Νίκος
Καραγιάννης

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο όμιλος έχει ενεργή συμμετοχή στα project του ΒΟΑΚ, της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας, στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας ενώ είπε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ΣΔΙΤ και στην ανάπτυξη μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

Για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, υποστήριξε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα άλλο διαγωνιστικό μοντέλο (μάλιστα όπως μαθαίνει το ypodomes.com είχε σταλεί και σχετική επιστολή στην Αττικό Μετρό). Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως δε μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Αττικό Μετρό και του εποπτεύοντος υπουργείο λέγοντας πως «εμείς δεν υποβάλαμε προσφορά με βάση λόγους που εξηγήσαμε γιατί πιστεύαμε πως έπρεπε να επιλεγεί διαφορετικός τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακύρωση του έργου εντός τεσσάρων μηνών». Τη χρονική στιγμή που επελέγη από την Αττικό Μετρό υπήρχαν ορισμένες εμπλοκές λόγω της διακήρυξης, λόγω της ανάγκης εκτέλεσης προδρόμων εργασιών και λόγω προσφυγής που εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα αυτά οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η δυνατότητα κατακύρωσης θα παρατεινόταν σε πολύ μακρύ χρονικό διάστημα και πως ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να οδηγούνταν σε επιπλοκές. Είχαμε προτείνει άλλον τρόπο που θα ήταν απολύτως συμβατός με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και θα οδηγούσε σε κατακύρωση εντός λίγων μηνών».

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και μάλιστα υπογράμμισε πως «οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία που πρέπει να μειωθεί». Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως συνεχίζεται η στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών με στόχο αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια ενώ σημείωσε σκωπτικά πως «πρέπει να καταλάβει η πολιτεία πως κάθε προσπάθεια επενδυτική έχει την αξία της όταν γίνεται έγκαιρα. Ένα πράγμα που σύρεται χωρίς λόγο χάνει την επιρροή της στην κοινωνία».

Υπενθύμισε πως η διοίκηση προωθεί σχέδιο για τη σύσταση ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις. Επανέλαβε πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον τα 2.000 MW, ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Παρών στην Γενική Συνέλευση ήταν και ο μεγαλομέτοχος του ομίλου κ. Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της Reggerborgh Invest που ελέγχει περί το 28% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αναφορά έγινε και στη ΔΕΗ, κάνοντας γνωστό πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόσθεσε πως «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά λέμε πως η ΔΕΗ πρέπει να υποστηριχθεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει σαν πρώτη προτεραιότητα γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει». Για το θέμα της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009 όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ».

Πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία δεκαετία είπε πως η Ελλάδα υπέστη μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Δύσης οικονομική κρίση και αυτό που επιτεύχθηκε να μείνει η εταιρεία όρθια «αλλά και τη φέραμε στη σημερινή κατάσταση όπου είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της ενώ βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης».

Τα έσοδα το 2018 ξεπέρασαν τα 1,4 δισ.ευρώ ενώ 2008 ήταν μόλις 650 εκατ. ενώ έχει εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή 1.500 MW ενώ το 2008 είχε περίπου 150 MW. Για τον τομέα των υποδομών ο κ. Περιστέρης έκανε γνωστό πως διατηρείται ένα σοβαρό ανεκτέλεστο και παράλληλα κερδοφόρο χαρακτηρίζοντας το το μεγαλύτερο στον κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα.

Ο όμιλος είναι 100% ιδιοκτήτες δύο σημαντικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα και με 17% σε άλλη μία παραχώρηση ενώ έχει επεκταθεί στα ΣΔΙΤ σε διαχείριση απορριμμάτων και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή είναι της τάξης των 650 MW με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους.

Για την ίδια την εταιρεία ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία μας και καθορίστηκαν υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Μιλώντας για το Δ.Σ. είπε πως «τα ανεξάρτητα μέλη που μας τιμούν με συμμετοχή στο Δ.Σ έχουν αφοσίωση στην εταιρεία και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους. Το λέω αυτό γιατί εμείς τα κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς να τα διαφημίζουμε».

Επαίνεσε επίσης την δραστηριότητά του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ λέγοντας “βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικός πατριωτισμός και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης επενδύσαμε πάνω από 2 δις. Ευρώ, διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων στις ελληνικές τράπεζες ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπάρκεια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύθηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι με τελευταία την Reggerborgh Invest. Οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης, την υψηλότατη φορολογία (μάλλον έχουμε μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως φορολογικές επιβαρύνσεις) που πρέπει να μειωθεί.

Στόχος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στις ΑΠΕ είναι τα 2.000 MW. Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής έχουν ήδη ανακοινωθεί σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή. Για τις επενδύσεις στην αντλησοταμίευση αποκάλυψε πως αναπτύσσεται ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό ισχύος 680 MW αλλά με κάποιες ελλείψεις στην αδειοδότηση.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας