Θετικά εξελίσσεται πρόταση – παρέμβαση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές) προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για την εξασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης των επιχειρήσεων των Πάρκων με Βιομηχανικά Μικροδίκτυα.
Η συγκεκριμένη λύση, ιδιαίτερα επίκαιρη τώρα που το υψηλό κόστος ενέργειας “ροκανίζει” εκ νέου την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, προτάθηκε καταρχάς στον ΔΕΔΔΗΕ, κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα απο τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ και 20 Επιχειρηματικούς Συνδέσμους – μέλη του.
Πρόκειται για μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και παίρνει σταδιακά τον δρόμο της, καθώς οι τεχνοκράτες και ειδικοί επιστήμονες που την εξέτασαν με εντολή του ΔΕΔΔΗΕ, την βρήκαν οικονομική και «ευέλικτη» για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το δίκτυο. Αντίστοιχες πρακτικές λύσεις, εφαρμόζονται ήδη ευρέως στη βιομηχανία ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών χωρών.
Γιατί αποτελούν λύση τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα
Όπως επισημαίνει ο ενεργειακός σύμβουλος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κ. Παναγιώτης Ρωμανός, ο οποίος συντονίζει επιστημονικά την σχετική πρόταση, τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα (Industrial Microgrids), εξασφαλίζουν την Υψηλή Ποιότητα Ισχύος που απαιτούν οι Βιομηχανικές Μονάδες για να είναι ανταγωνιστικές, αντιμετωπίζοντας επιπλέον αποτελεσματικά, βυθίσεις τάσεως και εξαλείφοντας τις αρμονικές, που είναι ζημιογόνες για τον εξοπλισμό τους.
Η δυνατότητα των Βιομηχανικών Μικροδικτύων να έχουν μηδενική συνεισφορά στο βραχυκύκλωμα τα καθιστά ικανά να επιλύουν τα προβλήματα κορεσμού και έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, επιτρέποντας επιπλέον την διείσδυση Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ΑΠΕ στη Βιομηχανία, χωρίς απολύτως κανένα περιορισμό, με αποτέλεσμα τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πυρκαγιών, σεισμών, τυφώνων, κλπ., τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα είναι η μοναδική οικονομικά αποδοτική λύση, σε σύγκριση με τα UPS, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση σε Βιομηχανικές Μονάδες.
Ευελιξία σε περιπτώσεις μέγιστης ζήτησης φορτίου
Αυτή η Ανθεκτικότητα, είναι και η αιτία για την μεγάλη εξάπλωση των Μικροδικτύων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, κλπ. Αντίστοιχα, η ευελιξία που μπορούν να προσφέρουν αυτά στα Δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ σε περιπτώσεις μέγιστης ζήτησης φορτίου, αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα για τους Διαχειριστές των Δικτύων και τη Βιομηχανία.
Από τη δική τους πλευρά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας ότι το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή, μπορεί να επιλύσει μόνον ως έναν περιορισμένο βαθμό το πρόβλημα της ποιότητας του ρεύματος και των συνεχών
πτώσεων τάσης στις ΒΙΠΕ, εξέτασαν αναλυτικά την προτεινόμενη λύση και με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων του ΕΜΠ.
Το συμπέρασμα ήταν, ότι πράγματι τα μικροδίκτυα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική έναντι των συμβατικών και μόνον λύσεων με τις οποίες αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα το πρόβλημα κορεσμού του Δικτύου.
Σημειώνεται, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, τρέχει ήδη πρόγραμμα μερικής υπογειοποίησης των γραμμών του Δικτύου και αντικατάστασης ή προσθήκης μετασχηματιστών υψηλής τάσης σε Υποσταθμούς με στόχο τη δημιουργία Ηλεκτρικού Χώρου και τη βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα διεθνή πρότυπα για τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει, είναι το γεγονός ότι ορισμένες ελληνικές βιομηχανίες, εγκατέστησαν ήδη Βιομηχανικά Μικροδίκτυα με τη μορφή αρχικά UPS. Προκειμένου όμως να προχωρήσουν τα μικροδίκτυα ουσιαστικά, μένει να γίνουν γνωστά και να διευθετηθούν στην πράξη, οι ήδη εφαρμοζόμενοι σε άλλες χώρες Κανονισμοί και τα Διεθνή Πρότυπα για την ασφάλεια και ποιότητα λειτουργίας, με πλέον χαρακτηριστικό το Βρετανικό Πρότυπο G99.
Κατά την εκτίμηση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, οι ίδιες ακριβώς αρχές που ισχύουν σε χώρες όπως η Βρετανία, ανταποκρίνονται για τους Διαχειριστές Δικτύων σε όλες τις χώρες. Ο Σύνδεσμος, προκειμένου να διευκολύνει στην διευκρίνιση των απαιτήσεων έγκρισης των Βιομηχανικών Μικροδικτύων ως Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις, προτίθεται να καταθέσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη εμπειρία από την Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ κλπ μέσα ακόμα και από ένα πιλοτικό έργο σε Βιομηχανικές Περιοχές. Επιπλέον, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα, προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή τεχνική και άλλη υποστήριξη που θα ζητηθεί.
Κρίσιμες παράμετροι
Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θεωρεί ότι, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ομαλή και ανταγωνιστική ηλεκτροδότηση των βιομηχανιών των πάρκων, πρέπει να λάβει υπόψη και τις παρακάτω κρίσιμες παραμέτρους:
- Προβλέψεις ζήτησης ηλεκτρικού και θερμικού φορτίου μέχρι το 2050, με μεσοπρόθεσμο όριο το 2030, και στρατηγικές κάλυψης αυτής της ζήτησης.
- Κλιματική Αλλαγή, όπως Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Τυφώνες, συναρτήσει και των Σεισμών στην περιοχή μας, μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
- Απαιτήσεις για την Απανθρακοποίηση και οικονομικά βιώσιμες λύσεις για εφαρμογές Πράσινης Ενέργειας με ΑΠΕ και υδρογόνο στις ΒΙΠΕ.
- Πρακτικές λύσεις που εφαρμόζονται ήδη σε αντίστοιχες Βιομηχανικές Μονάδες στις ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία, κλπ., όπου οι έννοιες Smart Grids, Virtual Power Plants και Microgrids που είναι στην ημερήσια διάταξη.
- Νέες απαιτήσεις της 3 ης Βιομηχανικής Επανάστασης με επίκεντρο την Βιομηχανική Μονάδα – Prosumer.
- Κατευθύνσεις σε Καινοτόμες Τεχνολογίες στις Επιχειρήσεις στις Βιομηχανικές Περιοχές, για να αντιμετωπίσουν θέματα Ποιότητας Ισχύος (π.χ. βυθίσεις τάσεως) και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ώστε να είναι Ανταγωνιστικές στις Διεθνείς Συνθήκες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV