Νίκος
Καραγιάννης

Με το βλέμμα σε νέες αγορές εκτός Ευρώπης είναι πλέον η Aegean καθώς προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τα 4 νέα LR Airbus 321 neo. Ο σχεδιασμός του ελληνικού αερομεταφορέα είναι να μπορέσει να διεξάγει πτήσεις μέχρι και 7,5 ωρών γεγονός που θα της επιτρέψει δρομολόγια στις χώρες του Κόλπου (ήδη ταξιδεύει σε αυτές), την Ινδία και την Αφρική.

Αυτή η κίνηση εκτιμάται πως θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αερομεταφορές της χώρας και θα είναι ένα game changer για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Από την μια θα μετατρέψει την Aegean σε μια αεροπορική εταιρεία που απλώνει τα φτερά της ακόμα μακρύτερα για να μπορέσει να ανέβει σκαλοπάτια στην διεθνή σκηνή των αερομεταφορών.

Κοινώς, θα είναι ένας παίκτης που θα μπορεί να φέρει τις αγορές της Ανατολής σε απευθείας σύνδεση με την Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα η σύνδεση με το Dubai που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο δείχνει ότι η Aegean έχει τις δυνατότητες να συμμετέχει σε αεροδρόμια εκτός Ευρώπης που είναι χαρακτηρισμένα ως διεθνείς κόμβοι.

Με την δρομολόγηση αεροσκαφών σε τέτοιους προορισμούς, θα διεκδικήσει πλέον μερίδιο επιβατών από την Άπω Ανατολή και την Ωκεανία προς την Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι και πρόσφατα ένας ταξιδιώτης από την Κίνα, την Σιγκαπούρη ή την Αυστραλία μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι το Κατάρ ή το Ντουμπάι και από εκεί να χρησιμοποιήσει μια αεροπορική που συνδέεται με Ελλάδα.

Η Aegean με την δρομολόγηση πτήσεων προς αυτούς τους προορισμούς δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Αθήνα και δυνητικά σε άλλους ελληνικούς προορισμούς να λάβουν επισκέπτες στη χώρα μας χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων εταιρειών ή κοινών κωδικών. Από το 2026 που τα αεροσκάφη long-haul θα είναι στη διάθεση της θα μπορέσει να εφαρμόσει την στρατηγική της επέκταση σε αυτές τις αγορές. Ειδικά για την Αυστραλία οι πολυάριθμοι ομογενείς θα μπορούν να ταξιδεύουν μέρος της διαδρομής τους με την ελληνική εταιρεία για πρώτη φορά από το κλείσιμο των δρομολογίων που είχε η Ολυμπιακή.

Για το αεροδρόμιο της Αθήνας -κυρίως- και για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως μέσω του ελληνικού αερομεταφορέα εισέρχεται σε νέες μεγάλες αγορές που μέχρι πρόσφατα είτε αυτό γίνονταν συγκυριακά είτε εποχικά. Για παράδειγμα η σύνδεση με νέους μεγάλους προορισμούς όπως με την Ινδία που σήμερα σε μια χώρα 1,5 δισ. κατοίκων είναι μεγάλος στόχος μιας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σύνδεση των 2 χωρών.

Το ίδιο συμβαίνει και με την μεγάλη κινεζική αγορά που σήμερα συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας μόνο με Πεκίνο και Σανγκάη. Η απόβαση της Aegean σε τέτοιους τους προορισμούς (δεν έχει βέβαια ακόμα βλέψεις για Κίνα) θα βάλει Αθήνα και Ελλάδα στον χάρτη των προορισμών στις μεγάλες αυτές ανερχόμενες αγορές.

Δεν είναι τυχαίο πως την προηγούμενη δεκαετία ευρωπαϊκά αεροδρόμια όπως της Κοπεγχάγης και του Ελσίνκι, διέγνωσαν την δυναμική για παράδειγμα της κινεζικής αγοράς και είδαν εντυπωσιακές αυξήσεις στην διακίνηση των επιβατών τους. Για παράδειγμα το 2019 το αεροδρόμιο Κάστρουπ της Κοπεγχάγης κατέγραψε σχεδόν 30 εκατ. επιβάτες με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από πτήσεις εκτός Ευρώπης.

Η σχεδιαζόμενη είσοδος της Aegean στην ινδική αγορά, ενδέχεται να έχει το ίδιο effect, καθώς πρόκειται για μια πολύ δυναμικά ανερχόμενη δύναμη και η παρουσία και δυνατότητα σύνδεσης της Αθήνας και εν γένει της Ελλάδας σε αυτή την άνοδο θα της δώσει μερίδιο αγοράς στην νέα μεσαία τάξη -και όχι μόνο- Ινδών που επιθυμούν να ταξιδέψουν απευθείας.

Ποια είναι τα εκτός Ευρώπης δρομολόγια στο Ελ.Βενιζέλος

Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, οι εκτός Ευρώπης προορισμοί με τους οποίους συνδέεται για το φετινό καλοκαίρι είναι 27. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί είναι σε Μέση Ανατολή και Κόλπο, δηλαδή σχετικά κοντά (πτήσεις μέχρι 4-5 ώρες). Πιο συγκεκριμένα συνδέεται με Αμπού Ντάμπι, Αμμάν, Μπαχρέιν, Βηρυτό, Ντόχα, Ντουμπάι, Τζέντα, Κουβέιτ, Ριαντ, Σάριτζα και Τελ Αβίβ.

Το ίδιο ισχύει και για την Αφρική καθώς συνδέεται κυρίως με χώρες του βόρειου τμήματος όπως το Κάιρο, το Μαρακές, η Τύνιδα και πιο νότια με την Αντίς Αμπέμπα. Στην αγορά της Ασίας βρίσκουμε τρεις προορισμούς σε Πεκίνο, Σανγκάη και τσάρτερ σύνδεση με Σεούλ.

Αυτό που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς είναι πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη της κίνησης του αεροδρομίου προς ανατολάς έχοντας ως σύμμαχο και την γεωγραφία. Η Αθήνα βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ως προορισμός τον χρόνο.

Με τα παραπάνω στοιχεία βλέπουμε για παράδειγμα την απουσία σύνδεσης με την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ή άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας όπως το Χονγκ-Κονγκ, την Σεντζέν αλλά και με ανερχόμενες αγορές της Αφρικής όπως η Νιγηρία (που φτάνει σχεδόν 300 εκατ. κατοίκους), την Κένυα αλλά και τον πάλαι ποτέ δημοφιλή προορισμό της Νότιας Αφρικής.

Επίσης μεγάλη δυναμική δείχνει και η αμερικανική αγορά μιας και η Αθήνα συνδέεται το καλοκαίρι με 9 σημαντικούς προορισμούς: Ατλάντα, Βοστώνη, Σικάγο, Μοντρεάλ, Νέα Υόρκη (Newark & JFK), Φιλαδέλφεια, Τορόντο και Ουάσιγκτον.

Η πιο δημοφιλής εκτός Ευρώπης αγορά του Ελ.Βενιζέλος για το 2023 άλλωστε είναι η αμερικανική η οποία έφτασε μια ανάσα από το 1 εκατομμύριο επιβάτες (973 χιλ.) αυξανόμενη κατά 66% σε σχέση με το 2022. Δεύτερο είναι το Ισραήλ με 740 χιλιάδες (αύξηση 46%) και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 402 χιλιάδες (μείωση 8%) και ο Καναδάς με 385 χιλιάδες (αύξηση 30%). Στην πέμπτη θέση είναι ο Αίγυπτος με 356 χιλιάδες (αύξηση 19%) και έκτο το Κατάρ με 264 χιλιάδες (μείωση 6%).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV