Έντονο είναι το ενδιαφέρον από τις γερμανικές επιχειρήσεις για συνεργασίες στην Ελλάδα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως προέκυψε από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οκτώ γερμανικές εταιρείες παρουσίασαν σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα μπορούσαν, μέσω συνεργειών, να παρέχουν βέλτιστες και αειφόρες λύσεις στην παραγωγή, διαχείριση και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στην επεξεργασία του θαλασσινού νερού, μέσω της αφαλάτωσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ματίας Χόφμαν, διεθυντής παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου, «η γερμανική τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, τόσο στην ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα. Η χώρα είναι σε καλό δρόμο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα».
Από την πλευρά του, ο Ματίας Ρος, CEO γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση ενέργειας και τα υβριδικά συστήματα, παρουσίασε μια καινοτόμα υβριδική μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας με συμπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά δίκτυα.
Ο κ. Ρος εξήγησε στους παρευρισκόμενους τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και τα πλεονεκτήματά του, που αφορούν την αξιοποίηση και την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, αλλά και το κατά πόσο αυτό το σύστημα συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου. Ο υπεύθυνος υποστήριξης γερμανικής εταιρείας σε Νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Κώστας Κοντογιάννης, υποστήριξε ότι οι εφαρμογές net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) μπορούν να ενσωματωθούν στο υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε, μέσω υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης, οι απομονωμένες περιοχές να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία.
Όπως είπε ο κ. Κοντογιάννης, μεγάλο ενδιαφέρον και στροφή προς τις ΑΠΕ δείχνουν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρώτη, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει θέσει στόχο την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα τα 700 μεγαβάτ, εντός του 2017, ενώ τα ΗΑΕ, αν και διαθέτουν υπερεπάρκεια πετρελαίου, φαίνεται να στρέφονται στην ενσωμάτωση υβριδικών συστημάτων στις υπάρχουσες γεννήτριες πετρελαίου (για εξοικονόμηση) και στην αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.
Πηγή: greenagenda.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV