Νίκος
Καραγιάννης

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Πέντε χρόνια πριν την επίσημη λήξης της περιόδου παραχώρησης όλα τα σενάρια μοιάζουν να είναι πάνω στο τραπέζι. Θα επεκταθεί η Αττική Οδός; αν ναι τελικά προς τα που; θα γίνει μέσα στα πλαίσια της σημερινής σύμβασης ή ξεχωριστός διαγωνισμός; η επιλογή θα γίνει σε χρονικό διάστημα που θα επιβάλλει την διετή ή τριετή παράταση της σύμβασης ή θα έχουμε ξεχωριστά συστήματα;

Παρά του ότι πλησιάζουμε ολοταχώς στο 2024, το τι θα γίνει, μοιάζει να είναι ακόμα κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο ypodomes.com ότι χρειάζονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. “Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, ποια θα είναι η επιλογή αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει κάπου να καταλήξουμε. Ήδη σήμερα μιλάμε για την ανάπτυξη του λιμανιού της Ραφήνας, να κάνουμε επιβατικό το λιμάνι του Λαυρίου, να αναπτυχθεί ο πόλος του Ελληνικού, να μεγαλώσουν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Με το υφιστάμενο δίκτυο το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει”.

Όπως υπογραμμίζουν, η σύνδεση του Αεροδρομίου με τα δύο λιμάνια, η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και η επέκταση Κύμης είναι τα πλέον αναγκαία έργα που πρέπει να δρομολογηθούν ενώ πάνε και ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτοντας ότι στο Ρυθμιστικό της Αθήνας υπάρχει ακόμα η πρόβλεψη για σήραγγα σύνδεσης του Ελληνικού με το Κορωπί περνώντας από κάτω από την Αργυρούπολη ή το Ελληνικό.

“Ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υποδομές πως θα γίνει; μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και η περιοχή της Αττικής συγκεντρώνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας, άρα δεν είναι χρήσιμα και απαραίτητα νέα συγκοινωνιακά έργα όπως αυτές οι επεκτάσεις, δεν επηρεάζουν την οικονομία;” αναρωτιώνται.

Άλλοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα και υποστηρίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν ληφθεί σύντομα το πως θα κινηθεί το θέμα των επεκτάσεων, να φτάσουμε το 2024 στη λήξη της σύμβασης και να μην έχουν ξεκινήσει καν τα έργα. “Η διαδικασία για τις επεκτάσεις δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μία μέρα. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έργα που πολλά από αυτά θα γίνουν σε πυκνό αστικό περιβάλλον άρα εκατοντάδες μελέτες εφαρμογής, σε κατασκευαστικό χρόνο είμαστε ήδη στο παρά πέντε για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, είτε αυτές γίνουν με επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων είτε με νέο διαγωνισμό” σχολιάζουν.

Το θέμα των επεκτάσεων είναι πιο πολύπλοκο από ότι στο παρελθόν. Στα ανατολικά υπάρχει το θέμα της ταυτόχρονης σιδηροδρομικής επέκτασης σε Ραφήνα και Λαύριο, έργα που ειδικά στην περίπτωση του Λαυρίου θεωρούνται ζωτικές για ολόκληρη την περιοχή και που προς το παρόν έχουν συνδυαστεί με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, κρατώντας σε αγωνία φορείς, κατοίκους και επιχειρηματική κοινότητα. Χώροι όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ουσιαστικά στηρίζονται στην ενδεχόμενη επέκταση δρόμου και σιδηρόδρομου.

Τι γίνεται όμως με το υφιστάμενο δίκτυο; Σήμερα η Αττική Οδός δείχνει σημεία ανάκαμψης και το 2018 σημείωσε αύξηση 4,2% φτάνοντας τα 226.000 οχήματα ημερησίως. Παρά τον αριθμό που δείχνει μεγάλος, επισημαίνεται πως το 2009 ο αριθμός ήταν 310.000 και πως με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης θα φτάσουμε το 2029 για να ξαναδούμε αυτό τον αριθμό.”Εδώ μιλάμε για 20 χαμένα χρόνια με όρους οικονομίας” σημειώνουν με νόημα και όπως λένε το διόδιο έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια σταθερό.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού αναμένεται να μπει ψηλά στην ατζέντα των επερχόμενων εκλογών. Το έργο που επηρεάζει την καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων και που φιλοδοξεί να επεκταθεί σε νέες περιοχές είναι ένα “καυτό θέμα” για πολλούς δήμους αλλά και την Περιφέρεια Αττικής με τους υποψήφιους της οποίας να κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους. Ο τρόπος με τον οποίον θα γίνουν και το μοντέλο που θα επιλεχθεί είναι το βασικό ερώτημα και σίγουρα θα πρόκειται για έργα που θα μας απασχολήσουν με το μέγεθος, την αναγκαιότητα και την επιρροή που θα έχουν στο μέλλον της οικονομίας ολόκληρης της Αττικής, του αιμοδότη της οικονομίας της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV