Νίκος
Καραγιάννης

Στο κέντρο της Αθήνας επιστρέφουν μετά από δύο δεκαετίες τα έργα Μετρό. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε η κατάληψη των εργοταξίων σε σταθμούς και φρέατα για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Οι πρόδρομες εργασίες (με ανάδοχο την ΕΡΕΤΒΟ) για την κατασκευή της γραμμής έχουν ήδη ξεκινήσει και πλέον ένας-ένας οι χώροι που περικλείουν τα εργοτάξια των μελλοντικών σταθμών δεσμεύονται για λογαριασμό της Αττικό Μετρό.

Τα εργοτάξια που με αποφάσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ έχουν ήδη δεσμευθεί είναι στις θέσεις των σταθμών: Δικαστήρια, Ακαδημία, Άλσος Βεϊκου, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό και Κατεχάκη. Σε αυτα τα εργοτάξια θα μπορεί η ΕΡΕΤΒΟ να ξεκινήσει, αφού ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι σχετικές μελέτες, τις εργασίες μετακίνησης των δικτύων και τις αρχαιολογικές εργασίες (ανάλογα με την εξέλιξη των έργων).

Οι 3 ομάδες εργοταξίων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό έχουν χωριστεί σε 3 ομάδες οι εργοταξιακοί χώροι:

Α` ομάδα: Αφορά 9 θέσεις: Άλσος Βεΐκου, Κατεχάκη, Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι και τα φρέατα σε Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

Β` ομάδα: Αφορά 9 θέσεις: Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος. Τη σήραγγα ανοικτού ορύγματος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ Φορμίωνος και Δικαιοσύνης.

Γ` ομάδα: Αφορά επτά θέσεις: τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και το φρεάτιο Νήαρ Ήστ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι αποφάσεις δέσμευσης των χώρων θα προχωρήσει και τις επόμενες ημέρες ανοίγοντας ένα-ένα όλο και περισσότερα εργοτάξια στην πόλη.

Σημειωτέον, τα έργα ξεκινούν με τις πρόδρομες εργασίες οι οποίες όταν θα ολοκληρώνονται, θα παραδίδονται στην κοινοπραξία κατασκευής της γραμμής 4 στο τμήμα Άλσος Βεΐκου-Γουδή, ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Η σύμβαση του συμβολαίου μαμούθ του 1,8 δισ.ε ευρώ για τα κυρίως έργα, εκτιμάται πως θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατασκευή Μετρό και πάλι στο κέντρο της πόλης

Αξιοσημείωτο είναι πως τα έργα Μετρό επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης 21 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων για τα πρώτα τμήματα των γραμμών 2 και 3. Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό αποτελούν την τετράδα των σταθμών του κέντρου της Αθήνας. Η κατάληψη των εργοταξίων θα φτάσει κατ`ελάχιστο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και οι Αθηναίοι θα πρέπει και πάλι να συνηθίσουν την παρουσία τους και τις απαραίτητες στενώσεις των δρόμων που αναπόφευκτα θα φέρουν.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τα δύο σημαντικότερα εργοτάξια στην πρώτη φάση των έργων είναι στην Κατεχάκη και στο Άλσος Βεΐκου. Εκεί, στα φρέατα που θα δημιουργηθούν και θα αποτελούν τις απολήξεις της νέας γραμμής, θα έρθουν περίπου προς το τέλος του 2022 οι νέοι μετροπόντικες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι καινούργιοι.

Το ταξίδι τους αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2,5-3 χρόνια, με την αίρεση πως δεν θα κολλήσει η κατασκευή κάποιου σταθμού. Σε υπόγεια έργα όπως αυτά του Μετρό οι εκπλήξεις είναι πολλές και κάποιες φορές αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του σταθμού Πειραιά που χρειάστηκε ελαφρά μετακίνηση της θέσης του και παλαιότερα του σταθμού Μοναστηράκι, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η “κόκκινη” περιοχή των αρχαιολογικών είναι ακριβώς η τετράδα του κέντρου.

Οι νέες περιοχές που θα αποκτήσουν Μετρό

Ο Δήμος Αθηναίων θα αποκτήσει πέρα από τους 4 νέους σταθμούς στο κέντρο, και άλλους 6 σταθμούς σε Αλεξάνδρας, Γκύζη (Δικαστήρια), Κυψέλη, Ελικώνος, Ιλίσια και Γουδή.

Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν έχοντας σταθμούς Μετρό είναι το Γαλάτσι με 2 σταθμούς (Γαλάτσι, Άλσος Βεΐκου), Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου με 2 σταθμούς (Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου).

Όλες οι περιοχές που θα πάει η γραμμής 4 είναι πυκνοκατοικημένες και με τη σύνδεση που θα προσφέρει με άλλες γραμμές θα δημιουργήσει ένα συνεκτικό δίκτυο Μετρό που θα καλύπτει σημαντικά την πόλη. Οι σταθμοί σύνδεσης με άλλες γραμμές είναι: Ακαδημία (με το σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2 μέσω υπόγειας διάβασης), Ευαγγελισμός (με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3).

Με την λειτουργία των 15 σταθμών της γραμμής 4 η Αθήνα θα φτάσει τους 86 σταθμούς. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται άλλες σχεδιαζόμενες επεκτάσεις, όπως αυτές προς Ίλιον, Γλυφάδα και Καλλιθέα που θα φέρουν την πρωτεύουσα κοντά στους 100 σταθμούς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV