Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιάννης Μώραλης: Χρειάζεται Υποδομές ο Πειραιάς για να γίνει ελκυστικός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αναμονή νέων επενδύσεων που θα «πιάνουν λιμάνι» και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη βρίσκεται η δημοτική Αρχή Πειραιά εν όψει και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης. Για τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο μεγάλο λιμάνι μίλησε στο «Βήμα» ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης ο οποίος είπε επίσης ότι εντός του 2016 αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στο Μικρολίμανο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πειραιάς έχει ανάγκη από υποδομές που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην πόλη.

Εμπνευση από Νέα Υόρκη

«Δουλεύουμε για την αξιοποίηση των ανενεργών γραμμών του Αγίου Διονυσίου σε ένα γραμμικό πάρκο μήκους 1,7 χλμ., εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του high line στη Νέα Υόρκη» αναφέρει ο κ. Μώραλης. «Είναι προφανές ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο 2016, αλλά αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων για τα υπόλοιπα τριάμισι χρόνια της θητείας μας». Το high line είναι ένα πάρκο που διαμορφώθηκε στον χώρο όπου υπήρχαν παλαιότερα υπερυψωμένες γραμμές του μετρό στην αμερικανική μεγαλούπολη και πλέον χρησιμοποιείται για περιπάτους, εκθέσεις, χάπενινγκ κ.λπ.

Πάντως ξένοι τουρίστες μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πως έχουν την αίσθηση ότι ο Πειραιάς είναι το λιμάνι της Αθήνας και δεν γνωρίζουν ξεκινώντας από τις χώρες τους τι τους προσφέρει η πόλη για να μείνουν εκεί και να επισκεφτούν τυχόν μουσεία ή άλλα αξιοθέατα.

Οπως λένε, ενημερώνονται για τον Πειραιά μέσα από κάποια φυλλάδια που υπάρχουν στους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, ωστόσο η πλειοψηφία επιλέγει συνήθως να πάει με λεωφορεία, είτε τουριστικά είτε ανοικτού τύπου, προς το κέντρο της Αθήνας και να μείνει ο Πειραιάς στη μνήμη τους μέσα από τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει κατά τη διαδρομή.

«Να βρουν μιμητές επενδυτικές πρωτοβουλίες»

Μιλώντας για νέες επενδύσεις ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Ο Πειραιάς έχει ανάγκη από υποδομές που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην πόλη ώστε να σταματήσει να αποτελεί ένα πέρασμα διερχόμενων τουριστών και να γίνει κάποια στιγμή home port. Είναι γνωστή η υστέρηση σε σύγχρονα ξενοδοχειακά καταλύματα, ιδιαίτερα για τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συμβάλουμε στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις. Χρειάζονται επενδύσεις, όπως εκείνη της πειραιώτικης οικογένειας Μεταξά, που πρόκειται να μετατρέψει το κτίριο της οδού Αριστείδου σε πολυτελές ξενοδοχείο».

Οπως λέει, «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους την υλοποίηση έργων ανακατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου, ενώ έχει υποβληθεί στην Εθνική Τράπεζα αίτηση δανειοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Jessica. Αυτές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν μιμητές, όχι μόνο διότι θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης, αλλά επειδή δημιουργούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας και αναζωογονούν το αστικό περιβάλλον του κέντρου του Πειραιά».

Τα σχέδια για το Μικρολίμανο

Στην ερώτηση αν θα αλλάξει πρόσωπο το 2016 το Μικρολίμανο και σε ποια φάση βρίσκονται τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής ο κ. Μώραλης απάντησε ότι «το Μικρολίμανο μαζί με την Ακτή Δηλαβέρη και το πάρκο του ΣΕΦ συνθέτουν ένα ευρύτερο αστικό υποσύνολο που έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει διεθνή υπερτοπικό πόλο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Για να μπορέσει όμως αυτή η περιοχή και ειδικότερα το Μικρολίμανο να ξεφύγει από χρόνιες παθογένειες συνεπεία της άναρχης, αυθαίρετης και χωρίς σχεδιασμό εκμετάλλευσης του αιγιαλού, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, πολεοδομικού, αρχιτεκτονικού, τεχνικού, λειτουργικού και αισθητικού χαρακτήρα».

Για την Ακτή Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να γίνει μια ασφαλής, ποιοτική, ελκυστική διαδρομή ήπιας κινητικότητας για πεζούς και ποδήλατα, με πράσινους χώρους και επαρκή, ενεργειακής αποδοτικότητας φωτισμό, με οργανωμένους χώρους στάθμευσης και τακτοποιημένους κοινόχρηστους χώρος που θα πολλαπλασιάσουν τη δυναμική της υφιστάμενης και μελλοντικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτές οι παρεμβάσεις προϋποθέτουν τον επανακαθορισμό και την αλλαγή χάραξης της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην παραλιακή ζώνη της Ακτής Κουμουνδούρου που έχει αιτηθεί η δημοτική αρχή και αναμένει τη σχετική απόφαση έγκρισης. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν τα έργα».

Σχέδιο για παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές

Για άλλες περιοχές του Πειραιά όπου αναμένονται παρεμβάσεις εντός του 2016 ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε: «Ο δήμος διαθέτει έναν συνολικό σχεδιασμό για την αστική ανάπτυξη και αναζωογόνηση του Πειραιά αναδεικνύοντας δύο ενότητες παρέμβασης που περιλαμβάνουν και τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα. Απώτερος σκοπός μας, κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες να βιώνουν, να απολαμβάνουν το προνομιακό πειραιώτικο παράλιο τοπίο και τη θάλασσά του».

Ειδικότερα ο κ. Μώραλης εξηγεί ότι «εστιάζουμε σε παρεμβάσεις οριζόντιας εφαρμογής, όπως οι χώροι πρασίνου, ο επαρκής οδοφωτισμός και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Δίνεται έμφαση στη δημιουργία ζωτικού χώρου περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και στη δημιουργία τοπικών αστικών οάσεων μέσω αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους».

Σημείωσε ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι «να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενώσουν οργανικά και λειτουργικά τις γειτονιές, μέχρι σήμερα αποκομμένες μεταξύ τους και με το κέντρο της πόλης. Εκμεταλλευόμενοι την επέκταση του δικτύου μετρό και τραμ στον Πειραιά, αναδεικνύουμε και εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας διαδρομές που ενώνουν το εμπορικό κέντρο, το Κονώνειο τείχος, το αρχαιολογικό μουσείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά».

Σημαντικές οι επενδύσεις ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης
Πόσο επηρεάζει τα σχέδια ανάπτυξης του Πειραιά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ήταν η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Μώραλη. «Δίχως αμφιβολία, οι επενδύσεις που αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησής του, ανεξαρτήτως του πώς τοποθετείται κανείς σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την τελική έκβαση που είχε, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη» σημείωσε ο δήμαρχος.

«Είναι προφανές», όπως είπε, «ότι η ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών θα προσελκύσουν στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές σημαίνουσες, σε παγκόσμια κλίμακα, επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας. Οπως είναι επίσης δεδομένο ότι τα περίπου 140 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν ειδικά για την ανάπτυξη υπηρεσιών κρουαζιέρας θα συμβάλουν καθοριστικά ώστε ο Πειραιάς να ενταχθεί στον σχεδιασμό της σχετικής παγκόσμιας αγοράς και να καταστεί σημαντικό λιμάνι αφετηρίας για την περιοχή της Μεσογείου».

«Ο Πειραιάς θα πρέπει βέβαια ως τότε να είναι σε θέση κατ’ αρχάς να προσελκύσει και κατά δεύτερον να συγκρατήσει τον τουρισμό κρουαζιέρας» είπε καταλήγοντας ο κ. Μώραλης. «Στη στρατηγική αστικής ανάπτυξης του δήμου η κρουαζιέρα κατέχει καίρια θέση, καθώς προσπαθούμε αφενός να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να οδηγείται εύκολα ο επισκέπτης στα αξιοθέατα της πόλης, αφετέρου να προσελκύσουμε το οικοσύστημα της αγοράς της κρουαζιέρας να εγκατασταθεί στο λιμάνι».

Πηγή: To Bήμα

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Κεντρικός ο ρόλος των μεγάλων έργων για την επιστροφή στην ανάπτυξη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στον Economist

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  κ. Κώστας Καραμανλής στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τις υποδομές και τις μεταφορές

Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα:

Ποια θέση αναμένεται να έχουν τα μεγάλα έργα υποδομών σε αυτή την προσπάθεια που περιγράφετε; Ποια μεγάλα projects δρομολογούνται;

Σε αυτά τα σχέδια, φυσικά τα έργα υποδομών έχουν κεντρικό ρόλο. Το ίδιο και η επένδυση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Για να μπει ξανά η οικονομία σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς.

Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια στο μεγάλο στοίχημα: την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Αναφέρομαι, ενδεικτικά, σε εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια και πλέον δίνουμε λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65.

Σε νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης -το γνωστό FlyOver- ή ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το βόρειο τμήμα του Ε65. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Σε σιδηροδρομικά έργα. Αντιπλημμυρικά έργα. Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Και τόσα άλλα.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι. Τι γεύση σας άφησαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της “Καθημερινής” για την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών ιθυνόντων;

Ειλικρινά σοκαρίστηκα κύριε Ευγενίδη. Όπως νομίζω και κάθε Έλληνας που διάβασε αυτούς τους ανατριχιαστικούς διαλόγους.

Και δεν μπορώ καν να διανοηθώ την οργή ιδίως όσων έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Είναι ασύλληπτο μετά από μια τεράστια εθνική τραγωδία, να ακολουθεί μια τέτοια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Και δείχνει και τη θεσμική ανεπάρκεια…

Το θέμα, βέβαια, θα το λύσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Αποτελεί όμως δική μας ευθύνη, των πολιτικών, να ξεριζώσουμε οριστικά αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία από το ελληνικό κράτος.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη όσων χάθηκαν στο Μάτι. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι ακόμα. Ευθύνη μας είναι επίσης και το να στηρίζουμε όσους έζησαν αυτή την εφιαλτική εμπειρία και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Εδώ και ένα χρόνο, χωρίς μεγάλα λόγια, στο Υπουργείο Υποδομών δουλεύουμε μεθοδικά για αυτό. Για την ασφάλεια όλων, καθαρίζουμε οικόπεδα της περιοχής από εύφλεκτη ύλη και περισυλλέγουμε επικίνδυνα υλικά από δυσπρόσιτα σημεία. Αποκαθιστούμε τις ζημιές στις οδικές υποδομές και μελετούμε την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης της ακτογραμμής.

Δώσαμε επιδοτήσεις σε πάνω από 1.100 δικαιούχους. Έχουμε ολοκληρώσει επισκευές σε 245 κτίρια, ανακατασκευάζουμε άλλα 44, ενώ έχουν κατεδαφιστεί 254 που δεν έχρηζαν επισκευής. Απομακρύναμε τον επικίνδυνο αμίαντο και είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε οποιαδήποτε επιπλέον ανάλογη ανάγκη προκύψει.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απόστασης έχουν χαλαρώσει. Πώς βλέπετε την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των δρομολογίων, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών;

Έχουμε εντοπίσει αυτή την τάση χαλάρωσης και κάνουμε αυτά που πρέπει για να την αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, χαράσσαμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. Αυτό κάνουμε και τώρα.

Ειδικότερα για τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να πω ότι εξαντλούμε τα όριά μας. Με βάση τα διαθέσιμα οχήματα και το προσωπικό που έχουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε συγκοινωνίες υπό διάλυση… Έχει γίνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Μια διαρκής διαχείριση κρίσης.

Πάρτε τα λεωφορεία για παράδειγμα: Στην Αθήνα παραλάβαμε 800 στο δρόμο και σήμερα έχουμε 1200, στη Θεσσαλονίκη 200 και σήμερα έχουμε 350. Ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε κι άλλα, με leasing, για να καλύψουμε το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να παραλάβουμε νέα λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Γι΄αυτό λέμε: Στα ΜΜΜ φοράμε όλοι μάσκα. Πάντα. Η μεγάλη πλειονότητα των επιβατών, εξακολουθεί να το τηρεί αυτό. Λίγοι δεν το κάνουν.

Προβλέπεται, λοιπόν, να ενταθούν οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ;

Έχουν ενταθεί ήδη. Όπως ξέρετε, βέβαια, η μόνη που δικαιούται να κάνει ελέγχους και να βάλει πρόστιμα για αυτό το θέμα είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία βοηθάει πολύ, όμως δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς παντού.

Εδώ, λοιπόν, υπεισέρχεται η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε έναν αστυνομικό σε κάθε βαγόνι ή κάθε λεωφορείο για να φοράμε τη μάσκα… Για να κάνουμε δηλαδή κάτι απλό, που όμως μπορεί να σώσει ζωές.

Προσανατολίζεστε στο να κρατήσετε τη μειωμένη τιμή στα εισιτήρια των ΜΜΜ και μετά τις 31 Οκτωβρίου;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε δυστυχώς το ακατόρθωτο: Ταυτοχρόνως ακρίβυνε το εισιτήριο, έφερε ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των φορέων και παρείχε πολύ χειρότερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και σε μεγάλο βαθμό –στην προ Covid περίοδο- το είχαμε επιτύχει. Τώρα, μειώσαμε ξανά την τιμή των εισιτηρίων, στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα. Είπαμε ότι σε πρώτη φάση το κάνουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μακάρι και στη συνέχεια, τα οικονομικά των φορέων να είναι τέτοια, που να επιτρέψουν τη διατήρηση της σημερινής τιμής. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια όμως. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τότε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΑΙΠΕΔ: Καμία αλλαγή λόγω κορωνοϊού στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ριχάρδος Λαμπίρης ΤΑΙΠΕΔ

Συνέντευξη στο Bloomberg παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί το Ταμείο.

Ο κ. Λαμπίρης ανέφερε ότι η πανδημία και το lockdown είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. «Ο Covid-19 ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην υπηρεσία του δημόσιου καλού», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός από έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021».

Περιφερειακά λιμάνια

Ο κ. Λαμπίρης τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειακών λιμένων μέσω της αξιοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμένων, σε συνδυασμό με τα ήδη ανεπτυγμένα λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα καθίσταται γρήγορα σε διαμετακομιστικό κόμβο και κέντρο logistics για την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη των λιμένων θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, καθώς έχουν σημαντικές επιχειρησιακές προοπτικές».

Μετά την έναρξη προ ημερών των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του Ταμείου προβλέπει δύο ακόμη διαγωνισμούς αξιοποίησης για τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Βόλου στις αρχές του επόμενου έτους.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Για την αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω της πώλησης του 30% του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναπόφευκτα έχει καθυστερήσει, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021.

ΔΕΠΑ

Σχετικά με την αξιοποίηση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη «ο στόχος είναι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους να αναδειχθούν οι προτιμητέοι επενδυτές».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Καφηρέας: Πώς το μεγάλο ενεργειακό έργο ανέβασε τον πήχη σε θέματα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν μπήκε «στην πρίζα» το πράσινο έργο του Καφηρέα, η εμβληματική συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια από την Enel Green Power, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW, σε μία επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Με τη λειτουργία του, ο Καφηρέας έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διείσδυση της αιολικής ισχύος για την χρονιά που πέρασε. Πέραν όμως από τα σαφή περιβαλλοντικά της οφέλη, μία επένδυση τέτοιου βεληνεκούς συνεισέφερε έμπρακτα στην αναβάθμιση και εμπέδωση καλών πρακτικών κατά την κατασκευαστική φάση των έργων ΑΠΕ μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του «βιώσιμου εργοταξίου».

Υπό αυτή την έννοια ο Καφηρέας αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς η υγεία και η ασφάλεια του έμψυχου δυναμικού στα εργοτάξια αλλά και ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελούν δύο βασικές προτεραιότητες με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία σε ένα έργο.

Ο Νίκος Σκανδάλης, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας, Ποιότητας και Περιβάλλοντος για την Ευρώπη στην Enel Green Power σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο ypodomes.com, εξηγεί πώς η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας, πέτυχε 1.500.000 εργατοώρες χωρίς ατύχημα αλλά και πώς εφαρμόστηκαν οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας στα εργοτάξια.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που αντιμετωπίσατε, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Καφηρέα;

Οι προκλήσεις ήταν πολλές λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, το οποίο περιελάμβανε εργασίες σε βουνό, σε αστικό ιστό και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως δυνατούς ανέμους και πυκνή ομίχλη, και να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες συνθήκης οδήγησης λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Την ίδια στιγμή, εκπαιδεύσαμε επίσης ντόπιους εργαζομένους σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας.

Πόσο δύσκολο ήταν να επιτευχθούν 1.500.000 εργατοώρες χωρίς κανένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου του Καφηρέα; Τι καινοτομίες χρησιμοποιήσατε και πόσο βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση;

Σίγουρα δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα και απαιτήθηκε ομαδική προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη στο έργο. Έτσι, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους εμπλεκόμενους σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ της Εταιρείας και των εργαζομένων στον τρόπο προσέγγισης και εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια του έργου υιοθετήσαμε πολλές καινοτόμες λύσεις διαχείρισης: Για παράδειγμα, εγκαταστήσαμε συστήματα ειδοποίησης για τους υπαλλήλους μέσω αισθητήρων · χρησιμοποιήσαμε την τηλεϊατρική ως εργαλείο υποστήριξης στο ιατρείο που βρίσκεται στο εργοτάξιο · χρησιμοποιήσαμε επίσης εφαρμογές (applications) για την καταχώρηση και αποστολή σε πραγματικό χρόνο συμβάντων ασφαλείας · τέλος, αναπτύξαμε προγράμματα επιβράβευσης για χειριστές μηχανημάτων και εργαζομένους.

Το ιατρείο της εταιρείας στο χώρο του έργου

Πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση και αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων που σχετίζονταν με την ασφάλεια, (π.χ. Near Miss, HSE Observations, κ.λπ.) στα εργοτάξια; Τα δεδομένα αυτά επηρέασαν τις πρακτικές που εφαρμόζονταν κατά την εκτέλεση του έργου;

Η αναγνώριση κινδύνων, η ανάλυση των δεδομένων και η δημιουργία ενός πλάνου ενεργειών και δράσεων για τον περιορισμό της επικινδυνότητας ήταν οι βασικοί άξονες της καθημερινής μας λειτουργίας.

Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι σε ένα τόσο μεγάλο έργο ο όγκος των δεδομένων θα ήταν σημαντικός, και χωρίς τη γρήγορη και αξιόπιστη συλλογή και επεξεργασία αυτών δεν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε την προστιθέμενη αξία από την ανάλυση των δεδομένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, εγκαταστήσαμε μία εφαρμογή (mobile app), το HSEQ4U, όπου όλοι οι επιβλέποντες μπορούσαν να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε συμβάν εύκολα και αξιόπιστα.

Τοποθέτηση αισθητήρων στο κράνος για ειδοποίηση εργαζομένου

Η συλλογή, επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των συμβάντων γινόταν σε μια ειδική πλατφόρμα όπου μέσα από business intelligent tools εξάγονταν ειδικές αναφορές μέσω των οποίων εμείς κατευθύναμε τα πλάνα ενεργειών και τις πρωτοβουλίες μας βάσει των αναγκών που διαμορφώνονταν κάθε φόρα. Η ταχύτατη συλλογή και ανάλυση, μας έδινε ευελιξία ώστε να τροποποιήσουμε άμεσα τη στρατηγική μας στο εργοτάξιο, και να προλάβουμε περαιτέρω ανασφαλείς καταστάσεις ή/και συμπεριφορές.

Ποια είναι τα «αισθητήρια όργανα» που διαθέτει το -εν λειτουργία πλέον- αιολικό πάρκο τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των εργαζομένων;

Ο Καφηρέας πλέον βρίσκεται σε φάση λειτουργίας έχοντας πάντα πρώτη προτεραιότητά την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος. Όσο αφορά την υγεία και την ασφάλεια, η ομάδα λειτουργίας και συντήρησης είναι πλήρως εκπαιδευμένη, έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Έχουμε ολοκληρώσει της εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου για τον Καφηρέα. Επιπλέον, μέσα από ένα πρόγραμμα εσωτερικών επιθεωρήσεων (βασισμένο στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με τα ISO 9001,14001 και 45001), προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας και ασφάλειας και να διορθώσουμε τυχόν πιθανές αστοχίες. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, έχει ήδη ξεκινήσει ένα τριετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Απευθύνεται ιδιαίτερα στην ορνιθοπανίδα, με την υποστήριξη ορνιθολόγων που βασίζεται σε συστήματα αποφυγής προληπτικών συγκρούσεων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα αιολικά πάρκα. Στόχος μας η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων και των συνεργατών μας στο έργο για όλα τα προαναφερθέντα θέματα, και η εφαρμογή τεχνικών λύσεων και οργανωτικών μέτρων όχι μόνο κατά τη φάση κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός έργου.

Βραβευτήκατε για την «Περιβαλλοντική διαχείριση» στο έργο του Καφηρέα, η οποία βασίστηκε στην έννοια του «βιώσιμου εργοταξίου». Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα περισσότερο σχετικά;

Μαζί με την Υγεία και την Ασφάλεια, ένας σημαντικός πυλώνας του έργου ήταν η περιβαλλοντική διαχείριση. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του έργου (τόσο στις φάσεις κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Έτσι, στη φάση του σχεδιασμού, πραγματοποιήθηκαν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες (ΜΠΕ, ΕΟΑ κτλ), ενώ στη φάση κατασκευής τοποθετήθηκαν στο έργο όλοι οι κατάλληλοι ρόλοι για την επιτυχή υλοποίηση και παρακολούθηση των μελετών, όπως Περιβαλλοντικοί Συντονιστές , Ορνιθολόγοι, Ειδικοί Χλωρίδας/Πανίδας καθώς και Παρατηρητές Θαλάσσιας Ζωής κατά την εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδίου. Τέλος, έπρεπε επίσης να διαχειριστούμε σωστά μια σημαντική ποσότητα αποβλήτων (550.000 τόνους), το λεγόμενο ΑΕΚΚ (Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις). Έτσι, οι εργολάβοι υπέγραψαν συμβόλαιο με τη SANKE LTD και η ΑΕΚΚ μεταφέρθηκε σε ανενεργό λατομείο για ενοποίηση μετά από ειδική περιβαλλοντική μελέτη που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τη δασαρχείο.

Από τη βράβευση της EGPH στα Health and Safety Awards 2020 για την Περιβαλλοντική Διαχείριση στο έργο του Καφηρέα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η EGP εφάρμοσε την αρχή της κυκλικής οικονομίας, με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Πώς ακριβώς καταφέρατε να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, σε αυτό το επίπεδο;

Στο έργο εφαρμόστηκε ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που περιλάμβανε όλες τις διάφορες κατηγορίες όπως μη επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα και τα λεγόμενα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων).

Όλα τα μη επικίνδυνα απόβλητα, και ιδιαίτερα τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, δόθηκαν για ανακύκλωση ή δωρεά σε τοπικούς βοσκούς (όπως παλέτες, ξύλο συσκευασίας κ.λπ.) που τους χρειάζονταν για μικρές επισκευές στα μαντριά τους. Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα ήταν η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων. Για το λόγο αυτό, προετοιμάστηκε ένα σχέδιο για την αποθήκευση και την τελική διάθεση των αποβλήτων. Στο έργο τοποθετήθηκαν τρία «Πράσινα Σημεία», δηλαδή 3 containers με κατάλληλο εξοπλισμό για την προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων που περιείχαν:

1. Τοποθέτηση ελαιολεκάνων,

2. Τοποθέτηση βαρελιών για προσωρινή αποθήκευση με τυπωμένο τον EWC κωδικό ανά βαρέλι,

3. Τοποθέτηση oil spill kits σε περίπτωση διαρροής

Χώρος προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων στο έργο

Περιοδικά, όλα τα επικίνδυνα απόβλητα συλλέγονταν και μεταφέρονταν για την τελική διάθεση από κατάλληλα πιστοποιημένη εταιρεία. Μετά το τέλος της διάθεσης, εκδόθηκαν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κατά την ενημέρωση του EMA (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων). Συμπερασματικά, όλα τα μεγάλα απόβλητα του έργου, τα λεγόμενα ΑΕΚΚ (Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις), ύψους 550.000 τόνων, έπρεπε να διαχειριστούν σωστά, ώστε να μην καταλήξουν στο περιβάλλον. Έτσι, οι εργολάβοι υπέγραψαν συμβόλαιο με τη SANKE LTD και η ΑΕΚΚ μεταφέρθηκε σε ανενεργό λατομείο για ενοποίηση μετά από ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το δασαρχείο, Για την ενέργεια αυτή, η EGPH βραβεύτηκε από το οικολογικό παρατηρητήριο στις 29/06/2018.

Πώς διαχειριστήκατε την τοπική πανίδα και συγκεκριμένα την ορνιθοπανίδα;

Ο Kafireas βρίσκεται στην περιοχή Natura 2000. Ως αποτέλεσμα, είχαν εκπονηθεί βασικές αναφορές και μελέτες για τις νυχτερίδες και την ορνιθοπανίδα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Με βάση αυτές τις μελέτες, σχεδιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, ένα σχέδιο δράσης επικεντρωμένο στη βιοποικιλότητα και τα οικολογικά ζητήματα στην περιοχή Natura 2000. Μόλις ξεκίνησε η κατασκευή, οι ορνιθολόγοι ακολούθησαν το έργο επισημαίνοντας τις κρίσιμες περιόδους για την ορνιθοπανίδα.

Ο κύριος σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να αποφευχθεί η διαταραχή σημαντικών ειδών αρπακτικών φυλών (Aquila fasciata, Bubo bubo, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να επιβλέψουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη βιοποικιλότητα. Στη φάση λειτουργίας, η προστασία της ορνιθοπανίδας είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Για αυτόν τον λόγο, έχουν εγκατασταθεί στις ανεμογεννήτριες συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, προκειμένου να απενεργοποιηθούν οι ανεμογεννήτριες εάν χρειάζεται.

Παρατηρητής θαλάσσιων θηλαστικών επί το έργο

Η πρόσφατη υγεινομική κρίση του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο την υγεία και την ασφάλεια σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, πόσο μάλλον στην εργασία. Πώς την αντιμετωπίσατε;

Ο κορωνοϊός αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Στην Enel, από την πρώτη στιγμή, αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, με μοναδικό σκοπό την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενών μας και των οικογενειών τους, των εργολάβων, των ενδιαφερόμενων μερών κ.λπ. Η “Ειδική Ομάδα COVID-19” ιδρύθηκε αμέσως, για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για τα άτομα που εργάζονται στις εγκαταστάσεις και στα έργα σε λειτουργία. Συνοπτικά, έχουν αναπτυχθεί αρκετές διαδικασίες για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος στο χώρο εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού συντήρησης (μικρές σταθερές ομάδες, χρήση μάσκας, μέτρα προσωπικής υγιεινής κ.λπ.).

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με όλους τους εργολάβους μας για αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας στα εργοστάσιά μας, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα λεγόμενα stress tests (σενάριο εμφάνισης κορωνοϊού σε ένα εργοστάσιο) για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μας και ο χρόνος απόκρισης των ενεργειών μας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το προσωπικό του γραφείου εργάζεται εξ αποστάσεως από τις 16 Μαρτίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα