Connect with us

Αττική Οδός

Για ποιους λόγους είναι αναγκαία η δρομολόγηση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Πέντε χρόνια πριν την επίσημη λήξης της περιόδου παραχώρησης όλα τα σενάρια μοιάζουν να είναι πάνω στο τραπέζι. Θα επεκταθεί η Αττική Οδός; αν ναι τελικά προς τα που; θα γίνει μέσα στα πλαίσια της σημερινής σύμβασης ή ξεχωριστός διαγωνισμός; η επιλογή θα γίνει σε χρονικό διάστημα που θα επιβάλλει την διετή ή τριετή παράταση της σύμβασης ή θα έχουμε ξεχωριστά συστήματα;

Παρά του ότι πλησιάζουμε ολοταχώς στο 2024, το τι θα γίνει, μοιάζει να είναι ακόμα κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο ypodomes.com ότι χρειάζονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, ποια θα είναι η επιλογή αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει κάπου να καταλήξουμε. Ήδη σήμερα μιλάμε για την ανάπτυξη του λιμανιού της Ραφήνας, να κάνουμε επιβατικό το λιμάνι του Λαυρίου, να αναπτυχθεί ο πόλος του Ελληνικού, να μεγαλώσουν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Με το υφιστάμενο δίκτυο το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Όπως υπογραμμίζουν, η σύνδεση του Αεροδρομίου με τα δύο λιμάνια, η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και η επέκταση Κύμης είναι τα πλέον αναγκαία έργα που πρέπει να δρομολογηθούν ενώ πάνε και ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτοντας ότι στο Ρυθμιστικό της Αθήνας υπάρχει ακόμα η πρόβλεψη για σήραγγα σύνδεσης του Ελληνικού με το Κορωπί περνώντας από κάτω από την Αργυρούπολη ή το Ελληνικό.

«Ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υποδομές πως θα γίνει; μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και η περιοχή της Αττικής συγκεντρώνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας, άρα δεν είναι χρήσιμα και απαραίτητα νέα συγκοινωνιακά έργα όπως αυτές οι επεκτάσεις, δεν επηρεάζουν την οικονομία;» αναρωτιώνται.

Άλλοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα και υποστηρίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν ληφθεί σύντομα το πως θα κινηθεί το θέμα των επεκτάσεων, να φτάσουμε το 2024 στη λήξη της σύμβασης και να μην έχουν ξεκινήσει καν τα έργα. «Η διαδικασία για τις επεκτάσεις δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μία μέρα. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έργα που πολλά από αυτά θα γίνουν σε πυκνό αστικό περιβάλλον άρα εκατοντάδες μελέτες εφαρμογής, σε κατασκευαστικό χρόνο είμαστε ήδη στο παρά πέντε για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, είτε αυτές γίνουν με επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων είτε με νέο διαγωνισμό» σχολιάζουν.

Το θέμα των επεκτάσεων είναι πιο πολύπλοκο από ότι στο παρελθόν. Στα ανατολικά υπάρχει το θέμα της ταυτόχρονης σιδηροδρομικής επέκτασης σε Ραφήνα και Λαύριο, έργα που ειδικά στην περίπτωση του Λαυρίου θεωρούνται ζωτικές για ολόκληρη την περιοχή και που προς το παρόν έχουν συνδυαστεί με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, κρατώντας σε αγωνία φορείς, κατοίκους και επιχειρηματική κοινότητα. Χώροι όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ουσιαστικά στηρίζονται στην ενδεχόμενη επέκταση δρόμου και σιδηρόδρομου.

Τι γίνεται όμως με το υφιστάμενο δίκτυο; Σήμερα η Αττική Οδός δείχνει σημεία ανάκαμψης και το 2018 σημείωσε αύξηση 4,2% φτάνοντας τα 226.000 οχήματα ημερησίως. Παρά τον αριθμό που δείχνει μεγάλος, επισημαίνεται πως το 2009 ο αριθμός ήταν 310.000 και πως με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης θα φτάσουμε το 2029 για να ξαναδούμε αυτό τον αριθμό.»Εδώ μιλάμε για 20 χαμένα χρόνια με όρους οικονομίας» σημειώνουν με νόημα και όπως λένε το διόδιο έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια σταθερό.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού αναμένεται να μπει ψηλά στην ατζέντα των επερχόμενων εκλογών. Το έργο που επηρεάζει την καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων και που φιλοδοξεί να επεκταθεί σε νέες περιοχές είναι ένα «καυτό θέμα» για πολλούς δήμους αλλά και την Περιφέρεια Αττικής με τους υποψήφιους της οποίας να κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους. Ο τρόπος με τον οποίον θα γίνουν και το μοντέλο που θα επιλεχθεί είναι το βασικό ερώτημα και σίγουρα θα πρόκειται για έργα που θα μας απασχολήσουν με το μέγεθος, την αναγκαιότητα και την επιρροή που θα έχουν στο μέλλον της οικονομίας ολόκληρης της Αττικής, του αιμοδότη της οικονομίας της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Αττική Οδός: Η ΠΝΠ φεύγει, ο διάλογος έρχεται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόμβος Αττικής Οδού

Σε εξομάλυνση φαίνεται ότι οδηγείται η κρίση που έφερε το θέμα της αύξησης της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, το Υπουργείο Υποδομών ως κίνηση καλής θέλησης δεν θα προχωρήσει η ψήφιση της προεκλογικής ΠΝΠ. Από εκεί και έπειτα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η παραχωρησιούχος κοινοπραξία προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για το θέμα.

«Δεν μπορούν να ζητούν από το Υπουργείο να λυθεί ένα θέμα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες την στιγμή που με τον προηγούμενο Υπουργό υπήρχαν διαπραγματεύσεις που διήρκησαν για μήνες και στο τέλος κατέρρευσαν» λένε χαρακτηριστικά στο ypodomes. Όπως επισημαίνουν είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο χρήζει λεπτών χειρισμών και σίγουρα όχι βιαστικές αποφάσεις από κάθε πλευρά.

Αναφορικά με την τύχη της ΠΝΠ, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω δεν μπορεί να αποσυρθεί, καθώς πρόκειται για νομοθέτημα, αλλά μπορεί με τη λήξη της να μην ψηφιστεί και έτσι να παύσει η ισχύς της. Αυτό υπολογίζεται περίπου γύρω στα τέλη του μήνα.

Βέβαια όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εκφράζεται σε αδυναμία ή υποχώρηση απέναντι στο θέμα της αύξησης των διοδίων μιας και μπορούν να εφαρμοστούν σειρά από μέτρα που μπορούν να την αποτρέψουν.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουν συζητήσεις που θα λύσουν το θέμα που δημιουργήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης» σημειώνουν σκωπτικά. Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι μία νέα κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε αυξήσεις διοδίων, όταν αυτό δεν συνέβη επί τόσα χρόνια.

Η ΠΝΠ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταρρεύσει, η Αττική Οδός ανακοίνωνε αυξήσεις σε δύο δόσεις, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ως απάντηση η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, έφερε την ΠΝΠ, με την οποία η όλη ευθύνη διαχείρισης του θέματος πέρασε στη ΝΔ.

Η αντίδραση ήταν άμεση και από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, που δήλωσε σε όλους τους τόνους την αντίθεση σε «μονομερείς ενέργειες». Επίσης όμως και από την πλευρά της η Αττική Οδός είχε μιλήσει για «μονομερή ενέργεια» για το θέμα της ΠΝΠ καθώς οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς πέραν τούτου, είναι αμφίβολη η νομιμότητα της.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Εφόσον βρεθεί ένας κοινός τόπος διαλόγου, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με το θέμα των διοδίων. Άλλωστε υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν, τόσο για την Αττική Οδό, όσο και για άλλες παραχωρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνει και προηγούμενο άρθρο του ypodomes.com όπου είχε αναφερθεί ότι και η Αττική Οδός επιζητά τον δρόμο του διαλόγου ως το καλύτερο μέτρο για να λήξει η πολύκροτη υπόθεση.

Σήμερα έχουμε ως τελικό έτος της παραχώρησης το 2024, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια από σήμερα. Το πακέτο των επεκτάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα περιλαμβάνει έργα που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ.ευρώ και ο σχετικός διαγωνισμός, αν τελικά επαληθευθεί το σενάριο της λήξης της παραχώρησης και του παράλληλου διαγωνισμού είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες κινήσει στον κατασκευαστικό χώρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττική Οδού, σύστησε ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττικής Οδού, σύστησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Αυτό, σε χθεσινή του εμφάνιση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως εκτίμησε η παραχώρηση της Αττικής Οδού έχει προ πολλού αποσβεστεί και έδειξε τους όρους της σύμβασης ως υπαίτιους για τη μη επιστροφή της στο Δημόσιο.

Ο κ.Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός σε ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης της παραχώρησης (λήγει το 2024) ως αντίμετρο για να μην αυξηθούν τα διόδια. «Το 2024 το αργότερο λήγει η σύμβαση και θα βγει νέος διαγωνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον διαγωνισμό των ηλεκτρονικών διοδίων ο Υπουργός Υποδομών, τον έθεσε σε «γκρίζα ζώνη», υποστηρίζοντας όμως την συνέχεια και ολοκλήρωση του. Όπως είπε «πρέπει βέβαια να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, που δεν θα το δεχθούν εύκολα, γιατί η κυβέρνηση προκήρυξε έναν διαγωνισμό χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις κοινοπραξίες, ο απόλυτος παραλογισμός».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Την πόρτα του διαλόγου για τα διόδια ανοίγει η Αττική Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθεί το «καυτό» θέμα της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό.

Πηγές κοντά στο θέμα δηλώνουν στο ypodomes.com πως είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και σε κλίμα καλής θέλησης. Όπως σημειώνουν το θέμα είναι καθαρά οικονομικό καθώς η προβλεπόμενη απόδοση του 13% δεν έχει πιαστεί ποτέ και είναι «κολλημένη» στο 6,5%.

ΕΥΠΕΠΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τη φημολογία περί υπερκοστολόγησης των εξόδων, οι ίδιες πηγές απαντούν στο ypodomes πως πρόκειται για «εύπεπτο λαϊκισμό». «Όλα τα στοιχεία ελέγχονται ενδελεχώς από την ΕTEπ (σε διμηνιαία βάση με τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τον διεθνή οίκο Jacobs υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικού Συμβούλου τη Δανείστριας Τράπεζας της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, από τη διεθνή εταιρεία PricewaterhouseCoopers Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ορκωτού ελεγκτή της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τη διεθνή εταιρεία Ernest & Young Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ελεγκτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τους εκάστοτε βεβαίως Συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου και από την αρμόδια Εποπτεύουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» σημειώνουν σκωπτικά.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς εκτός από «μονομερής ενέργεια» (χωρίς την πρότερη συνεννόηση δηλαδή με τον παραχωρησιούχο), είναι αμφίβολη η νομιμότητα της. Αυτό καθώς σύμφωνα με τους ιδίους, ενώ θα έπρεπε να έχει οριζόντιο χαρακτήρα (να αφορά για παράδειγμα όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων και για σπουδαίο γεγονός), στρεφόταν μόνο εναντίον της Αττικής Οδού Α.Ε.

«ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ»

Σχετικά με την εφαρμογή μίας τέτοιας ΠΝΠ, οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται προβληματισμένες. «Και στους 2 ομίλους (σσ που συμμετέχουν στην Αττική Οδό, δηλαδή ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών ανήκει σε ξένους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι μία εφαρμογή της ΠΝΠ, θα ήταν ένα κακό προηγούμενο, ένα κακό μήνυμα για τους επενδυτές.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ;

Η κάθετη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλήςς, με συνεχείς δηλώσεις σχετικά με μία ενδεχόμενη αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού, δεν φαίνεται προς το παρόν να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και πριν τις εκλογές από τον ίδιο στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών δείχνοντας από τότε τις διαθέσεις του.

Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι να πάμε σε μία αποκλιμάκωση καθώς η πόρτα που ανοίγει η Αττική Οδός για να γίνει ένας διάλογος ίσως τελικά να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το θέμα της αύξησης. Επιπλέον έχοντας μπροστά μας, τόσο το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, όσο και τη λήξη της σύμβασης σε 5 χρόνια από σήμερα, δείχνει ότι οδεύουμε σε μία περίοδο όπου θα περιμένουμε να ληφθούν συνολικές αποφάσεις τόσο για την παρούσα περίοδο, όσο και για το αύριο της παραχώρησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα