ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΩΡΑΛΗΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Πειραιάς, Γιάννης Μώραλης στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη. Ο κ.Μώραλης μίλησε για το πως έχει αλλάξει ο Πειραιάς στα 10 χρόνια που είναι Δήμαρχος καθώς μετεξελίχθηκε όπως είπε σε εξωστρεφή, καινοτόμο και αναπτυσσόμενη πόλη. Χαρακτήρισε την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά ως έργο που θα μείνει στην ιστορία και μίλησε για τις αναπλάσεις στο Μικρολίμανο και τον Άγιο Διονύσιο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις μεγάλες αναπλάσεις της πόλης με πρώτη αυτή στην Ακτή Θεμιστοκλέους που είναι και το σημαντικότερο έργο, την ολοκλήρωση της ανάπλασης στα Βοτσαλάκια, την επερχόμενη ανάπλαση στα Καμίνια και την μετατροπή σε χώρο πρασίνου στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο αλλά και άλλες βιοκλιματικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξιοποίηση του κτιρίου της Ραλλείου Σχολή το οποίο θα μετατραπεί στο νέο Δημαρχιακό μέγαρο της πολης. “Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και καλαίσθητο Δημαρχείο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την ιστορία, το κύρος και την δυναμική αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει η πόλη μας” είπε χαρακτηριστικά”.

Μιλώντας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ο κ.Μώραλης το χαρακτήρισε σύνθετο και πως συνδέεται και με την ανάπτυξη του λιμανιού. Παράλληλα σημείωσε το σταθερό αίτημα του Δήμου για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά ενώ για υποστήριξε το αίτημα των όμορων Δήμων για επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι και Πέραμα. Τέλος ανακοίνωσε την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης αλλά και την έναρξη ελεγχόμενης στάθμευσης από το 2025.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη.

Ερώτηση: Δήμαρχε είστε πλέον σε αυτή τη θέση 10 χρόνια. Πόσο έχει αλλάξει ο Πειραιάς σε αυτό το διάστημα;

Γιάννης Μώραλης: Νομίζω ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον Πειραιά τα τελευταία δέκα χρόνια είναι εμφανείς όχι μόνο στους Πειραιώτες, αλλά σε  “όλη τη χώρα. Η πόλη μας το 2014 ήταν μια πόλη κλειστή, σκοτεινή, εσωστρεφής, όχι καθαρή, βαθιά λαβωμένη από την οικονομική κρίση με τον μεγαλύτερο δανεισμό από κάθε άλλο Δήμο στην χώρα και με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στην χώρα, χωρίς ανταπόδοση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες.

Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Ο Πειραιάς είναι εξωστρεφής, αναπτύσσεται σταθερά, πρωτοπορεί, καινοτομεί, είναι φωτεινός είναι πολύ καθαρός με παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών κατά 27% τα τελευταία 8 χρόνια, γίνεται σταδιακά τουριστικός προορισμός, προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. Φυσικά συνέβαλαν σε αυτό τα μεγάλα εμβληματικά έργα που έγιναν στην πόλη. Η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά είναι ένα έργο, το οποίο θα μείνει στην ιστορία. Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της χώρας ήταν ένα κουφάρι στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας για μισό αιώνα και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα κτήριο-στολίδι, σε ένα νέο τοπόσημο για την πόλη μας.

Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, επίσης, έλυσε μια άναρχη κατάσταση δεκαετιών και έδωσε μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της γύρω περιοχής, προσελκύοντας δημότες και επισκέπτες. Η μεγάλη ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου. Μια πολύ μεγάλη έκταση δίπλα στο λιμάνι, για χρόνια υποβαθμισμένη, μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα γειτονιά, σε ένα κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού μέσα στην πόλη, διατηρώντας τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Κι άλλες αναπλάσεις και παρεμβάσεις μικρότερου μεγέθους σε πλατείες, σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, σε κάθε γειτονιά του Πειραιά, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των Πειραιωτών.

Ερώτηση: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που τρέχετε αυτή την εποχή;

Γιάννης Μώραλης: Τους επόμενους τρεις μήνες ολοκληρώνεται μια μεγάλη ανάπλαση στην παραλία Βοτσαλάκια, ένα έργο ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από πολλές δεκαετίες, οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το κολύμπι τους σε μια όμορφη, περιποιημένη και με τις απαραίτητες υποδομές παραλία, μέσα στον αστικό ιστό. Έγινε μια συνολική αναβάθμιση, η οποία περιλαμβάνει επίσης όλα τα γήπεδα που βρίσκονται πάνω στην παραλία.

Το μεγαλύτερο έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει είναι η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής χερσονήσου από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι την πλαζ της Φρεαττύδας. Είναι για εμάς ένα εμβληματικό έργο, το οποίο σχεδιάσαμε και πετύχαμε να το εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα για εμάς, ένα σύνθετο έργο, το οποίο αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τα καταστήματα εστίασης, τα δύο αθλητικά, σωματεία που έχουν γήπεδα εκεί και φυσικά τους κατοίκους.

Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει από τις ενστάσεις και τους απαραίτητους ελέγχους, είμαι αισιόδοξος ότι εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, θα γίνει μια άριστη ανάπλαση για ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της Αττικής.

Έχουμε δρομολογήσει επίσης μια μεγάλη βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή των Καμινίων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου της πόλης, έκτασης 33 στρεμμάτων, στο Νέο Φάληρο, στα πρώην οικόπεδα της ΧΡΩ.ΠΕΙ., αλλά και σε γύρω οικόπεδα, κάτι που ήταν επίσης αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για δεκαετίες, αλλά κανένας δεν είχε καταφέρει να το υλοποιήσει.

Τους επόμενους μήνες ξεκινούν επίσης βιοκλιματικές αναπλάσεις σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, η οποία είναι η πολυπληθέστερη στον Πειραιά (Λεωφ. Χατζηκυριακού, Μαρίας Χατζηκυριακού, Κλεισόβης – Καρπάθου, Θεοτόκη και πλατεία Σερφιώτου).

Ερώτηση: Ο Δήμος έχει σταθερό αίτημα την υπογειοποίηση του μετρό στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς. Σε ποιο σημείο είμαστε σήμερα;

Γιάννης Μώραλης: Εξακολουθούμε να το διεκδικούμε, όπως κάναμε άλλωστε από όλες τις Κυβερνήσεις, οι οποίες πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Το μπαλάκι είναι πλέον στα χέρια της Κυβέρνησης. Υπάρχει η προσφορά από μια ιδιωτική εταιρεία να επικαιροποιήσει την παλιά μελέτη του έργου της υπογειοποίησης. Είναι λοιπόν θέμα Κυβερνητικής επιλογής εάν θα προχωρήσει ένα έργο υπερτοπικής σημασίας. Διότι δεν μιλάμε για τον Δήμο του Πειραιά, αλλά για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς και ταχύτατα και από το οποίο διέρχονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με τα αντίστοιχα οχήματα ετησίως. Κάτοικοι, ταξιδιώτες, επαγγελματίες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται απίστευτα για να καταφέρουν να φτάσουν ή να φύγουν από το λιμάνι. Συνεπώς δεν είναι ένα έργο, το οποίο αφορά μόνο τους Πειραιώτες. Είναι ένα έργο πνοής, το οποίο θα αποσυμφορήσει την κατάσταση στην είσοδο και την έξοδο της πόλης.

Ερώτηση: Το κυκλοφοριακό είναι πάντα ένα από τα κεντρικά θέματα στον Πειραιά που άπτονται και της λειτουργίας του λιμανιού. Θα υποστηρίζατε μια επέκταση του τραμ  ή του μετρό μέχρι το Κερατσίνι και το Πέραμα;

Γιάννης Μώραλης: Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θέμα, το οποίο όμως, όπως προανέφερα, όταν μιλάμε για τον Πειραιά δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής. Το Μετρό το οποίο συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας, βοήθησε αρκετά, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Το Τραμ, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί και λειτουργεί σήμερα στην πόλη, δεν έχει αποδώσει, όσο τουλάχιστον εμείς θα επιθυμούσαμε, αν και θεωρώ ότι είναι ένα σύγχρονο και οικολογικό μέσο το οποίο πρέπει να στηρίξουμε όλοι περισσότερο.

Υποστηρίζω φυσικά την άποψη των Δημάρχων της Β’ Πειραιά ότι είναι αναγκαία η επέκταση του Μετρό προς αυτές τις περιοχές. Δεν είναι μόνο ότι θα εξυπηρετεί τους πολίτες που διαμένουν ή εργάζονται εκεί, αλλά θα αποσυμφορήσει και την κίνηση από τις περιοχές αυτές προς τον Πειραιά. Εμείς από την πλευρά μας, εκπονούμε κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο της πόλης, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα από την έλευση του Μετρό. Εντός του 2025 ξεκινάμε την ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους του κέντρου κυρίως γύρω από το Δημοτικό Θέατρο, θεωρώντας ότι θα δώσει μια ανάσα στο ζήτημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης και παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς εκσυγχρονίζοντας τη δημοτική συγκοινωνία, η οποία είναι δωρεάν, με νέα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Ερώτηση: Προχωρά η μετεγκατάσταση του Δήμου στη Ράλλειο;

Γιάννης Μώραλης: Η κατασκευή ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου στον Πειραιά αποτελεί μια από τις βασικές επιδιώξεις μας για αυτή την θητεία. Προφανώς δεν ήταν στις προτεραιότητες μας τα προηγούμενα χρόνια, διότι υπήρχαν άλλα σοβαρότερα ζητήματα, πιο σημαντικά προς επίλυση. Τώρα όμως που έχουμε βάλει σε μια τάξη τον Δήμο και ο Πειραιάς αναπτύσσεται και πηγαίνει καλά, θεωρώ ότι οφείλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και καλαίσθητο Δημαρχείο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την ιστορία, το κύρος και την δυναμική αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει η πόλη μας.

Το Δημαρχείο του Πειραιά αυτή τη στιγμή είναι ίσως το χειρότερο που υπάρχει στην χώρα. Υποδεχόμαστε επισήμους, ομολόγους μου απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και τους πολίτες και πραγματικά, δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον Πειραιά. Επειδή όμως τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε μόνοι μας ένα τόσο μεγάλο έργο, πρόθεσή μας είναι να δώσουμε προς εκμετάλλευση το υπάρχον κτήριο με αντάλλαγμα την μετατροπή του κτηρίου της παλιάς Ραλλείου Σχολής, που βρίσκεται δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, σε νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Βρισκόμαστε στη φάση, όπου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εκτιμήσεις των ακινήτων και του συνολικού οικονομικού σχεδιασμού από διεθνείς οίκους και προσπαθούμε να λύσουμε την εξίσωση, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με κανένα έξοδο. Δεν είναι εύκολο, όμως νομίζω ότι στο τέλος θα το επιτύχουμε και μέχρι την λήξη της τρέχουσας θητείας και παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η αυτοδιοίκηση και για τα οποία αναμένουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, ο Πειραιάς θα καταφέρει να έχει ένα Δημαρχείο στολίδι, στο κέντρο της πόλης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας