Connect with us

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Να φτιάξουμε μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πληροί τις προδιαγραφές της Κομισιόν

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Άδωνις Γεωργιάδης σε συγκέντρωση

Τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, επί της διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο:

«Όσον αφορά το άρθρο για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο οποίο αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, συναινεί φυσικά και το Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Είναι άρθρο διαδικαστικού χαρακτήρα, για να γίνει ομαλά η μετάβαση των υπαλλήλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Είμαι σήμερα εδώ προφανώς για το γνωστό θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη φασαρία στην κοινή γνώμη.

Παρατήρηση πρώτη. Ας ξεχάσουμε για λίγο το θέμα που έχει προκαλέσει φασαρία, δηλαδή το πρόσωπο της κυρίας Θάνου και ας διαβάσουμε την τροπολογία αυτή, γραμμή – γραμμή και ας μιλήσουμε στα σοβαρά αν κάποιος από εμάς διαφωνεί.

Δηλαδή, διαφωνεί με το να θεσμοθετήσουμε ότι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή, για την οποία η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει, όπως έλεγε ο κύριος Παππάς πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή ή ο κύριος Σταθάκης, πρέπει να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει λόγω του προφανούς μεγάλου κύρους και της δύναμης που έχει στη διαμόρφωση – να μιλήσω λίγο αριστερά- των όρων της πάλης του καπιταλισμού μεταξύ των καπιταλιστικών συμφερόντων, να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής.

Δεν είναι τουλάχιστον ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός σε αυτήν την Επιτροπή, σε θέση Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Διευθυντού, ενός προσώπου που μέχρι προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο; Προφανώς ναι. Μπορεί ένας να πει το ανάποδο;

Δηλαδή, η παρουσία ενός κομματικού προσώπου στην Επιτροπή, επειδή απλώς πέρασε από το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή τον αποκαθάρει, τον κάνει παρθένο και εξαφανίζει κάθε ίχνος πολιτικής επιρροής; Προφανώς και όχι.

Τι λέει λοιπόν αυτή η τροπολογία; Ότι σε μία τόσο σημαντική ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή δεν επιτρέπεται, είναι ασυμβίβαστο, να έχεις πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή.

Εκτός αν κάποιος στα σοβαρά μπορεί να μας πει, ότι ένα πρόσωπο το οποίο διορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση, το οποίο λόγω αυτής της θέσης διορίστηκε Πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το οποίο στη συνέχεια πέρασε από τον Άρειο Πάγο στο γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο στη συνέχεια διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λησμόνησε όλη την προηγούμενή του κομματική λειτουργία.

Άρα, στην πραγματικότητα, επειδή όλοι ως πολιτισμένοι άνθρωποι μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι έχει δίκιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι στις θέσεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος πολιτικής επιρροής, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να απαντήσω στον κύριο Πολάκη, που σε όλες τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών – μελών της ΕΕ διορίζονται πρόσωπα, τα οποία έχουν σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, αλλά είναι δυσνόητες έννοιες αυτές για τον κύριο Πολάκη, το σέβομαι, επανέρχομαι λοιπόν εις το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι ακριβώς το άρθρο 101 του νομοσχεδίου που έχετε στα χέρια σας, αποτελεί την εφαρμογή κατά κεραία και κατά κυριολεξία, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί της μη έχουσας πολιτικής επιρροής Προέδρου και των υπολοίπων κρίσιμων θέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με συγχωρείτε, ακούω τον κύριο Παππά τόσες μέρες να ωρύεται. Και εγώ άμα έβγαζαν το δικό μου άνθρωπο από την Επιτροπή, θα με ενοχλούσε. Αλλά δεν μπορεί τώρα να υποκρινόμαστε μεταξύ μας ότι το να διορίζει ο κύριος Παππάς τη Διευθύντρια του Γραφείου του επί των Νομικών Θεμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτό δεν είναι η εξ ορισμού παραβίαση περί πολιτικής επιρροής της αποφάσεως της Κομισιόν.

Άρα, είναι απολύτως προφανές πως το συγκεκριμένο άρθρο 101 είναι αυτονόητο. Για ποιο λόγο; Για να εξασφαλίσουμε για τη λειτουργία της αγοράς αυτό ακριβώς που θέλει η Επιτροπή, την έλλειψη πολιτικής επιρροής. Και φυσικά δεν είναι φωτογραφική. Δεν θα ισχύσει τώρα. Θα ισχύει τώρα και στο διηνεκές.

Φαντάζομαι καμία επόμενη κυβέρνηση δεν θα έρθει να πει ότι «Όχι, εγώ θέλω να επιτρέπεται να διορίζεται η Διευθύντρια του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Το ανάποδο. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε όσοι κυβερνούμε να κάνουμε πάντα ό,τι θέλουμε. Ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούμε ακριβώς το αντίθετο.

Να φτιάξουμε μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά τον τρόπο που επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και επί της ουσίας η αγορά για την εύρυθμή της λειτουργία.»

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα