Νίκος
Καραγιάννης

Σε στενό κλοιό περνά πλέον ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της νέας γραμμής Μετρό στην Αθήνα. Η τριετής και πλέον δημοπράτηση της 4ης γραμμής έχει ήδη χαρακτηριστεί ως “αιώνιος διαγωνισμός” που περισσότερο έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές με τις συνεχόμενες προσφυγές συμμετεχόντων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή εντείνεται η προσπάθεια ώστε οι δύο φιναλίστ κοινοπραξίες που μονομαχούν για το μεγάλο έργο να κάνουν “πίσω” σε σχέση με την προσπάθεια αλληλοεξόντωσης μέσω δικαστικών προσφυγών για να σωθεί το έργο. Να θυμίσουμε πως οι δύο εναπομείνασες δυνάμεις είναι : ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA -ALSTOM TRANSPORT S.A. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.

Είναι προφανές σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ότι η αέναη μάχη έχει κουράσει και πως οι πιθανότητες να ακυρωθεί είναι ακόμα σημαντικές μιας και χάνεται συνεχώς πολύτιμος χρόνος. Όλα αυτά ενώ είμαστε εν αναμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από τις δύο κοινοπραξίες. Η εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως που έχει κατατεθεί, θα εκδικαστεί μέσα στο Φθινόπωρο και η έκδοση της απόφασης (και όχι όταν γίνει απλά γνωστή) θα γίνει κάποια στιγμή στο 2021.

Είναι πλέον ευδιάκριτο πως ουσιαστικά η τύχη του διαγωνισμού είναι πλέον στα χέρια των δύο κοινοπραξιών και η όποια εξέλιξη, θετική ή αρνητική θα έχει καθοριστεί από τις επιλογές που θα κάνουν. Το συμβόλαιο των 1,8 δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) είναι ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω μάχη, αλλά μπορεί τελικά να αποδειχθεί και το αδύνατο σημείο της όλης επιχειρηματικής διαμάχης που ίσως κοστίσει τον ίδιο τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη.

Οι πρόδρομες εργασίες και η δημοπράτηση προς Περισσό και Κατεχάκη

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνει το ypodomes.com, η περίφημη απόφαση του ΣτΕ για τις πρόδρομες εργασίες και οι φωνές που έλεγαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον αυτές οι εργασίες να ξεκινήσουν, εκδόθηκε μόλις τον Ιούλιο. Μπορεί δηλαδή η απόφαση να είχε γίνει γνωστή μήνες πριν, αλλά το επίσημο έγγραφο που δίνει και την νομική οντότητα στην απόφαση εκδόθηκε πριν από 1,5 μήνα.

Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και με την ανακήρυξη της ΕΡΕΤΒΟ ως προσωρινής αναδόχου, θα υπάρξουν προσφυγές με αποτέλεσμα να συνεχίσει το δικαστικό γαϊτανάκι και σε αυτό το έργο που αποτελεί αναβλητική αίρεση για να μπορέσει να τρέξει το κυρίως έργο.

Κοινώς, η ιστορία της κατασκευής της Γραμμής 4, έχει ακόμα “δρόμο” μπροστά της μέχρι να καταλήξει και είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες για την τύχη του μεγαλύτερου δημόσιου έργου απο καταβολής του ελληνικού κράτους. Το δυστύχημα είναι πως ο καιρός περνά και κάθε χρονιά που γράφει ο διαγωνισμός, αφαιρείται από πολύτιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ που θα κατέληγαν στον ανάδοχο και κατ` επέκταση στην πραγματική οικονομία των κατασκευών.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ωστόσο, έχουν στο σχεδιασμό τους και την ένωση της πρώτης φάσης της γραμμής 4 με τον Περισσό και την Κατεχάκη προκειμένου η νέα γραμμή να έχει επαρκή σύνδεση με τις υπόλοιπες τρεις γραμμές.

Πρόκειται για πρόταση που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και που σωστά είχε επισημάνει ότι η γραμμή “χάσκει”. Η πρόθεση να δημοπρατήσει αυτές τις δύο μικρές επεκτάσεις, πέρα από τη προφανή χρησιμότητα την οποία έχουν, είναι και ένα κλείσιμο του ματιού σε όποιον τελικά αναλάβει το έργο μιας και θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, εφόσον όμως τελικά ο διαγωνισμός για το Άλσος Βεΐκου-Γουδή καρποφορήσει και δεν καταλήξει στα βράχια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV