Newsroom

Μπορεί η ΔΕΗ την παρούσα στιγμή να κρατάει δύο πολύ “καυτές” πατάτες στα χέρια της, αλλά παίρνει αποφασιστικά βήματα ώστε να δώσει λύσεις εντός του φθινοπώρου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή διάσκεψη της εταιρίας με τους αναλυτές. Αυτές είναι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και το κλείσιμο του φακέλου της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα με το πρώτο να αφορά άμεσα το masterplan απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας και το δεύτερο να “κουμπώνει” πάνω στο μεγάλο έργο των έξυπνων μετρητών που έχει μπει και βγει από το συρτάρι αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία.

Πτολεμαΐδα 5: Προκρίνεται το φυσικό αέριο-3 χρόνια νωρίτερα η απολιγνιτοποίηση

Στόχος της ΔΕΗ είναι το ζήτημα της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιεί η Πτολεμαΐδα 5 στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον να έχει λήξει εντός του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα. Αυτό σημαίνει πως εντός Ιουνίου θα έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση σχετικά με το νέο καύσιμο που θα χρησιμοποιεί η μονάδα.

Όλα δείχνουν, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα, πως η λύση που προκρίνεται για την Πτολεμαΐδα 5 είναι η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου.

Αρχικός στόχος της ΔΕΗ, ο οποίος τηρείται μέχρι κεραίας, είναι η μονάδα να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022. Βέβαια, η βασιλεία του λιγνίτη θα είναι μικρή καθώς προβλέπεται πως έως το 2025 η μονάδα θα χρησιμοποιεί το νέο καύσιμο γέφυρα που θα μας οδηγήσει στην απολιγνιτοποίηση.

Στα αρχικά στάδια λειτουργίας της η μονάδα θα μπορεί να παράγει ισχύ πάνω από 660 MW μέσω της καύσης λιγνίτη, αλλά με την είσοδο του φυσικού αερίου, εκτιμάται πως η συνολική παραγόμενη ισχύς θα αυξηθεί στα 1000 MW. Αυτό συμβαίνει καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου η μονάδα θα μπορεί να “γκαζώνει” την παραγωγή ενέργειας και προσθέτει επιπλέον 300 MW ισχύος σε μισή με μία ώρα.

Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα ανέλθει στο σύνολο της στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έχει δηλώνει ο Γ. Στάσσης η μετατροπή θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καθώς ήδη από την εκκίνηση της λειτουργίας της μονάδας με λιγνίτη, κρίνεται πως το καύσιμο είναι πλέον ασύμφορο όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ “επιταχύνει” και το masterplan απολιγνιτοποίησης κατά 3 χρόνια, καθώς μεταθέτει το κλείσιμο της Πτολεμαΐδας 5, η οποία αποτελεί και το finish line του πρασινίσματος της παραγωγής ενέργειας, από το 2028 στο 2025.

Το φθινόπωρο οι δεσμευτικές προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ

Το έτερο θέμα που καλείται να διαχειριστεί η ΔΕΗ είναι αυτό της πολυαναμενόμενης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το 49% των μετοχών του διαχειριστή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Να υπενθυμίσουμε πως, όπως είχε ανακοινωθεί και πριν από δύο εβδομάδες, έχει ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), όπου οι μνηστήρες θα μπορούν να δουν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του διαχειριστή, ώστε να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως και οι 9 μνηστήρες έχουν εισέλθει στο VDR, και πλέον ξεκινά η φάση στην οποία η ΔΕΗ θα πραγματοποιεί συναντήσεις με κάθε ενδιαφερόμενο κατά τις επόμενες 30 ή 40 ημέρες, ώστε να καταλήξει στις συμφωνίες αγοραπωλησίας και μετόχων (SPA και SHA αντίστοιχα) βάσει των κειμένων που θα προτείνει η ίδια.

Έπειτα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξετάσουν το προφίλ του Διαχειριστή και να προχωρήσουν σε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο (γνωστό και ως due diligence), έτσι ώστε να καταλήξουν στις δεσμευτικές προσφορές τους εντός του φθινοπώρου τηρώντας το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης εντός του έτους.

Ενδιαφέρον προκαλεί βέβαια και η τακτική που θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς είναι συχνό φαινόμενο να προχωρούν σε διαπραγματεύσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με παίκτες εκτός της διαδικασίας προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρές “συμμαχίες”.

Το κούμπωμα των “έξυπνων” μετρητών στην ιδιωτικοποίηση

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είναι αυτό των έξυπνων μετρητών, που έχει μπει και βγει πολλές φορές από την κατάψυξη τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή διοίκηση του ΥΠΕΝ είναι αποφασισμένη να του δώσει νέα πνοή με το σχετικό διαγωνισμό να έπεται μετά από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ, κοστολογείται μεταξύ των 850 εκατομμυρίων και του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων εμπύων μετρητών.

Επίσης, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό, καθώς και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV