Νίκος
Καραγιάννης

Η Ελλάδα θα γίνει η πιο ελκυστική επενδυτικά χώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο euronews.

«Φιλοδοξία μας είναι να μεταμορφώσουμε την χώρα στην πιο φιλική για τις επιχειρήσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη, προσθέτοντας ότι “αμέσως θα μειώσουμε την φορολογία και θα εξαφανίσουμε την γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα υπάρχει τον Αύγουστο ένας νέος νόμος που θα «θα αλλάζει σχεδόν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι πολύ εύκολη η επιχειρηματικότητα στην χώρα. Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι “αν θέλετε να κερδίσετε χρήματα και να κάνετε δουλειές, τώρα είναι ώρα να έρθετε στην Ελλάδα”».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «πάρα πολύ κρίσιμο», σημειώνοντας πως «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 3,5%-4%». Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτει πως η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος, αλλά και πως η κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά υπέρ» της επένδυσης στη Χαλκιδική (Eldorado Gold).

Η συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης στο euronews

Δημοσιογράφος: Κύριε Γεωργιάδη, καλωσήρθατε στο Εuronews. Έχετε ξεκλέψει λίγο χρόνο για να μας μιλήσετε, μιας και έχετε αναλάβει, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το πιο δύσκολο υπουργείο αυτής της κυβέρνησης. Πιο απαιτητικό, ίσως και από αυτό του υπουργείου Οικονομικών. Έχετε την ίδια αίσθηση;

Ά. Γεωργιάδης: «Ξέκλεψα λίγο χρόνο, πράγματι. Ήθελα η πρώτη μου συνέντευξη, ως Υπουργός, να είναι στο Euronews για να ενημερώνουμε σωστά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για το τι πρόκειται να κάνουμε αυτή την τετραετία, μετά την εντολή του ελληνικού λαού. Ναι, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι πάρα πολύ κρίσιμο, υπό την έννοια ότι ο εθνικός στόχος, όχι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο στόχος της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη να ανέβει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 3,5%-4%. Αυτό είναι το μέτρο με το οποίο θέλουμε να μετρηθούμε και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να το πετύχουμε».

Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε ότι έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμπιστευτεί σε εσάς αυτή τη δύσκολη αποστολή;

Ά. Γεωργιάδης: «Είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία στην κυβέρνηση Σαμαρά, εγώ τότε ως υπουργός Υγείας, εκείνος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως. Είχε διαπιστώσει ότι αυτό το οποίο έλεγα, το έκανα και το έκανα γρήγορα. Ξέρετε στην οικονομία δεν μετράει μόνο το τι θα κάνεις, μετράει και το πόσο γρήγορα θα το κάνεις. Ο χρόνος είναι χρήμα. Πιστεύω λοιπόν ότι το γεγονός ότι προσπαθώ να κάνω τα πράγματα γρήγορα ήταν το κριτήριο της επιλογής».

Δημοσιογράφος: Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι προφανώς το Ελληνικό. Είναι μια επένδυση σύμβολο της δυστοκίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων στη χώρα μας. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα ακούγεται ότι υπάρχουν και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιτίθενται στην επένδυση. Αν σας προβληματίζουν και πότε θα περιμένουμε τις πρώτες πραγματικές εξελίξεις;

Ά. Γεωργιάδης: «Μία τόσο μεγάλη επένδυση, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά την Ελλάδα, προφανώς έχει διαφόρων ειδών συμφέροντα από πίσω. Όμως αυτά εμάς δεν μας πτοούν. Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι να ξεκινήσει το Ελληνικό. Και το Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος. Πιστεύω ότι οι ΚΥΑ, που είναι και το πρώτο κρίσιμο βήμα, θα έχουν εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Μαχόμαστε για να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά υπάρχει η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, μέσα στον Αύγουστο θα έχουν εκδοθεί. Από εκεί και πέρα θα γίνει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η διανομή και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση για να ξεκινήσουν τα έργα.

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά εντός του έτους;

Ά. Γεωργιάδης: «100% ».

Δημοσιογράφος: Έχετε ορίσει τον επικεφαλής του ΤΤΕ, κ Στασινό ως τεχνικό σύμβουλο του έργου. Όμως παράλληλα, στο υπ. Οικονομικών υπάρχει ένα αυτοτελές γραφείο για το Ελληνικό. Μήπως πολεμάμε την γραφειοκρατία με περισσότερη γραφειοκρατία;

Ά. Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχει καμία γραφειοκρατία. Η εμπλοκή του κ. Στασινού και του ΤΕΕ δεν προσθέτει γραφειοκρατία, αφαιρεί γραφειοκρατία. Κυρίως γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι και επίσημος θεσμικός σύμβουλος του Υπουργού ούτως ή άλλως, έχει όλη εκείνη την τεχνογνωσία για να προχωρά τις αδειοδοτήσεις πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα όταν κάποιος θέλει να βγάλει άδεια και ασχολείται με τις κατασκευές, αυτό που του τη δίνει γρήγορα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Στασινός έχει προσωπικά επιμεληθεί σειρά προτάσεων προς την πολιτεία, που τις έκανε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Πιστεύω από τη δική μας κυβέρνηση θα γίνουν πολύ γρηγορότερα για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά τον συμβουλεύομαι για να μην κάνω λάθος και να πάω όσο μπορώ πιο γρήγορα»

Δημοσιογράφος: Η δεύτερη μεγάλη επένδυση που χρονίζει είναι της Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Θα έχουμε κάποια εξέλιξη;

Ά. Γεωργιάδης: «Είμαστε εξαιρετικά υπέρ αυτής της επενδύσεως. Η αρμοδιότητά της ανήκει στον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Δε θα ήθελα εγώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις του συναδέλφου μου Υπουργού. Ξέρω όμως ότι η κυβέρνηση την υποστηρίζει. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, ό,τι μου ζητηθεί θα το κάνω αμέσως.»

Δημοσιογράφος: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος από το Μαξίμου με τους κεντρικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για το επόμενο εξάμηνο;

Ά. Γεωργιάδης: «Όλο το χρονοδιάγραμμα που έχω εγώ είναι, βεβαίως, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό θα το κάνω πάρα πολύ γρήγορα. Είμαστε ήδη σε διαβούλευση. Έχω ήδη δει το ΕΒΕΑ, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα δω σήμερα την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Άρα, κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα προσχέδια του νόμου που είχε ετοιμάσει ο κ. Δραγασάκης στο κομμάτι που εμάς μας εξυπηρετεί και στο οποίο συμφωνούμε. Δε θέλω να ακυρώσω το έργο των προηγουμένων. Πιστεύω στην πολιτική συναίνεση όταν έχει να κάνει με το κοινό καλό. Πιστεύω ότι μέσα στον Αύγουστο το τρίτο νομοσχέδιο της κυβερνήσεως Μητσοτάκη θα είναι του υπουργείου Ανάπτυξης και θα έχει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος στόχος είναι, φυσικά, να λύσουμε το θέμα των ΒΙΠΕ, που χρονίζουν και αποτελούν κρίκους σημαντικούς για την ανάπτυξη της χώρας και βεβαίως, οι μεγάλες επενδύσεις».

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι κάποια πράγματα από τη θητεία του κ. Δραγασάκη θα τα κρατήσετε; Βρίσκεστε σε επικοινωνία με κάποιον από το επιτελείο του;

Ά. Γεωργιάδης: Ο κ. Δραγασάκης μου άφησε όλα τα σχετικά του σχέδια την ημέρα της παράδοσης- παραλαβής, έχουμε κάνει την επαφή για να μπορούμε να συνεννοούμαστε τα δύο γραφεία και όταν είμαι έτοιμος θα τον καλέσω και στο υπουργείο».

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για ανάπτυξη 3,5 – 4% την επόμενη χρονιά. Είστε ένας πραγματιστής πολιτικός. Το θεωρείται εφικτό;

Ά. Γεωργιάδης: «Αν γίνουν όλες οι κινήσεις που πρέπει. Δεν αφορούν μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ξέρετε το υπουργείο Ανάπτυξης παλιά είχε τον όρο “υπουργείο Συντονισμού”. Συντόνιζε ευρύτερα τα υπουργεία. Η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από τις στρατηγικές επενδύσεις ή μόνο από το ΕΣΠΑ. Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη φορολογία, από τις περιβαλλοντικές άδειες, από το πόσο γρήγορα “τρέχει” το ΚΑΣ τις διάφορες αδειοδοτήσεις, κοκ. Είναι πιο συνολικό θέμα η ανάπτυξη. Όμως επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αποφασισμένος να το πετύχει, πιστεύω ότι ναι, γίνεται».

Δημοσιογράφος: Πιο νούμερο κάτω από αυτό θα θεωρούσατε αποτυχία;

Ά. Γεωργιάδης: «Οτιδήποτε δεν μας ξεκολλάει από το σημείο που είμαστε σήμερα είναι αποτυχία. Πρέπει να πάμε παραπάνω από ότι είμαστε σήμερα».

Δημοσιογράφος: Το 2% δηλαδή θα ήταν αρκετό;

Ά. Γεωργιάδης: «Όχι, το 2% είναι αυτό που τρέχουμε σήμερα. 2,1% είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2019. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από αυτό το νούμερο. Δεν επαρκεί. Ξέρετε αν δείτε όλη τη συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, εκεί όπου τελικά υπήρχε διαφωνία, ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Την κατέβαζαν πάρα πολύ χαμηλά, στο 1% σε επίπεδο των επόμενων 50-60 ετών. Αν αυτό δεν σπάσει, δεν έχουμε επιτύχει. Άρα πρέπει να πάμε πολύ παραπάνω. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Δημοσιογράφος: Η διαφορά μεταξύ 2% και 4% είναι πολύ μεγάλη…

Ά. Γεωργιάδης: «Θα το καταφέρουμε».

Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λόγω της περιορισμένης συμμετοχής γυναικών;

Ά. Γεωργιάδης: «Δόκιμη κριτική υπό την έννοια ότι εγώ θα ήθελα να έχουμε περισσότερες γυναίκες. Όμως το κριτήριο για μία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι τελικά αυτό. Το κριτήριο πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα. Ο Πρωθυπουργός έκανε τις επιλογές του».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν δηλαδή αποτελεσματικές γυναίκες;

Ά. Γεωργιάδης: «Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε τις επιλογές του για να φτιάξει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο πιστεύει ότι θα λειτουργεί. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρατσισμού προς τις γυναίκες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αντίθετο, σχεδόν όλο το επιτελείο του είναι γυναίκες, όπως και το δικό μου άλλωστε».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας