Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιώργος Καραγιάννης: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Καραγιάννης

Για τις πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μίλησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται από το think tank “Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης”. Ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τις εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη του τρένου, τις αστικές συγκοινωνίες και για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως γίνεται επένδυση σε έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. «Οπως έχει τονίσει και δείχνει και στην πράξη ο Κώστας Καραμανλής, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε απλώς τον καιρό να περάσει με πυροτεχνήματα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας να έχουμε αφήσει πίσω μας έργο χειροπιαστό».

Στη συνέχεια ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τα προβλήματα που βρήκε η παρούσα ηγεσία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Δεν μας αρέσει να μηδενίζουμε, αλλά να αναγνωρίζουμε το έργο όλων των κυβερνήσεων και τη συνέχεια του Κράτους. Δεν έκανε μόνο λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση λοιπόν. Ολοκλήρωσε και έργα που παρέλαβε. Πέρα από αυτά, όμως, άφησε πίσω της μεγάλα προβλήματα και το χειρότερο, ΔΕΝ άφησε πίσω της καμία ώριμη μελέτη, κανέναν σχεδιασμό για τα έργα της επόμενης 15ετίας».

Νέο παραγωγικό μοντέλο, οι πέντε βασικές προτεραιότητες

Τις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ο ΓΓ Υποδομών. Συγκεκριμέινα είναι:

Πρώτον. Να δώσουμε οριστικές λύσεις σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Προβλήματα που χρόνιζαν, λύνονται με εντατική μελέτη, και ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Με υψηλή ποιότητα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το συντομότερο δυνατό και όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πάτρα-Πύργος. Αντί να είναι έτοιμο το έργο, είναι στο μηδέν. Το τεμάχισαν σε 8 μέρη για λόγους που όλοι γνωρίζουν και το οδήγησαν στο τέλμα. Όπως ξέρετε, τις προηγούμενες μέρες είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς συμφωνήσαμε με τον παραχωρησιούχο το έργο να ενταχθεί ξανά στη σύμβαση παραχώρησης.

Αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας υπάρχει και εδώ, στην πόλη μας. Κι αναφέρομαι στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσοι έχουμε δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία για αυτό το ζήτημα. ..Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, κορόιδευε… Εγκαινίαζαν μουσαμάδες και έφεραν όλο το έργο πίσω με ιδεοληψίες για το σταθμό Βενιζέλου.
Έλεγαν ψέματα ότι θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος θα δινόταν κολοβό το 2022, μετά κεντρικοί σταθμοί θα έκλειναν για πάνω από έναν χρόνο και τελικά θα παραδιδόταν ολοκληρωμένο γύρω στο 2026!

Εμείς επαναφέραμε το έργο στον αρχικό σχεδιασμό, με βελτιώσεις.  Προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τις αρχαιότητες. Όπως ξέρετε, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά με ευρύτατη πλειοψηφία, κι έτσι μας άνοιξε το δρόμο και έκλεισε τα στόματα όσων έριχναν λάσπη στο σχεδιασμό μας… Κι επιπλέον, με τη λύση που δίνουμε όχι μόνο διασφαλίζουμε και μετρό και αρχαιότητες, αλλά και μειώνουμε το κόστος, περίπου κατά 40.000.000. Και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε έργο ολοκληρωμένο το 2023. Να εγκαινιάσουμε Μετρό και όχι μουσαμάδες! Παράλληλα με τη βασική γραμμή, προχωράμε και την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Εδώ θέλω να αναφερθώ και σε δυο ακόμα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τη Βόρειο Ελλάδα και έχουν κεντρική θέση στον προγραμματισμό μας. Με ταχύτητα, λοιπόν, σχεδιάζουμε να προχωρήσουν το 2020 και οι εργασίες αναβάθμισης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τις 3,5 ώρες!

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην Εγνατία. Ο προγραμματισμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 26/6/2020 με όρους διαφάνειας και ορθολογισμού. Λειτουργούμε τους σταθμούς διοδίων, όπως δεσμευόταν η χώρα, αλλά χωρίς τις αυξήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία της εταιρείας, ολοκληρώνοντας τις μελέτες για έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη, όπως η νέα υπερυψωμένη περιφερειακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, γνωστή ως fly over.

Και περνώ στη δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου μας: συνεχίζουμε τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, για το καθεστώς ανάθεσης, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων. Θέλουμε διαφάνεια, απλούστευση διαδικασιών και σεβασμό στον φορολογούμενο.

Ήδη κάναμε ουσιώδεις παρεμβάσεις. Αναστείλαμε την ισχύ του Π.Δ. 71/2019 που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Υποδομών.
Τρίτη προτεραιότητα: Δεν είναι στο κομμάτι των υποδομών, όμως καίει κυριολεκτικά την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Καθημερινή μάχη, για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες ακόμα δεν είναι ικανοποιημένοι –και έχουν δίκιο.

Όλοι γνωρίζουν ότι βρήκαμε τον ΟΑΣΘ ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Παραλάβαμε έναν οργανισμό σε διάλυση και έναν στόλο γερασμένο και κακοσυντηρημένο. Εκπονήσαμε σχέδιο διαχείρισης κρίσης. Αλλάξαμε διοίκηση με αξιοκρατικά ικανά στελέχη, θέσαμε σε κυκλοφορία 102 επιπλέον λεωφορεία, πετύχαμε συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, προχωρήσαμε σε οικονομικό έλεγχο και καταργήσαμε τις διατάξεις περί ΑΣΥΘ, που θα άφηναν τη Θεσσαλονίκη κυριολεκτικά χωρίς συγκοινωνία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Θυμίζω ότι ένας διαγωνισμός που πήγε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο πρόχειρος που έπεσε δικαστικά επειδή δεν είχε χρηματοδότηση…

Τέταρτον. Βάζουμε μπρος έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τον εθνικό στόχο της οδικής ασφάλειας.

Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: Έργα σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας ύψους 455 εκ. Παράλληλα σχεδιάζουμε δράσεις που θα αγγίξουν και τον ΚΟΚ, για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μας. Και μαζί, ετοιμάζουμε ένα νέο, σύγχρονο, λειτουργικό και αδιάβλητο μοντέλο εξετάσεων οδήγησης.

Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας Να προετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων που χρειάζεται η Ελλάδα, που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Έργα με τεκμηριωμένη σχέση κόστους – οφέλους, σκοπιμότητα και βιωσιμότητα.

Κι εδώ επιστρέφω σε κάτι που ανέφερα νωρίτερα στην τοποθέτησή μου. Αυτή η νέα γενιά έργων, πρέπει να υπηρετεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Οι συνδυασμένες μεταφορές,  η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας,  Οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistic centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.  Η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης αλλά και Αλεξανδρούπολης-Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά κι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει λιμάνι μεταφόρτωσης, αλλά και λιμάνι εξόδου για τα προϊόντα από τη ΝΑ Ευρώπη. Συνδυάζοντας αυτές τις δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα κέντρο, ένα hub για είσοδο και έξοδο προϊόντων από την ΕΕ.

Έργα στη Βόρειο Ελλάδα

Ο κ.Καραγιάννης μίλησε όμως και για τα έργα στη Βόρειο Ελλάδα, πέρα από το Μετρό, το fly over, την Εγνατία και τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα. «Πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα που ξεμπλόκαραν αυτό το εξάμηνο και προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίησή τους Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην ολοκλήρωση της σύνδεσης αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο περιοχής Καλοχωρίου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης μήκους 3,5 χλμ περίπου. Παράλληλα αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, στην βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, αποκαθιστώντας τη σύνδεση του με τον 6ο Προβλήτα και τον ΠΑΘΕ. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του.

Να αναφερθώ επίσης στις παρεμβάσεις για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης Πολυγύρου και ιδίως στο Τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα που παρουσιάζει αυξημένα προβλήματα. Παρεμβάσεις όπως είναι η διαπλάτυνση κατά τμήματα της οδού, η πλήρης αναμόρφωση ισόπεδων κόμβων, η κατασκευή πεζοδρομίων και η κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων έργων αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κατάθεση των προσφορών για αυτό το έργο είναι στις 4 Φεβρουαρίου. Άλλο οδικό έργο είναι η βελτίωση και διαπλάτυνση του τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια, σε μια περιοχή με πολλά ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και καταστήματα. Όσοι έχουμε επαφή με την περιοχή γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία επιβαρύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Με το έργο αυτό, ο δρόμος βελτιώνεται και μετατρέπεται της σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, με διαχωρισμό της κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η κατάθεση των προσφορών για το εν λόγω έργο είναι την ερχόμενη Τρίτη.Άλλο σπουδαίο έργο της ευρύτερης περιοχής: η οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ολοκληρώνεται η επισκόπηση των μελετών, ώστε να ενταχθεί και αυτό το έργο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει άμεσα και η δημοπράτησή του.

Έχουμε επίσης την κατασκευή του 2ου Κλάδου Κεντρικού Αποχετευτικού αγωγού (ΚΑΑ) Θεσσαλονίκης. Δηλαδή την κατασκευή ενός νέου αγωγού, μήκους 4.400μ. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα χρηματοδότησηςκαι προχωράμε την κατασκευή του, έως το τέλος του 2020. Άλλο έργο: Αποχέτευση Ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δημοπρατήσουμε το έργο, για την προστασία της ευρύτερης ανάντη περιοχής της οδού Πόντου. Το έργο αυτό, όπως και το επόμενο που θα σας αναφέρω, τα έχουμε εντάξει στο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, λοιπόν, προχωράμε στην κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς. Θα δημοπρατηθεί και αυτό την ίδια περίοδο, κι έχει ως στόχο την προστασία της ευρύτερης περιοχής, που είναι εν μέρει οικιστική και κατά το πλείστον βιοτεχνική και βιομηχανική. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023.

Θέλω να σας πω ότι μόνο αυτά τα 7 έργα τα οποία σας ανέφερα τώρα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα στηρίξουν και τον τεχνικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής».

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Εξάρχου: Επίκεντρο των μεγάλων νέων έργων οι Σιδηρόδρομοι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίκεντρο των νέων μεγάλων έργων οι σιδηρόδρομοι είναι κατά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου. Μιλώντας στο 24ο Συνέδριο του Economist “Roundtable with the Government of Greece” μίλησε ανοιχτά για το περιβάλλον των έργων.

Μάλιστα αναρωτήθηκε και “Πώς την εννοούμε για παράδειγμα την ανάπτυξη μέσω των υποδομών χωρίς σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, χωρίς διασύνδεση λιμανιών και τρένων; Πώς είναι δυνατόν η χώρα να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της θέση και από τη συνεχή αναβάθμιση των λιμανιών της, όταν τα λιμάνια αυτά παρέμεναν πύλες που δεν συνδέονταν επαρκώς με την ενδοχώρα και με τους άξονες προς τα δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη”;

Χαρακτήρισε αποκομμένα τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα πιο τουριστικά όπως της Ραφήνας και του Λαυρίου, είναι αποκομμένα ή μη ικανοποιητικά συνδεδεμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Για τους σιδηρόδρομους ο κ.Εξάρχου υποστήριξε πως χρήζουν άμεσης ανάγκης αναβάθμισης προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν ασφαλώς και με ταχύτητα, τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στην 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020, ανέφερε πως τα επενδυτικά σχέδια στους σιδηροδρόμους είχαν βαλτώσει κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

“Διαφαίνεται μία αχτίδα φωτός”

Ωστόσο ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι “Σήμερα διαφαίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια αχτίδα φωτός. Υπάρχει πλέον μια σειρά έργων σιδηροδρομικών υποδομών που προωθείται προς υλοποίηση μετά από χρόνια κατά τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια ή είχαν προχωρήσει ελάχιστα.

Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή πλήρη ορατότητα ενός φιλόδοξου μεν αλλά σαφώς οριοθετημένου επενδυτικού προγράμματος, τόσο για νέα έργα μέσω διαγωνισμών, όσο και για προγραμματισμένες αναβαθμίσεις σε υπάρχοντα κομμάτια του σιδηροδρομικού δικτύου”.

O κ.Εξάρχου μιλήσε όμως πιο συγκεκριμένα για τα έργα λέγοντας πως, “υπάρχουν έργα 700 εκατ. ευρώ που προωθούνται προς υλοποίηση και έχουν να κάνουν κυρίως με εργασίες αναβάθμισης που ολοκληρώνουν το κεντρικό δίκτυο της χώρας. Αφορούν δηλαδή στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης & τηλεπικοινωνιών, όπως η μονή γραμμή Λάρισα-Βόλος, η μονή γραμμή Θεσσαλονίκη- Ειδομένη, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόη και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση από Θεσσαλονίκη ως Προμαχώνα, για να αναφέρω τα πιο χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, μεταξύ των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών έργων που σχετίζονται και με μεγάλα λιμάνια και έχουν αναδειχθεί – ορθώς – ως προτεραιότητες βρίσκονται 8 έργα προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να επιφέρουν τεράστιο πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία, εφόσον οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρήσουν άμεσα.

Πρόκειται για:

– τη σύνδεση Θεσσαλονίκης με Αλεξανδρούπολη,
– τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο,
– την Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών προς Ραφήνα και προς Λαύριο καθώς και την αναβάθμιση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής,
– τη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Ρίο-Πάτρα,
– τη Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο και
– τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το Εμπορευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας”.

Ο κ.Εξάρχου χαρακτήρισε τα έργα αυτά ανώριμα όμως, όπως είπε, με την υιοθέτηση του μοντέλου του ανταγωνιστικού διαλόγου που επελέγη, μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη και εφόσον το μοντέλο λειτουργήσει αποδοτικά, να επισπεύσει το χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών, διενέργειας των διαγωνισμών και τελικά υλοποίησης των έργων.

“Μένει να διαφανεί, ωστόσο, κατά πόσο η ελληνική αγορά είναι αρκετά ώριμη για να χρησιμοποιήσει ορθά το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου” είπε καταλήγοντας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για Logistics και Μεταφορές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καραμανλής Ταμείο Ανάκαμψης

Στις τεράστιες προκλήσεις λόγω κορονοϊού και στο ρόλο των επενδύσεων στις υποδομές της χώρας για την οικονομία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως τα logistics, οι πολυμορφικές (intermodal) μεταφορές, η διασυνδεσιμότητα (interconnectivity). Εκτίμησε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο hub της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ανέπτυξε τους δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ξεμπλοκάρει εμβληματικά έργα, τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κολλημένα στη δίνη περίπλοκων προβλημάτων: Το Μετρό Θεσσαλονίκης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ, το Πάτρα-Πύργος, την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65.

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά και σε νέα έργα: Τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το βόρειο τμήμα του Ε65 και τη νέα Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης (το γνωστό Flyover), ενώ γίνονται παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για την οδική ασφάλεια.

Αλλά και ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε αλλαγές στον νόμο 4412, ώστε τα δημόσια έργα να προχωρούν με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των συνδυαστικών μεταφορών και την αναβάθμιση της Ελλάδας στο χώρο των logistics .

Επισήμανε ότι η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της διασύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, ενός έργου ύψους 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Λιμένα της συμπρωτεύουσας.

Παράλληλα, με στόχο πάντα την ανάπτυξη και βέλτιστη αξιοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το έργο της επέκτασης του 6ου Προβλήτα του Λιμένα, προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, που θα αναδείξει το λιμάνι σε νέο μεταφορικό κόμβο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική.

Ο κ. Καραμανλής, τέλος, επεσήμανε την σημασία αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών που περιλαμβάνει έργα για την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης και των εναέριων λειτουργιών, καθώς και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης.

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε πως «τα έργα της επόμενης 15ετιας έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, την ηλεκτροκίνηση και τον χώρο των logistics».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Μητσοτάκης: Είμαστε πολύ κοντά στην έγκριση για το βόρειο τμήμα του Ε65

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μητσοτακης Ε65

Σημαντικές ερωτήσεις για τα μεγάλα έργα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου δέχθηκε εχθές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της Thessaloniki Helexpo Forum.

Η πιο σημαντική είδηση που βγήκε από αυτές είναι η αναμονή για την τελική έγκριση της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία.

Πιο συγκεκριμένα ερωτήθηκε από τον Γ.Μπανάτσα από το TRT πως από πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε πει πως θα βρεθεί λύση και για το βόρειο τμήμα και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη που μπορεί να ανακοινωθεί.

Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σημείωσε πως “για τον Ε65 πέρσι είχα εκφράσει την προσδοκία μου. Φέτος μπορώ να σας πω με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε να πάρουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της DIGICOM, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Έχω μιλήσει ο ίδιος προσωπικά δύο φορές με την κ. Vestager για το ζήτημα αυτό γιατί θεωρώ το έργο εξαιρετικά σημαντικό για την Θεσσαλία, για την Δυτική Μακεδονία”.

“Και πρέπει να σας πω ότι και η όλη πολιτική της απολιγνιτοποίησης αυξάνει ακόμα περισσότερο τη σημασία του έργου για να σπάσει και η απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας, τουλάχιστον ως προς την πρόσβασή της με την Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα. Άρα, σήμερα μπορώ να σας πω με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα πάρουμε την έγκριση της DIGICOM. Ήταν πάρα, πάρα, πολύ δύσκολο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας δώσει την έγκριση. Είναι ένα έργο ύψους σχεδόν 450 εκατομμυρίων. Άπαξ και πάρουμε την έγκριση μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα. Και είναι το τελευταίο παζλ που μας λείπει πια ως προς την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Και σήμερα μπορώ να σας πω με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει”.

Επίσης ρωτήθηκε από τον T. Τασιούλα για τη voria.gr για ποιο λόγο στη Θεσσαλονίκη εξαγγέλλονται έργα που δεν ολοκληρώνονται, ποιες είναι οι παθογένειες και τι θα κάνει ο πρωθυπουργός για να τις διορθώσει ειδικά σε σχέση με το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εδώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχουν δοθεί δείγματα γραφής για το ενδιαφέρον για τα έργα της πόλης και εξειδικεύοντας για το Μετρό είπε πως “Προφανώς όταν υπάρχουν δικαστικές προσφυγές κάθε χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι υπό κάποια αίρεση. Περιμένω να εκδικαστούν οι προσφυγές. Εφόσον δεν δικαιωθούν οι προσφεύγοντες θεωρώ ότι το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει είναι εφικτό. Φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Τονίζω, υπό την προϋπόθεση ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί όχι υπέρ όσων έχουν προσφύγει.

Πιστεύω, επίσης, ότι διαμορφώνεται μία άποψη στην κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης ότι η λύση που επιλέξαμε για το σταθμό της «Βενιζέλου» ήταν μονόδρομος. Είναι μονόδρομος. Και ότι τελικά θα εξασφαλίσουμε έναν σύγχρονο σταθμό, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι υπόδειγμα. Θα είναι σταθμός στην κυριολεξία μουσείο. Το έχουμε ξανακάνει εξάλλου. Το κάναμε και στο Μετρό της Αθήνας. Μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο ταυτόχρονα με τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου σταθμού του Μετρό.

Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να πω ότι σε πάρα πολλά μέτωπα σε σχέση με αυτά τα οποία είχα εξαγγείλει πέρυσι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος.

Λιμένας Θεσσαλονίκης, η επέκταση 6ου προβλήτα, αναμένεται η έναρξη πολύ σύντομα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, αρχές του 2021 εκτιμώ ότι θα εκδοθούν οι άδειες.

Τα ζητήματα της HELEXPO και της ανάπλασης της ΔΕΘ. Το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο θα μετατραπεί σε Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, έτρεξε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ο Υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, ασχολήθηκε προσωπικά με όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν ειδικά σχέδια της Θεσσαλονίκης. Και νομίζω θα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός να τρέξει με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ορίσει η ίδια η HELEXPO και του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε επιλέξει τον νικητή του διαγωνισμού, ώστε να μπορούμε να οπτικοποιήσουμε το βαθμό της παρέμβασης που θα γίνει στην πόλη.

Εξίσου μεγάλη ταχύτητα υπάρχει και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, για το ειδικό χωρικό σχέδιο για να μπορέσει να ξαναγίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ένα υπερσύγχρονο γήπεδο το οποίο θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή.

Ο κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Υποδομών, έχει κάνει ξεκάθαρες εξαγγελίες για το «flyover». Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός λίγων μηνών. Είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στον επόμενο χρόνο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για να υπάρχει συνολική ανακούφιση ως προς το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

Μητροπολιτικό πάρκο «Παύλου Μελά». Μίλησα με το Δήμαρχο και είναι πολύ ικανοποιημένος απ’ την πρόοδο τη οποία έχει κάνει η Κυβέρνηση ως προς την επίλυση κανονιστικών λεπτομερειών που αφορούν αυτό το εμβληματικό έργο το οποίο ενδιαφέρει συνολικά όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Δείτε την ταχύτητα με τη οποία ολοκληρώνονται τα έργα της Fraport στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να πέσαμε μέσα στην COVID, αλλά τα έργα θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους.

Και βέβαια οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει στον ΟΑΣΘ με την προσθήκη νέων λεωφορείων με διάφορους τρόπους. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα. Αλλά επίσης ξέρω, γιατί έχω μιλήσει με αρκετό κόσμο, ότι από τη στιγμή που το μεταφορικό έργο τουλάχιστον στην περιφέρεια της πόλης εκτός του μητροπολιτικού κέντρου έχει ανατεθεί στα ΚΤΕΛ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών.

Kαι επιτέλους βλέπουν μια κατάσταση η οποία πήγαινε συνέχεια προς το χειρότερο να πηγαίνει προς το καλύτερο.

Και υπάρχει βέβαια και η εμβληματική επένδυση του ThessINTEC, όπου ήδη έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο στη «Αλεξάνδρεια ζώνη καινοτομίας» και οι διαδικασίες για αυτή την εμβληματική επένδυση προχωρούν πολύ γρήγορα. Θα έλεγα ότι αυτά είναι πολλά για ένα χρόνο.

Την ίδια ταχύτητα και προσήλωση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα επιδείξουμε και από εδώ και στο εξής”.

Τέλος σε ερώτηση της Β.Στασινού για το ΒΗΜΑ, τηλεόραση των Ιωαννίνων για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, την έλευση του φυσικού αερίου και τις επενδύσεις στην Ήπειρο, ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος.

Πιο αναλυτικά είπε πως “σύντομα θα μπορέσω να επιστρέψω για να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες και για το κομμάτι της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, αλλά και της επέκτασης της Ιονίας Οδού προς την Κακαβιά.  Μου αρέσει να μιλάω συγκεκριμένα όταν είμαστε έτοιμοι να πούμε συγκεκριμένα πράγματα.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μπορώ να πω γενικά είναι ότι η Ήπειρος θα είναι μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής προσέγγισης και στρατηγικής που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος στον πρωτογενή τομέα, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στον ποιοτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, στη δυνατότητα της Ηπείρου, και ειδικά της Ηγουμενίτσας να παίξει ένα ρόλο logistics, στη δυνατότητα των Ιωαννίνων -και γιατί όχι των άλλων μεγάλων πόλεων- να είναι κέντρα έρευνας και απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Συνομιλώ συχνά με τον Περιφερειάρχη και γνωρίζω το ενδιαφέρον και το πάθος του για την Ήπειρο. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, θα γίνουν πολλά περισσότερα”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα