Connect with us

Επικαιρότητα

Gov.gr: Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην online έκδοση πιστοποιητικών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Υψηλό βαθμό χρήσης παρουσιάζει κάθε νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία τίθεται στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες, που τους παρέχει η πύλη gov.gr.

Ενδεικτικό του ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι, για παράδειγμα, ότι μέσα σε 16 ώρες από τότε που έγινε εφικτή η online έκδοσή τους, εκτυπώθηκαν από τους πολίτες πάνω από 4.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, γέννησης και ιθαγένειας. Μάλιστα, τη δεύτερη ημέρα που ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά τα εν λόγω πιστοποιητικά, ο ρυθμός ψηφιακής έκδοσης έφτασε τα 1.000 την ώρα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εντός του επόμενου μήνα θα είναι εφικτή η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικού θανάτου μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, δεσμευόμενος για την ψηφιοποίηση ακόμη πέντε διαδικασιών έως το τέλος του μήνα. “Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εντός του μήνα τα τρία πιστοποιητικά, που διατίθενται ψηφιακά, θα γίνουν οκτώ. Το project είναι ψηφιοποίηση δημοτολογίων και ληξιαρχείων”, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, “εντός τεσσάρων ετών θα πρέπει να έχουμε απλουστεύσει και ψηφιοποιήσει τις γραφειοκρατικές εκείνες διαδικασίες, που είναι ψηφιοποιήσιμες”. Σύμφωνα με όσα σημείωσε στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα: “Στόχος του νεοσύστατου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ακριβώς αυτός, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να είναι εύκολη η αλληλεπίδραση πολιτών-κράτους, να μειωθεί η γραφειοκρατία”, είπε ο Υπουργός. Το Υπουργείο λειτουργεί σαν ένας “τεχνικός σύμβουλος άλλων Υπουργείων”.

Ψηφιακές υπογραφές

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ψηφιακή υπογραφή και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που πλέον επιταχύνουν διαδικασίες, οι οποίες, έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία, όπως για παράδειγμα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τα νομοσχέδια και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν μοιραστεί σε όλο το Δημόσιο 150.000 ψηφιακές υπογραφές, ενώ συμπλήρωσε: “Υπάρχουν και άλλα έργα με ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, να έχουμε μοιράσει μισό εκατομμύριο ψηφιακές υπογραφές”.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, αλλά και τις ταυτότητες, όπως και τον ΑΜΚΑ. Μιλώντας για τον Προσωπικό Αριθμό, που θα έχει ο κάθε πολίτης από την γέννησή του, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι “είναι το τέλος του υφιστάμενου παραλογισμού, καθώς σήμερα έχουμε πολλούς αριθμούς, που μας χαρακτηρίζουν ως πολίτη. Με νομοθετική πρωτοβουλία, που θα έρθει από εμάς μέσα στο καλοκαίρι, θα θεσμοθετήσουμε τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ. Δηλαδή θα πάρουμε έναν υφιστάμενο αριθμό, θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα και θα μετατραπεί σε αριθμό ταυτότητας, ταυτοποίησης”.

Ανοιχτά δεδομένα

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου, τα οποία χαρακτήρισε “πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά”. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρόκειται να διατεθούν δωρεάν σε όλους πολίτες, επιχειρήσεις και ερευνητές, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση ελεύθερα σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα, που θα ακουμπούν την δουλειά τους ή τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.

Ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες. “Καταρχήν είναι πολύ καλό το ότι έχουμε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες, η Ευρώπη είναι πάνω απ’ όλα μία ρυθμιστική και νομοθετική υπερδύναμη, το GDPR είναι μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Το γεγονός ότι δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας, είναι το αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών”, τόνισε ο ίδιος.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα