Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γόντικας: Η Energean εστιάζει σε 4 σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ανατ. Μεσόγειο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημήτρης Γόντικας Energean

Σε τέσσερις σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επικεντρώνεται η Energean, είτε έχοντας ήδη ξεκινήσει την κατασκευή τους είτε προωθώντας τους σχεδιασμούς για την υλοποίησή τους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα σε παρουσίασή του στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου «Ενέργεια+Ανάπτυξη» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αθήνα, πρόκειται για υποδομές, η ολοκλήρωση των οποίων συνεπάγεται την ενεργειακή αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στην πρόοδο της κατασκευής του FPSO «Energean Power», το οποίο είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει από το 2021 στην θάλασσα του Ισραήλ, εφοδιάζοντας με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Energean ή και άλλα κοιτάσματα της περιοχής την τοπική αγορά καθώς και γειτονικές αγορές της ΝΑ. Μεσογείου, δημιουργώντας έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Η συνολική δυναμικότητα του «Energean Power» είναι 8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή του κύτους στα ναυπηγεία της Cosco στην Κίνα. Το κύτος αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αναχωρήσει για τα ναυπηγεία της Sembmarine Corp στη Σιγκαπούρη για την τοποθέτηση των εξάλων, με προγραμματισμό σε έναν περίπου χρόνο να βρεθεί στην θέση της λειτουργίας του.

Συνδεδεμένη με την λειτουργία του «Energean Power» είναι και η πρόταση που έχει υποβάλει η Energean στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο που θα παράγεται στο κοίτασμα του Βόρειου Καρίς στην Κύπρο.

Ο αγωγός θα συνδέει το FPSO με το Βασιλικό της Κύπρου, θα έχει μήκος 215 χιλιόμετρα και δυναμικότητα 1,35 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή και δεν καθυστερήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, θα είναι σε θέση να εφοδιάζει την Κύπρο με φυσικό αέριο από το 2021 επίσης.
Στην Βόρεια Ελλάδα, τώρα, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε δύο υποδομές: πρώτον, τη νέα εξέδρα άντλησης πετρελαίου «Lamda», την οποία η Energean κατασκευάζει ήδη στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, με προγραμματισμό να είναι σε θέση να παράγει πετρέλαιο από το κοίτασμα «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Και δεύτερον, στη δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, επίσης στον Κόλπο της Καβάλας, σε ένα project για το οποίο η Energean συνεργάζεται με τον κατασκευαστικό όμιλο Τέρνα και την γαλλική Storengie.

«Η δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καίριας σημασίας, με δεδομένο τόσο τον γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής όσο και το γεγονός ότι φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στην παραγωγή της πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον έως το 2040», κατέληξε ο κ. Γόντικας.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στον πάγο η σημερινή τελετή θεμελίωσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πάγο, για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπαίνει η σημερινή τελετή θεμελίωσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα μας, η οποία θα γινόταν παρουσία του Πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για το φωτοβολταϊκο πάρκο ισχύος 204 MW, το οποίο τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν από τον ελληνικό βραχίονα της γερμανικής εταιρίας Juwi που έχει αναλάβει την κατασκευή του.

Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και η προγραμματισμένη εκδήλωση αναβλήθηκε οδηγώντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το ΥΠΕΝ και τα ΕΛΠΕ να ψάχνουν όχι μόνο για εναλλακτική ημερομηνία, αλλά και τον τρόπο της πραγματοποίησης της τελετής και η όποια απόφαση αναμένεται ύστερα από τις 7 Οκτωβρίου σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι λόγοι για την ακύρωση της τελετής θεμελίωσης του πάρκου στην Κοζάνη ήταν δύο. Ο πρώτος ήταν το πέρασμα του Ιανού και των καταστροφών που έχει προκαλέσει σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο «υγειονομικός τυφώνας», ο οποίος ακούει στο όνομα Κορωνοϊός. Μπορεί η κατάσταση είναι ανησυχητική μόνο στην Αττική με την έξαρση κρουσμάτων, αλλά σκοπός της Κυβέρνησης είναι να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξάλλου η ημερομηνία λήψης αποφάσεων βρίσκεται πολύ κοντά στην 4η Οκτωβρίου, όπου και αναμένουμε νεότερα σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την περαιτέρω λήψη μέτρων ή την άρση τους.

Βέβαια, η τελετή θεμελίωσης του φωτοβολταϊκού πάρκου δεν αποτελεί τον μοναδικό «ασθενή» στην Κοζάνη, καθώς την ίδια ημέρα και πριν από αυτήν θα παρουσιαζόταν στην περιοχή και το Εθνικό Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό με την πρώτη να αποτελεί επιστέγασμα της δεύτερης.
Παρ’όλ’αυτά η καθυστέρηση αυτή δε σημαίνει πως αναβάλλονται και οι προπαρασκευαστικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων, καθαρισμοί χώρων κ.α.) για το φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, το οποίο είναι αυστηρό, ορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τα χαρακτηριστικά του πάρκου

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω μιλάμε για το μεγαλύτερο πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 130 εκατ. Ευρώ. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το πάρκο εξαγοράστηκε από το ελληνικό τμήμα της γερμανικής Juwi, η οποία διαχειρίζεται 4800 MW συνολικής ισχύος μέσα από 1000 φωτοβολταϊκά και 1700 ανεμογεννήτριες.

Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και υπολογίζεται πως θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 75000 νοικοκυριών με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 300 GW ανά έτος. Σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου αυτού καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 300000 τόνους σε ετήσια βάση.

Με το έργο αυτό τα ΕΛΠΕ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους για συνολική ισχύ 300 MW έως το 2021 και 600 MW έως το 2025, και τη μείωση ρύπων κατά 50% έως το 2025 (έχει ήδη επιτευχθεί το 25% από το 2014).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης σε Επτάνησα και Καρδίτσα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τη κακοκαιρία Ιανός, διαμορφώνεται σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ως εξής:

Στην Κεφαλονιά επανηλεκτροδοτήθηκε το νότιο τμήμα της χερσονήσου Παλλίκης και τμήμα της Ερίσου μέχρι τα Κονιδαράτα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή για την επανηλεκτροδότηση μέχρι και του οικισμού του Φισκάρδου.

Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης μεμονωμένων βλαβών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σημείων, διάσπαρτων γεωγραφικά σε όλο το νησί.

Στην Ιθάκη συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα οι εργασίες στο Βόρειο τμήμα του νησιού όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω μεγάλου αριθμού δέντρων που έχει πέσει στο Δίκτυο.

Στην Καρδίτσα,  συνεχίζεται πυρετωδώς το δύσκολο έργο άντλησης των υδάτων και εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση 17 υποσταθμών στο κέντρο της πόλης, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταφέρει να ηλεκτροδοτήσουν 97 υποσταθμούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Διαχείριση Απορριμμάτων

Η Περιφέρεια Αττικής παρέδωσε εξοπλισμό ανακύκλωσης στο Δήμο Ν. Σμύρνης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωσης που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με στόχο την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή, παρέδωσε σήμερα 2 απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας, καφέ κάδους και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης στον Δήμο Ν. Σμύρνης.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, ενώ στην τελετή παράδοσης-παραλαβής παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάνου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Γ. Κρικρής.

Ο κ. Πατούλης εξήρε το ρόλο των Δήμων σε αυτή την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντάς τους «πολύτιμους συνεργάτες» και υπογράμμισε πως το στοίχημα να δοθεί μία ριζική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα κερδηθεί μόνο αν υπάρχει ενότητα και διάθεση συνεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος επισήμαναν τα εξής:

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι εδώ στον όμορφο δήμο της Νέας Σμύρνης μαζί με έναν επιτυχημένο δήμαρχο και άξιο αυτοδιοικητικό, τον Στ. Τζουλάκη, για να παραδώσουμε μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Δ. Νάνου και Β. Κοκκαλη, δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του δήμου, ώστε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά σε αυτό που φιλοδοξούμε όλοι, τη δημιουργία μιας «Πράσινης Περιφέρειας» για τους πολίτες. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα νέα σύγχρονα εργαλεία που παραδίδουμε στη διάθεση των Δήμων θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και πως με την υπεύθυνη προσπάθεια του δημάρχου και των συνεργατών του, θα μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μας που έχει στο επίκεντρο την αποκομιδή και την επαναχρησιμοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο, συντονισμένα και με πρόγραμμα, προσθέτουμε έναν ακόμη κρίκο σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, που αποτελεί εγγύηση για το περιβάλλον και επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης. Θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, μένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, την κα Νάνου και τον κύριο Κόκκαλη για την προσφορά των δύο απορριμματοφόρων που θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης εδώ στο δήμο της Νέας Σμύρνης. Εμείς είμαστε πρωτοπόροι στην ανακύκλωση αλλά με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη με αυτά τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, θα μπούμε μπροστά. Θέλω λοιπόν για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω για την προσφορά τους και να επισημάνω ότι η Περιφέρεια δεν είναι κοντά σε όλους τους δήμους -και όχι μόνο στη Ν. Σμύρνη- μόνο με τα απορριμματοφόρα, αλλά σε πολλούς τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα