Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά το έργο Μετρό για τη γραμμή 4 και όπως όλα δείχνουν, το 2026 αναμένεται να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους οι δύο μετροπόντικες “Νίκη” και “Αθηνά”. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η διάνοιξη της σήραγγας της νέας γραμμής μετρό, δείχνει να έχει μπει σε μια σειρά καθώς μπαίνοντας στο 2024 αυτό που απασχολεί είναι περισσότερο το θέμα των επιδόσεων.

Στη γραμμή 4 του Μετρό έχουμε διάνοιξη από δύο μετροπόντικες. Ο πρώτος μετροπόντικας που ξεκίνησε από το Φρέαρ Κατεχάκη όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο έργο στο ypodomes, ξεκίνησε μέσα στο Φθινόπωρο και έχει διανύσει περίπου 500 μέτρα και ενδεικτικά, αυτές τις ημέρες βρίσκεται χοντρικά στο ύψος του υπουργείου Δικαιοσύνης). Ο ρυθμός διάνοιξη της σήραγγας είναι περίπου 12-13 μέτρα την ημέρα αλλά σε κάποιες ημέρες έχει επιτευχθεί διάνοιξη ακόμα και 18 μέτρα.

Η διάνοιξη σταματά συχνά-πυκνα για συντήρηση και αλλαγή εξαρτημάτων στο βαρύ μηχάνημα. Αν διατηρηθούν αυτοί οι χρόνοι, τότε πριν από το Πάσχα ο μετροπόντικας θα περάσει κάτω από τον πρώτο σταθμό ΓΟΥΔΗ. Μέσα στο έτος εκτιμάται πως μπορεί να περάσει και από τους σταθμούς ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΙΛΙΣΙΑ. Η Ελληνικό Μετρό να θυμίσουμε πως “βάφτισε” το πρώτο μηχάνημα “Νίκη”.

Ο δεύτερος μετροπόντικας

Ο δεύτερος μετροπόντικας με το όνομα “Αθηνά” στο εργοτάξιο Βεϊκου ετοιμάζεται από το Φθινόπωρο και όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η συναρμολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Αυτό θα σημάνει και την εκκίνηση των και να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές διανοίξεις η οποία αναμένεται να ενταθεί και να αρχίζει να πιάνει 12-13 μέτρα ανά ημέρα μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2023 ο δεύτερος μετροπόντικας, ενδέχεται (έχοντας ξεκινήσει από τον τερματικό σταθμό ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ) να προλάβει να περάσει από τον σταθμό ΓΑΛΑΤΣΙ. Εδώ υπάρχει η αισιοδοξία πως το δεύτερο ΤΒΜ θα μπορέσει να απορροφήσει τις καθυστερήσεις που έχουν μαζευτεί καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία από τον πρώτο μετροπόντικα.

Σχετικά με τα breakthrough που είναι ίσως και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην κατασκευή μιας γραμμής μετρό (όταν εισέρχεται δηλαδή ο μετροπόντικας μέσα στον υπό κατασκευή σταθμό), η εκτίμηση είναι πως θα πραγματοποιηθούν σε τρεις κεντρικούς σταθμούς, δηλαδή στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ και ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

Τα δύο μηχανήματα με τον ρυθμό αυτό εκτιμάται πως θα ολοκληρώσουν την διάνοιξη της σήραγγας και θα μπορέσουν να συναντηθούν μέσα στο 2026. Η προκαθορισμένη συνάντηση είναι στην περιοχή του Ευαγγελισμού αλλά ευτυχώς όχι στο σημείο που υπάρχει εμπλοκή.  Η αποσυναρμολόγηση των δύο μηχανημάτων (αρχικά του πρώτου και στη συνέχεια του δεύτερου) και η έξοδος τους έχει προβλεφθεί να γίνει από το Φρέαρ Διακλάδωσης λίγο πιο βόρεια από τον σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ κοντά στην Πινακοθήκη όπου εκεί εκτελούνται εργασίες.

Το σημαντικό στοιχείο σχετικά με τους μετροπόντικες είναι πως με την εκκίνηση και του δεύτερου μηχανήματος, ουσιαστικά δίνεται ώθηση σε ένα σημαντικό τμήμα της κατασκευής της γραμμής 4 που είναι η σήραγγα της. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η νέα γραμμή θα διαθέτει όπως και οι γραμμές 2 και 3 μια σήραγγα με δύο γραμμές που θα εξυπηρετεί και τις δύο κατευθύνσεις.

Οι σταθμοί

Η γραμμή 4 του Μετρό διανοίγεται από τους μετροπόντικες και προβλέπεται η λειτουργία 15 νεών σταθμών. Σχετικά με την πορεία κατασκευής των σταθμών, εδώ οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από τις πρόδρομες εργασίες είναι περίπου ενός έτους. Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την εμπλοκή αρκετών διαφορετικών οργανισμών στα δίκτυα, στην καθυστέρηση εγκρίσεων αλλά και σε επιμέρους αρχαιολογικές εργασίες.

Σήμερα το σχήμα AVAX-GHELLA-ALSTOM που έχει αναλάβει το κυρίως έργο της γραμμής 4, έχει ξεκινήσει έργα στους σταθμούς ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ και ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Πιο προχωρημένος είναι ο σταθμός στο Κολωνάκι όπου η εκσκαφή είναι στο επίπεδο -2 (περίπου στο 15%) έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πασσάλων και ξεκινά η τοποθέτηση αγκυρίων. Στο εργοτάξιο της Ακαδημίας εκτελούνται έργα σε δύο από τους τέσσερις συνολικά χώρους ενώ ξεκίνησε η εκσκαφή και στα Δικαστήρια.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα και στα εργοτάξια των σταθμών ΓΑΛΑΤΣΙ και ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ όπου εκεί αναμένεται η έγκριση των απαραίτητων μελετών για να ξεκινήσουν οι εκσκαφες για τη δημιουργία του κελύφους. Επόμενος σταθμός που θα παραληφθεί από το κατασκευαστικό σχήμα είναι ο σταθμός ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.

Επίσης εργασίες εκτελούνται σε τρία φρέατα. Πιο συγκεκριμένα στο Φρέαρ ΕΥΔΑΠ (βόρεια του σταθμού ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ), στο Φρέαρ ΓΝΑ (πάνω από την Κατεχάκη, όπου εκεί ολοκληρώθηκε η εκσκαφή, έγινε η στεγανοποίηση του πυθμένα και τοποθετείται οπλισμός ενώ σύντομα θα γίνει σκυροδέτηση) και στο Φρέαρ Δικαιοσύνης (ανάμεσα Κατεχάκη και Γουδή όπου τοποθετούνται πάσσαλοι και ξεκινά η εκσκαφή.

Οι πρόδρομες εργασίες συνεχίζονται σε διάφορα στάδια ο κάθε ένας στους σταθμούς: ΓΟΥΔΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΙΛΙΣΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΚΥΨΕΛΗ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ. Στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται νέα κατάθεση της ΤΕΠΕΜ που ζητήθηκε να επανακατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Προσφυγή υπάρχει σε εξέλιξη και στον σταθμό ΕΞΑΡΧΕΙΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επτά σταθμοί που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων καθώς ολοκληρώθηκαν οι  αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για την εικόνα που θα έχουν οι επιφάνεις πάνω από την είσοδο τους με την λειτουργία της νέας γραμμής. Πρόκειται για τους σταθμούς: ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.  

Σήμερα η κατασκευή μετρά 31 μήνες ζωής καθώς η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται για το 2029 αλλά αυτό το χρονικό ορόσημο θεωρείται μάλλον αδύνατο να επιτευχθεί. Ευτύχημα για το έργο αποτελεί το γεγονός πως έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 οπότε θα μπορέσει να οδεύσει προς ολοκλήρωση μέχρι το 2030 χωρίς προβλήματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV