονται οι επόμενες φάσεις προς τα Βόρεια Προάστια, προς τα δυτικά και τα ανατολικά.

Επίσης ακόμα και χρηματοδοτοτικά δεν υπάρχει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τώρα δείχνει πως δύσκολα θα είναι και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Η ερώτηση όμως του κ.Κυρανάκη σε αυτή τη δεδομένη στιγμή (με τα έργα στο Ελληνικό να είναι προ των πυλών), θα είναι μία πρώτης τάξη ευκαιρία να δούμε τις προθέσεις τόσο του Υπουργείου Υποδομών όσο και της Αττικό Μετρό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Γραμμή 4: Ανοίγουν οι τεχνικές προσφορές, τα βήματα μέχρι την υπογραφή της χρυσής σύμβασης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δίκτυο Μετρό Αθήνας

Ένα μεγάλο βήμα μπρος για τον διαγωνισμό της Γραμμής 4 του Μετρό, θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρει απόφαση το Δ.Σ. για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαικασία.

Τι σημαίνει αυτό; ότι θα «ξεπαγώσει» ο διαγωνισμός και για 10 ημέρες θα μπορούν οι δύο εναπομείνασες κοινοπραξίες να ερευνήσουν εξονυχιστικά τους τεχνικούς φακέλους του αντίπαλου σχήματος.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ

Στη συνέχεια και για ένα διάστημα περίπου 30 ημερών θα μπορούν να υποβάλλουν τυχόν προσφυγές η μία ενάντια στην άλλη οι οποίες θα μπορούν να φτάσουν και πάλι μέχρι το ΣτΕ.

Αυτό είναι και το επόμενο κρίσιμο σημείο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Πηγές της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι εκατέρωθεν οι δύο ενδιαφερόμενοι θα προσπαθήσουν με δικαστικό τρόπο να «πετάξουν» εκτός διαδικασίας τον αντίπαλο για να μείνουν μόνες στην κούρσα διεκδίκησης του χρύσου συμβολαίου του 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

«Είναι τόσο μεγάλο το συμβόλαιο και δίνει τόσο μεγάλη επιχειρηματική και οικονομική δύναμη στον νικητή για την επόμενη δεκαετία, που θα δωθεί μάχη που ίσως κριθεί στις πιο απίθανες ελλείψεις που μπορεί να παρατηρηθούν στους τεχνικούς φακέλους» σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Στην Αττικό Μετρό, πάντως δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, πως σε κάθε περίπτωση, μετά από το «δύσκολο 2019» και τις δικαστικές εμπλοκές, είμαστε προς το τέλος της διαδικασίας.

Μεγάλος στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση μέσα στο 2020 και να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Προς το παρόν δεν ρισκάρουν να ποντάρουν στο πότε θα φτάσουμε στο «σημείο μηδέν» του διαγωνισμού που δεν είναι άλλο από την ημέρα που θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.

Εκεί, σε περίπτωση που τα έχουν καταφέρει και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI και η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM θα μάθουν ποιος θα γίνει ο ανάδοχος για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το απόλυτο κριτήριο είναι το ποσοστό έκπτωσης. Παράγοντες κοντά στο διαγωνισμό θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια πολύ μεγάλη έκπτωση λόγω του εντυπωσιακά μεγάλου προϋπολογισμού του έργου που εκτινάσσει το ρίσκο όσο θα μεγαλώνει η έκπτωση.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν αυτό να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να υπογραφεί εντός του επόμενου έτους η σύμβαση.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μπορεί η Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών να μην το διαφημίζουν, όμως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη. Με κόστος 1,45δισ.ευρώ που αν συνυπολογίσουμε και το ΦΠΑ ανεβαίνει στα 1,8δισ.ευρώ.

Η χρυσή σύμβαση θα έχει αρχική διάρκεια 96 μήνες, δηλαδή 8 χρόνια. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και την ΕΤΕπ.

Είναι το μεγαλύτερο από άποψη κόστους έργο Μετρό όλων των εποχών για την Ελλάδα.Το αντικείμενο του έργου με 12,9χλμ διπλής υπόγειας γραμμής και 15 σταθμούς, είναι επίσης δεύτερο μεγαλύτερο αυτοτελές έργο Μετρό Ελλάδα. Είναι μικρότερο μόνο από το αντικείμενο του έργου ανάπτυξης των Γραμμών 2 και 3 τη δεκαετία του 1990

Κατά τη διάρκεια του έργου αναμένεται να απασχοληθεί αριθμός ρεκόρ εργαζομένων τόσο στην εργολαβία όσο και σε έμμεσες θέσεις εργασίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Μετρό: Αναζητείται χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και αγορά συρμών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός Μετρό Γραμμής 1

Αναζητείται χρηματοδότηση που θα δώσει την ευκαιρία στην Αττικό Μετρό να βάλει στις «ράγες» την διαδικασία αναβάθμισης παλιών συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό αλλά και την αγορά νέων συρμών που θα εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Παράλληλα σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ γίνεται προσπάθεια να ξεμπλεχθεί το κουβάρι για την προμήθεια και τοποθέτηση νέων πυλών ασφαλείας που θα είναι συμβατοί με το νέο ηλεκτρονικό «έξυπνο εισιτήριο».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΡΜΩΝ

Ένας πρώτος στόχος είναι να γίνει αναβαθμιση περίπου 15 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό κόστους περίπου 70-80εκατ.ευρώ. Πρόκειται για συρμούς που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 35 χρόνια και είναι η λεγόμενη σειρά 8. Αφορά 75 βαγόνια (15 τρίδυμα και 20 δίδυμα) που με την αναβάθμιση τους θα είναι επιπέδου σύγχρονων συρμών Μετρό και παράλληλα θα επεκταθεί η ζωή τους κατά περίπου 20-25 χρόνια.

Ένα από τα ερωτηματικά είναι που θα γίνει η ανακατασκευή των συρμών μιας και δεν υπάρχουν πολλά μηχανοστάσια που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου επιπέδου εργασίες. Αυτό σύμφωνα με πηγές κοντά στο διαγωνισμό είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει μία νέα αγορά η οποία θα μπορεί, εντός Ελλάδας να φέρνει εις πέρας τέτοια έργα και που στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, προχωρά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, από κάποια ανακατομή σε κάποιο από τα προγράμματα (πιθανότερο βέβαια από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος είναι η αγορά 6-7 συρμών που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη γραμμή 3 προς Αεροδρόμιο. Σήμερα οι διαθέσιμοι συρμοί πραγματοποιούν δύο δρομολόγια ανά ώρα προς και από το «Ελ.Βενιζέλος». Με την επέκταση τη σταδιακή επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά (το 2020 μέχρι τη Νίκαια και το 2021 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο), είναι απαραίτητη η προσθήκη επιπλέον συρμών μιας και θα προστεθούν 7,5χλμ και 6 νέοι σταθμοί.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό, είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Η βούληση υπάρχει, η χρηματοδότηση αναζητείται, αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 90εκατ.ευρώ και αφορά την προμήθεια ειδικού τύπου συρμών, οι οποίοι λέγονται διρευματικοί.

Είναι συρμοί που κινούνται με ηλεκτρισμό, τόσο στο δίκτυο του Μετρό που τραβούν ρεύμα από το έδαφος (από την τρίτη ράγα που είναι τοποθετημένη κατά μήκος των γραμμών) αλλά και από το σιδηροδρομικό δίκτυο (από τον παντογράφο που τραβά ρεύμα από τις εναέριες γραμμές).

BRAIN DRAIN

Αν και στην Αττικό Μετρό φιλοδοξούν να προχωρήσουν τα παραπάνω έργα αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για τις επεκτάσεις των δικτύων, αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Η εταιρεία πάσχει από «brain drain». Το προσωπικό της Α.Μ. από τα πλέον καταξιωμένα και ανώτατου επιστημονικού επιπέδου έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για στελέχωση στα περισσότερα τμήματα. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά από τα στελέχη της Αττικό Μετρό έχουν βρει απασχόληση στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και καλύτερες αμοιβές.

Ένα μεγάλο στοίχημα, που είναι και μία γενική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση αυτού του προσωπικού αλλά και της έλευσης νέου επιστημονικού προσωπικού στην οποία θα μεταλαμπαδευτεί το know-how που έχει συγκεντρωθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σε έργα Μετρό (και πιο πρόσφατα σε έργα Τραμ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα