Το μέλλον της εκπαίδευσης των μηχανικών αεροσκαφών «του αύριο», οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται αλλά και ο τρόπος με τον οποίο, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του κλάδου για περισσότερους μηχανικούς και διαρκείς εκπαιδεύσεις είναι τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες (σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη) της 79ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής για την Τεχνική Αεροπορική Εκπαίδευση στην Ευρώπη (European Aviation Maintenance Training Committee).
Την Γενική Συνέλευση φιλοξενούν στην Αθήνα η AEGEAN και ο διεθνώς αναγνωρισμένος Οργανισμός Εκπαίδευσης Μηχανικών Αεροσκαφών, Olympic Air MTO και συμμετέχουν περισσότεροι από 160 σύνεδροι από εκπαιδευτικούς οργανισμούς τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του κλάδου, τεχνικά τμήματα αεροπορικών εταιρειών και ρυθμιστικές αρχές από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, CEO AEGEAN, απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην επένδυση της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής για ένα «ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την αερομεταφορά στην Ελλάδα».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε μια τέτοια εκδήλωση στην Ελλάδα σε μια περίοδο που συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας μας, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, τη διεύρυνση του εκπαιδευτικού βραχίονα για την εκπαίδευση των πιλότων μας με το κέντρο προσομοιωτών και την επέκταση των δραστηριοτήτων της τεχνικής μας βάσης, καθώς πλέον παρέχουμε υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών και προς τρίτους».
Σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αλλά και μετά την πανδημία, οι ανάγκες σε υψηλά καταρτισμένο προσωπικό τεχνικής εκπαίδευσης αεροσκαφών είναι αυξημένες, γι’ αυτό και η ποιοτική και κυρίως «πρακτική» εκπαίδευση των νέων τεχνικών και μηχανικών αεροσκαφών έχει ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου οι νέες και νέοι μηχανικοί να διαθέτουν, όχι μόνο τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν αμέσως στην πράξη.
«Για το λόγο αυτό, η AEGEAN προχωρά άλλωστε και με τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, στην υπηρεσία όχι μόνο της AEGEAN και της Olympic Air, αλλά και τρίτων, με τη συγκεκριμένη επένδυση να βρίσκεται σε εξέλιξη και να αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους. Σε αυτό το οικοσύστημα εντάσσεται και η ήδη υπάρχουσα σχολή εκπαίδευσης μηχανικών της Olympic Air. Μια σχολή με διεθνή αναγνωρισιμότητα και μακροχρόνια ιστορία που ξεκίνησε από την εποχή της Olympic Airways, της οποίας πλέον το 65% της δραστηριότητας της σχολής αφορά υπηρεσίες προς τρίτους».
Υπενθυμίζεται ότι το ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την αερομεταφορά στην Ελλάδα που δημιουργεί η AEGEAN προβλέπει: α) τη λειτουργία κέντρου συντήρησης πτητικών μέσων (MRO) με την ανάπτυξη εγκατάστασης έως 10 θέσεων συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και β) την ανάπτυξη Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσης & Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με προσομοιωτές πτήσεων τελευταίας τεχνολογίας, σε συνεργασία με τη CAE.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 από τους 6 προσομοιωτές έχουν ήδη εγκατασταθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των υπόλοιπων. Επιπλέον, όπως είπε, η AEGEAN δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση των νέων ανθρώπων που θα στελεχώσουν τις υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες, συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, επενδύοντας σε δυο προγράμματα υποτροφιών για μηχανικούς και πιλότους.
Το πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε το 2018, προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο πολιτικής αεροπορίας και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ως πιλότοι αεροσκαφών στο στόλο της AEGEAN και της Olympic Air. Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα Υποτροφιών εκπαίδευσης υποψηφίων μηχανικών αεροσκαφών προσφέρει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της πλήρους εκπαίδευσης για την απόκτηση του Επαγγελματικού Πτυχίου Κατηγορίας Β1.1, με την εκπαίδευση να πραγματοποιείται στη σχολή εκπαίδευσης μηχανικών της Olympic Air, η οποία και φιλοξενεί τις εργασίες της διήμερης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Τεχνική Αεροπορική Εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο κ. ‘Αρης Οικονόμου, Επικεφαλής του Οργανισμού Εκπαίδευσης Μηχανικών Αεροσκαφών, Olympic Air ΜΤΟ, παρουσίασε το πρωτοποριακό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που ήδη εφαρμόζουν οι σπουδαστές της σχολής, με στόχο την αύξηση των πρακτικών, τεχνικών δεξιοτήτων τους ήδη από τα πρώιμα στάδια της εκπαίδευσής τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV