Connect with us

Εταιρικά Nέα

Γενική Συνέλευση Ελλάκτωρ: Δεν είμαι αρχομανής, ετοιμάζουμε τη Νέα Ελλάκτωρ λέει ο Λ.Μπόμπολας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πιο κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ομίλου Ελλάκτωρ πραγματοποιείται σήμερα (η αρχική ΓΣ της 29ης Ιουνίου είχε αναβληθεί). Οι 2 πλευρές που είχαν ανοιχτά συγκρουστεί Μπόμπολας-Κούτρας και Αφοί Καλλιτσάντση σήμερα συγκρούστηκαν και για την Διοίκηση του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου.

Η Ελλάκτωρ έχει 21.934 μέτοχουςς με 177.001.313 μετοχές που εκπροσωπούν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη ΓΣ παραστάθηκαν 271 μέτοχοι 138.191.124 μετοχές που εκπροσωπούν το 78,07% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εμπρόθεσμοι ήταν 259 εκπρόσωποι με 135.025.209 μετοχές 76,28%. Οι εκπρόθεσμοι μέτοχοι ήταν 12 με 3.165.915 μετοχές με ποσοστό 1,79%.

Στην αρχή της διαδικασίας η πλευρά Καλλιτσάντση ζήτησε την φανερή ψηφοφορία για την ανακήρυξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.  Ο Λεωνίδας Μπόμπολας είπε στην εισήγηση του ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τον Όμιλο με τα μεγέθη να είναι θετικά. “Ο Όμιλος εστίασε στην αποπεράτωση των μεγάλων έργων στους αυτοκινητόδρομους και τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Μετρό του Κατάρ.

Στις αναλήψεις νέων έργων είχε ένα νέο σιδηροδρομικό έργο 323εκατ.ευρώ στη Ρουμανία ως μέλος κοινοπραξίας, την ανακαίνιση του Ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης με 70εκατ.ευρώ και την Ανάπλαση Φαλήρου με 68εκ.ευρώ. Στην Αττική Οδό είχαμε αύξηση 3% και φετος τα σημάδια δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση.

Στην Ολυμπία Οδό ο Όμιλος έχει ποσοστό 17% και στον Αυτ.Αιγαίου 20%. Στον τομέα του Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε το ΣΔΙΤ Κοζάνης, το πρώτο στο είδος τους στην Ελλάδα. Στον τομέα των αιολικών αναβαθμίστηκε κατα 5MW και επιπλέον 17,1 MW σε νέο αιολικό πάρκο. Στο σύνολο της η ΕΛΤΕΧ έχει 260,3MW. Για φέτος επιδιώκει νεα έργα 187,1 MW.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα είχαμε έσοδα 1,865εκατ.ευρώ δηλαδή μείωση κατά 3,9% κέρδη στα 101,6εκατ.ευρώ έναντι 31,1εκατ.ευρώ το 2016. Τα κέρδη προ φόρων είναι 39,77εκατ.ευρώ, έναντι 9,6εκατ. ζημιές το 2016.

Για το 2018 μέχρι τώρα είναι μειοδότης στον Βιολογικό της Τούζλα στην Τουρκία κόστους 64εκατ.ευρώ, συμμετέχει σε σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία κόστους 700εκατ.ευρω ενώ έχει περάσει στη Β`φάση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας κόστους 1,8δισ.ευρώ. Επίσης η Ελλάκτωρ έχει παρουσία σε Βραζιλία, Αγγλία και Χιλή και επεκτάθηκε σε Αργεντινή και Αυστραλία.

Στις τομέα των παραχωρήσεων ο κ.Μπόμπολας τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη νέων έργων λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης από το Δημόσιο και πως η Ελλάκτωρ επικεντρώνεται σε αυτά τα έργα (όπως και τα ΣΔΙΤ) αλλά και τη συμμετοχή της σε σχήματα όπως αυτό που διεκδικεί το έργο παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας.

Ένα από τα μεγάλα έργα ιδιωτικής φύσης του Ομίλου είναι η νέα επεκταση του Smart Park. Για την αναδιοργάνωση και την κριτική που ασκήθηκε είπε πως η εταιρεία μέσα από το χρόνο ωρίμασε και παρουσίασε ένα μικρό ιστορικό για το πως έγινε ο σημερινός Όμιλος της Ελλάκτωρ.

Ο κ.Μπόμπολος είπε πως υπήρχε η λογική των συνδυασμένων οικογενεικών αποφάσεων και πάντα προσπαθούσε να πείσει και όχι να αναγκάσει. Είπε πως τον κεντρίζει η πρωτοπορία και στην προσπάθεια να γίνει μία μεγάλη Ευρωπαϊκή εταιρεία και χαρκτήρισε συλλογικές τις ευθύνες. Για τη μητρική είπε ότι ήταν ασθενική μέχρι σήμερα έναντι των εταιρειών που απαρτίζουν τον Όμιλο.

Είπε για τη ζημιά στα έργα εξωτερικού και πως αυτό ήταν το κίνητρο για να αλλάξει αυτό το μοντέλο. Στην περασμένη ΓΣ έγινε προσπάθεια αναδιοργάνωσης και στη αρχή του χρόνου έλαβα την εντολή. Προσλήφθηκαν στελέχη με στόχο και ηρθε η Rolland Berger. Διακυβερνηση δομη και διαδικασίες και κατάκηξε σε συνάντηση μεταξύ των 4μεγάλωων εταιρων.

Η απόφαση ήταν η μητρική να γίνει αυτή που θα ελεγχει και θα διαμορφώνει τη στρατηγική του ομίλου και οι 4 μέτοχοι καθόρισαν τους θεμλιους λιθους για αυτή την αλλαγή. ΔΣ με εποπτικό ρόλο και απότ ο Συμβ διοικηση εχει ληρθει αποφαση για το ρολο ΔΣ και τα άλλα μεελη.

Θα υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες στον CEO και μέχρι τον Ιούνιο του 2019 να έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διακυβέρνηση του Ομίλου για τη Νέα Ελλάκτωρ και είπε πως δεν είναι “αρχομανής” και πως κάποιος επαγγελματίας Δ.Σ. να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Είμαστε η Εθνική Ελλάδος των υποδομών είπε στη δευτερολογία του. Η Ελλάκτωρ καλέιται να δώσει λύσεις στα πιο δύσκολα έργα.  Είμαστε κυρίαρχοι στην αγορά και  κυνηγάμε έργα 7δισ.ευρώ. Δήλωσε ότι αιφνιαδιάστηκε και το κίνημα change4ellaktor το χαρακτήρισε ασύμμετρο. 

Nα σημειώσουμε ότι λίγο αργότερα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία που θα αποφασίσει για το μέλλον του μεγάλου τεχνικού ομίλου της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα