Τους λόγους για τους οποίους το τίμημα υπερδιπλασιάστηκε στην διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης εξήγησαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποιο λάθος στην αρχική αποτίμηση. Η βασική αιτία όπως υποστήριξαν ήταν ότι τα στοιχεία προέκυψαν από το “δύσκολο” 2015 με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε εκείνη τη χρονιά.
Στη συνέχεια και ενώ οι διαπραγματεύσεις έβγαλαν το τίμημα των 480εκατ.ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως με αποτέλεσμα ενώ περνούσε ο χρόνος να γίνεται προφανές ότι πολύ γρήγορα τα αρχικά στοιχεία ξεπεράστηκαν.
Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση ξεκινήσε εκ νέου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν τα μηνύματα για το αρχικά συμφωνημένο ποσό των περίπου 480εκατ.ευρώ κρίθηκε ανεπαρκές. Εξάλλου θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα στην αρχική σύμβαση υπήρχε η διαλυτική αίρεση σύμφωνα με την οποία, εάν η DG Com) δεν γνωμοδοτούσε θετικά, η σύμβαση παραχώρησης ακυρωνόταν.
Επίσης έγινε λόγος για σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκησαν μήνες ανεβάζοντας κάθε φορά το τίμημα μέχρι που έφτασε το 1,1δισ.ευρώ και πως η DG Comp ουσιαστικά συνεργαζόμενη με το ΤΑΙΠΕΔ λάμβανε τα νέα στοιχεία μέχρι που φτάσαμε στις αρχές του 2018 και πλέον τα στοιχεία του 2015 ήταν ξεπερασμένα με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει επανυπολογισμός του ποσού και να φτάσουμε σε αυτό το νέο νούμενο.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως στη διαδικασία ενεπλάκησαν ως σύμβουλοι οι μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες όπως η KPMG και αργότερα η NOMURA ενώ καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση της πρώτης συμφωνίας φαίνεται ότι έπαιξε τόσο το γεγονός ότι υπήρξε από το 2016 μνημονιακή υποχρέωση η ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης (που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης), όσο και η συμβατική υποχρέωση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης 10 χρόνια πριν την λήξη της (δηλαδή το 2016).
H τράπεζα Eurobank και η Lamda Infrastructure Finance S.A. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 έτη (έως το 2046), ενώ στη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής και τη νομική εταιρία Clifford Chance, έχει ανατεθεί το έργο του νομικού συμβούλου. Ακόμη οι επιχειρηματικές παραδοχές μελετήθηκαν από την SDG (Steer Davies Gleave), εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και το οικονομικό μοντέλο ελέγχθηκε από την PwC.
Βέβαια με βάση τα παραπάνω προκύπτουν και κάποια γενικότερα ερωτήματα: θα πρέπει να αναρωτηθούμε τελικά με ποιο τρόπο γίνονται οι αποτιμήσεις, αν θα έπρεπε όταν μία διαδικασία τραβάει σε μάκρος (όπως αυτή του Αεροδρομίου) να γίνεται υποχρεωτική αναθεώρηση της (με το όποιο ρίσκο) και να υπάρχει μία γενικότερη στρατηγική για το ποιος χρόνος είναι κατάλληλος για να πωληθεί ένα asset προκειμένου το Ελ.Δημόσιο να μπορεί να πουλά στην υψηλότερη δυνατή τιμή.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV