Στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος χωρών της περιοχής συμβάλλουν τα projects της Energean στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.
Αυτό επεσήμανε ο Δημήτρης Γόντικας, Managing Director της Energean στην Ελλάδα, μιλώντας στο πλαίσιο της 2nd Energy Union Future Leaders Academy που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη το Greek Energy Forum, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα ο κ. Γόντικας, απευθυνόμενος σε στελέχη της ενεργειακής αγοράς και φοιτητές από δέκα συνολικά χώρες της Ευρώπης, τόνισε ότι η υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) που κατασκευάζει η Energean σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης, θα διαδραματίσει τον ρόλο ενός επιμέρους κόμβου μέσα στον ευρύτερο κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Το FPSO “Energean Power”, με το οποίο η Energean έχει επιλέξει να αναπτύξει τα διαπιστωμένα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με γειτονικά κοιτάσματα και να τα αναπτύξει, διοχετεύοντας αέριο σε αγορές της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.
Με αυτόν τον τρόπο, ήδη υφιστάμενα κοιτάσματα ή τυχόν νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, οι οποίες δεν δικαιολογούν την κατασκευή υποδομών και την αυτόνομη ανάπτυξη, μπορούν να αναπτυχθούν, διευρύνοντας τις πηγές και την ασφάλεια του εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο.
Σημειώνεται ότι το “Energean Power” που θα λειτουργεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πολύ κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τις γειτονικές αγορές με 8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως -κατανάλωση διπλάσια σε σχέση με την ποσότητα αερίου που καταναλώνει η χώρα μας. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς από την Energean έχει βοηθήσει σημαντικά το Κράτος του Ισραήλ στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί πλήρως από την χρήση του άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ανάλογη σημασία έχει και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, την οποία η Energean έχει από το 2011 προτείνει να δημιουργηθεί στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. «Η αποθήκη θα διασφάλιζε την διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο, τα οποία τώρα στερείται η χώρα μας, αφού δεν διαθέτει υποδομές ικανές για αποθήκευση μεγαλύτερης των λίγων εβδομάδων διάρκειας», τόνισε ο κ. Γόντικας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια τέτοια υποδομή, πέραν της ασφάλειας του εφοδιασμού, θα δημιουργούσε κίνητρα για περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, με προφανή τα περιβαλλοντικά οφέλη. Επιπλέον, θα ενίσχυε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και την διαπραγματευτική της θέση έναντι των προμηθευτών της σε αέριο. Παράλληλα, θα ενδυνάμωνε τον ανταγωνισμό, προς όφελος των τελικών χρηστών και της ελληνικής οικονομίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας