Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: ΕΣΠΑ, Επενδύσεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε, πρόσφατα, για τη διάσωση της Creta Farm και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

Ο Υπουργός έθεσε ως έναν από μία από τις κύριες επιδιώξεις του Υπουργείου του, είναι η Ελλάδα να ανέβει θέσεις στη λίστα «Doing Business» της World Bank (σ.σ. αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 72η θέση). Καθώς αυτή η λίστα είναι που κοιτάζουν οι επενδυτές, πριν αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα πρότυπα του μοντέλου της Φιλανδίας. Κι αυτό γιατί όπως σχολίασε:

«Στο τέλος, η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται για να λέμε μεταξύ μας πόσο σπουδαίοι είμαστε. Γίνεται για να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να φτιάξουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εθνικό πλούτο. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Και αυτή την κατεύθυνση δίνει με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έρευνα και στην τεχνολογία στην Ελλάδα».

Οι δύο μεγάλοι στόχοι

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ανάπτυξης έθιξε τους δύο πολύ μεγάλους στόχους του χαρτοφυλακίου του, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Καθώς, εξίσου, την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία.

Όπως τόνισε θα χρησιμοποιηθούν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθεσία για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο κόλλημα στην ελληνική γραφειοκρατία και οι επενδύσεις να «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα. ε μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία.

Με το νομοσχέδιο αυτό, συνεπώς, θα επιτευχθεί γρήγορα η χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για τη σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις. Το χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω πρωτοβουλίες οριοθετείται εντός του Αυγούστου.

Οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις

Υπάρχουν, την ίδια στιγμή, και δύο πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι του Υπουργείου. Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Αυτή η βάση δεδομένων προβλέπεται να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το Υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ώστε η εκάστοτε άδεια να βγαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παρόν σχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, σε διάστημα περίπου 2 χρόνων από σήμερα. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι: «Θα σχεδιαστεί από τώρα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις. Περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες. Αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους.

Τα κεφάλαια Ελληνικό και ΕΣΠΑ

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο Υπουργός υπογράμμισε πως εντός του 2019, υπάρχει η πίστη ότι θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, εκείνη αναμένεται να παραταθεί, γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ξεκάθαρος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ειδικότερα: «Ο μέσος όρος απορρόφησης-χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης- είναι στο 24,5%. Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%».

Επί των προγραμματικών δηλώσεων

Είναι δεδομένο, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης. Γιατί στόχος δεν είναι, μονάχα, να ξεκολλήσουν μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού ή της Eldorado Gold στις Σκουριές. Απώτερος σκοπός είναι η Ελλάδα, συνολικά, να καταστεί μία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα χώρα. Μία χώρα που αν κάποιος επενδυτής θέλει να έρθει και να επενδύσει σ’ αυτήν, όχι απλώς δεν θα βρίσκει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο μπροστά του, αλλά που θα έχει την ίδια Πολιτεία αρωγό. Κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και οι λόγοι δεν ήταν μόνο καθαρά πολιτικής βούλησης, αλλά και γραφειοκρατίας εξίσου.

Ένας από τους βασικούς τομείς που θα ωθήσουν στην ουσιαστική ενίσχυση του επενδυτικού ρεύματος, είναι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην καθυστερούν οι εκκινήσεις των έργων και τα βήματα μέχρι την υλοποίηση, να γίνονται με ρυθμούς γοργούς.

Γι’ αυτό κι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο, τη διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης. Συνάμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβλέπει πως η μείωση των φόρων, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επομένως, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αντίστοιχη του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές.

Τέλος, πραγματική ανάπτυξη χωρίς ακμάζουσα μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Το είχε παραδεχθεί κι ο ίδιος ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του. Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, η άνοδος αυτή μπορεί να αναδείξει πως οι μεγάλες επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανάταση της εθνικής οικονομίας, καθώς κι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης που βελτιώνει την οικονομία της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να συνδυαστούν. Αρκεί, να υπάρχει δομημένος σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ορκίζεται στο Ζάππειο ως νέος Περιφερειάρχης Αττικής ο Γ. Πατούλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής

Την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και των αιρετών μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ενημέρωση, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στις 20.00, ενώ η τελική ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 19.30.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τους νέους επικεφαλής της Αστυνομίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση με τους νέους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Λάζαρο Μαυρόπουλο τα ζητήματα αστυνόμευσης, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο των αστυνομικών και επισήμανε ότι «η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΛΑΣ όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερή και διαρκής. Βλέπουμε τον αστυνομικό ως σύμμαχο στην προσπάθειά μας για ένα ασφαλές περιβάλλον, για μια καλύτερη καθημερινότητα στις πόλεις και την ύπαιθρο, με ασφάλεια για όλους και ως πολύτιμο βοηθό του πολίτη στις πιο δύσκολες στιγμές του.

Η βούλησή μας για διαρκή ενίσχυση της ΕΛΑΣ είναι αταλάντευτη και με τη νέα ηγεσία βλέπουμε ήδη μεγαλύτερη παρουσία αστυνομικών στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια να εδραιωθεί και να παγιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ΕΛΑΣ ενισχύσαμε την υλικοτεχνική της υποδομή με ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 2,6 εκ. ευρώ και εκτός από τον εξοπλισμό των αστυνομικών, ενισχύσαμε αποφασιστικά την αστυνόμευση με την προμήθεια συνολικά 84 οχημάτων διάφορων τύπων».

Οι κ.κ. Σκούμας και Μαυρόπουλος ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία και επισήμαναν ότι η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες τόσο για σειρά δράσεων ενίσχυσης της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όσο και για την πιο ουσιαστική συνδρομή της ΕΛΑΣ στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Συνάντηση Πλακιωτάκη με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήμερα Τρίτη 20/8/2019 πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Πλακιωτάκη με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός παρουσίασε τις πρώτες θέσεις του Υπουργείου σχετικά με την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του μοντέλου ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΟΜ.Υ.Λ.Ε Ντάλλας Απόστολος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, τόνισαν ότι από την πλευρά τους είναι αδιαπραγμάτευτη η διατήρηση και η ενίσχυση του δημοσίου ελέγχου, καθώς και η προάσπιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων.

Αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα των ιδιωτικοποιημένων Ο.Λ.Π & Ο.Λ.Θ, κυρίως σχετικά με την υλοποίηση των μετατάξεων και στους δύο λιμένες και την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων στα Περιφερειακά Λιμάνια.

Έγινε δε ειδικότερη αναφορά για τα ιδιαίτερα εργασιακά ζητήματα που το τελευταίο διάστημα απασχολούν τους εργαζόμενους του Ο.Λ.Π & Ο.Λ.Θ, καθώς και για τη μεγάλη καθυστέρηση ως προς την υπογραφή της Επιχ. Συλλογικής Σύμβασης στον Ο.Λ.Θ.

Τέλος επισημάνθηκε ότι οι αποφάσεις του Σ.Ε.Π.Ε., θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από τις Διοικήσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα