Newsroom

Η Alstom θα κατασκευάσει, θα παραδώσει και θα συντηρεί μέχρι το 2032 έντεκα ηλεκτρικά τρένα Coradia Continental που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες για υπεραστικά δρομολόγια στη διαδρομή Λειψία- Chemnitz για λογαριασμό της VMS (Verkehrsverbund Mittelsachsen) και με την υποστήριξη της ZVNL (Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig), οι δύο αρμόδιες αρχές αυτής της γραμμής.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια περίπου. Με αυτή την παραγγελία, η Alstom πλέον θα καλύπτει όλα τα είδη συστημάτων έλξης στην αγορά, καθώς και όλο το φάσμα κινητήρων χωρίς εκπομπές, προσφέροντας από αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες μέχρι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και προηγμένης μορφής έλξη μέσω συσσωρευτών.

Το 2014, η Alstom είχε υπογράψει σύμβαση με την VMS για την παράδοση 29 ηλεκτροκίνητων υπεραστικών τρένων (EMU) Coradia Continental. Προκειμένου να γεφυρωθεί το μήκους 80 χιλιομέτρων τμήμα γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση μεταξύ των πόλεων του Chemnitz και της Λειψίας, ο φορέας παράγγειλε μια έκδοση ηλεκτρικών τρένων που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες (BEMU).

Οι νέοι συρμοί θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023. Θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Alstom Γερμανίας στο Salzgitter, στην Κάτω Σαξονία. Το υποσύστημα έλξης με μπαταρίες σχεδιάζεται και παρέχεται από το εξειδικευμένο κέντρο στον τομέα της έλξης της Alstom στην Tarbes.

“Με μεγάλη υπερηφάνεια προσφέρουμε στις αρμόδιες αρχές μια βιώσιμη και απολύτως ταιριαστή λύση. Σήμερα, η Alstom ξεχωρίζει καθώς μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε μορφή έλξης χωρίς εκπομπές που διατίθεται στην αγορά, ενσωματωμένη σε μια δοκιμασμένη λύση. Ως υπεύθυνη εταιρεία, η Alstom εστιάζει ιδιαίτερα στις βιώσιμες μεταφορές, παρέχοντας τις βέλτιστες λύσεις, που καθιστά αυτό τον τρόπο μετακίνησης όχι μόνο εφικτό, αλλά ταυτόχρονα οικονομικό και ελκυστικό,” δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Senior Vice President της Alstom Ευρώπης.

Οι συρμοί Coradia Continental BEMU θα είναι παρόμοιοι με εκείνους που ήδη εξυπηρετούν τα δρομολόγια Δρέσδης, Riesa και Zwickau. Η κύρια διαφορά έγκειται στις υψηλής απόδοσης μπαταρίες που υπάρχουν εγκατεστημένες στην οροφή τους. Το τρένο, που βασίζεται στο δοκιμασμένο Coradia Continental, αξιοποιεί τη μακρά εμπειρία της Alstom στον τομέα της έλξης μέσω συσσωρευτών, την οποία απέκτησε με το Coradia iLint, τα τραμ Citadis και τον κινητήρα Prima H3.

Το Coradia Continental BEMU διαθέτει αυτονομία για απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργήσει με γραμμή επαφής, αλλά και σε τμήματα χωρίς ηλεκτροκίνηση.

Οι συρμοί τριών βαγονιών θα έχουν μήκος 56 μέτρα και θα διαθέτουν 150 καθίσματα. Η μέγιστη ταχύτητά τους σε λειτουργία συσσωρευτή θα φτάνει τα 160 χλμ/ ώρα. Η χωρητικότητα των μπαταριών (υψηλής ισχύος ιόντων λιθίου) υπολογίζεται έτσι ώστε να διασφαλίζει τη λειτουργία χωρίς αλυσοειδή στη γραμμή Chemnitz-Λειψίας, χωρίς καμία παραχώρηση στις επιδόσεις ή την άνεση.

Η σειρά Coradia της Alstom δίνει στις εταιρείες λειτουργίας και στις αρχές μεταφορών τη δυνατότητα να προσφέρουν στους επιβάτες τους υπεραστικά τρένα, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, παρέχοντας παράλληλα υποδειγματική αξιοπιστία και οικονομική αποδοτικότητα.

Η Alstom δημιούργησε τη σειρά Coradia έτσι ώστε να λειτουργεί με κάθε διαθέσιμο σύστημα τροφοδοσίας χωρίς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, ηλεκτροκίνησης που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες και κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Το τελευταίο, με την ονομασία Coradia iLint, το οποίο τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου και προσφέρει επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές ενός ντιζελοκίνητου τρένου ενώ δεν αποβάλλει τίποτε άλλο εκτός από νερό, εξυπηρετεί επιβατικά δρομολόγια στη Γερμανία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV