Βαγγέλης
Θάνος

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την αύξηση των περιθωρίων διείσδυσης των ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά . Η Αρχή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που μέτρησε 7 συμμετοχές.

Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν την άποψη τους για το θέμα , είναι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία στάθηκε στην απουσία πρόβλεψης εκ μέρους της ΡΑΕ για γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύντομα οι υποδομές γεωθερμίας

Η ΔΕHΑΝ έχει αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού στη Μήλο, Κίμωλο, Λέσβο και Νίσυρο.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό ερευνών , εργασιών για την εκτίμηση του γεωθερμικού δυναμικού στις παραπάνω περιοχές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα ιδιαιτέρων μεγάλο ποσό.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της,  η ΔΕΗΑΝ , κατέχει ήδη άδεια για τη Λέσβο, ισχύος 8 MW. Παράλληλα έχει υποβάλει τρεις αιτήσεις στη ΡΑΕ για ισάριθμους σταθμούς με ισχύ 5 MW o καθένας για τη Μήλο, Κίμωλο και Νίσυρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια, αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των σταθμών στη Λέσβο και τη Μήλο. Γεγονός που θα προηγηθεί της διασύνδεσης των δύο νησιών με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας και πρέπει να ληφθούν υπόψη στο κείμενο της διαβούλευσης για τα ΜΔΝ.

Επιπλέον,  το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει ότι μέχρι το 2030, θα λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 100 MW γεωθερμικών σταθμών. Ένα μέρος της παραπάνω ισχύος θα προέρχεται από τους σταθμούς της Μήλου , Νισύρου και Λέσβου. Όπως έχει διαπιστωθεί τα παραπάνω σημεία διαθέτουν γεωθερμικό δυναμικό ιδανικό για την ανάπτυξη σταθμών γεωθερμίας.

Οι επισημάνσεις της ΔΕΗΑΝ

Στην τοποθέτηση της η εταιρεία αναφέρει πως ύστερα από την εξέταση των στοιχείων που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, διαπίστωσε ότι για την Μήλο, την Κίμωλο και τη Λέσβο δεν γίνεται καμία αναφορά στο περιθώριο ισχύος από γεωθερμικούς σταθμούς.
Στον αντίποδα γίνεται αναφορά στο σταθμό της Νίσυρο με ισχύ 5 MW.

Mε αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗΑΝ ζητά:

-την ύπαρξη πρόβλεψης για την εγκατάσταση σταθμού ισχύος 8 μεγαβάτ στη Λέσβο, όσο δηλαδή αναφέρει και η άδεια που κατέχει. Επιπλέον ζητάει να αντικατασταθεί η πρόβλεψη που υπάρχει για έργα βιομάζας και βιοαερίου,   με υποδομές γεωθερμίας, καθώς είναι δύσκολη η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων στα νησιωτικά συστήματα.

-την πρόβλεψη για εγκατάσταση σταθμού γεωθερμίας με ισχύ 5ΜW, στο σύμπλεγμα Μήλου – Κιμώλου , όσο αυτό είναι αυτόνομο σύστημα.

-την εγκατάσταση σταθμού γεωθερμίας στη Νίσυρο, όπως αναφέρει η μελέτη περιθωρίων που τέθηκε προς διαβούλευση.

Χρήσεις γεωθερμικής ενέργειας

Τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ακόμα μπορεί να παρέχει θερμότητα σε μια πόλη, μέσω κεντρικής θέρμανσης ή και σε θερμοκήπια χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση άλλου καυσίμου για την διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας εντός των εγκαταστάσεων.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή η γεωθερμική ενέργεια παρέχει θερμότητα σε θερμοκήπια στα Μάγγανα Ξάνθης και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Οι παραγωγοί αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την θερμότητα της γεωθερμίας.

Τέλος, βασικές χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορούν στη θέρμανση θερμοκηπίων και υδατοκαλλιεργειών, ξήρανση γεωργικών προϊόντων, αφαλάτωση νερού για την κάλυψη ύδρευσης, άλλες ήπιες βιομηχανικές χρήσεις αλλά και για τηλεθέρμανση κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV