Νίκος
Καραγιάννης

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Στόχος είναι να τρέξει γρήγορα ο διαγωνισμός και του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε ανάδοχο και μέχρι τα τέλη του 2019 να έχουν πέσει οι υπογραφές.

Αναφορικά με το διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες, αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Άνοιξη. Εδώ γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα τα 2 έργα καθώς η χρονική διάρκεια για τις πρόδρομες είναι 30 μήνες δηλαδή 2,5 χρόνια.

Βέβαια, όπως αναφέρει πηγή από την Αττικό Μετρό, αυτό είναι το ανώτατο διάστημα γιατί η ολοκλήρωση τους κυρίως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθούν τόσο η αρχαιολογική υπηρεσία για τις ανασκφές, όσο και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας που θα κληθούν να συντονιστούν με τον ανάδοχο για να γίνει η γνωστή “παράκαμψη των δικτύων”.

Αυτή την εποχή στην Αττικό Μετρό κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πως θα συντονιστεί το έργο ούτως ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή και για όσο διάστημα χρειαστεί τα δύο έργα να τρέξουν παράλληλα.  

Εδώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουμε το γεγονός ότι το κυρίως έργο θα χρειαστεί μήνες να πάρει μπρος γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες κατασκευής, οι μελέτες εφαρμογής ενώ οι Μετροπόντικες έχει υπολογιστεί ότι θα έρθουν περίπου 1 έτος μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή χοντρικά στα τέλη του 2020. 

Τότε, αν δεν έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά “στραβό” οι περισσότερες από τις πρόδρομες εργασίες θα έχουν τελειώσει οπότε θεωρητικά το έργο θα μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα. Tα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  σύμφωνα τις ίδιες πηγές είναι στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο τμήμα από το σταθμό Ακαδημίας μέχρι και τον Ευαγγελισμό όπου είναι ζώνη “υψηλού κινδύνου.  Επίσης ένας δυνητικά αρνητικός παράγοντας θα ήταν η ανάληψη του έργου από μία εταιρεία αμφιβόλου ικανότητας που με μία σημαντική έκπτωση (όπως αυτές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια) να θέσει το έργο σε ομηρεία.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα αυτά προς το παρόν είναι θεωρητικά. Η ενεργοποίηση της πρόβλεψης του νέου νόμου 4412/2016, για τον ξεχωρισμό των πρόδρομων εργασιών από την αγορά θεωρείται σωστός, όμως η εφαρμογή του για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο έργο όπως αυτό της Γραμμής 4, με 13 χλμ εργοταξίων σε πυκνά δομημένο περιβάλλον όπως αυτό του κέντρου της Αθήνας και των ανατολικών προαστίων μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και το κυρίως έργο να αναγκαστεί σε αναμονή ολοκλήρωσης του. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου οι αρχαιολογικές εργασίες ξεχείλωσαν το χρονοδιάγραμμα του Μετρό στον υπέρτατο βαθμό.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV