fbpx
Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιάννης Μώραλης: Χρειάζεται Υποδομές ο Πειραιάς για να γίνει ελκυστικός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αναμονή νέων επενδύσεων που θα «πιάνουν λιμάνι» και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη βρίσκεται η δημοτική Αρχή Πειραιά εν όψει και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης. Για τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο μεγάλο λιμάνι μίλησε στο «Βήμα» ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης ο οποίος είπε επίσης ότι εντός του 2016 αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στο Μικρολίμανο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πειραιάς έχει ανάγκη από υποδομές που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην πόλη.

Εμπνευση από Νέα Υόρκη

«Δουλεύουμε για την αξιοποίηση των ανενεργών γραμμών του Αγίου Διονυσίου σε ένα γραμμικό πάρκο μήκους 1,7 χλμ., εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του high line στη Νέα Υόρκη» αναφέρει ο κ. Μώραλης. «Είναι προφανές ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο 2016, αλλά αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων για τα υπόλοιπα τριάμισι χρόνια της θητείας μας». Το high line είναι ένα πάρκο που διαμορφώθηκε στον χώρο όπου υπήρχαν παλαιότερα υπερυψωμένες γραμμές του μετρό στην αμερικανική μεγαλούπολη και πλέον χρησιμοποιείται για περιπάτους, εκθέσεις, χάπενινγκ κ.λπ.

Πάντως ξένοι τουρίστες μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πως έχουν την αίσθηση ότι ο Πειραιάς είναι το λιμάνι της Αθήνας και δεν γνωρίζουν ξεκινώντας από τις χώρες τους τι τους προσφέρει η πόλη για να μείνουν εκεί και να επισκεφτούν τυχόν μουσεία ή άλλα αξιοθέατα.

Οπως λένε, ενημερώνονται για τον Πειραιά μέσα από κάποια φυλλάδια που υπάρχουν στους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, ωστόσο η πλειοψηφία επιλέγει συνήθως να πάει με λεωφορεία, είτε τουριστικά είτε ανοικτού τύπου, προς το κέντρο της Αθήνας και να μείνει ο Πειραιάς στη μνήμη τους μέσα από τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει κατά τη διαδρομή.

«Να βρουν μιμητές επενδυτικές πρωτοβουλίες»

Μιλώντας για νέες επενδύσεις ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Ο Πειραιάς έχει ανάγκη από υποδομές που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην πόλη ώστε να σταματήσει να αποτελεί ένα πέρασμα διερχόμενων τουριστών και να γίνει κάποια στιγμή home port. Είναι γνωστή η υστέρηση σε σύγχρονα ξενοδοχειακά καταλύματα, ιδιαίτερα για τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συμβάλουμε στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις. Χρειάζονται επενδύσεις, όπως εκείνη της πειραιώτικης οικογένειας Μεταξά, που πρόκειται να μετατρέψει το κτίριο της οδού Αριστείδου σε πολυτελές ξενοδοχείο».

Οπως λέει, «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους την υλοποίηση έργων ανακατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου, ενώ έχει υποβληθεί στην Εθνική Τράπεζα αίτηση δανειοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Jessica. Αυτές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν μιμητές, όχι μόνο διότι θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης, αλλά επειδή δημιουργούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας και αναζωογονούν το αστικό περιβάλλον του κέντρου του Πειραιά».

Τα σχέδια για το Μικρολίμανο

Στην ερώτηση αν θα αλλάξει πρόσωπο το 2016 το Μικρολίμανο και σε ποια φάση βρίσκονται τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής ο κ. Μώραλης απάντησε ότι «το Μικρολίμανο μαζί με την Ακτή Δηλαβέρη και το πάρκο του ΣΕΦ συνθέτουν ένα ευρύτερο αστικό υποσύνολο που έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει διεθνή υπερτοπικό πόλο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Για να μπορέσει όμως αυτή η περιοχή και ειδικότερα το Μικρολίμανο να ξεφύγει από χρόνιες παθογένειες συνεπεία της άναρχης, αυθαίρετης και χωρίς σχεδιασμό εκμετάλλευσης του αιγιαλού, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, πολεοδομικού, αρχιτεκτονικού, τεχνικού, λειτουργικού και αισθητικού χαρακτήρα».

Για την Ακτή Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να γίνει μια ασφαλής, ποιοτική, ελκυστική διαδρομή ήπιας κινητικότητας για πεζούς και ποδήλατα, με πράσινους χώρους και επαρκή, ενεργειακής αποδοτικότητας φωτισμό, με οργανωμένους χώρους στάθμευσης και τακτοποιημένους κοινόχρηστους χώρος που θα πολλαπλασιάσουν τη δυναμική της υφιστάμενης και μελλοντικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτές οι παρεμβάσεις προϋποθέτουν τον επανακαθορισμό και την αλλαγή χάραξης της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην παραλιακή ζώνη της Ακτής Κουμουνδούρου που έχει αιτηθεί η δημοτική αρχή και αναμένει τη σχετική απόφαση έγκρισης. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν τα έργα».

Σχέδιο για παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές

Για άλλες περιοχές του Πειραιά όπου αναμένονται παρεμβάσεις εντός του 2016 ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε: «Ο δήμος διαθέτει έναν συνολικό σχεδιασμό για την αστική ανάπτυξη και αναζωογόνηση του Πειραιά αναδεικνύοντας δύο ενότητες παρέμβασης που περιλαμβάνουν και τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα. Απώτερος σκοπός μας, κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες να βιώνουν, να απολαμβάνουν το προνομιακό πειραιώτικο παράλιο τοπίο και τη θάλασσά του».

Ειδικότερα ο κ. Μώραλης εξηγεί ότι «εστιάζουμε σε παρεμβάσεις οριζόντιας εφαρμογής, όπως οι χώροι πρασίνου, ο επαρκής οδοφωτισμός και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Δίνεται έμφαση στη δημιουργία ζωτικού χώρου περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και στη δημιουργία τοπικών αστικών οάσεων μέσω αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους».

Σημείωσε ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι «να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενώσουν οργανικά και λειτουργικά τις γειτονιές, μέχρι σήμερα αποκομμένες μεταξύ τους και με το κέντρο της πόλης. Εκμεταλλευόμενοι την επέκταση του δικτύου μετρό και τραμ στον Πειραιά, αναδεικνύουμε και εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας διαδρομές που ενώνουν το εμπορικό κέντρο, το Κονώνειο τείχος, το αρχαιολογικό μουσείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά».

Σημαντικές οι επενδύσεις ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης
Πόσο επηρεάζει τα σχέδια ανάπτυξης του Πειραιά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ήταν η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Μώραλη. «Δίχως αμφιβολία, οι επενδύσεις που αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησής του, ανεξαρτήτως του πώς τοποθετείται κανείς σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την τελική έκβαση που είχε, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη» σημείωσε ο δήμαρχος.

«Είναι προφανές», όπως είπε, «ότι η ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών θα προσελκύσουν στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές σημαίνουσες, σε παγκόσμια κλίμακα, επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας. Οπως είναι επίσης δεδομένο ότι τα περίπου 140 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν ειδικά για την ανάπτυξη υπηρεσιών κρουαζιέρας θα συμβάλουν καθοριστικά ώστε ο Πειραιάς να ενταχθεί στον σχεδιασμό της σχετικής παγκόσμιας αγοράς και να καταστεί σημαντικό λιμάνι αφετηρίας για την περιοχή της Μεσογείου».

«Ο Πειραιάς θα πρέπει βέβαια ως τότε να είναι σε θέση κατ’ αρχάς να προσελκύσει και κατά δεύτερον να συγκρατήσει τον τουρισμό κρουαζιέρας» είπε καταλήγοντας ο κ. Μώραλης. «Στη στρατηγική αστικής ανάπτυξης του δήμου η κρουαζιέρα κατέχει καίρια θέση, καθώς προσπαθούμε αφενός να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να οδηγείται εύκολα ο επισκέπτης στα αξιοθέατα της πόλης, αφετέρου να προσελκύσουμε το οικοσύστημα της αγοράς της κρουαζιέρας να εγκατασταθεί στο λιμάνι».

Πηγή: To Bήμα

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Σε 3 μήνες ο διαγωνισμός για τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στον Economist

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN TV». Ο κος Καραμανλής τοποθετήθηκε σε ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΜΕ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο έργο κατασκευής του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου αλλά και στην αυστηροποίηση του ΚΟΚ.

Διαβάστε παρακάτω σχετικά σημεία της συνέντευξής του:

Για το Μετρό

«…Ήδη όταν αναλάβαμε η απόσταση όταν άνοιγε η μπάρα ήταν γύρω στα 7 με 8 δευτερόλεπτα. Αυτό έχει μειωθεί. Θα κάνουμε αυτό που γίνεται παντού, θα γίνεται πολύ πιο αυστηρός έλεγχος. Θα ανοίξουν τα κλειστά εκδοτήρια για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό έχει ξεκινήσει και γίνεται. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο να πηγαίνει κόσμος στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και να μην υπάρχουν εκδοτήρια. Μέσα σε δυο μήνες θα πάρουμε άλλα 100 με 120 μηχανήματα για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν».

Για τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου

«…Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν άφησε καμία ωριμότητα έργων για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, πρέπει γρήγορα να κινηθούμε έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν πολύ μεγάλα έργα, όπως το Πατρών – Πύργου. Ο δρόμος ήταν έτοιμος να δοθεί και να αρχίσει το 2015, το σπάσαμε σε οκτώ κομμάτια, το δώσαμε σε έναν εργολάβο ο οποίος χρεοκόπησε και αυτή τη στιγμή όποιος ισχυριστεί ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει σπασμένο, λέει ψέματα στους ανθρώπους της Πάτρας και στους ανθρώπους της Ηλείας.

Είμαστε σε επαφή και πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό το οποίο είναι το λογικό: Να πάει ο δρόμος πίσω στην παραχώρηση, να πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο πριν το ’23. Εάν πάμε τώρα έτσι όπως πάμε, το έργο δεν θα γίνει ποτέ».

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«…Είναι γερασμένος ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεπερνάμε τα 15 με 16 χρόνια μέσος όρος. Πρέπει να κάνουμε ένα διεθνή διαγωνισμό και σε τρεις μήνες αυτός ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος.

Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τον έκανε στο γόνατο και αυτός ο διαγωνισμός κατέπεσε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Καινούργια λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα, υβριδικά CNG, θα έχουμε μέσα στο επόμενο 18μηνο. Στην Αθήνα έχουμε τώρα κάτω από 1.000 λεωφορεία αυτή τη στιγμή, ενώ, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι χειρότερη και τα λεωφορεία δεν ξεπερνάνε τα 300.

Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, θα μπουν μέχρι τον Φεβρουάριο 120 λεωφορεία καινούργια για να συνδράμουν και μέχρι το καλοκαίρι άλλα 100. Στην Αθήνα, έχουμε ψηφίσει τροπολογία η οποία πλέον επιτρέπει το leasing έτσι ώστε, μέχρι να πάρουμε τα καινούργια λεωφορεία, ο ΟΑΣΑ να έχει τη δυνατότητα να κάνει leasing.

Αλλά εγώ δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και έχω να σας πω ότι αυτή η κατάσταση θα πάρει αρκετό καιρό και τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί. Αλλάζουμε τις Διοικήσεις στον ΟΣΥ και στη ΣΤΑΣΥ με τη σύμφωνη γνώμη του Υπερταμείου.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι υπεύθυνη για τις Διοικήσεις επί της ουσίας και για την επιλογή βάσει του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Υπερταμείο. Εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη, επομένως μέσα στο 2020 θα δούμε μια σταδιακή σε πρώτη φάση βελτίωση.

…Έχουμε απόσυρση λεωφορείων τα επόμενα τρία χρόνια που ξεπερνά τα 800. Θα έρθουν τουλάχιστον 700 με 800 λεωφορεία εκ των οποίων το 1/3 θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα, διότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με τα καινούργια δεδομένα. Έχουμε βρει χρηματοδοτικά εργαλεία θα έρχονται και σταδιακά. Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στην Αθήνα μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε μερικά πολύ απλά πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν λίγο την κατάσταση.

Όταν πέντε χρόνια διέλυσαν τις αστικές συγκοινωνίες, δε μπορούμε εμείς με ένα μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξουμε. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το παρουσιάζουμε και ζητάμε να καταλάβει ο κόσμος ότι ήδη σιγά – σιγά γίνονται κινήσεις για να εξορθολογιστούν τα πράγματα, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άπτονται στην καθημερινότητα του πολίτη και όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό».

Για τα νέα διπλώματα οδήγησης

«…Είμαστε σε μια διαδικασία μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τον αρμόδιο Υφυπουργό να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τα νέα διπλώματα, διότι όταν αναλάβαμε είχαμε το φαινόμενο 100.000 άνθρωποι συμπολίτες μας να περιμένουν για διπλώματα. Το ξεμπλοκάραμε αυτό και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία να μπούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ντροπής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, όπου έρχεται ο κόσμος και περιμένει με τις ώρες για να βγάλει το δίπλωμά του. Θα εξομαλυνθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και είμαστε σε επαφή και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα».

Σχετικά με τον Κ.Ο.Κ.

«…Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί θεσμοθετούμε και ψηφίζουμε πολύ αυστηρούς νόμους και μετά η εκτελεστική εξουσία δεν τους εφαρμόζει. Θα προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε. Και πώς θα το αλλάξουμε; Σε μερικές περιπτώσεις που πραγματικά πρέπει να βάλουμε αυστηρά πρόστιμα, θα βάζουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Δεν λέω ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα παντού, σε άλλες περιπτώσεις που τα πρόστιμα είναι εξωφρενικά, θα μειωθούν. Και το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα πρόστιμα θα εφαρμόζονται.

Σήμερα έχουμε ένα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος θα έλεγα ότι έχει αρκετά θέματα και προβλήματα. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι εμείς μπορούμε άμεσα να αναδιοργανώσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό πρέπει να γίνει με έναν ευρύτερο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, διότι το βασικό κίνητρο που έχουμε γι’ αυτό, είναι η οδική ασφάλεια. Οι Υπουργοί δεν αποφασίζουν και διατάζουν, πρέπει να κάτσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να δούμε όλες αυτές τις παθογένειες που υπάρχουν.

Για τις κάμερες, υπάρχει η θεωρία της αποτρεπτικότητας. Δεν πρέπει να γίνουμε ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο, εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Είμαι της λογικής ότι όταν εγώ που οδηγώ το αυτοκίνητό μου γνωρίζω ότι άμα μπω στην ΛΕΑ κινδυνεύω «να φάω» ένα τσουχτερό πρόστιμο, και «το φάνε» μερικοί, πιστέψτε με, πολύ γρήγορα θα αναθεωρήσουμε όλοι να οδηγούμε σε Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης.

Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ να ανακαλύψουμε τον τροχό. Και μάλιστα πολύ σύντομα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών θα συνάψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα μεγάλο πακέτο που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό η αλήθεια είναι, δεν το ξεκινήσαμε εμείς, εμείς το ολοκληρώνουμε, 450 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα οδικής ασφάλειας, δηλαδή για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τροχαία ατυχήματα.

Σήμανση, βελτίωση και φύλαξη. Και θα κάνουμε και σεμινάρια σε σχολεία και παντού, έτσι ώστε, η οδική ασφάλεια σιγά – σιγά να μπει μέσα στην κουλτούρα μας από μικρά παιδιά».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Σωκράτης Φάμελλος: «Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική κρίση, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Ενώ οι φετινές πυρκαγιές τροφοδοτούν νέο κύκλο κινημάτων, ευαισθητοποίησης και αγωνίας για την κλιματική κρίση παγκοσμίως, τραγική αντίθεση αποτελεί το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδύναμο αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, ενώ η νέα της κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε ανθρακωρυχεία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στη μάχη για το Κλίμα: περισσεύουν οι δηλώσεις, όμως δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές, κυρίως οι καταναλωτικές, αλλά ούτε και το παραγωγικό μοντέλο.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο το ιδιωτικό κέρδος αποτελεί το μοναδικό κριτήριο άσκησης πολιτικής, αναπαραγωγής μηχανισμών εξουσίας και συγκρότησης της παγκόσμιας παραγωγής, οι καμπάνες της οικολογικής καταστροφής δεν θα σταματήσουν ποτέ να χτυπάνε πένθιμα» επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος.

Τονίζει ακόμη ότι σε εθνικό επίπεδο, παρότι η απολιγνιτοποίηση έχει καταστεί πολιτικό σύνθημα πρώτης γραμμής, στην πραγματικότητα μένουμε πίσω ως χώρα. Η απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Και καταλήγει: «Η στείρα επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κλιματικής κρίσης, στην οποία περιορίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να μείνουμε πίσω στο νέο παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό. Τελικά μήπως η Αυστραλία δεν είναι και τόσο μακριά;»

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Ο πλανήτης βιώνει ακόμα μία μεγάλη οικολογική καταστροφή. Μετά τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, εδώ και μήνες καίγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Αυστραλία. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, που προκαλούνται και από την κλιματική αλλαγή και επιταχύνουν την εξέλιξή της, έχουν κάψει πάνω από 48 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση έξι φορές μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα, πολλά αυτόχθονων ειδών, έχουν θανατωθεί και, δυστυχώς, πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν προστεθεί σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Κάποιοι χρησιμοποιούν το όρο πανκτονία (omnicide), ως μία επέκταση του όρου οικοκτονία (ecocide), για να περιγράψουν τα αποτελέσματα.

Και ενώ οι φετινές πυρκαγιές τροφοδοτούν νέο κύκλο κινημάτων, ευαισθητοποίησης και αγωνίας για την κλιματική κρίση παγκοσμίως, τραγική αντίθεση αποτελεί το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδύναμο αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, ενώ η νέα της κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε ανθρακωρυχεία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στη μάχη για το Κλίμα: περισσεύουν οι δηλώσεις, όμως δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές, κυρίως οι καταναλωτικές, αλλά ούτε και το παραγωγικό μοντέλο. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο το ιδιωτικό κέρδος αποτελεί το μοναδικό κριτήριο άσκησης πολιτικής, αναπαραγωγής μηχανισμών εξουσίας και συγκρότησης της παγκόσμιας παραγωγής, οι καμπάνες της οικολογικής καταστροφής δεν θα σταματήσουν ποτέ να χτυπάνε πένθιμα.

Είναι προφανές ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ο πόλεμος στη Συρία, ακόμα και η πρόσφατη, πολύ επικίνδυνη για την ειρήνη, εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, συνδέονται με συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα «απειλούν» και το περιβάλλον και την ειρήνη, τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής.

Η μεταρρύθμιση που απαιτεί η κλιματική κρίση μας αφορά όλους, και τον καθένα χωριστά. Και το σύνθημα «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» μας περιλαμβάνει και ως άτομα αλλά και ως χώρα.

Σε εθνικό επίπεδο, παρότι η απολιγνιτοποίηση έχει καταστεί πολιτικό σύνθημα πρώτης γραμμής, στην πραγματικότητα μένουμε πίσω ως χώρα. Η απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο,όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα απαιτεί επενδύσεις στην καινοτομία και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και όχι τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, με την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου, που υλοποιεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση.

Και βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η «κλιματική μετάβαση» δεν είναι οι κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις του κυβερνητικού σχεδίου, που θα μεταφέρουν το κόστος της μετάβασης στους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Απαιτείται αντίθετα, μια ισχυρή δημόσια πολιτική για το Κλίμα, με ένα δεσμευτικό νόμο, όπως ζητήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, τον προηγούμενο μήνα. Ένα νόμο που θα απαντάει ολιστικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της ενέργειας, της κοινωνίας (ενεργειακή φτώχεια) και της οικονομίας, και που θα δρομολογεί την κλιματική ουδετερότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ένα νόμο που θα θέτει ένα δεσμευτικό στόχο για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα διατίθενται για δράσεις σχετικές με την κλιματική κρίση, όπως στην ΕΕ, θα συναρτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ιδιωτικά και δημόσια) με το κλιματικό αποτύπωμα των επενδύσεων, με ειδική αναπτυξιακή στρατηγική για τις λιγνιτικές περιοχές, με τομές και στόχους στην ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της χρήσης υλικών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, με υποστήριξη εργαλείων τοπικής ανάπτυξης, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Με αλλαγές στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στις χρήσεις γης σε ευάλωτες περιοχές (ακτογραμμή, ρέματα, μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας) και ειδικό άξονα πολιτικών για τις βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις και την κοινωνική συνοχή, που αμφισβητείται και από την κλιματική κρίση.

Η στείρα επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κλιματικής κρίσης, στην οποία περιορίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να μείνουμε πίσω στο νέο παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό. Τελικά μήπως η Αυστραλία δεν είναι και τόσο μακριά;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Τι λέει ο Καραμανλής για αστικά λεωφορεία και Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Τη δέσμευση πως σε τρεις μήνες η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα είναι καλύτερη, μεταφέρει σε συνέντευξή του στη Web ΤV του MyPortal.gr ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Αναφέρεται στη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, που εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργείο λίγο πριν την εκπνοή του 2019, καθώς και στην προμήθεια με leasing από τον ΟΑΣΘ νέων οχημάτων. Ο κ. Καραμανλής επίσης προαναγγέλλει πως σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός του Υπουργείου για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός εξαπολύει σκληρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και επισημαίνει πως το 2014 τα έσοδα του Οργανισμού ήταν 55 εκ. και το 2019 μόλις 24 εκ. Ευρώ, ενώ το 2015 κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης 550 λεωφορεία και τον Αύγουστο του 2019, 220. Για το άλλο μεγάλο θέμα που έχει το Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του Μετρό και ειδικά το σταθμό Βενιζέλου, ο κ. Καραμανλής σημειώνει στη συνέντευξή του πως η μέθοδος κατασκευής με τα αρχαία στη θέση τους (Insitu) θα κόστιζε 40 εκ. Ευρώ παραπάνω και θα έθετε σε κίνδυνο.

Κάνει λόγο για έωλη απόφαση του ΚΑΣ το 2017 και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση της Αττικό Μετρό πως επί 4.5 χρόνια έλεγαν πράγματα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, καθυστέρησαν το έργο για πολλά χρόνια και ο μόνος κερδισμένος ήταν ο εργολάβος. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ακόμη πως για αρχαιολογικές ανασκαφές για το Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν δαπανηθεί 130 εκ. Ευρώ και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί την ώρα η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης κόστισε 120 εκ. Ευρώ.

Πηγή: http://myportal.gr/k-karamanlis-sto-myportal-gr-vid-se-treis-mines-kalyteri-i-eikona-toy-oasth/

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα