Βαγγέλης
Θάνος

Σειρά αδειών για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες χορήγησε η “νέα” ΡΑΕ. Ο κλάδος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προχώρησε στην αδειοδότηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας με την ισχύ τους να ξεπερνάει τα 700 MW.

Το παρών στο αδειοδοτικό ντεμαράζ δίνουν μικροί και μεγάλοι παίκτες του κλάδου, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, με μικρότερα και μεγαλύτερα πρότζεκτ.

Ωστόσο αυτή που ξεχωρίζει είναι η SAINT GEORGE II SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Η εταιρεία αποτελεί συγγενική της γερμανικής Aquila Capital και κατάφερε να κλειδώσει 5 άδειες για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 450 MW. O γερμανικός κολοσσός των ΑΠΕ, έχει ψηλά την Ελλάδα στην επενδυτικής του ατζέντα, την ίδια στιγμή που το διεθνές χαρτοφυλάκιο της, με επίκεντρο την Ευρώπη, να αγγίζει τα 10 GW πράσινης ενέργειας. Ωστόσο η Aquila Capital δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη καθώς καταγράφει παρουσία και στην Ασία.

Η κατανομή των αδειών

Οι μονάδες που δρομολογεί η Aquila Capital θα υλοποιηθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Δύο έργα ισχύος 50, και 50 MW θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στη θέση “Ιερότοπος” του Δήμου Αβδήρων.

Επιπλέον άλλη μια μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, θα υλοποιηθεί στη θέση «Κοριτσα», του Δήμου Τρίπολης , στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας σε αυτόν τον κύκλο είναι ισχύος 200 MW. Η υποδομή  θα φιλοξενηθεί στη θέση “Λιθόπυργος” του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας στην Στερεά Ελλάδα.

Η τελευταία άδεια που χορηγήθηκε στην Saint George αφορά μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW. Τα έργα θα γίνουν στη θέση “Σμέρτος”, του Δήμου Φιλιατών στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στη ΡΑΑΕΥ, η χρηματοδότηση των έργων θα πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, την οποία θα εξασφαλίσει το νομικό πρόσωπο Saint George. Μάλιστα η Alpha Bank κατέθεσε στην Αρχή συμπληρωματικά έγγραφα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο

Ο γερμανικός leader πράσινης ενέργειας, πάτησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2020. Μέσα σε μια τριετία έχει ξεκινήσει το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου με πολύ αποτελεσματικές κινήσεις.

Η εταιρεία κινείται δραστήρια στον τομέα της αποθήκευσης καθώς πριν από δύο μήνες κλείδωσε άλλες δύο άδειες για υποδομές αποθήκευσης συνολικής ισχύος 200 MW (100- 100) MW.
Τα έργα σχεδιάζονται στους δήμους Αμφίκλειας-Ελάτειας και Ακτίου-Βόνιτσας.

Η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, πέραν του περιορισμού του κόστους ενέργειας και την ενίσχυση της επάρκειας ισχύος , έχει ως στόχο την αύξηση της διείσδυσης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργεια συνολικά στο σύστημα, την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων κορεσμού και τη βελτίωση της επάρκειας ισχύος και της ευελιξίας του συστήματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV