Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Γερμανία: Δια χειρός Alstom 11 υπεραστικά ηλεκτρικά τραίνα με μπαταρίες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Coradia Alstom

Η Alstom θα κατασκευάσει, θα παραδώσει και θα συντηρεί μέχρι το 2032 έντεκα ηλεκτρικά τρένα Coradia Continental που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες για υπεραστικά δρομολόγια στη διαδρομή Λειψία- Chemnitz για λογαριασμό της VMS (Verkehrsverbund Mittelsachsen) και με την υποστήριξη της ZVNL (Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig), οι δύο αρμόδιες αρχές αυτής της γραμμής.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια περίπου. Με αυτή την παραγγελία, η Alstom πλέον θα καλύπτει όλα τα είδη συστημάτων έλξης στην αγορά, καθώς και όλο το φάσμα κινητήρων χωρίς εκπομπές, προσφέροντας από αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες μέχρι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και προηγμένης μορφής έλξη μέσω συσσωρευτών.

Το 2014, η Alstom είχε υπογράψει σύμβαση με την VMS για την παράδοση 29 ηλεκτροκίνητων υπεραστικών τρένων (EMU) Coradia Continental. Προκειμένου να γεφυρωθεί το μήκους 80 χιλιομέτρων τμήμα γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση μεταξύ των πόλεων του Chemnitz και της Λειψίας, ο φορέας παράγγειλε μια έκδοση ηλεκτρικών τρένων που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες (BEMU).

Οι νέοι συρμοί θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023. Θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Alstom Γερμανίας στο Salzgitter, στην Κάτω Σαξονία. Το υποσύστημα έλξης με μπαταρίες σχεδιάζεται και παρέχεται από το εξειδικευμένο κέντρο στον τομέα της έλξης της Alstom στην Tarbes.

“Με μεγάλη υπερηφάνεια προσφέρουμε στις αρμόδιες αρχές μια βιώσιμη και απολύτως ταιριαστή λύση. Σήμερα, η Alstom ξεχωρίζει καθώς μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε μορφή έλξης χωρίς εκπομπές που διατίθεται στην αγορά, ενσωματωμένη σε μια δοκιμασμένη λύση. Ως υπεύθυνη εταιρεία, η Alstom εστιάζει ιδιαίτερα στις βιώσιμες μεταφορές, παρέχοντας τις βέλτιστες λύσεις, που καθιστά αυτό τον τρόπο μετακίνησης όχι μόνο εφικτό, αλλά ταυτόχρονα οικονομικό και ελκυστικό,” δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Senior Vice President της Alstom Ευρώπης.

Οι συρμοί Coradia Continental BEMU θα είναι παρόμοιοι με εκείνους που ήδη εξυπηρετούν τα δρομολόγια Δρέσδης, Riesa και Zwickau. Η κύρια διαφορά έγκειται στις υψηλής απόδοσης μπαταρίες που υπάρχουν εγκατεστημένες στην οροφή τους. Το τρένο, που βασίζεται στο δοκιμασμένο Coradia Continental, αξιοποιεί τη μακρά εμπειρία της Alstom στον τομέα της έλξης μέσω συσσωρευτών, την οποία απέκτησε με το Coradia iLint, τα τραμ Citadis και τον κινητήρα Prima H3.

Το Coradia Continental BEMU διαθέτει αυτονομία για απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργήσει με γραμμή επαφής, αλλά και σε τμήματα χωρίς ηλεκτροκίνηση.

Οι συρμοί τριών βαγονιών θα έχουν μήκος 56 μέτρα και θα διαθέτουν 150 καθίσματα. Η μέγιστη ταχύτητά τους σε λειτουργία συσσωρευτή θα φτάνει τα 160 χλμ/ ώρα. Η χωρητικότητα των μπαταριών (υψηλής ισχύος ιόντων λιθίου) υπολογίζεται έτσι ώστε να διασφαλίζει τη λειτουργία χωρίς αλυσοειδή στη γραμμή Chemnitz-Λειψίας, χωρίς καμία παραχώρηση στις επιδόσεις ή την άνεση.

Η σειρά Coradia της Alstom δίνει στις εταιρείες λειτουργίας και στις αρχές μεταφορών τη δυνατότητα να προσφέρουν στους επιβάτες τους υπεραστικά τρένα, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, παρέχοντας παράλληλα υποδειγματική αξιοπιστία και οικονομική αποδοτικότητα.

Η Alstom δημιούργησε τη σειρά Coradia έτσι ώστε να λειτουργεί με κάθε διαθέσιμο σύστημα τροφοδοσίας χωρίς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, ηλεκτροκίνησης που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες και κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Το τελευταίο, με την ονομασία Coradia iLint, το οποίο τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου και προσφέρει επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές ενός ντιζελοκίνητου τρένου ενώ δεν αποβάλλει τίποτε άλλο εκτός από νερό, εξυπηρετεί επιβατικά δρομολόγια στη Γερμανία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Πάτρα: Δημοτική Αρχή και κάτοικοι εμπόδισαν την αποξήλωση σιδηροδρομικών γραμμών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προαστιακός Πάτρας έργα

Σήμερα το πρωί μηχανήματα του αναδόχου του έργου κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα Ρίου – Κανελλοπούλου, προσπάθησαν να ξηλώσουν την γραμμή και να ξεκινήσουν τις εργασίες της επιφανειακής διέλευσης

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και κάτοικοι της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στο σημείο, εμπόδισαν την έναρξη των εργασιών καταστροφής της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της επίγειας διέλευσης της νέας γραμμής, που διχοτομεί, καταστρέφει την πόλη μας και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους κατοίκους, τους κάλεσε σε επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα, μέχρι να υλοποιηθεί το αίτημα του Πατραϊκού λαού, για υπογειοποίηση της γραμμής, την λειτουργία του Προαστιακού και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου.

Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι το αίτημα της πόλης μας επαναλειτουργία του Προαστιακού μέχρι το Ρίο, έγινε δεκτό και περιμένουμε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, κ. Σπηλιόπουλο την ημερομηνία έναρξης.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη, γιατί η συγκεκριμένη γραμμή, εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Αϊβαλής (ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας): Το σενάριο ανυπαρξίας προμελετών για την υπογειοποίηση του τρένου κατέπεσε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΔΕ Βασίλης Αϊβαλής

Όλες τις εξελίξεις γύρω από την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα σχολίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβάλης.

Όπως επισήμανε μέχρι πρότινος η υπογειοποίηση θεωρείτο δεδομένη, όμως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, για τις δικές της προθέσεις.

«Πρώτον η χώρα έχει συνέχεια, δεύτερον η χώρα έχει δεσμεύσεις και τρίτον οι μηχανικοί δεν μπορούν να λένε σήμερα Α και αύριο Β, κατά το δοκούν. Δεν μπορεί η ΕΡΓΟΣΕ μέχρι ένα διάστημα να έλεγε Α, στην συνέχεια να λέει Β και μετά να λέει Γ», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.

Όπως εξήγησε το ΤΕΕ έλαβε τις αντίστοιχες προμελέτες για το κομμάτι Ρίο-Κανελλόπουλου από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη κατά συνέπειες προμελέτες υπάρχουν.

«Μας έστειλε στατικές προμελέτες, υδραυλικά, γεωτεχνικά, χάραξη-τοπογραφικά. Μαζί με προϋπολογισμούς και προμετρήσεις. Για να δημοπρατηθεί μια μελέτη-κατασκευή όπως το ήθελε ο πρώην Υπουργός, έπρεπε να υπάρξει και μια μελέτη-κόστους η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019.

Προκύπτει ότι στο κομμάτι υπογειοποίησης από το Ρίο έως τον Άγιο Διονύσιο είναι 260 εκ., χωρίς τις εκπτώσεις γιατί είναι το κλειδί. Εάν υπολογίσετε τις εκπτώσεις που έχει δώσει η τελευταία εταιρία που ήταν άνω του 50% καταλαβαίνεται ότι στα 130εκ. που είναι το ποσό που έχει διασφαλιστεί από την Ε.Ε.. Άρα μπορεί το τρένο να φτάσει με διασφαλισμένο ποσό στον Άγιο Διονύσιο και υπογειοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλής.

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος υπογράμμισε ο φορέας αλλά και η τοπική κοινωνία περιμένει από τον Σεπτέμβριο του 2019 τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει με την υπογειοποίηση.

«Τότε ο κ. Καραγιάννης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, μας είπε ότι πρέπει να τους αφήσουμε τον χρόνο, να εξετάσουν τα δεδομένα και σε 4 μήνες θα απαντούσαν σε όλη η τοπική κοινωνία.

Έχουν περάσει 10 μήνες δεν έχουμε τίποτα. Ο χρόνος περνάει και η καταληκτική ημερομηνία του 2023 οπότε θα πρέπει να έχει γίνει το έργο, πλησιάζει. Αυτό που με φοβίζει και δεν θέλω να το σκέφτομαι, είναι ότι αυτή η καθυστέρηση είναι εσκεμμένη για να φτάσουμε να μην προχωράει το τρένο και να πουν: Εδώ που φτάσαμε τι να κάνουμε; Λεφτά δεν έχουμε, λεφτά δεν έχουμε…

Θα ήθελα να δούμε και την πορεία των εργασιών κατά μήκος του χρόνου. Το θέμα είναι ότι την πληρώνει ο κόσμος της πόλης μας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδα γιατί σκοπός είναι να προχωρήσει και παρακάτω το τρένο. Ο κόσμος δεν μπορεί άλλο να περιμένει και να αναμασάει τα ίδια. Η Πολιτεία έχει συνέχεια, δεν μπορούμε να ξαναγυρνάμε στα ίδια δεδομένα που είχαμε το 2013 ή 2014. Έχουμε στο 2020 και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να πληρώσουμε το μάρμαρο ως πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.

Στο ερώτημα κατά πόσο πλέον το όλο θέμα της υπογειοποίησης είναι ζήτημα πολιτικής βούληση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ανέφερε τα εξής:

«Δεν ξέρω εάν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα. Αυτή την στιγμή όλο το σενάριο που κυκλοφορούσε περί απουσίας προμελετών, μελέτης κόστους-οφέλους κ.α., δεν υπάρχει. Μας δόθηκαν όλα, στους πάντες. Συνεπώς αυτό το σενάριο δεν υπάρχει. Εάν πει η ΕΡΓΟΣΕ ότι οι μελέτες δεν είναι σωστές θα πρέπει να έχει έτοιμες τις επόμενες. Αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται.»

 

Πηγή: stokokkino.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σε δημοπράτηση με 1,4 εκατ. ευρώ η σιδηροδρομική στάση Αγ. Παντελεήμονα από την ΕΡΓΟΣΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. δημοσιοποίησε τη διακήρυξη της ανοιχτής διαδικασίας για τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή Σιδηροδρομικής Στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας (Α.Δ. 752)». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.465.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) που χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα από το Ταμείο Συνοχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».

Η διαδικασία υποβολής προσφορών και επιλογής του αναδόχου υλοποιείται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσιών Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.). Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.prometheus.gov.gr του Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ. έως τις 26/06/2020 και ώρα Ελλάδος 11:00 π.μ., ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους θα πραγματοποιηθεί στις 2/7/2020 και ώρα Ελλάδος 11:00 π.μ.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 264 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο αυτό.

Σε ότι αφορά στο φυσικό αντικείμενο του έργου, αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή:

– Δύο αποβαθρών εκατέρωθεν των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων (ΣΓΥΤ), μήκους 150 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων η κάθε μία,

– Ενός κλιμακοστασίου με ανελκυστήρα,

– Πασαλοτοίχου αντιστήριξης γαιών μήκους 30 μέτρων στην άνω πλευρά της ΣΓΥΤ αποβράθρας, καθώς και

– Δύο μεταλλικών στεγάστρων επί των αποβαθρών, μήκους 35 μέτρων το καθένα.

Επιπλέον, στις εργασίες περιλαμβάνεται η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παρά τις παράπλευρες οδούς στον χώρο της Σιδηροδρομικής Στάσης, η διαχείριση και απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, ο ηλεκτροφωτισμός αποβαθρών και περιβάλλοντος χώρου, η ηλεκτρική προστασία παρακείμενων των σιδηροδρομικών γραμμών μεταλλικών κατασκευών λόγω ηλεκτροκίνησης, καθώς και τα προσωρινά και μόνιμα μέτρα ασφαλείας εργαζομένων και κοινού.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ergose.gr/prokirixi/arithmos-diagonismoy-752/

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα