Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Γεωργιάδης: Σημαντική ευκαιρία το Ελληνικό για την Ελλάδα – Υπερβαίνει τα όρια ενός έργου για ακίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή Φωτογραφίας: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί το project του Ελληνικού και στην αναπτυξιακή τροχιά που θα δώσει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist.

Ακολουθεί το σχετικό τμήμα της ομιλίας

Πρέπει να πω ότι το project του Ελληνικού είναι κάτι που μας κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους. Είναι το project το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας παντού στον κόσμο. Πλέον όταν έρχεται κάποιος στην Αττική θα βλέπει τον παράδεισο του Ελληνικού, κάτι που θα εκπροσωπεί τη σύγχρονη Ελλάδα. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που εμείς ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο όνειρο όλων των Ελλήνων.

Για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί άνθρωποι διαφόρων κυβερνήσεων είχαν υποσχεθεί ότι το έργο θα ξεκινήσει. Δεν ξεκινούσε όμως ποτέ.

Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταφέραμε να βάλουμε μπρος αυτό το έργο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μέρες του έργου και βλέπω ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Όλη η Ελλάδα προσμένει την επιτυχία του project.

Κατά τη διάρκεια των κατασκευών έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό. Όταν το project θα είναι έτοιμο, τότε η κοινότητα που θα δημιουργηθεί γύρω από το project θα δώσει άλλες 70.000 θέσεις εργασίας.
Όμως θα αλλάξει και η ζωή όλων των κατοίκων στην περιοχή και ίσως σε όλη την Αθήνα. Πολλοί πίστευαν ότι το project αυτό θα είναι μόνο για την ελίτ, για τους πλούσιους. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Ελληνικό θα έχει ένα πάρκο που θα είναι για όλους ανοιχτό. Θα έχει μία παραλία πάνω από 1 χιλιόμετρο σε μήκος που θα είναι ανοιχτή και ο καθένας θα μπορεί να πηγαίνει να κολυμπήσει. Θα έχει εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, τεχνολογικά κέντρα. Έχουμε και διάφορες καλές ιδέες που δεν θα τις ανακοινώσω τώρα. Θα τις κρατήσουμε για έκπληξη.

Όλα αυτά θα ωφελήσουν την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Όσοι κάτοικοι είναι κοντά, δηλαδή οι όμοροι δήμοι του έργου θα ωφεληθούν πάρα πολύ γιατί η αξία των οικοπέδων τους θα ανέβει και έτσι θα δώσει ώθηση για μία νέα ανάπτυξη.

Το project αυτό είναι τόσο μεγάλο. Δεν είναι μόνο ένα κτηματομεσιτικό project. Δεν είναι μόνο ένα ακίνητο. Είναι σαν να φτιάχνουμε μία μικρή νέα πρωτεύουσα μέσα στην πρωτεύουσα, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε μία καλή ρυμοτομία, έναν καλό προγραμματισμό.

Έτσι, λοιπόν, οι Αθηναίοι θα ωφεληθούν από αυτή τη νέα γειτονιά της Αθήνας, οι όμοροι δήμοι θα ωφεληθούν από την αύξηση της αξίας γης και η χώρα θα ωφεληθεί από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και βεβαίως το ποσό από την πώληση του έργου, περίπου 1 δισεκατομμύριο, θα το δώσουμε στους πολίτες.

Θα σας πω και θα σας εξηγήσω και πώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα.

Όταν εκλεχθήκαμε, ήταν μπλοκαρισμένο το project. Οπότε αποφασίσαμε να το θέσουμε σε υψηλή προτεραιότητα και ο κύριος Μητσοτάκης έδωσε σε εμένα και στην ομάδα μου τη δυνατότητα να κάνουμε τον όλο συντονισμό και να μπορέσουμε να παρακάμψουμε τη γραφειοκρατία.

Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά να βρούμε διεξόδους στα κωλύματα και πέρασε πολύς καιρός, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και πλέον έχουμε την εμπειρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο Ελληνικό.

Η βασική μας φιλοδοξία αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε έναν επενδυτή που δεν θα μας χρειαστεί ποτέ. Όλα θα δουλεύουν αυτομάτως. Θα είναι όλα πολύ εύκολα για τις επενδύσεις.

Άρα, η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη δουλειά που κάναμε στο project αυτό, το οποίο ήταν μεγάλης κλίμακας και είχε όλων των τύπων τις υπηρεσίες μέσα, την χρησιμοποιούμε στον νέο νόμο και θεωρώ ότι κάθε επενδυτής θα διευκολυνθεί στην επένδυσή του στο μέλλον.

Ως κυβέρνηση, σεβόμαστε τα χρήματα και τον χρόνο των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τη ζωή σας. Και θα βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν. Πάντα προκύπτουν προβλήματα αλλά με τον σωστό τρόπο και με τη σωστή στάση θα τα λύσουμε. Απόδειξη είναι το Ελληνικό.
Στην αρχή της θητείας μου, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν: εντάξει, θα δούμε πάλι καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Όμως, εδώ είμαστε. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Ελληνικό είναι ένα πολύ καλό γεγονός για την Ελλάδα. Ενώνει τρεις διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις: Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη.

Το project αυτό ήταν όραμα του κυρίου Σαμαρά. Ήθελε να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς, να κάνει συμβάσεις. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντιος και πολέμησε το project. Όταν ο κύριος Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, κατάλαβε ότι το project τελικά είναι καλό για τη χώρα. Οπότε, το υποστήριξε. Και τώρα, στο Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την υλοποίησή του. Ήταν ενάντια σε πολλά άλλα, αλλά στο Ελληνικό ήταν υπέρ. Άρα λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να βρει καλό έδαφος για να προχωρήσει.

Νομίζω ότι το μήνυμα για τους ξένους επενδυτές στη χώρα είναι πολύ καλό. Ακόμα κι αν υπάρχει αναταραχή, αμφιβολίες, αντίθετες φωνές, δεν έχει σημασία. Πάντα στο τέλος καταφέρνουμε και τους συμφιλιώνουμε όλους και βρίσκουμε τον τρόπο να παραδώσουμε το έργο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα