Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο ξεπεράστηκε για το πολύκροτο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, προχθές έληξε το δεκαημένο που υπήρχε για τυχόν ενστάσεις, στην ανάδειξη από την Αττικό Μετρό, του προσωρινού αναδόχου τόσο για τις πρόδρομες εργασίες και της έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το κυρίως έργολ.

Με αυτή τη διορία να έχει λήξει, σημαίνει πως πλεόν και στους δύο διαγωνισμούς ανοίγει ο δρόμος για την συμβασιοποίηση τους. Η συνέχεια και για τα δύο έργα, αλλά με ένα προβάδισμα για τις πρόδρομες εργασίες είναι τυπική.

Αρχικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα τυπικά έγγραφα και στη συνέχεια να σταλούν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια τα δύο έργα θα παρουσιαστούν στη Βουλή και μετά θα υπογραφούν οι δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, όπως είναι λογικό πρώτα θα υπογραφεί το έργο για τις πρόδρομες εργασίες με μία χρονική εκτίμηση για το τέλος Ιανουαρίου. Περίπου 1-2 μήνες αργότερα θα ακολουθήσει και το μεγάλο έργο της κατασκευής της Γραμμής 4.

Να θυμίσουμε ότι ανάδοχος στις πρόδρομες εργασίες είναι η τεχνική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ. Πλέον λόγω της σπουδαιότητας του αντικειμένου που αναλαμβάνει έρχεται στο κέντρο της προσοχής του κατασκευαστικού γίγνεσθαι.

Ανάδοχο σχήμα για το κυρίως έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.

Το παζλ των ταυτόχρονων έργων

Αυτό που θα κληθεί να λύσει η Αττικό Μετρό είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση δύο έργων. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο και αναμένεται να αποτελέσει ένα crash test για το ίδιο το έργο.

Να σημειωθεί ότι το έργο των πρόδρομων εργασιών είναι 30 μήνες (2,5 χρόνια) ενώ το έργο του κυρίως έργου είναι 96 μήνες. Στο παρελθόν ο ανάδοχος οποιουδήποτε έργου Μετρό, αναλάμβανε και τις πρόδρομες εργασίες που είναι η μετατόπιση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ) και οι αρχαιολογικές εργασίες.

Σε αυτή την περίπτωση αυτά τα πρώτα έργα τα έχει αναλάβει η ΕΡΕΤΒΟ, η οποία θα πρέπει στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει ολοκληρώνει τις εργασίες ανά εργοτάξιο και να το αποδίδει στην κοινοπραξία κατασκευής. Εφόσον δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση η ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

Αυτό που θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί, είναι η εύρεση τυχών αρχαιοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις. Με την τροπολογία που κατατέθηκε το 2019, έχουν γίνει πολύ πιο σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα και η συνολική διαδικασία στις αρχαιολογικές εργασίες, όμως σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει μία σημαντική πρόκληση για το έργο.

Πότε θα αρχίσει το κυρίως έργο;

Όπως σε όλα τα μεγάλα έργα Μετρό στην Ελλάδα, η εκκίνηση των εργασιών θα απαιτήσει ένα διάστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστεί περίπου ένα με ενάμιση έτος για να ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι μελέτες εφαρμογής και όλες οι υπόλοιπες μελέτες (π.χ. συγκοινωνιακές).

Μετά από περίπου 1,5 έτος από την υπογραφή της σύμβασης (περίπου το Φθινόπωρο του 2022) αναμένεται η καταφθάσουν οι δύο μετροπόντικες οι οποίοι θα πάνε στα δύο άκρα της γραμμής. Ο ένας στο Άλσος Βεϊκου και ο άλλος στο Γουδή. Εκεί θα πρέπει να ετοιμαστεί το εργοτάξιο για να συναρμολογηθούν τα βαριά μηχανήματα και να ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας.

Ένα ερωτηματικό που υπάρχει εδώ, είναι αν σε εκείνο το χρονικό σημείο, οι πρόδρομες εργασίες θα έχουν επίσης ολοκληρωθεί στα πρώτα εργοτάξια στα άκρα της γραμμής, ούτως ώστε να μπορούν οι μετροπόντικες να εισέρχονται στους μελλοντικούς σταθμούς της γραμμής.

Εδώ ένα contingency plan που έχει εφαρμοστεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει κερδίσει αρκετό χρόνο είναι η υπόγεια διάνοιξη. Δηλαδή να προχωρά και να περνά από τους σταθμούς σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του σταθμού από τον οποίο διέρχονται.

Στην Αθήνα το είδαμε αυτό στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ, στην επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, στους σταθμούς Παπάφη και Βενιζέλου.

Έργο-γίγαντας για τον κατασκευαστικό κλάδο

Το έργο της γραμμής 4 αναμένεται να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο θηριώδης προϋπολογισμός του με 1,8 δισ.ευρώ, η διάρκεια της κατασκευής του που θα φτάσει τα 8-10 χρόνια, εκτιμάται ότι θα επιδράσουν ευεργετικά στον τεχνικό κόσμο.

Πάνω από 5.000 άτομα αναμένεται να εργαστούν στα εργοτάξια του Μετρό, ενώ οι υπεργολάβοι και οι προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών θα δημιουργήσει αναπτυξιακές συνθήκες για όλο τον κλάδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιπρόσθετα οι περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστούν οι σταθμοί θα αναβαθμιστούν και θα εκτοξευτεί το real estate με ότι συνεπάγεται αυτό. Αν αναλογιστούμε ότι στο Δήμο της Αθήνας θα είναι οι 9 από τους 15 σταθμούς και μάλιστα σε αρκετά επιβαρυμένες οικιστικά περιοχές, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ποια θα είναι η αντίδραση σε επιχειρηματικές ή real estate ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV