Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησε την Τετάρτη 17 Απριλίου ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, αναφέροντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Όπως σημείωσε, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί αναγκαίο και κρίσιμο θεσμό που έρχεται στην κατάλληλη στιγμή ώστε να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ θα έχει συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δράσεις προς τις εμπορικές τράπεζες στοχεύοντας στις έμμεσες χρηματοδοτήσεις και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων, κοινωνικών και νεοφυών επιχειρήσεων.
«Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών αποδόσεων και όχι των χρηματοοικονομικών αποδόσεων και κερδών, όπως συμβαίνει με τις ιδιωτικές τράπεζες και στα διαθέσιμα εργαλεία του νέου φορέα θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια, εγγυήσεις, επιχορηγήσεις, συμμετοχή σε σχήματα νεοφυών ή καινοτόμων επιχειρήσεων, συμβουλευτική υποστήριξη, χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων με σημαντικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά οφέλη, μικροπιστώσεις και ομολογιακά δάνεια», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, η συνολική μόχλευση για την οικονομία υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τράπεζα θα εκκινήσει με κεφάλαιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με διεθνείς χρηματαγορές και οργανισμούς και ταυτόχρονα θα διευρύνει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντλεί κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κινητοποιεί σημαντικές επενδύσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης «Η ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υλοποιεί μία πολύ βασική προγραμματική δέσμευσή μας για μία διαφοροποιημένη χρηματοπιστωτική δομή που έχει στο επίκεντρο την πραγματική οικονομία και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας».
Παράλληλα, ως προς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε:
«Τελευταία, η Αντιπολίτευση έχει εφεύρει κι ένα άλλο δήθεν πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης, την απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο ακριβώς διαβάζονται τα επίσημα στοιχεία από τους συνεργάτες σας, αλλά αυτό το οποίο αναδεικνύεται και από τους πλέον αρμόδιους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι βρισκόμαστε στις πρώτες ταχύτητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο χώρες με πολύ μικρότερα προγράμματα από το δικό μας ΕΣΠΑ βρίσκονται πάνω από μας».
Τέλος, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέδωσαν ένα πενιχρό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ανώριμα έργα, ενώ σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει, πρόσθεσε ότι σύντομα έρχεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εισάγοντας την έννοια του προγραμματισμού και κατέληξε ότι ήδη το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς, χρηματοδοτεί την ωρίμανση των έργων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV