Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιώργος Καραγιάννης: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Καραγιάννης

Για τις πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μίλησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται από το think tank “Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης”. Ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τις εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη του τρένου, τις αστικές συγκοινωνίες και για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως γίνεται επένδυση σε έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. «Οπως έχει τονίσει και δείχνει και στην πράξη ο Κώστας Καραμανλής, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε απλώς τον καιρό να περάσει με πυροτεχνήματα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας να έχουμε αφήσει πίσω μας έργο χειροπιαστό».

Στη συνέχεια ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τα προβλήματα που βρήκε η παρούσα ηγεσία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Δεν μας αρέσει να μηδενίζουμε, αλλά να αναγνωρίζουμε το έργο όλων των κυβερνήσεων και τη συνέχεια του Κράτους. Δεν έκανε μόνο λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση λοιπόν. Ολοκλήρωσε και έργα που παρέλαβε. Πέρα από αυτά, όμως, άφησε πίσω της μεγάλα προβλήματα και το χειρότερο, ΔΕΝ άφησε πίσω της καμία ώριμη μελέτη, κανέναν σχεδιασμό για τα έργα της επόμενης 15ετίας».

Νέο παραγωγικό μοντέλο, οι πέντε βασικές προτεραιότητες

Τις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ο ΓΓ Υποδομών. Συγκεκριμέινα είναι:

Πρώτον. Να δώσουμε οριστικές λύσεις σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Προβλήματα που χρόνιζαν, λύνονται με εντατική μελέτη, και ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Με υψηλή ποιότητα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το συντομότερο δυνατό και όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πάτρα-Πύργος. Αντί να είναι έτοιμο το έργο, είναι στο μηδέν. Το τεμάχισαν σε 8 μέρη για λόγους που όλοι γνωρίζουν και το οδήγησαν στο τέλμα. Όπως ξέρετε, τις προηγούμενες μέρες είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς συμφωνήσαμε με τον παραχωρησιούχο το έργο να ενταχθεί ξανά στη σύμβαση παραχώρησης.

Αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας υπάρχει και εδώ, στην πόλη μας. Κι αναφέρομαι στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσοι έχουμε δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία για αυτό το ζήτημα. ..Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, κορόιδευε… Εγκαινίαζαν μουσαμάδες και έφεραν όλο το έργο πίσω με ιδεοληψίες για το σταθμό Βενιζέλου.
Έλεγαν ψέματα ότι θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος θα δινόταν κολοβό το 2022, μετά κεντρικοί σταθμοί θα έκλειναν για πάνω από έναν χρόνο και τελικά θα παραδιδόταν ολοκληρωμένο γύρω στο 2026!

Εμείς επαναφέραμε το έργο στον αρχικό σχεδιασμό, με βελτιώσεις.  Προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τις αρχαιότητες. Όπως ξέρετε, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά με ευρύτατη πλειοψηφία, κι έτσι μας άνοιξε το δρόμο και έκλεισε τα στόματα όσων έριχναν λάσπη στο σχεδιασμό μας… Κι επιπλέον, με τη λύση που δίνουμε όχι μόνο διασφαλίζουμε και μετρό και αρχαιότητες, αλλά και μειώνουμε το κόστος, περίπου κατά 40.000.000. Και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε έργο ολοκληρωμένο το 2023. Να εγκαινιάσουμε Μετρό και όχι μουσαμάδες! Παράλληλα με τη βασική γραμμή, προχωράμε και την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Εδώ θέλω να αναφερθώ και σε δυο ακόμα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τη Βόρειο Ελλάδα και έχουν κεντρική θέση στον προγραμματισμό μας. Με ταχύτητα, λοιπόν, σχεδιάζουμε να προχωρήσουν το 2020 και οι εργασίες αναβάθμισης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τις 3,5 ώρες!

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην Εγνατία. Ο προγραμματισμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 26/6/2020 με όρους διαφάνειας και ορθολογισμού. Λειτουργούμε τους σταθμούς διοδίων, όπως δεσμευόταν η χώρα, αλλά χωρίς τις αυξήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία της εταιρείας, ολοκληρώνοντας τις μελέτες για έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη, όπως η νέα υπερυψωμένη περιφερειακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, γνωστή ως fly over.

Και περνώ στη δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου μας: συνεχίζουμε τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, για το καθεστώς ανάθεσης, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων. Θέλουμε διαφάνεια, απλούστευση διαδικασιών και σεβασμό στον φορολογούμενο.

Ήδη κάναμε ουσιώδεις παρεμβάσεις. Αναστείλαμε την ισχύ του Π.Δ. 71/2019 που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Υποδομών.
Τρίτη προτεραιότητα: Δεν είναι στο κομμάτι των υποδομών, όμως καίει κυριολεκτικά την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Καθημερινή μάχη, για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες ακόμα δεν είναι ικανοποιημένοι –και έχουν δίκιο.

Όλοι γνωρίζουν ότι βρήκαμε τον ΟΑΣΘ ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Παραλάβαμε έναν οργανισμό σε διάλυση και έναν στόλο γερασμένο και κακοσυντηρημένο. Εκπονήσαμε σχέδιο διαχείρισης κρίσης. Αλλάξαμε διοίκηση με αξιοκρατικά ικανά στελέχη, θέσαμε σε κυκλοφορία 102 επιπλέον λεωφορεία, πετύχαμε συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, προχωρήσαμε σε οικονομικό έλεγχο και καταργήσαμε τις διατάξεις περί ΑΣΥΘ, που θα άφηναν τη Θεσσαλονίκη κυριολεκτικά χωρίς συγκοινωνία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Θυμίζω ότι ένας διαγωνισμός που πήγε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο πρόχειρος που έπεσε δικαστικά επειδή δεν είχε χρηματοδότηση…

Τέταρτον. Βάζουμε μπρος έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τον εθνικό στόχο της οδικής ασφάλειας.

Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: Έργα σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας ύψους 455 εκ. Παράλληλα σχεδιάζουμε δράσεις που θα αγγίξουν και τον ΚΟΚ, για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μας. Και μαζί, ετοιμάζουμε ένα νέο, σύγχρονο, λειτουργικό και αδιάβλητο μοντέλο εξετάσεων οδήγησης.

Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας Να προετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων που χρειάζεται η Ελλάδα, που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Έργα με τεκμηριωμένη σχέση κόστους – οφέλους, σκοπιμότητα και βιωσιμότητα.

Κι εδώ επιστρέφω σε κάτι που ανέφερα νωρίτερα στην τοποθέτησή μου. Αυτή η νέα γενιά έργων, πρέπει να υπηρετεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Οι συνδυασμένες μεταφορές,  η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας,  Οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistic centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.  Η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης αλλά και Αλεξανδρούπολης-Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά κι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει λιμάνι μεταφόρτωσης, αλλά και λιμάνι εξόδου για τα προϊόντα από τη ΝΑ Ευρώπη. Συνδυάζοντας αυτές τις δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα κέντρο, ένα hub για είσοδο και έξοδο προϊόντων από την ΕΕ.

Έργα στη Βόρειο Ελλάδα

Ο κ.Καραγιάννης μίλησε όμως και για τα έργα στη Βόρειο Ελλάδα, πέρα από το Μετρό, το fly over, την Εγνατία και τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα. «Πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα που ξεμπλόκαραν αυτό το εξάμηνο και προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίησή τους Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην ολοκλήρωση της σύνδεσης αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο περιοχής Καλοχωρίου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης μήκους 3,5 χλμ περίπου. Παράλληλα αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, στην βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, αποκαθιστώντας τη σύνδεση του με τον 6ο Προβλήτα και τον ΠΑΘΕ. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του.

Να αναφερθώ επίσης στις παρεμβάσεις για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης Πολυγύρου και ιδίως στο Τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα που παρουσιάζει αυξημένα προβλήματα. Παρεμβάσεις όπως είναι η διαπλάτυνση κατά τμήματα της οδού, η πλήρης αναμόρφωση ισόπεδων κόμβων, η κατασκευή πεζοδρομίων και η κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων έργων αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κατάθεση των προσφορών για αυτό το έργο είναι στις 4 Φεβρουαρίου. Άλλο οδικό έργο είναι η βελτίωση και διαπλάτυνση του τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια, σε μια περιοχή με πολλά ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και καταστήματα. Όσοι έχουμε επαφή με την περιοχή γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία επιβαρύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Με το έργο αυτό, ο δρόμος βελτιώνεται και μετατρέπεται της σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, με διαχωρισμό της κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η κατάθεση των προσφορών για το εν λόγω έργο είναι την ερχόμενη Τρίτη.Άλλο σπουδαίο έργο της ευρύτερης περιοχής: η οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ολοκληρώνεται η επισκόπηση των μελετών, ώστε να ενταχθεί και αυτό το έργο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει άμεσα και η δημοπράτησή του.

Έχουμε επίσης την κατασκευή του 2ου Κλάδου Κεντρικού Αποχετευτικού αγωγού (ΚΑΑ) Θεσσαλονίκης. Δηλαδή την κατασκευή ενός νέου αγωγού, μήκους 4.400μ. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα χρηματοδότησηςκαι προχωράμε την κατασκευή του, έως το τέλος του 2020. Άλλο έργο: Αποχέτευση Ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δημοπρατήσουμε το έργο, για την προστασία της ευρύτερης ανάντη περιοχής της οδού Πόντου. Το έργο αυτό, όπως και το επόμενο που θα σας αναφέρω, τα έχουμε εντάξει στο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, λοιπόν, προχωράμε στην κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς. Θα δημοπρατηθεί και αυτό την ίδια περίοδο, κι έχει ως στόχο την προστασία της ευρύτερης περιοχής, που είναι εν μέρει οικιστική και κατά το πλείστον βιοτεχνική και βιομηχανική. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023.

Θέλω να σας πω ότι μόνο αυτά τα 7 έργα τα οποία σας ανέφερα τώρα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα στηρίξουν και τον τεχνικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής».

image_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Άμεσα τα μέτρα στήριξης για την αγορά ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωστής Χατζηδάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα ή αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον μηχανισμό εγγυοδοσίας των εταιρειών ενέργειας και τα άλλα μέτρα στήριξης του κλάδου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτώμενος για τον μηχανισμό στήριξης της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και «προχώρησαν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για αυτές τις εταιρείες».

Όπως είπε, σήμερα ή αύριο αυτός ο μηχανισμός θα ανακοινωθεί και «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση, προκειμένου να περάσουν αυτή την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες.

Δεν μας παίρνει οι εταιρείες αυτές να πέσουν. Διότι αν δεν υπάρχει ΔΕΗ και δεν υπάρχουν και οι άλλες ηλεκτρικές εταιρίες, δεν θα υπάρχει όχι μόνο οικονομία, δεν θα υπάρχει ούτε δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως πρόκειται για το τέταρτο πακέτο και αδιαμφισβήτητα τα χρήματα που δίνονται είναι πάρα πολλά. «Οι ομάδες που καλύπτονται είναι πάρα πολλές. Αριθμητικά καλύπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σκεπτόμενη όμως ότι είμαστε και σε μία κούρσα αντοχής, όχι σε μια κούρσα ταχύτητας. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε οικονομία δυνάμεων με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους Έλληνες. Εξαρτάται και από τη συμπεριφορά και των άλλων κυβερνήσεων διεθνώς και των πολιτών άλλων χωρών επίσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε πως είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε δυνάμεις και πόρους στην περίπτωση μιας νέας κρίσης από τον ιό. «Εάν υποθέσουμε -κι αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο- ότι ο ιός θα επανέλθει τον Οκτώβριο- Νοέμβριο, εμείς πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις και πόρους και για εκείνη την περίπτωση.

Εάν τα δώσουμε όλα τώρα θα ικανοποιήσουμε περισσότερους ή θα ικανοποιήσουμε τους ίδιους σε μεγαλύτερο βαθμό δίνοντας περισσότερα χρήματα, αλλά την ίδια στιγμή θα λείψουν χρήματα για μετά. Επομένως αυτή είναι η δυσκολία της άσκησης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε πως προδιαγράφεται σημαντική ύφεση, που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τόσο τον τουρισμό στην Ελλάδα -έναν τομέα που αποτελεί το 1/5 του ΑΕΠ της- με τη φετινή χρονιά να πηγαίνει χαμένη, όσο και τη ναυτιλία.

«Άρα παλεύουμε μπροστά σε τελείως διαφορετικά δεδομένα να περιορίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης και να περάσουμε απέναντι με λιγότερες δυνατές ζημιές. Αλλά πάντως κάποιες ζημιές θα υπάρχουν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει η Ένωση να τιμήσει εμπράκτως τις αξίες που πρεσβεύει.

«Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών από τον Βορρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

Εδώ δεν υπάρχει ομοιότητα με την κρίση του ευρώ. Έχουμε να κάνουμε με μια συμφορά, με μια καταστροφή που ξεπερνάει τις δυνάμεις όλων μας. Τίθεται, λοιπόν, το θέμα: η Ευρώπη των αρχών, των αξιών, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, της ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς, όλων των αρχών για τις οποίες μιλάμε όλοι ανεξαιρέτως τόσο καιρό, δεν πρέπει τις αρχές αυτές να τις τιμήσει εμπράκτως; Εγώ νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.

Προφανώς και πρέπει. Και για αυτό εκπλήσσομαι δυσάρεστα. Διότι αυτό που ζητήθηκε από τους 9 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν αμοιβαιοποίηση των χρεών μέσω ενός οριζόντιου μηχανισμού, αλλά ζητήθηκε ένα κορωνο-ομόλογο το οποίο να είναι στοχευμένο στην αντιμετώπιση αυτής εδώ της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσο δεν κτίζουμε μια καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη που να είναι εντονότερα παρούσα στη ζωή του μέσου πολίτη, τόσο υπονομεύουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ενισχύουμε τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών αυτή η δειλία και η έλλειψη οράματος από την πλευρά των ηγεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πραγματικά με χαροποιεί το γεγονός ότι αυτή την ώρα βρίσκονται 3 χώρες μεγάλες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες κινούνται προς τη δική μας κατεύθυνση. Και είναι το 57% του ΑΕΠ των χωρών αυτές οι 9 χώρες που υπέγραψαν αυτή την επιστολή. Αλλά δεν φτάνει προφανώς», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Βασιλικός-ΞΕΕ: Η πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλέξανδρος Βασιλικός, ΞΕΕ

Η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα όχι μονάχα υγείας, αλλά και οικονομίας εξίσου.

Άμεσα, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζεται μεταξύ άλλων κι ο ελληνικός τουρισμός, που ως ένας από τους κυριότερους βραχίονες της εθνικής οικονομίας πλήττεται σημαντικά. Μπορεί τελική εκτίμηση για το μέγεθος της ζημίας να μην μπορεί να εξαχθεί ακόμα, μιας και το φαινόμενο εξελίσσεται, αλλά ήδη η πρώτη εικόνα δεν είναι καλή.

Το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές που κιόλας από πλευράς του Επιμελητηρίου γίνονται, την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, καθώς και τον ανησυχητικό εκθετικό χαρακτήρα του ιού.

Ακολουθεί, αναλυτικά, η συνέντευξη του ισχυρού άνδρα του ΞΕΕ:

Ποια είναι η πρώτη εικόνα σας για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό;

«Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενου εκθετικού χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως οτιδήποτε λέμε τώρα ενδέχεται σε μία ώρα να μην ισχύει. Και το έχουμε βιώσει πολλές φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες αυτό. Οπότε ο εκθετικός χαρακτήρας του ιού, είναι το εξαιρετικά ανησυχητικό αυτή τη στιγμή. Διότι κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κατ’ αρχάς οι μέχρι τώρα ζημιές για τον ελληνικό τουρισμό είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το σύνολό τους. Συνεχώς κάνουμε μετρήσεις, προκειμένου να ενημερώνουμε τα αρμόδια Υπουργεία, το τραπεζικό σύστημα, για να έχουμε την αίσθηση του μεγέθους. Μόνο την αίσθηση, διότι ξαναλέω δεν μπορούμε να έχουμε τελική εικόνα. Κι όλα αυτά, προσπαθώντας να στήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τα μέλη μας, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να μην πάμε σε default άμεσα».

Είναι δηλαδή τόσο άμεσος ο κίνδυνος;

«Όταν είσαι σε ένα περιβάλλον μηδενικής ζήτησης, είναι προφανές ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Άρα, αυτή τη στιγμή είναι μία στιγμή ενότητας, σοβαρότητας και μία στιγμή, που πρέπει να κοιτάξουμε να βρούμε συνολικές λύσεις οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν, χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Είναι σαφές, έχει περαστεί το μήνυμα και το αναμένουμε να επικυρωθεί  στο Eurogroup στις 16 του μήνα, ότι πάμε πια σε διαφορετικά σενάρια παρέμβασης κυβερνήσεων, ενόψει του κινδύνου της πλήρους κατάρρευσης των οικονομικών συστημάτων, των κλάδων κτλ. Ξαναλέω αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ένα περιβάλλον μηδενικής ζήτησης, με κινήσεις οι οποίες γίνονται που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Ο κορονοϊός όπως προείπα συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι θέμα ούτε εταιρικό, ούτε προορισμού, ούτε εθνικό, οπότε τα μέτρα με αυτόν τον τρόπο πρέπει να υπάρξουν».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη, πιθανή έστω αυτή τη στιγμή, που μπορεί να αμβλύνει έστω λίγο τις αρνητικές συνέπειες;

«Όλοι σε αυτό ευελπιστούμε. Δεν είναι όμως αυτό, το οποίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε. Δηλαδή στην παρούσα φάση τα δεδομένα είναι, το είπε και ο Πρωθυπουργός άλλωστε, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή μη. Αυτή τη στιγμή, όσοι κάθονται σε καρέκλες ευθύνης έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίζουν τα κακά σενάρια. Μακάρι να έρθουν καλύτερα σενάρια, τα οποία θα έρθουν να αμβλύνουν την όποια κατάσταση εκτιμούμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε σενάριο, το οποίο να προϋποθέτει πως αύριο θα βρούμε π.χ. το εμβόλιο.

Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για τα κακά σενάρια και αυτά αντιμετωπίζουμε, για αυτά κάνουμε επαφές με τράπεζες, για αυτά συζητάμε με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν όχι απλά στις επιχειρήσεις, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα, να μην καταρρεύσει. Αυτό θέλουμε τώρα να προστατεύσουμε. Δεν είναι να πάει ένα ξενοδοχείο καλά ή ένας προορισμός ή μία επιχείρηση. Εδώ μιλάμε για την κατάρρευση του συστήματος.

Τα πράγματα τα οποία έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, το να κλείνει η Αμερική τα σύνορά της είχε συμβεί μόνο στους Δίδυμους Πύργους. Το να ακυρώσει όμως η Lufthansa 32.000 πτήσεις τον Απρίλιο, δεν είχε γίνει ούτε στους Δίδυμους Πύργους. Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία συμβαίνουν και είναι εκτός κλίμακας, που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Δεν είναι ζητήματα στα οποία υπάρχει παρελθόν και best practices. Κανένας αυτή τη στιγμή δεν ξέρει που αυτό θα οδηγήσει, ποιο είναι το βάθος.

Άρα λοιπόν, όταν σας λέω ότι είναι παγκόσμιο (σ.σ. φαινόμενο) και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό ακριβώς εννοώ. Βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις και ενωμένα, όλοι, ακόμα και κάποιοι οι οποίοι παραδοσιακά δεν είμαστε στην ίδια «βάρκα», αυτό λέγεται ξενοδόχος και tour operator παραδείγματος χάριν. Είμαστε όλοι ίσοι, στην ίδια «βάρκα», απέναντι στον κορονοϊό. Άρα, με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, μαζί και οι τράπεζες, μαζί και οι κυβερνήσεις, προκειμένου να σώσουμε το οριζόντιο collapse».

Η συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού είναι καλή;

«Ναι, ναι προφανώς είναι καλή και οι επαφές συνεχείς. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο είναι ο σύμβουλος της Πολιτείας και αυτό τον ρόλο υπηρετούμε. Προσπαθώντας να δίνουμε κι εμείς λύσεις, να κάνουμε μετρήσεις, διότι κάνουμε συνεχώς τέτοιες στην αγορά, ώστε να δούμε ποιο είναι το βάθος στο πρόβλημα.

Και δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι και είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος, αλλά κυρίως αυτό που μας ανησυχεί είναι ο εκθετικός χαρακτήρας του φαινομένου. Δεν είναι ούτε γραμμικός, να πεις έχει μία τάση ανοδική, είναι εκθετικός. Δηλαδή αυτά τα οποία παρατηρούσαμε πριν δέκα μέρες, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε τώρα. Κι αυτό που μας φοβίζει είναι μήπως αυτά που θα βλέπουμε σε δέκα ημέρες, να μην έχουν καμία σχέση με αυτό που παρατηρούμε σήμερα».

 

Πηγή: bizness.gr

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Λεωνίδας Μπακούρας: Τα 400 εκατ. ευρώ αγγίζει η αξία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λεωνίδας Μπακούρας

Στα 400 εκ. ευρώ αποτιμάται η αξία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική.

Πέρα από τα οικονομικά της αποτελέσματα (έσοδα, EBITDA,  κέρδη), σημαντικό ρόλο παίζει και η αξία της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της εταιρείας. Ειδικά όμως για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τόνισε ο κ. Μπακούρας, συνεκτιμώνται και μια σειρά παράγοντες που μαρτυρούν την ευρωστία και την μεγάλη δυναμική της όπως για παράδειγμα ότι διαθέτει 351 χιλιάδες σημεία παράδοσης, έναντι 470 χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα, εξαιρετικά υψηλούς δείκτες κάλυψης δικτύου και διείσδυσης, υψηλή  τεχνογνωσία και τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά δίκτυα.

Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής σε όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επιχειρησιακή λειτουργία, με χαμηλές λειτουργικές δαπάνες.

Αναφερόμενος στους λόγους της επιτυχίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο κ. Μπακούρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση στο πρόγραμμα ανάπτυξης, τις μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των δικτύων, την αποτελεσματική διοίκηση αλλά και τη συστηματική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, που της επιτρέπουν να ικανοποιεί ταυτόχρονα τόσο τους καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όσο και τους μετόχους και το προσωπικό της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.  Το 2019 έκλεισε με EBITDA 41,5 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2018, ενώ τα κέρδη της άγγιξαν τα 20 εκ. ευρώ, 15% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος και ο τζίρος της προσέγγισε τα 58 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9% έναντι του 2018.

Επιπλέον, η εταιρεία υλοποιεί ήδη ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, επενδύοντας περισσότερα από 140 εκ. ευρώ την πενταετία 2020 – 2024, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 470 χλμ.  Με την ολοκλήρωσή του η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της θα υπερβαίνει το 74% – μακράν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα – και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες, ενώ η εταιρεία θα διακινεί περισσότερα από 500 εκ. κυβικά μέτρα καυσίμου.

Κλείνοντας, ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά αν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έχουν μια πορεία εφάμιλλη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή τεχνογνωσία και να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα