Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Γερμανία: Δια χειρός Alstom 11 υπεραστικά ηλεκτρικά τραίνα με μπαταρίες

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Coradia Alstom

Η Alstom θα κατασκευάσει, θα παραδώσει και θα συντηρεί μέχρι το 2032 έντεκα ηλεκτρικά τρένα Coradia Continental που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες για υπεραστικά δρομολόγια στη διαδρομή Λειψία- Chemnitz για λογαριασμό της VMS (Verkehrsverbund Mittelsachsen) και με την υποστήριξη της ZVNL (Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig), οι δύο αρμόδιες αρχές αυτής της γραμμής.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια περίπου. Με αυτή την παραγγελία, η Alstom πλέον θα καλύπτει όλα τα είδη συστημάτων έλξης στην αγορά, καθώς και όλο το φάσμα κινητήρων χωρίς εκπομπές, προσφέροντας από αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες μέχρι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και προηγμένης μορφής έλξη μέσω συσσωρευτών.

Το 2014, η Alstom είχε υπογράψει σύμβαση με την VMS για την παράδοση 29 ηλεκτροκίνητων υπεραστικών τρένων (EMU) Coradia Continental. Προκειμένου να γεφυρωθεί το μήκους 80 χιλιομέτρων τμήμα γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση μεταξύ των πόλεων του Chemnitz και της Λειψίας, ο φορέας παράγγειλε μια έκδοση ηλεκτρικών τρένων που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες (BEMU).

Οι νέοι συρμοί θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023. Θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Alstom Γερμανίας στο Salzgitter, στην Κάτω Σαξονία. Το υποσύστημα έλξης με μπαταρίες σχεδιάζεται και παρέχεται από το εξειδικευμένο κέντρο στον τομέα της έλξης της Alstom στην Tarbes.

“Με μεγάλη υπερηφάνεια προσφέρουμε στις αρμόδιες αρχές μια βιώσιμη και απολύτως ταιριαστή λύση. Σήμερα, η Alstom ξεχωρίζει καθώς μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε μορφή έλξης χωρίς εκπομπές που διατίθεται στην αγορά, ενσωματωμένη σε μια δοκιμασμένη λύση. Ως υπεύθυνη εταιρεία, η Alstom εστιάζει ιδιαίτερα στις βιώσιμες μεταφορές, παρέχοντας τις βέλτιστες λύσεις, που καθιστά αυτό τον τρόπο μετακίνησης όχι μόνο εφικτό, αλλά ταυτόχρονα οικονομικό και ελκυστικό,” δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Senior Vice President της Alstom Ευρώπης.

Οι συρμοί Coradia Continental BEMU θα είναι παρόμοιοι με εκείνους που ήδη εξυπηρετούν τα δρομολόγια Δρέσδης, Riesa και Zwickau. Η κύρια διαφορά έγκειται στις υψηλής απόδοσης μπαταρίες που υπάρχουν εγκατεστημένες στην οροφή τους. Το τρένο, που βασίζεται στο δοκιμασμένο Coradia Continental, αξιοποιεί τη μακρά εμπειρία της Alstom στον τομέα της έλξης μέσω συσσωρευτών, την οποία απέκτησε με το Coradia iLint, τα τραμ Citadis και τον κινητήρα Prima H3.

Το Coradia Continental BEMU διαθέτει αυτονομία για απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργήσει με γραμμή επαφής, αλλά και σε τμήματα χωρίς ηλεκτροκίνηση.

Οι συρμοί τριών βαγονιών θα έχουν μήκος 56 μέτρα και θα διαθέτουν 150 καθίσματα. Η μέγιστη ταχύτητά τους σε λειτουργία συσσωρευτή θα φτάνει τα 160 χλμ/ ώρα. Η χωρητικότητα των μπαταριών (υψηλής ισχύος ιόντων λιθίου) υπολογίζεται έτσι ώστε να διασφαλίζει τη λειτουργία χωρίς αλυσοειδή στη γραμμή Chemnitz-Λειψίας, χωρίς καμία παραχώρηση στις επιδόσεις ή την άνεση.

Η σειρά Coradia της Alstom δίνει στις εταιρείες λειτουργίας και στις αρχές μεταφορών τη δυνατότητα να προσφέρουν στους επιβάτες τους υπεραστικά τρένα, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, παρέχοντας παράλληλα υποδειγματική αξιοπιστία και οικονομική αποδοτικότητα.

Η Alstom δημιούργησε τη σειρά Coradia έτσι ώστε να λειτουργεί με κάθε διαθέσιμο σύστημα τροφοδοσίας χωρίς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, ηλεκτροκίνησης που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες και κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Το τελευταίο, με την ονομασία Coradia iLint, το οποίο τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου και προσφέρει επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές ενός ντιζελοκίνητου τρένου ενώ δεν αποβάλλει τίποτε άλλο εκτός από νερό, εξυπηρετεί επιβατικά δρομολόγια στη Γερμανία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Συμφωνία Υποδομών-Δήμου Πατρέων για τη διέλευση του τρένου μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Παράδοση του σωφρονιστικού καταστήματος Δράμας από τον Κώστα Καραμανλή

Συμφωνία είχαμε μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Πατρέων για το θέμα της χάραξης και διέλευσης νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων από το Ρίο μέχρι το Νέο λιμάνι της Πάτρας.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ Κώστα Καραμανλή και του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, συμφώνησαν στην υπόγεια χάραξη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της εφημερίδας Πελοποννήσου και το οποίο προβλέπει 5,16χλμ υπόγειας γραμμής η οποία θα ξεκινά από την οδό Κανελλοπούλου και θα καταλήγει στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ.Καραμανλή σε χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ.Πελετίδης ζήτησε επιπρόσθετη υπογειοποίηση 1,6χλμ στο τμήμα Ρίο-Κανελλοπούλου.

Ο υπουργός απάντησε στον Δήμαρχο Πατρέων πως αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα και έδωσε εντολή στην ΕΡΓΟΣΕ να διερευνήσει την πιθανότητα αυτή όμως δεν δεσμεύτηκε ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καθώς θα πρέπει εκτός άλλων να βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια.

Όπως είπε ο Υπουργός αυτό είναι το ελάχιστο για την πόλη της Πάτρας, αλλά και το μέγιστο, που έχει καταφέρει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι σήμερα, το  οποίο εκτιμήθηκε θετικά από το Δήμαρχο Πατρέων.

Τα κονδύλια για την υπόγεια διέλευση μήκους 5,16 χλμ (οδός Κανελλοπούλου – Αγ. Ανδρέας) όπως είπε ο κ. Καραμανλής έχουν διασφαλιστεί και το έργο θα προχωρήσει άμεσα. Συμφωνήθηκε να ανοίξει δίαυλος μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΕΡΓΟΣΕ και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία συζήτησης επί τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε κοινή βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος του Πατραϊκού λαού, και σε αυτή τη βάση τόσο από τη μεριά του Δημάρχου όσο και από τη μεριά του κ. Υπουργού εκφράστηκε η βούληση για συνεργασία.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και τα έργα στο τμήμα από Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο, τα οποία είχαν διακοπεί. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών έγινε ενημέρωση ότι τα έργα ξεκινούν πάλι και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει θα επιλυθούν. Θα προχωρήσουν επίσης οι αναπλάσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος Πατρέων στο Ρίο.

Όσον αφορά στην προέκταση του προαστιακού έως την Κάτω Αχαΐα, το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Δήμο προσπαθεί να διευθετήσει κάποια ζητήματα που προκάλεσαν βραδυπορία και που σήμερα καθιστούν τη λειτουργία στο τμήμα αυτό ασύμφορη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση η ανάγκη ανάταξης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου που ενέχουν κίνδυνο ατυχήματος λόγω απραξίας της κυβέρνησης, κάνουν λόγο 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με πρωτοβουλία της βουλευτού Πέτης Πέρκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής στο σύνολο του δικτύου είναι σήμερα σε οριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα, πέρα από το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρει ο σιδηρόδρομος στους επιβάτες, να τίθενται και ζητήματα ασφαλείας και αξιοπιστίας του δικτύου, τα οποία είναι υψίστης σημασίας».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Αίγιο, στον οποίο ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Κι αυτό, μόλις μερικές εβδομάδες μετά από την πανηγυρική τελετή εγκαινίων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου», σημειώνουν οι βουλευτές.

Τέλος, τονίζουν την άμεση ανάγκη ανάταξης και συντήρησης της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου και κατηγορούν την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα η κατάσταση του να επιδεινώνεται συνεχώς και πλέον να χαρακτηρίζεται ως οριακή, ενώ είναι καθημερινές πλέον και οι διαμαρτυρίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ποια είναι τα τρία μεγάλα σιδηροδρομικά 176 εκατ.ευρώ που δημοπρατούνται το Φθινόπωρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα 176 εκατ.ευρώ οδηγούνται προς δημοπράτηση από την ΕΡΓΟΣΕ. Ύστερα από την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με τις εκκρεμότητες που απομένουν) και της γραμμής Κιάτο-Αίγιο, τα νέα έργα αφορούν νέες και υφιστάμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι μέρος του νέου αφηγήματος της ΕΡΓΟΣΕ για έργα 693 εκατ.ευρώ που σας αποκάλυψε πρόσφατα το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020, τρία έργα.

Πρόκειται για το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, το έργο Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας και το έργο σηματοτόδητης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Τα τρία έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Πιο αναλυτικά:

Στην Αθήνα ενεργοποιείται η κατασκευή της Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην οποία περιλαμβάνεται και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό. Είναι ένα έργο κόστους 40εκατ.ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης του σταθμού.

Στη Θεσσαλία δημοπρατείται η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση- σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση-τηλεπικοινωνίες στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Στο έργο με κόστος 71εκατ.ευρώ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της γραμμής Λατομείο-ΒΙΠΕ-Σ.Σ. Βόλου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας δημοπρατείται το έργο σηματοδότησης και ETCS στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με συνολικό προϋπολισμό 65εκατ.ευρώ. Με το έργο ολοκληρώνεται η αναβάθμιση όλης της γραμμής που θεωρείται κρίσιμη για τη διασύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

Προς δημοπράτηση και η εργολαβία-σκούπα για τη γραμμή Αίγιο-Ρίο

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδηγείται στη Διαχεριστική Αρχή η πολυαναμενόμενη εργολαβία-σκούπα που θα θέσει σε λειτουργία τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται η επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεπικοινωνίες και σταθμοί και έχει κόστος 117εκατ.ευρώ.

Το έργο αυτό με την υλοποίηση του θα φέρει το ηλεκτροκίνητο τρένο κυριολεκτικά στην πόρτα της Πάτρας. Η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται το 2021 και η ολοκλήρωση του το 2025. Πλέον ως μοναδική εκκρεμότητα της γραμμής Αθήνα-Πάτρα, θα μένει η δημοπράτηση της γραμμής Ριο-Νέο Λιμάνι Πάτρας, με τις μελέτες να είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα