fbpx
Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: ΕΣΠΑ, Επενδύσεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Άδωνις Γεωργιάδης σε συγκέντρωση

Ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε, πρόσφατα, για τη διάσωση της Creta Farm και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

Ο Υπουργός έθεσε ως έναν από μία από τις κύριες επιδιώξεις του Υπουργείου του, είναι η Ελλάδα να ανέβει θέσεις στη λίστα «Doing Business» της World Bank (σ.σ. αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 72η θέση). Καθώς αυτή η λίστα είναι που κοιτάζουν οι επενδυτές, πριν αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα πρότυπα του μοντέλου της Φιλανδίας. Κι αυτό γιατί όπως σχολίασε:

«Στο τέλος, η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται για να λέμε μεταξύ μας πόσο σπουδαίοι είμαστε. Γίνεται για να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να φτιάξουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εθνικό πλούτο. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Και αυτή την κατεύθυνση δίνει με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έρευνα και στην τεχνολογία στην Ελλάδα».

Οι δύο μεγάλοι στόχοι

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ανάπτυξης έθιξε τους δύο πολύ μεγάλους στόχους του χαρτοφυλακίου του, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Καθώς, εξίσου, την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία.

Όπως τόνισε θα χρησιμοποιηθούν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθεσία για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο κόλλημα στην ελληνική γραφειοκρατία και οι επενδύσεις να «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα. ε μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία.

Με το νομοσχέδιο αυτό, συνεπώς, θα επιτευχθεί γρήγορα η χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για τη σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις. Το χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω πρωτοβουλίες οριοθετείται εντός του Αυγούστου.

Οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις

Υπάρχουν, την ίδια στιγμή, και δύο πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι του Υπουργείου. Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Αυτή η βάση δεδομένων προβλέπεται να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το Υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ώστε η εκάστοτε άδεια να βγαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παρόν σχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, σε διάστημα περίπου 2 χρόνων από σήμερα. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι: «Θα σχεδιαστεί από τώρα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις. Περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες. Αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους.

Τα κεφάλαια Ελληνικό και ΕΣΠΑ

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο Υπουργός υπογράμμισε πως εντός του 2019, υπάρχει η πίστη ότι θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, εκείνη αναμένεται να παραταθεί, γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ξεκάθαρος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ειδικότερα: «Ο μέσος όρος απορρόφησης-χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης- είναι στο 24,5%. Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%».

Επί των προγραμματικών δηλώσεων

Είναι δεδομένο, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης. Γιατί στόχος δεν είναι, μονάχα, να ξεκολλήσουν μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού ή της Eldorado Gold στις Σκουριές. Απώτερος σκοπός είναι η Ελλάδα, συνολικά, να καταστεί μία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα χώρα. Μία χώρα που αν κάποιος επενδυτής θέλει να έρθει και να επενδύσει σ’ αυτήν, όχι απλώς δεν θα βρίσκει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο μπροστά του, αλλά που θα έχει την ίδια Πολιτεία αρωγό. Κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και οι λόγοι δεν ήταν μόνο καθαρά πολιτικής βούλησης, αλλά και γραφειοκρατίας εξίσου.

Ένας από τους βασικούς τομείς που θα ωθήσουν στην ουσιαστική ενίσχυση του επενδυτικού ρεύματος, είναι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην καθυστερούν οι εκκινήσεις των έργων και τα βήματα μέχρι την υλοποίηση, να γίνονται με ρυθμούς γοργούς.

Γι’ αυτό κι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο, τη διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης. Συνάμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβλέπει πως η μείωση των φόρων, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επομένως, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αντίστοιχη του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές.

Τέλος, πραγματική ανάπτυξη χωρίς ακμάζουσα μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Το είχε παραδεχθεί κι ο ίδιος ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του. Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, η άνοδος αυτή μπορεί να αναδείξει πως οι μεγάλες επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανάταση της εθνικής οικονομίας, καθώς κι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης που βελτιώνει την οικονομία της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να συνδυαστούν. Αρκεί, να υπάρχει δομημένος σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Πολιτική Επικαιρότητα

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Με 261 ψήφους υπέρ και μόλις 33 «παρών», επί σώματος 294 ψηφισάντων βουλευτών, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έτσι, η πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας καθίσταται κι επισήμως, η πρώτη γυναίκας ΠτΔ στην ιστορία της ελληνικής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται, ότι η ορκωμοσία της κας Σακελλαροπούλου θα λάβει χώρα στις 13 Μαρτίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία θα διαδεχθεί και τυπικά στον Προεδρικό θώκο τον απερχόμενο ΠτΔ, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο fly-over, ναι στην Εξωτερικη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης από 14 βουλευτές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών σε σχέση με την υλοποίηση του έργου-ΣΔΙΤ για την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε όχι στο fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης προκρίνοντας την υλοποίηση της Εξωτερικής Περιφερειακής μιλώντας για πολιτική εξαγγελία έργου που δεν γίνεται με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και για έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πως το συγκεκριμένο έργο «καπελώνει» την υλοποίηση της Εξωτερικής Περιφερειακής (εκτιμώμενου κόστους 900εκατ.ευρώ), που όπως υποστηρίζουν είνα ώριμο μελετητικά και με εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Μάλιστα όπως σημειώνουν η λύση του fly-over (δηλαδή του νεου διαμπερούς οδικού τμήματος που θα υπερύπταται του σημερινού άξονα, έχει ωριμάσει μέχρι τις προμελέτες και την οριστική μελέτη οδοποιϊας ενώ η Περιβαλλοντική του μελέτη έχει απορριφθεί από το ΣτΕ.

Επίσης υποστηρίζεται ότι, έντονη είναι η πεποίθηση ότι το fly-over τμήμα όχι μόνο δεν θα εξυπηρετήσει κυκλοφοριακά αλλά θα δημιουργήσει και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και έμφραξη ροής λόγω διοδίων. Επιπρόσθετα, κάνουν λόγο, για αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με υποβάθμιση και απομείωση της δασικής βιοποικιλότητας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

ΕΡΓΟ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΣΣΜ

Οι 14 βουλευτές ισχυρίζονται πως το fly-over εξαγγέλθηκε με αυθαίρετα πολιτικά κριτήρια και όχι στο πλαίσιο της «ολιστικής» στρατηγικής που υπαγορεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών. Παράλληλα, δεν έχει επικαιροποιημένη στρατηγική μελέτη κυκλοφορίας και μεταφορών για την Θεσσαλονίκη και στοιχεία κυκλοφοριακού φόρτου, που να προκύπτει, κατά τους ίδιους, η σκοπιμότητα και η τεχνικό-οικονομική αξιολόγηση του έργου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές Αβραμάκης, Αυγέρη, Βαρεμένος, Γιαννούλης, Ζουράρης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Νοτοπούλου, Πέρκα, Πούλου, Σπίρτζης, Τριανταφυλλίδης, Φάμελλος, Χρηστίδου ζητούν να μάθουν:

Με ποιο στρατηγικό σχέδιο προκύπτει η κατασκευή του fly-over, πότε επικαιροποιήθηκε το σχέδιο μεταφορικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη, αν η κυβέρνηση αξιοποιήσει το ΕΣΣΜ ακι αν όχι τι προγραμματίζεται, αν υπάρχει αξιολόγηση των κυκλοφοριακών-περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν έχει προχωρήσει το έργο σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επίσης έχουμε ακόμα κάποιες σχετικές ερωτήσεις που αφορούν κυρίως την λειτουργία της υφιστάμενης Περιφερειακής από τον βουλευτη της Ελληνικής Λύσης, Χήτα Κωνσταντίνο, για το αν υπάρχει σχέδιο περίφραξης στα όρια με το Σεϊχ Σου, αλλά και για την ύπαρξη ή όχι μελέτης κατασκευή Λωρίδας Έκτακτη Ανάγκης (ΛΕΑ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε από 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η νέα συμφωνία για το Brexit

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες μια συμφωνία για το Brexit λίγο πριν ξεκινήσει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής, όμως η έγκρισή της στη Βρετανία μοιάζει θολή μετά την απόρριψή της από την αντιπολίτευση και τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μπόρις Τζόνσον έκαναν από μια σύντομη δήλωση για να σφραγίσουν αυτή τη στιγμή που και οι δύο θα ήθελαν να είναι ιστορική.

«Έχουμε μια συμφωνία και αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη οποιασδήποτε παράτασης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Κι αυτή δεν είναι η άποψη των Βρετανών, είναι η δική μου», προσέθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σφοδρός πολέμιος οιασδήποτε μετάθεσης της προβλεπόμενης για το Brexit ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου χαιρέτισε ένα «λογικό και δίκαιο αποτέλεσμα».

Κάλεσε αμέσως τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία ώστε να «υλοποιηθεί το Brexit χωρίς καθυστέρηση».

Η έγκριση της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Την ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου για το Brexit, από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

«Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω παράταση, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί, «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου.

«Προσωπικά νιώθω θλίψη. Στην καρδιά μου θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής. Ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει το Ην. Βασίλειο. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαφoρετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop.

«Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα