Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Γερμανία: αποφασίστηκε η αντικατάσταση συρμών Μετρό και Τραμ από το 2017 στο Βερολίνο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα ξεκινήσουν να τα προμηθεύονται από το 2015

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αστικών μεταφορών στο  Βερολίνο BVG αποφάσισε την αντικατάσταση των συρμών του Μετρό  καθώς  και την πρόσθεση (άσκηση δικαιώματος προαίρεσης) για επιπλέον 39 τραμ κατά τη συνεδρίασή της στις 22 Ιουνίου.

Το ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου θα παράσχει  158 εκατομμύρια ευρώ  για τη χρηματοδότηση για την προμήθεια για νέα τρένα  για το U-Bahn (η αντίστοιχη Αττικό Μετρό) για να αντικαταστήσει την παλιά σειρά συρμών A3L71.

Η αντικατάσταση θα γίνει από τα τέλη του 2017, ημερομηνία κατά την οποία οι παλαιοί συρμοί θα γίνουν 45 ετών. Ως πρώτο στάδιο της προμήθειας, οι προσφορές πρέπει να κληθούν σε δύο φάσεις ενώ οι συρμοί πρέπει να παραδοθούν το 2015 για εκτεταμένες δοκιμές.

Οι συρμοί απαιτείται να έχουν μεγάλους  διαδρόμους, επιβίβαση και χώρους αναπηρικών αμαξιδίων, αερανάρτηση, CCTV και σύγχρονες πληροφορίες για τους επιβάτες.  Θα λειτουργούν με νέα τεχνολογία που αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20%. Θεωρείται ότι θα είναι δυνατό να γίνουν οι αμαξοστοιχίες 100 χιλιοστά πιο πλατιές από τις σημερινές προκειμένου να υπάρξει των χώρων επιβατών.

Το διοικητικό συμβούλιο BVG συμφώνησε επίσης να προμηθευτεί από την Bombardier Transportation την αγορά επιπλέον 39 τραμ  για να αντικαταστήσει  την υπάρχουσα σειρά μέχρι το 2017. Θα είναι αμφίδρομα αυτοκίνητα και θα διαθέτουν σύγχρονες προδιαγραφές.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για Υποδομές Εξωτερικού πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

SPECIAL EDITIONS

Γερμανία: Παγκόσμια πρώτη δοκιμών αυτόματου επιβατικού τραίνου σε υπεραστικά δρομολόγια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Coradia Alstom

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών απένειμε στην Alstom το Βραβείο Καινοτομίας “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes” *, το οποίο αφορά σε ένα μελετημένο έργο δοκιμαστικής εφαρμογής της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO) στις τακτικές επιβατικές διαδρομές των υπεραστικών τρένων. Το έργο θα ξεκινήσει το 2021 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση της ευρύτερης περιοχής του Braunschweig, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (TU Berlin).

Μετά την αξιολόγηση των επιλεγμένων γραμμών και του απαραίτητου εξοπλισμού για την αυτοματοποιημένη λειτουργία, οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την Metronom Eisenbahngesellschaft, φορέας σιδηροδρόμων στην Κάτω Σαξονία, και με δύο υπεραστικούς συρμούς Coradia Continental, ιδιοκτησίας της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH. Η Alstom κατέχει μακρά ηγετική θέση παγκοσμίως στην Αυτόματη Λειτουργία Συρμών για συστήματα μετρό, ωστόσο η συγκεκριμένη δοκιμή θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τα υπεραστικά επιβατικά τρένα.

“Στο μέλλον, τα αυτοματοποιημένα τρένα θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των υπεραστικών σιδηροδρόμων, θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, και θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες. Με τον τρόπο αυτόν, η υψηλά αυτοματοποιημένη οδήγηση θα συνεισφέρει καθοριστικά στην προστασία του κλίματος, και θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ελκυστικού σιδηροδρομικού συστήματος.

Μετά τη δημιουργία και την επιτυχημένη δοκιμή του Coradia iLint, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο, η Alstom για άλλη μια φορά καινοτομεί οδηγώντας τις εξελίξεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, με την πιλοτική αυτόματη λειτουργία των υπεραστικών συρμών,” δήλωσε ο Jörg Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom στη Γερμανία και την Αυστρία.

Για το συγκεκριμένο έργο, δύο συρμοί βασισμένοι στην επιτυχημένη πλατφόρμα της Alstom, Coradia Continental, θα εφοδιαστούν με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου των Τρένων (ETCS) και με επιπλέον εξοπλισμό Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO). Ο εξοπλισμός θα επιτρέψει στους συρμούς να λειτουργούν αυτόματα, δοκιμάζοντας διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού (GoA): το επίπεδο GoA3 κατά την κανονική επιβατική λειτουργία και το επίπεδο GoA4 κατά τη λειτουργία ελιγμών.

Το επίπεδο GoA3 αφορά σε ένα απολύτως αυτόνομο σιδηροδρομικό ταξίδι, με την παρουσία ωστόσο ενός επιβλέποντα, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το επίπεδο GoA4 συνεπάγεται τη λειτουργία χωρίς επίβλεψη και χωρίς προσωπικό επί του τρένου, αλλά με τη δυνατότητα τηλεχειρισμού.

Τα συγχαρητήριά του για την απονομή του Βραβείου Καινοτομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, Δρ. Bernd Althusmann:

“Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του συρμού με κυψέλες καυσίμου στο Τρίγωνο Elbe-Weser, οι εγκαταστάσεις της Alstom στο Salzgitter για άλλη μια φορά θέτουν με αυτό το έργο τις προδιαγραφές για τις τοπικές μεταφορές του αύριο. Το γεγονός ότι στην Κάτω Σαξονία είμαστε πλέον σε θέση να προωθήσουμε τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της αυτόματης λειτουργίας συρμών σε συνδυασμό με το πεδίο δοκιμών για την αυτοματοποιημένη και δικτυωμένη οδική κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό βήμα για το μέλλον των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών.

Το νέο πρότυπο έργο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας, στοιχείο απαραίτητο για υπηρεσίες κινητικότητας φιλικές προς τις κλιματικές συνθήκες και συγχρόνως αποτελεσματικές. Ασφαλώς, με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με την Alstom, ακόμη μία εταιρεία από την Κάτω Σαξονία ενισχύει τη φήμη μας ως αξιόλογης πηγής καινοτομίας”.

“Η Αυτόματη Λειτουργία Συρμών (ATO) αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές προκλήσεις στον σιδηροδρομικό κλάδο. Μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε σημαντικά τη λειτουργική διαχείριση του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες, και χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με την Alstom σε αυτό το έργο,” επισήμανε η Birgit Milius, Επικεφαλής του Τμήματος Σιδηροδρομικών Λειτουργιών και Υποδομών του TU Berlin. Στο πλαίσιο του έργου, η ίδια θα διερευνήσει ποικίλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ανθρώπων στο τεχνικό σύστημα.

Ο Επικεφαλής του Τομέα Μεταφορών της Περιφερειακής Ένωσης και Διευθύνων Σύμβουλος της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH, Fritz Rössig, προσθέτει:

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική τεχνολογία ώστε οι τοπικές σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές να καταστούν στο μέλλον ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές, αξιόπιστες και οικονομικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Ένωση του Ευρύτερου Braunschweig στηρίζει αυτό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα και με μεγάλη χαρά διαθέτει τα “ENNO ” οχήματά του γι’ αυτόν τον σκοπό”.

Ο Γενικός Επικεφαλής στον τομέα της Τεχνολογίας Συλλογής Δεδομένων και Ανάκτησης Πληροφοριών, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Συστημάτων Μεταφορών του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR e. V., Jörn Groos, προσθέτει:

“Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη πρακτικών προσεγγίσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση του σιδηροδρομικού συστήματος”.

Τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σημαντικό έργο πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομικού και κανονιστικού πλαισίου επιτήρησης της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών. Η Κάτω Σαξονία θα κατέχει ηγετικό ρόλο και διατηρεί την πεποίθηση ότι τα αυτόματα υπεραστικά τρένα που διαθέτουν GoA3 σύντομα θα είναι έτοιμα για σειριακή παραγωγή.

Για την εκτέλεση του ελεγχόμενου πεδίου δοκιμών (regulatory sandbox), η Alstom μπορεί να αξιοποιήσει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της στα αυτοματοποιημένα μετρό και σε ποικίλα άλλα έργα ATO. Η εταιρεία ηγείται του Ευρωπαϊκού έργου ATO στο Shift2Rail και συμμετέχει στην αυτοματοποιημένη εμπορική αμαξοστοιχία του SNCF.

Σχετικά με το πρόγραμμα “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes”

Η Alstom βραβεύτηκε για την ιδέα της σχετικά με ένα ελεγχόμενο πεδίο δοκιμών (regulatory sandbox) για υψηλή αυτοματοποίηση της λειτουργίας συρμών στην κατηγορία “Outlook”. Τα ελεγχόμενα πεδία δοκιμών (regulatory sandbox) αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία στη Γερμανία ως μέσο καινοτομίας. Ως πεδία δοκιμών με σκοπό την καινοτομία και τη ρύθμιση, χρησιμεύουν στην αποκόμιση εμπειρίας στον τομέα των ψηφιακών καινοτομιών υπό πραγματικές συνθήκες. Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα με μερική συμβατότητα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο πρόκειται να δοκιμαστούν σε πειραματικό περιβάλλον για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης της Μαρίνας Αγ. Νάπας στην Κύπρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοινώνει την επιτυχή εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και παράδοση της πρώτης φάσης της πολυτελούς ανάπτυξης «Ayia Napa Marina» στην Κύπρο. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και αποτελείται από δύο φάσεις κατασκευής. Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ανάδοχος για την κατασκευή και των δύο φάσεων.

H πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα βασικά κτίρια λειτουργίας, την εσωτερική οδοποιία και τις Η/Μ εγκαταστάσεις της μαρίνας. Σημειώνεται ότι στην κατασκευή της πρώτης φάσης συμμετείχε η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. ως κύριος και αναγνωρισμένος υπεργολάβος των λιμενικών έργων.

Πιο αναλυτικά, η μαρίνα, δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, έχει βάθος από 4,5 έως 6 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως και 65 μέτρα. Στην ξηρά μπορούν να αποθηκευτούν σκάφη μήκους μέχρι 10 μέτρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης τεσσάρων επιπέδων (Dry Stack). Για όλα τα σκάφη, μήκους έως 30 μέτρα, δίνεται η δυνατότητα πλαγιοδέτησης (finger style berthing) με παροχή όλων των υπηρεσιών.

Στα βασικά στοιχεία των λιμενικών υποδομών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Ο προσήνεμος κυματοθραύστης

– Ο κρηπιδότοιχος από προκατασκευασμένους τεχνητούς ογκόλιθους (Τ.Ο.)

– Η επίχωση για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, όπου θεμελιώνονται τα έργα της Β’ φάσης

– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης της μαρίνας

– Ο υπήνεμος μώλος

– Η τεχνητή παραλία στο δυτικό σύνορο της μαρίνας

Υπενθυμίζεται ότι, η δεύτερη φάση του έργου που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται επίσης από την ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων (high rise), συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται δύο πύργοι, ύψους περίπου 115 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ. αντίστοιχα, που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τριώροφο υπέργειο parking και χώρο εκδηλώσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

Ρουμανία: Η ΑΚΤΩΡ «πατάει γκάζι» για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Α10 Sebes–Turda (ΒΙΝΤΕΟ)

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος στη Ρουμανία από την ΑΚΤΩΡ

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο στο Lot 2 (χλμ. 17+000 – χλμ. 41+250) του αυτοκινητοδρόμου Α10 Sebes – Turda, στη Ρουμανία, από την ΑΚΤΩΡ, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο σχετικό video.

Κατά μήκος του δεύτερου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου από την περιοχή του Paraul Iovului μέχρι το Aiud, έκτασης 24,25 χλμ., υλοποιούνται σήμερα εντατικά εργασίες ασφαλτόστρωσης και τοποθέτησης υποβάσης σταθεροποιημένης με τσιμέντο (BSC), χωματουργικές εργασίες για τη σταθεροποίηση του εδάφους καθώς και εργασίες αποχετευτικών συστημάτων.

Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι απασχολούνται ήδη στο έργο από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-EURO CONSTRUCT, ενώ στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του ρυθμού κατασκευής του Lot2 του αυτοκινητοδρόμου A10 Sebes-Turda, η ΑΚΤΩΡ θα αυξήσει τους εργαζόμενους σε πάνω από 750.

Εκτός από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της, η εταιρεία διευρύνει και τον διαθέσιμο εξοπλισμό της, προσθέτοντας επιπλέον εξειδικευμένα μηχανήματα και οχήματα με στόχο την επιτάχυνση του πλήρους φάσματος των εργασιών. Ειδικότερα, 139 φορτηγά, 26 οδοστρωτήρες, 31 εκσκαφείς, 8 μπουλντόζες, 5 παρασκευαστήρια (2 ασφάλτου, 2 για σταθεροποιημένη βάση και ένα παραγωγής σκυροδέματος), 7 grader, 9 μπετονιέρες και αντλίες σκυροδέματος, JCB, βυτία νερού, γερανούς, φορτωτές, γεννήτριες μικρού και μεγάλου μεγέθους, διατρητικά μηχανήματα, μηχανήματα κατασκευής πασσάλων κ.α. βρίσκονται ήδη σε χρήση στο εργοτάξιο.

Για την αποτελεσματική και ταχύτερη υλοποίηση όλων των εργασιών, η ΑΚΤΩΡ έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία 2 σταθμούς ασφάλτου, 2 σταθμούς σταθεροποιημένης βάσης καθώς και έναν σταθμό σκυροδέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού, σε όλες τις εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα για την τελευταία αυτή φάση προς την ολοκλήρωση του έργου, τηρούνται αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας.

 

Youtube Channel: ELLAKTOR Group

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα