ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του. Ο επικεφαλής του Τεχνικού Επιμηλητηρίου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ψηφιακή μετάβαση που υλοποιείται στον χώρο με εργαλεία όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ενώ έδωσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θα προχωρήσει το ΤΕΕ ως οι νέες προκλήσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.

Παράλληλα χαρακτήρισε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ως πολύ σημαντικά βήματα για την περαιτέρω αναβάθμιση της ψηφιακής εποχής στην οποία το ΤΕΕ επενδύει πολύ. Ο κ. Στασινός κάλεσε επίσης του μηχανικούς να συμμετέχουν στις εκλογές της 19ης Μαϊου και τόνισε πως “όταν δουλεύουμε με σχέδιο, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα, όπως κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 9-10 χρόνια στο ΤΕΕ μπορούμε να καταφέρουμε πολλά”.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη

Ερώτηση: Ποια είναι τα σημαντικότερα ορόσημα της τελευταίας σας θητείας;

Γιώργος Στασινός: Διαχρονικά ο ρόλος του ΤΕΕ με τα 100 χρόνια ιστορίας ήταν να στέκεται πολύτιμος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Αυτός είναι ένας ρόλος που έχει σαφώς διευρυνθεί καθώς οι ίδιες οι ανάγκες και οι προκλήσεις των τελευταίων ετών έχουν αυξηθεί.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που το ΤΕΕ έχει αναλάβει να προωθήσει έργα σημαντικά για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας και μάλιστα από τη θέση του πρωταγωνιστή. Και αυτό δεν ήταν κάτι που γινόταν στο παρελθόν.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός επίσης σε όλη τη χώρα, ο προσεισμικός έλεγχος, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη. είναι κάποια από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε αναλάβει και τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν μία άλλη Ελλάδα.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι το ΤΕΕ όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του.

Ερώτηση: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επόμενες προκλήσεις για το ΤΕΕ και πως σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

Γιώργος Στασινός: Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει με ρεαλιστικές προτάσεις, τεκμηρίωση, πιέσεις και διεκδικήσεις να δρομολογήσουμε έργα που η χώρα έχει ανάγκη, που οι Μηχανικοί έχουν ανάγκη καθώς και αλλαγές που εξελίσσουν το επάγγελμα.

Θα αναφέρω ενδεικτικά το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες, δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το ψηφιακό Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ, τον έλεγχο των υποδομών προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια.

Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο με νέες υπηρεσίες, νέα εργαλεία και νέες δουλειές για τους Μηχανικούς που κάνουν την καθημερινότητά τους πιο λειτουργική και εύκολη.

Πιστεύω ότι, η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για τη δουλειά μας αλλά και για τη χώρα και πρέπει αυτή η δυναμική που έχουμε πετύχει για το επάγγελμα του Μηχανικού να συνεχιστεί και να ενταθεί. Την επόμενη 5ετία το ΤΕΕ θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με τα έργα που σας ανέφερα και άλλα που διεκδικούμε.

Ερώτηση: Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελεί ένα από τα έργα που έχετε αναλάβει στο ΤΕΕ και που φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε αρκετές παθογένειες. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το έργο και πότε θα λειτουργήσει;

Γιώργος Στασινός: Πράγματι, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελεί για εμάς έναν σημαντικό στόχο καθώς συνδέεται άμεσα και με την ανθεκτικότητα που επιμένουμε να προτάσσουμε σε όλες μας τις δράσεις. Ξέρετε, στη χώρα μας πρέπει, επιτέλους, να αναπτύξουμε μία κουλτούρα συντηρήσεων και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε κάνοντας το πρώτο βήμα. Να μάθουμε, δηλαδή, τι υποδομές έχουμε και σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Χωρίς αυτή την εικόνα δεν μπορεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε μία σαφή και οργανωμένη προσπάθεια συντηρήσεων και να δει πού πρέπει να παρέμβει άμεσα. Και εδώ έρχεται το ΤΕΕ με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα. Μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία, άδειες – εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι θα βάλουμε τέλος και στο μπαλάκι των ευθυνών κάθε φορά που συμβαίνει ο,τιδήποτε. Σκοπός μας είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα να καλέσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς να εντάξουν τις υποδομές ευθύνης τους στο πληροφοριακό σύστημα.

Ερώτηση: Προ ημερών, στην εκδήλωση παρουσίασης του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, χαρακτηρίσατε το έργο μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση. Ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του και πότε θα λειτουργήσει;

Γιώργος Στασινός: Αναμφίβολα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία. Το ΤΕΕ πρότεινε και ανέλυσε, ωρίμασε και έπεισε, σε μια πορεία 3-4 ετών για την ανάγκη να αλλάξει η χώρα επίπεδο στον τομέα της αδειοδότησης των επενδύσεων, την ευκαιρία να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλη την κοινωνία με εύληπτο τρόπο τα γεωχωρικά δεδομένα του Δημοσίου και τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύει η δημόσια διοίκηση και οι μηχανικοί.

Τα πλεονεκτήματα αφορούν όλους, πολίτες, διοίκηση και επιχειρήσεις καθώς θα υπάρχει ένα γεωπληροφοριακό σύστημα κοινό. Αναλάβαμε την ευθύνη να φέρουμε εμείς την αλλαγή που προτείναμε και πλέον προχωράμε στην δοκιμαστική λειτουργία και μέχρι τέλος του έτους και στην παραγωγική λειτουργία.

Η χώρα, με λίγα λόγια θα έχει έναν και μόνο ψηφιακό χάρτη που θα είναι κοινός για όλους, περιέχοντας όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης.

Στην πραγματικότητα, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού, και αυτό θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής. Παράλληλα, ενσωματώσαμε και πολλά διάσπαρτα ψηφιακά έργα του δημοσίου των τελευταίων ετών, καθώς το κλειδί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη είναι η διαλειτουργικότητα.

Έτσι, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού – και όχι μόνο – περιβάλλοντος της χώρας.

Ερώτηση: Την Κυριακή, 19 Μαΐου, διεκδικείτε μία νέα θητεία στην προεδρία του ΤΕΕ. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συναδέλφους σας μηχανικούς;

Γιώργος Στασινός: Αρχικά θέλω να καλέσω όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν την Κυριακή στις εκλογές, γιατί μέσα από τις εκλογές και τη μεγάλη συμμετοχή θα βγει πιο ισχυρό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, συνολικά.

Στόχος μας είναι να συνεχίσει το ΤΕΕ να προχωρά μπροστά, με νέα πληροφοριακά συστήματα και νέες υπηρεσίες προς τους μηχανικούς, τους πολίτες και την οικονομία. Πιστεύω ότι όταν δουλεύουμε με σχέδιο, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα, όπως κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 9-10 χρόνια στο ΤΕΕ μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την επαγγελματική ύλη, να έχουμε καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, σύγχρονα εργαλεία που βελτιώνουν τη δουλειά μας και που διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική των μηχανικών και εντέλει των πολιτών, καθώς δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να συνδέεται τόσο άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.

Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για τα επόμενα χρόνια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας