Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιατί η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ζήτημα της αναγέννησης της αγοράς ακινήτων, είναι από τα βασικότερα προαπαιτούμενα για την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Αν η συγκεκριμένη αγορά δεν καταφέρει να επανακάμψει, τότε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» θα παραμένει ως ανασταλτικός παράγοντας, στην προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο μίας αναλυτικής χαρτογράφησης του εν λόγω θέματος, το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτο Παραδιά. Στην αρχική τοποθέτησή του σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, ότι τα μηνύματα που έχουμε από την αγορά τον τελευταίο καιρό είναι θετικά.

Βεβαίως, τα μηνύματα αυτά δεν αφορούν όλη τη χώρα, δεν αφορούν όλες τις περιοχές της Αθήνας, δεν αφορούν όλες τις πόλεις της χώρας. Κυρίως δεν αφορούν την ύπαιθρο χώρα. Κατά βάση αφορούν συγκεκριμένες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος στο λεκανοπέδιο, καθώς και ορισμένα νησιά και κάποιες πόλεις σε μεγάλα νησιά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι έχουμε μία γενικευμένη ανάκαμψη στην αγορά.

Δειλά σημάδια ανάκαμψης έχουμε στην οικοδομή, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτά όλα κινούνται μέσα στην οικονομία, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αναβάλλει να χτίσει μία οικοδομή για ένα μεγάλο διάστημα, όχι όμως επ’ άπειρον, κάποια στιγμή όσο και κακές να είναι οι συνθήκες, θα ξεκινήσει κάτι που είναι να κάνει. Κάποιος που ήταν να αγοράσει ένα σπίτι, περίμενε ένα χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Είναι λοιπόν μέσα στους κύκλους της ζωής αυτό κι όχι ένα γενικότερο σημάδι ανάκαμψης της οικοδομής και της οικονομίας. Γιατί αν το ερμηνεύσουμε έτσι, πως αυτό είναι κάτι γενικευμένο, κινδυνεύουμε οι ιδιοκτήτες ακινήτων -ιδιαίτερα αυτοί που δεν μετέχουμε στην επιχειρηματικότητα- να τιμωρηθούμε πάρα πολύ σκληρά, με νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Διότι το Υπουργείο Οικονομικών, πάντοτε, καραδοκεί για αιτίες ή αφορμές ώστε να αυξήσεις τις αντικειμενικές αξίες, ακριβώς για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα».

Στο ερώτημα πως μπορεί να αναγεννηθεί η αγορά ακινήτων ουσιωδώς, ο κ. Παραδιάς απαντάει ως εξής: «Ο μεγάλος ασθενής στην κτηματαγορά είναι οι υπάρχουσες οικοδομές και η ανάγκη ανακαίνισης και αναβάθμισής τους. Αναβάθμιση λειτουργική και ενεργειακή. Είναι απόλυτα απαραίτητο γιατί η χώρα μας δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ από νέες οικοδομές, ή νέα κτίρια. Από αυτά έχει και με το παραπάνω. Ανάγκη έχει να αναβαθμίσει οικοδομές και κτίρια που υπάρχουν ήδη, τα οποία υπερτερούν κι ως προς τη θέση έναντι οποιωνδήποτε καινούργιων οικοδομών.

Εκεί, χρειάζεται να μπει ένα πάρα πολύ γενναίο φορολογικό κίνητρο, όχι ημίμετρα και αντίδωρα, αλλά μία επιστροφή 50% όλου του ποσού που θα καταβληθεί, του ποσού δηλαδή που προορίζεται για ανακαίνιση ακινήτων με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, με ΦΠΑ 24%, με όλες τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, το οποίο δεν θα επιστρέφεται σε μετρητά στους ιδιοκτήτες που θα κάνουν ανακαίνιση στα κτίριά τους, αλλά θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους σαν ένα ποσό με το οποίο αυτοί, θα μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στο κράτος, τις δικές τους αλλά και των μελών της οικογενείας τους. Με άλλα λόγια, εννοούμε να μετρήσουν όλα τα τιμολόγια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και των εργασιών. Η εργασία, επίσης, να είναι ασφαλισμένη και ενταγμένη στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η παραπάνω κίνηση θα δώσει αξία στην ιδιοκτησία, θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες οικοδομές που είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένες και στο έλεός τους, διότι η έννοια συντήρηση και αναβάθμιση είναι δυστυχώς άγνωστη στη χώρα μας. Άγνωστη και οργανωτικά, αλλά εξίσου και οικονομικά. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, απορροφά όλο το «αίμα» των ιδιοκτητών και μαζί, κάθε δυνατότητά τους να κάνουν κάτι για τα υπάρχοντα κτίρια. Εκεί πονάμε, εκεί πρέπει να βρούμε το γιατρικό».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τη στόχευση που απαιτείται να υπάρχει την επόμενη μέρα: «Δεν χρειάζεται να χτίσουμε νέες οικοδομές. Η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιριακών όγκων. Η οποία είναι ιδιαίτερα επωφελής και πάρα πολύ σημαντική για την κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση.

Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί με ευχολόγια. Δηλαδή, ενώ σε μία καινούργια οικοδομή βγάζοντας άδεια πρέπει να εμφανίσει κανείς τιμολόγια για όλα τα υλικά και τις εργασίες, αντίθετα η ανακαίνιση μπορεί να γίνει υπό το… φως του φεγγαριού. Και το κράτος να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρο ή εισφορά, από ανακαινίσεις κτιρίων ολοκλήρων.

Άρα λοιπόν εκεί θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, θέλουμε όπως προείπα να κάνουμε την επιστροφή του 50% με τον τρόπο που ανέφερα. Σε τέτοια περίπτωση, το κράτος θα έχει εισπράξει εκ των προτέρων πολύ περισσότερα.

Κυρίως, όμως, θα έχουν κερδίσει ο ΕΦΚΑ ως ασφαλιστικό σύστημα, η πληρωμή του ΦΠΑ κι η πληρωμή όλων των φόρων και των εισφορών που σχετίζονται με όλο το κύκλωμα της οικοδομής: των εργολάβων, των υπεργολάβων, των παρόχων, των βιοτεχνών, βιομηχάνων και εμπόρων των οικοδομικών υλικών. Όλο το κύκλωμα αυτό θα βγει στο φως της ημέρας και το κράτος θα έχει κερδίσει πολλαπλά, κάνοντας αυτή τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση με τη λογιστική επιστροφή και όχι παροχή χρημάτων στο χέρι».

Σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ο κ. Παραδιάς σχολιάζει: «Θα μας ενδιέφερε να υπάρχει μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση τόσο από κοινωνικής όσο και δημοσιονομικής απόψεως, ότι αυτονόητα θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Ο οποίος είναι ακριβώς αυτός ο φόρος, που καταδικάζει τους οικονομικά ενεργούς πολίτες να απέχουν στην ουσία από κάθε επένδυση. Αν δεν γίνει έτσι, δεν έχει κανένα νόημα και καμία διαφορά η διαφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει σχετικά με το Real Estate και όχι μόνο: «Το τι κάνουν τα funds του εξωτερικού και τι θα κάνουν είναι κάτι που στον απλό ιδιοκτήτη που εκπροσωπούμε εμείς δεν φτάνει, ή τουλάχιστον δεν έχει φτάσει ακόμα. Θα έχει σημασία ωστόσο για την οικονομία και την κοινωνία, να δοθεί μία λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν επιλέξει να πάρουν τεράστια δάνεια και να μην πληρώσουν τίποτα, έχοντας ζήσει μία ζωή χαρισάμενη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν πίσω είτε τα δάνεια, είτε τα ακίνητα. Αυτό δεν αφορά τον απλό δανειολήπτη, ο οποίος έχει καταθέσει το «αίμα της ψυχής» του και την αποταμίευσή του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αυτός πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος κι από τις τράπεζες με κάθε τρόπο, ώστε να σώσει το σπίτι του».

 

 

Πηγή: bizness.gr

image_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Καραμανλής: Εξετάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους αυτοκινητόδρομους ενόψει Πάσχα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Καραμανλής

Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων απέναντι στον κορονοϊό,  τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» με τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε: «Η όποια απόφαση δεν θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν κάνουν καταχρήσεις στις μετακινήσεις τους.

Για τις ημέρες του Πάσχα εξετάζονται κάποια σενάρια για τον περιορισμό τους, διότι, βάζουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και τους ανθρώπους και τις περιοχές στις οποίες μεταβαίνουν. Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Η Κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει π.χ. να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Επομένως, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοί που έχουν λόγο. Δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο».

Μιλώντας για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε πως – σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών – υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στην επιβατική κίνηση, καθώς, μόνο 10-15%  του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ: «Δεν υπάρχει όμως διακοπή συγκοινωνίας, ούτε θα υπάρξει διακοπή συγκοινωνίας. Ειδικά, στις ώρες αιχμής, η συγκοινωνία πραγματοποιείται κανονικά.

Χθες, για λόγους υγειονομικούς, εκδόθηκε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία σε επιβατικά οχήματα π.χ. μέχρι 5 θέσεις – και εδώ μιλάμε για τα ΤΑΞΙ – επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη, αλλά, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, ενώ, στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης – για ευνόητους λόγους – επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος. Πρέπει μερικοί άνθρωποι να μετακινούνται, ειδικά εκείνοι που πηγαίνουν σε νοσοκομεία και σουπερμάρκετ για εργασία.

Λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες απολύμανσης στο τέλος της βάρδιας – σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – και στο Μετρό και στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Έχουν ληφθεί όλα τα προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους, ειδικά τους οδηγούς.

Για άλλη μία φορά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας τους όποιους κινδύνους για την υγεία τους. Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι τα έσοδα στις αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν, αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο».

Τέλος, ερωτηθείς για τη λειτουργία των εργοταξίων, ο  κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πως  τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας για τους εργαζομένους στα εργοτάξια τόσο στα υπόγεια έργα, όσο και στα εργοτάξια σε χώρους ανοιχτούς που τα ζητήματα είναι λιγότερα.

Παράλληλα πρόσθεσε:

«Έχει εκδοθεί και μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να παρατείνει τις συμβατικές προθεσμίες των δημοσίων συμβάσεων του Υπουργείου, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούνται λόγω της πανδημίας».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Άμεσα τα μέτρα στήριξης για την αγορά ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωστής Χατζηδάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα ή αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον μηχανισμό εγγυοδοσίας των εταιρειών ενέργειας και τα άλλα μέτρα στήριξης του κλάδου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτώμενος για τον μηχανισμό στήριξης της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και «προχώρησαν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για αυτές τις εταιρείες».

Όπως είπε, σήμερα ή αύριο αυτός ο μηχανισμός θα ανακοινωθεί και «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση, προκειμένου να περάσουν αυτή την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες.

Δεν μας παίρνει οι εταιρείες αυτές να πέσουν. Διότι αν δεν υπάρχει ΔΕΗ και δεν υπάρχουν και οι άλλες ηλεκτρικές εταιρίες, δεν θα υπάρχει όχι μόνο οικονομία, δεν θα υπάρχει ούτε δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως πρόκειται για το τέταρτο πακέτο και αδιαμφισβήτητα τα χρήματα που δίνονται είναι πάρα πολλά. «Οι ομάδες που καλύπτονται είναι πάρα πολλές. Αριθμητικά καλύπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σκεπτόμενη όμως ότι είμαστε και σε μία κούρσα αντοχής, όχι σε μια κούρσα ταχύτητας. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε οικονομία δυνάμεων με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους Έλληνες. Εξαρτάται και από τη συμπεριφορά και των άλλων κυβερνήσεων διεθνώς και των πολιτών άλλων χωρών επίσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε πως είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε δυνάμεις και πόρους στην περίπτωση μιας νέας κρίσης από τον ιό. «Εάν υποθέσουμε -κι αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο- ότι ο ιός θα επανέλθει τον Οκτώβριο- Νοέμβριο, εμείς πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις και πόρους και για εκείνη την περίπτωση.

Εάν τα δώσουμε όλα τώρα θα ικανοποιήσουμε περισσότερους ή θα ικανοποιήσουμε τους ίδιους σε μεγαλύτερο βαθμό δίνοντας περισσότερα χρήματα, αλλά την ίδια στιγμή θα λείψουν χρήματα για μετά. Επομένως αυτή είναι η δυσκολία της άσκησης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε πως προδιαγράφεται σημαντική ύφεση, που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τόσο τον τουρισμό στην Ελλάδα -έναν τομέα που αποτελεί το 1/5 του ΑΕΠ της- με τη φετινή χρονιά να πηγαίνει χαμένη, όσο και τη ναυτιλία.

«Άρα παλεύουμε μπροστά σε τελείως διαφορετικά δεδομένα να περιορίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης και να περάσουμε απέναντι με λιγότερες δυνατές ζημιές. Αλλά πάντως κάποιες ζημιές θα υπάρχουν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει η Ένωση να τιμήσει εμπράκτως τις αξίες που πρεσβεύει.

«Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών από τον Βορρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

Εδώ δεν υπάρχει ομοιότητα με την κρίση του ευρώ. Έχουμε να κάνουμε με μια συμφορά, με μια καταστροφή που ξεπερνάει τις δυνάμεις όλων μας. Τίθεται, λοιπόν, το θέμα: η Ευρώπη των αρχών, των αξιών, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, της ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς, όλων των αρχών για τις οποίες μιλάμε όλοι ανεξαιρέτως τόσο καιρό, δεν πρέπει τις αρχές αυτές να τις τιμήσει εμπράκτως; Εγώ νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.

Προφανώς και πρέπει. Και για αυτό εκπλήσσομαι δυσάρεστα. Διότι αυτό που ζητήθηκε από τους 9 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν αμοιβαιοποίηση των χρεών μέσω ενός οριζόντιου μηχανισμού, αλλά ζητήθηκε ένα κορωνο-ομόλογο το οποίο να είναι στοχευμένο στην αντιμετώπιση αυτής εδώ της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσο δεν κτίζουμε μια καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη που να είναι εντονότερα παρούσα στη ζωή του μέσου πολίτη, τόσο υπονομεύουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ενισχύουμε τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών αυτή η δειλία και η έλλειψη οράματος από την πλευρά των ηγεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πραγματικά με χαροποιεί το γεγονός ότι αυτή την ώρα βρίσκονται 3 χώρες μεγάλες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες κινούνται προς τη δική μας κατεύθυνση. Και είναι το 57% του ΑΕΠ των χωρών αυτές οι 9 χώρες που υπέγραψαν αυτή την επιστολή. Αλλά δεν φτάνει προφανώς», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Βασιλικός-ΞΕΕ: Η πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλέξανδρος Βασιλικός, ΞΕΕ

Η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα όχι μονάχα υγείας, αλλά και οικονομίας εξίσου.

Άμεσα, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζεται μεταξύ άλλων κι ο ελληνικός τουρισμός, που ως ένας από τους κυριότερους βραχίονες της εθνικής οικονομίας πλήττεται σημαντικά. Μπορεί τελική εκτίμηση για το μέγεθος της ζημίας να μην μπορεί να εξαχθεί ακόμα, μιας και το φαινόμενο εξελίσσεται, αλλά ήδη η πρώτη εικόνα δεν είναι καλή.

Το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές που κιόλας από πλευράς του Επιμελητηρίου γίνονται, την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, καθώς και τον ανησυχητικό εκθετικό χαρακτήρα του ιού.

Ακολουθεί, αναλυτικά, η συνέντευξη του ισχυρού άνδρα του ΞΕΕ:

Ποια είναι η πρώτη εικόνα σας για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό;

«Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενου εκθετικού χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως οτιδήποτε λέμε τώρα ενδέχεται σε μία ώρα να μην ισχύει. Και το έχουμε βιώσει πολλές φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες αυτό. Οπότε ο εκθετικός χαρακτήρας του ιού, είναι το εξαιρετικά ανησυχητικό αυτή τη στιγμή. Διότι κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κατ’ αρχάς οι μέχρι τώρα ζημιές για τον ελληνικό τουρισμό είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το σύνολό τους. Συνεχώς κάνουμε μετρήσεις, προκειμένου να ενημερώνουμε τα αρμόδια Υπουργεία, το τραπεζικό σύστημα, για να έχουμε την αίσθηση του μεγέθους. Μόνο την αίσθηση, διότι ξαναλέω δεν μπορούμε να έχουμε τελική εικόνα. Κι όλα αυτά, προσπαθώντας να στήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τα μέλη μας, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να μην πάμε σε default άμεσα».

Είναι δηλαδή τόσο άμεσος ο κίνδυνος;

«Όταν είσαι σε ένα περιβάλλον μηδενικής ζήτησης, είναι προφανές ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Άρα, αυτή τη στιγμή είναι μία στιγμή ενότητας, σοβαρότητας και μία στιγμή, που πρέπει να κοιτάξουμε να βρούμε συνολικές λύσεις οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν, χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Είναι σαφές, έχει περαστεί το μήνυμα και το αναμένουμε να επικυρωθεί  στο Eurogroup στις 16 του μήνα, ότι πάμε πια σε διαφορετικά σενάρια παρέμβασης κυβερνήσεων, ενόψει του κινδύνου της πλήρους κατάρρευσης των οικονομικών συστημάτων, των κλάδων κτλ. Ξαναλέω αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ένα περιβάλλον μηδενικής ζήτησης, με κινήσεις οι οποίες γίνονται που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Ο κορονοϊός όπως προείπα συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι θέμα ούτε εταιρικό, ούτε προορισμού, ούτε εθνικό, οπότε τα μέτρα με αυτόν τον τρόπο πρέπει να υπάρξουν».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη, πιθανή έστω αυτή τη στιγμή, που μπορεί να αμβλύνει έστω λίγο τις αρνητικές συνέπειες;

«Όλοι σε αυτό ευελπιστούμε. Δεν είναι όμως αυτό, το οποίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε. Δηλαδή στην παρούσα φάση τα δεδομένα είναι, το είπε και ο Πρωθυπουργός άλλωστε, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή μη. Αυτή τη στιγμή, όσοι κάθονται σε καρέκλες ευθύνης έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίζουν τα κακά σενάρια. Μακάρι να έρθουν καλύτερα σενάρια, τα οποία θα έρθουν να αμβλύνουν την όποια κατάσταση εκτιμούμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε σενάριο, το οποίο να προϋποθέτει πως αύριο θα βρούμε π.χ. το εμβόλιο.

Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για τα κακά σενάρια και αυτά αντιμετωπίζουμε, για αυτά κάνουμε επαφές με τράπεζες, για αυτά συζητάμε με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν όχι απλά στις επιχειρήσεις, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα, να μην καταρρεύσει. Αυτό θέλουμε τώρα να προστατεύσουμε. Δεν είναι να πάει ένα ξενοδοχείο καλά ή ένας προορισμός ή μία επιχείρηση. Εδώ μιλάμε για την κατάρρευση του συστήματος.

Τα πράγματα τα οποία έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, το να κλείνει η Αμερική τα σύνορά της είχε συμβεί μόνο στους Δίδυμους Πύργους. Το να ακυρώσει όμως η Lufthansa 32.000 πτήσεις τον Απρίλιο, δεν είχε γίνει ούτε στους Δίδυμους Πύργους. Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία συμβαίνουν και είναι εκτός κλίμακας, που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Δεν είναι ζητήματα στα οποία υπάρχει παρελθόν και best practices. Κανένας αυτή τη στιγμή δεν ξέρει που αυτό θα οδηγήσει, ποιο είναι το βάθος.

Άρα λοιπόν, όταν σας λέω ότι είναι παγκόσμιο (σ.σ. φαινόμενο) και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό ακριβώς εννοώ. Βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις και ενωμένα, όλοι, ακόμα και κάποιοι οι οποίοι παραδοσιακά δεν είμαστε στην ίδια «βάρκα», αυτό λέγεται ξενοδόχος και tour operator παραδείγματος χάριν. Είμαστε όλοι ίσοι, στην ίδια «βάρκα», απέναντι στον κορονοϊό. Άρα, με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, μαζί και οι τράπεζες, μαζί και οι κυβερνήσεις, προκειμένου να σώσουμε το οριζόντιο collapse».

Η συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού είναι καλή;

«Ναι, ναι προφανώς είναι καλή και οι επαφές συνεχείς. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο είναι ο σύμβουλος της Πολιτείας και αυτό τον ρόλο υπηρετούμε. Προσπαθώντας να δίνουμε κι εμείς λύσεις, να κάνουμε μετρήσεις, διότι κάνουμε συνεχώς τέτοιες στην αγορά, ώστε να δούμε ποιο είναι το βάθος στο πρόβλημα.

Και δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι και είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος, αλλά κυρίως αυτό που μας ανησυχεί είναι ο εκθετικός χαρακτήρας του φαινομένου. Δεν είναι ούτε γραμμικός, να πεις έχει μία τάση ανοδική, είναι εκθετικός. Δηλαδή αυτά τα οποία παρατηρούσαμε πριν δέκα μέρες, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε τώρα. Κι αυτό που μας φοβίζει είναι μήπως αυτά που θα βλέπουμε σε δέκα ημέρες, να μην έχουν καμία σχέση με αυτό που παρατηρούμε σήμερα».

 

Πηγή: bizness.gr

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα