Νίκος
Καραγιάννης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, στον Νίκο Καραγιάννη από το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης όπου έδωσε τα σημαντικότερα νέα για το έργο. Την μεγάλη πρόοδο στο Αμαξοστάσιο, τους σταθμούς, τα βήματα που θα μας φέρουν στη λειτουργία του Μετρό τον Νοέμβριο του 2020, τις νέες επεκτάσεις ενώ σημείωσε ότι ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς θα κινείται με το Μετρό όταν αυτό λειτουργήσει. Τέλος έδωσε μία σημαντική είδηση αναφορικά με την προσπάθεια για την ένωση των επεκτάσεων προς δυτικά και τη δημιουργία μιας τρίτης γραμμής σχήματος U και την έναρξη των πρόδρομων εργασιών τους μέσα στο τρέχων έτος. Ας δούμε αναλυτικά:

 

Ν.Κ: Κύριε Μυλόπουλε βρισκόμαστε στο Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2020. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για το Αμαξοστάσιο;

Γιάννης Μυλόπουλος: Καλώς ήρθατε στο Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, είναι 80.000τμ λειτουργικοί, δομημένοι χώροι και συνολικά 120.000τμ κτισμένοι χώροι. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό συγκρότημα που είναι η καρδιά και το μυαλό ταυτοχρόνως του Μετρό. Εδώ θα είναι το Κέντρο Ελέγχου του συστήματος, δηλαδή θα καθοδηγείται ο αυτόματος χωρίς οδηγό συρμός, εδώ θα επισκευάζεται και θα συντηρείται και εδώ θα σταθμεύει κάθε βράδυ προκειμένου να λειτουργήσει ξανά την επόμενη μέρα. Επίσης εδώ θα είναι η διοίκηση που θα λειτουργήσει το Μετρό της πόλης. Το κτίριο συνδυάζει το μεταλλικό στοιχείο με το τσιμέντο και το γυαλί. Είναι ένα σύνθετο μεγάλο, τεχνικό έργο. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση πριν από 2 χρόνια τον Μάρτιο του 2016, εδώ ήταν ένα απέραντο οικόπεδο, είχαν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις σε ένα μικρό τμήμα και κατά τα άλλα γίνονταν αρχαιολογικές ανασκαφές. Το έργο ήταν κοντά στο μηδέν.

Μέσα σε δύο χρόνια τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν φτάσει το 95% και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, έχουν προχωρήσει τα αρχιτεκτονικά (τοίχοι, δάπεδα, πόρτες κλπ) σε ένα ποσοστό 30-35% και ξεκινούν τα Η/Μ ενώ περιμένουμε βέβαια τους συρμούς να τους υποδεχθούμε από το τέλος καλοκαιριού ή το Φθινόπωρο θα αρχίσουν να έρχονται οι 18 συρμοί προκειμένου μέσα στο 2019 να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια. Εντός του 2019 το έργο και το Αμαξοστάσιο εκτός τω 2 σταθμών (σ.σ. Βενιζέλου και Αγία Σοφία) με τα αρχαιολογικά θέματα που καθυστερησαν, κατασκευαστικά θα είναι έτοιμο, θα φύγει από εμάς θα έχει παραδοθεί για να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές του λειτουργίες.

 

Ν.Κ: Θα ήθελα να μου πείτε λίγα περισσότερα πράγματα για το Αμαξοστάσιο, όπως για παράδειγμα τι έχει να προσφέρει στην πόλη σε θέσεις εργασίας. Μιλάμε για ένα τεράστιο κτίσμα το οποίο θα φιλοξενεί τις δομές και την ίδια τη λειτουργία του Μετρό.

Γιάννης Μυλόπουλος: Είναι προφανές ότι κατά την περίοδο της κατασκευής του δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας και ο φακός σας θα έχει πάρει δεκάδες μην πω εκατοντάδες εργαζόμενους. Εδώ θα είμαι μία “μυρμηγκοφωλιά” απο δουλειές μιας και εδώ θα είναι όλο το τεχνικό δυναμικό, το ηλεκτρονικό κομμάτι του συστήματος και εδώ θα είναι και το διοικητικό κομμάτι του συστήματος ενώ το Υπουργείο έχει σχεδιάσει να εγκατασταθεί εδώ η λειτουργία των λεωφορείων καθώς οι χώροι αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο άρα το σύνολο του προσωπικού που θα ασχολείται με τις αστικές μεταφορές της πόλης θα είναι εδώ. Τώρα βέβαια με τις επεκτάσεις στα δυτικά αντιλαμαβάνεστε ότι στο απώτερο μέλλον θα χρειαστεί ένα συμπληρωματικό τέτοιο κτίριο (σ.σ. Αμαξοστάσιο) το οποίο να ικανοποιήσει τις μελλοντικές ανάγκες του συστήματος. Για την ώρα η βασική γραμμή και η γραμμή Καλαμαριάς καλύπτονται από αυτό εδώ το Αμαξοστάσιο.

 

Ν.Κ: Κύριε Μυλόπουλε, βρισκόμαστε στην καρδιά του Αμαξοστασίου, βλέπουμε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί ράγες. Εδώ θα έρχονται για συντήρηση οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται με την πρόοδο του έργου στη βασική γραμμή και τη γραμμή Καλαμαριάς.

Γιάννης Μυλόπουλος: Η βασική γραμμή μετά την ταλαιπωρία των καθυστερήσεων, παλινωδιών και του σταματήματος του έργου για περισσότερο από 2 χρόνια, ξαναγεννήθηκε το έργο δυο χρόνια πριν, το 2016 όταν αναλάβαμε ως νέα διοίκηση. Όταν ήρθαμε το έργο βρισκόταν μετά από 10 χρόνια σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης του 40%. Σήμερα δυο χρόνια μετά το έργο είναι στο 60% άρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είχαμε πρόοδο κατά 20%, άρα οι ρυθμοί προόδου είναι τρεις φορές μεγαλύτεροι σε σχέση με το παρελθόν.

Για να φτάσει το έργο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και να βλέπει για πρώτη φορά ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Νοέμβριο του 2020, έπρεπε να λυθούν μια σειρά από ζητήματα. Το πρώτο πράγμα που έγινε ήταν η αποκατάσταση του έργου με τον ανάδοχο που είχε εκπέσει και το έργο είχε σταματήσει ενώ διεκδικούσε αποζημιώσεις μεγαλύτερες από το συνολικό κόστος του έργου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είχε αναγκάσει το έργο να σταματήσει. Προχώρησαν γρήγορα οι διαιτησίες και μάλιστα επ`ωφελεία του ελληνικού δημοσίου με ένα πολύ μικρό ποσοστό από το αρχικό διεκδικούμενο ποσό και ανέλαβε το έργο ένας νέος ανάδοχος, οικονομικά εύρωστος και ικανός να το ολοκληρώσει, ο ΑΚΤΩΡ, ο οποίος πράγματι έκανε τη πρόοδο που βλέπουμε σήμερα με μία πολλή καλή συνεργασία με την Αττικό Μετρό.

Έχοντας λύσει αυτά τα ζητήματα το επόμενο που δίχασε την πόλη ήταν ή αρχαία ή μετρό. Συμφιλιώσαμε την πόλη, τον πολιτισμό με την τεχνολογία και αυτό το πείραμα που κάναμε φαίνεται να στέφεται με επιτυχία. Το έργο προχωρεί και στην οδό Βενιζέλου που βρέθηκε μια ολόκληρη πόλη και στην Αγία Σοφία που βρέθηκε μία μαρμαροστρωτη πλατεία όπου αλλάξαμε το σχεδιασμό του έργου και πρόσφατα το κρηναίο οικοδόμημα, ένα συντριβάνι στην πραγματικότητα τα οποία εκτός των άλλων προβλέπεται να γίνουν πολύ σημαντικά τοπόσημα για τη Θεσσαλονίκη και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Εδώ έρχομαι και σε ένα στοιχείο, ένα πλεονέκτημα που είναι η οικονομική του διάσταση.

 

Ν.Κ: Θα ήθελα να μας πείτε συνοπτικά σε βήματα πότε θα τελειώσει το Μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή Καλαμαριάς.

Γιάννης Μυλόπουλος: Έχει ξεκινήσει η επιδομή, από το Αμαξοστάσιο προς το σταθμό Συντριβάνι, οι συρμοί αναμένονται από το τέλος καλοκαιριού μέχρι το τέλος τη χρονιάς και θα εγκατασταθούν εδώ στο Αμαξοστάσιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τότε να υποδεχθεί τους συρμούς. Το 2019 θα ξεκινήσουμε τα δοκιμαστικά δρομολόγια που είναι ένα σημείο σταθμός. Χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για τα δοκιμαστικά δρομολόγια γιατί το έργο είναι χωρίς οδηγό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποτυπωθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα τα οποία ένα αυτόματο τρένο θα αντιμετωπίσει για να φτάσουμε τον Νοέμβριο του 2020 οπότε θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία η βασική γραμμή από τη Νέα Ελβετία μέχρι Συντριβάνι. Αυτό γιατί οι 2 σταθμοί Βενιζέλου και Αγία Σοφία τους οποίους το 2016 βρήκαμε σε μηδενική κατασκευή, ακόμα μάλωναν για το αν τα αρχαία πρέπει να μείνουν να πάνε στο Στρατόπεδο Π.Μελά όπως κάποτε ανιστόρητα ισχυρίζονταν.

Οι 2 αυτοί σταθμοί δεν μπορούν να είναι έτοιμοι σε 2 χρόνια, θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021 αρχές του 2022. Άρα τέλος του 2020 εμπορική λειτουργία του έργου μέχρι το Συντριβάνι, τον Ιανουάριο του 2021 μπαίνει σε λειτουργία η γραμμή Καλαμαριάς και τέλος του 2021 αρχές του 2022 δίνεται σε λειτουργία το κομμάτι από το Συντριβάνι μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Συγχρόνως μέσα στο 2018 ξεκινάμε πρόδρομες εργασίες για τις δύο επεκτάσεις προς δυτικά, μία επέκταση από το Ν.Σ.Σταθμό μέσω Μενεμένης και Αμπελοκήπων μέχρι το Κορδελιό και η άλλη μέσω Βαρδάρη και το σταθμό Δημοκρατίας μέχρι την Ευκαρπία και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ξεκινάμε αρχαιολογικά και μετακινήσεις δικτύων ΟΚΩ, έτσι ώστε μέχρι να ωριμάσει ο σχεδιασμός και η μελέτη τους να έχουμε απεμπλακεί από τις πρόδρομες εργασίες και όταν δημοπρατηθεί με το καλό περίπου στο χρόνο που θα τελειώνουν βασική γραμμή και γραμμή Καλαμαριάς να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει και η επέκταση προς Αεροδρόμιο την οποία σκεπτόμαστε να λύσουμε με ένα ελαφρύ έργο, υπέργειο το οποίο να είναι απαλλαγμένο από το ακριβό υπόγειο έργο και το επίγειο που θα έχει απαλλοτριώσεις. Εάν επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός τότε με μικρό κόστος και μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσει να ξεκινήσει και αυτή η επέκταση, δηλαδή από τη Μίκρα μέχρι το Αεροδρόμιο και η Θεσσαλονίκη την επόμενη δεκαετία να έχει Μετρό από το Αεροδρόμιο μέχρι το Κορδελιό και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 

Ν.Κ:Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τη λειτουργία να καταλάβει λίγο ο κόσμος πως θα μετακινείται. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης πόσοι θα μετακινούνται καθημερινα και πείτε πως θα συνδέονται και θα λειτουργούν αυτές οι πρώτες γραμμές. Δεν θα είναι όπως στην Αθήνα.

Γιάννης Μυλόπουλος: Καταρχήν να πούμε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού, περίπου 320.000 επιβάτες θα μετακινούνται καθημερινά στις 2 γραμμές. Είναι ένας αριθμός περίπου ανίστοιχος με εκείνο της Αθήνας. Ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς θα μετακινούμαστε με το Μετρο. Η λειτουργία θα είναι: η μία γραμμή θα ξεκινά από το ανατολικότερο μέρος στη Νέα Ελβετία και θα φτανει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Συγχρόνως θα ξεκινά μία γραμμή από τη Μίκρα της Καλαμαριάς θα συμβάλει στο σταθμό 25ης Μαρτίου και μετά μέσω της βασικής γραμμής θα φτάνει στο Σιδηροδρομικο Σταθμό.

Από εκεί και ύστερα θα υπάρχουν δύο γραμμές μία από το Ν.Σ.Σταθμό (προς Κορδελιό) και μία από το σταθμό Δημοκρατίας (προς Ευκαρπία) η οποίες γίνεται μια προσπάθεια να ενωθουν και με μία κυκλική διαδρομή ούτως ώστε και ο Εύοσμος να ενωθεί με τις υπόλοιπες γραμμές για να έχουμε μία αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος σταθερής τροχιάς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV