Νίκος
Καραγιάννης

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία θρίλερ της ψηφοφορίας που κράτησε πάνω από 2 ώρες και το αποτέλεσμα ανέδειξε νικήτρια την πλευρά των Αδελφών Καλλιτσάντση και την κίνηση CHANGE4ELLAKTOR με διαφορά που αγγίζει το 6%. Συγκεκριμένα πήρε ποσοστό 52,91% ενώ η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα απέσπασε ποσοστό 46,86%. Η σημερινή Γενική Συνέλευση σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της Ελλάκτωρ και μία νέα μέρα για τον μεγαλύτερο τεχνικό Όμιλο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης σε μία πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα διαδικασία.

Η Γενική Συνέλευση του Ομίλου Ελλάκτωρ  που πραγματοποιήθηκε σήμερα (η αρχική ΓΣ της 29ης Ιουνίου είχε αναβληθεί) είχε ως αντικείμενο την επικράτηση μίας εκ των 2 πλευρών. Οι 2 πλευρές που είχαν ανοιχτά συγκρουστεί Μπόμπολας-Κούτρας και Αφοί Καλλιτσάντση σήμερα συγκρούστηκαν και για την Διοίκηση του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου. Mετά την επικράτηση των Αφών Καλλιτσάντση έγινε άμεσα η εκλογή νέου ΔΣ το οποίο θα έχει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, πρόεδρο τον Γιώργο Προβόπουλο και μέλη τους: Δημήτρη Καλλιτσάντση, Αλέξη Κομνηνό, Τάκη Δουμάνογλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Κατούνα, Δέσποινα Μαρκάκη και Ιορδάνη Αϊβάζη.

Η Ελλάκτωρ έχει 21.934 μετόχους με 177.001.313 μετοχές που εκπροσωπούν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη ΓΣ παραστάθηκαν 271 μέτοχοι με 138.191.124 μετοχές που εκπροσωπούν το 78,07% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εμπρόθεσμοι ήταν 259 εκπρόσωποι με 135.025.209 μετοχές 76,28%. Οι εκπρόθεσμοι μέτοχοι ήταν 12 με 3.165.915 μετοχές με ποσοστό 1,79%.

Στην αρχή της διαδικασίας η πλευρά Καλλιτσάντση ζήτησε την φανερή ψηφοφορία για την ανακήρυξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.  Ο Λεωνίδας Μπόμπολας είπε στην εισήγηση του ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τον Όμιλο με τα μεγέθη να είναι θετικά. “Ο Όμιλος εστίασε στην αποπεράτωση των μεγάλων έργων στους αυτοκινητόδρομους και τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Μετρό του Κατάρ.

Στις αναλήψεις νέων έργων αναλήφθηκε ένα νέο σιδηροδρομικό έργο 323εκατ.ευρώ στη Ρουμανία ως μέλος κοινοπραξίας, η ανακαίνιση του Ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης με 70εκατ.ευρώ και η Ανάπλαση Φαλήρου με 68εκ.ευρώ. Στην Αττική Οδό είχαμε αύξηση 3% και φετος τα σημάδια δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση.

Στην Ολυμπία Οδό ο Όμιλος έχει ποσοστό 17% και στον Αυτ.Αιγαίου 20%. Στον τομέα του Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε το ΣΔΙΤ Κοζάνης, το πρώτο στο είδος τους στην Ελλάδα. Στον τομέα των αιολικών αναβαθμίστηκε κατα 5MW και επιπλέον 17,1 MW σε νέο αιολικό πάρκο. Στο σύνολο της η ΕΛΤΕΧ έχει 260,3MW. Για φέτος επιδιώκει νεα έργα 187,1 MW.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα είχαμε έσοδα 1,865εκατ.ευρώ δηλαδή μείωση κατά 3,9% κέρδη στα 101,6εκατ.ευρώ έναντι 31,1εκατ.ευρώ το 2016. Τα κέρδη προ φόρων είναι 39,77εκατ.ευρώ, έναντι 9,6εκατ. ζημιές το 2016.

Για το 2018 μέχρι τώρα είναι μειοδότης στον Βιολογικό της Τούζλα στην Τουρκία κόστους 64εκατ.ευρώ, συμμετέχει σε σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία κόστους 700εκατ.ευρω ενώ έχει περάσει στη Β`φάση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας κόστους 1,8δισ.ευρώ. Επίσης η Ελλάκτωρ έχει παρουσία σε Βραζιλία, Αγγλία και Χιλή και επεκτάθηκε σε Αργεντινή και Αυστραλία.

Στον τομέα των παραχωρήσεων ο κ.Μπόμπολας τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη νέων έργων λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης από το Δημόσιο και πως η Ελλάκτωρ επικεντρώνεται σε αυτά τα έργα (όπως και τα ΣΔΙΤ) αλλά και τη συμμετοχή της σε σχήματα όπως αυτό που διεκδικεί το έργο παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας.

Ένα από τα μεγάλα έργα ιδιωτικής φύσης του Ομίλου είναι η νέα επεκταση του Smart Park. Για την αναδιοργάνωση και την κριτική που ασκήθηκε είπε πως η εταιρεία μέσα από το χρόνο ωρίμασε και παρουσίασε ένα μικρό ιστορικό για το πως έγινε ο σημερινός Όμιλος της Ελλάκτωρ. Ο κ.Μπόμπολος είπε πως υπήρχε η λογική των συνδυασμένων οικογενεικών αποφάσεων και πάντα προσπαθούσε να πείσει και όχι να αναγκάσει. Είπε πως τον κεντρίζει η πρωτοπορία και στην προσπάθεια να γίνει μία μεγάλη Ευρωπαϊκή εταιρεία και χαρκτήρισε συλλογικές τις ευθύνες. Για τη μητρική είπε ότι ήταν ασθενική μέχρι σήμερα έναντι των εταιρειών που απαρτίζουν τον Όμιλο.

Είπε για τη ζημιά στα έργα εξωτερικού και πως αυτό ήταν το κίνητρο για να αλλάξει αυτό το μοντέλο. Στην περασμένη ΓΣ έγινε προσπάθεια αναδιοργάνωσης και στη αρχή του χρόνου έλαβε την εντολή. Προσλήφθηκαν στελέχη με στόχο και ηρθε η Rolland Berger. Διακυβερνηση δομη και διαδικασίες και κατάκηξε σε συνάντηση μεταξύ των 4μεγάλωων εταιρων.

Η απόφαση ήταν η μητρική να γίνει αυτή που θα ελεγχει και θα διαμορφώνει τη στρατηγική του ομίλου και οι 4 μέτοχοι καθόρισαν τους θεμλιους λιθους για αυτή την αλλαγή. Θα υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες στον CEO και μέχρι τον Ιούνιο του 2019 να έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διακυβέρνηση του Ομίλου για τη Νέα Ελλάκτωρ και είπε πως δεν είναι “αρχομανής” και πως κάποιος επαγγελματίας Δ.Σ. να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Είμαστε η Εθνική Ελλάδος των υποδομών είπε στη δευτερολογία του. Η Ελλάκτωρ καλέιται να δώσει λύσεις στα πιο δύσκολα έργα.  Είμαστε κυρίαρχοι στην αγορά και  κυνηγάμε έργα 7δισ.ευρώ. Δήλωσε ότι αιφνιαδιάστηκε και το κίνημα change4ellaktor το χαρακτήρισε ασύμμετρο. 

Μετά τον κ.Λεωνίδα Μπόμπολα τον λόγο στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση έλαβε ο κ.Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, όπως είπε πως η πρωτοβουλία change4ellaktor δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα γιατί τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει βρεθει σε αδιέξοδο και η εικονα στο ταμπλό δεν αντιπροσωπεύει την αξία του.

Δήλωσε πως φταίει η δομή και πως η αρχική συμφωνία τηρήθηκε για πολλά χρόνια και πως η ομοφωνία υπήρξε στις καλές εποχές και δήλωσε πως όλοι όσοι μετέχουν είναι περήφανοι για το παρελθόν τους αλλά το μοντέλο που υπάρχει δεν λειτουργεί πλέον λόγω της αυτονομίας των εταιρειών που απαρτίζον χωρίς να υπάρχει Ομιλική στρατηγική. “Τα 2 τελευταία χρόνια το ΔΣ είναι σε απόλυτο αδιέξοδο και προτείνουμε να αλλάξει αυτό το ΔΣ. Απλώς δε λειτουργούμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση που παρουσίασε ο κ.Καλλιτσάντσης είναι με την εκλογή νέου ΔΣ που όπως είπε θα κάνει πράξη την ανασύσταση του Ομίλου και θα δώσει προοπτική σε όλους όσους εργάζονται σε αυτόν. Η νέα σύνθεση που προτείνεται θα απαρτίζεται από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία για να μπορέσουν να γίνει η αλλαγή που πρέπει και να αλληλοσυμπληρώνονται, θα είναι εγνωσμένης επάρκειας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Όμιλο και θα έχουν διεθνή εμπειρία.

Σημείωσε ότι αποδείχθηκε ιστορικά ότι δεν λειτουργεί το σημερινό μοντέλο. “Βρήκαμε τους καλύτερους και αυτούς προτείνουμε αλλά και μία σύγχρονη σύνθεση αυτής της ομάδας με Πρόεδρο τον κ.Προβόπουλο και 4 από τα 9 μέλη να ειναι ανεξάρτητοι. Αυτή η συνθεση ειναι ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, οι αποφάσεις του ΔΣ να προκύπττουν από τη συνθεση των όλων των απόψεων. Προτεραιότητα μας είναι η εγκαθίδρυση θεσμών για την ευημερία της Ελλάκτωρ”.

Ο κ.Καλλιτσάντσης συνεχίζοντας χαρακτήρισε τραυματικά τα δυο τελευταία χρονια. “Επιμένουμε ότι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης θα κάνει δυνατή την εταιρεία. Σε επίπεδο οργανωτικό θα γίνει αναδιοργάνωση και στη διοικητική δομή του Ομίλου. Είναι αδιανόητο η μη ύπαρξη CFO. Δεν είμαστε ακαδημαικοί και ήμασταν εργαζόμενοι, είχαμε όμως την τύχη να είμαστε σε εταιρεία με ξεκάθαρους ρόλους όπου η αξιοκρατία είχε ύψιστη δομή και η Ελλ.Τεχνοδομική ήταν εταιρεία πρότυπο. Δεν καταφέραμε να περάσουμε αυτό το μοντέλο και θέλουμε τώρα να μας δώσετε την ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε”

Σημείωσε πως αυτή η διαδικασία θα καταφέρει να απεγκλωβίσει ανθρώπους και δυνατότητες, θα υπάρξει αναμόρφωση νομικών διαδικασιών, θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση κεφαλαίων που σήμερα λιμνάζουν.

Σχετικά με τη στρατηγική είπε πως η κατασκευή θα παραμείνει βασικός κορμός του Ομίλου όμως με τη συρρίκνωση του αντικειμένου στη χώρα και λόγω ζημιών θα πρέπει να βρεθεί αντίβαρο. Να γίνει η σχετική αναδιάρθωση για να γίνει ο Όμιλος κερδοφόρος στο εξωτερικό με προτεραιότητα σε αγορές που εχει ισχυρή παρουσία όπως η Ρουμανία, η Μέση Ανατολή, εσχάτως η Σερβία κ.α.

Το νέο μοντέλο πρέπει να εστιάζει σε έργα που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές όπως η συντήρηση και λειτουργία αυτοκινητόδρομων, σιδηρόδρομου, βιολογικούς κ.α. που έχουν σταθερές αποδόσεις και με ορατότητα σε βάθος χρόνου. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρεία είναι σε έργα όπως σήραγγες, έργα μετρό, βιολογικοί κ.α. και στοχευύουμε σε τζίρο λίγο πανω απόμε 1δισ.ευρώ και κέρδη 3,5-5% που σύντομα μπορεί να πετυχει. Επίσης πρότεινε στροφή σε δραστηριότητες σε παραχωρήσεις, περιβάλλον και τα αιολικά που θεωρεί ότι έχουν μεγάλες προοπτικέες.

Είπε πως είναι αντίθετος στη συζήτηση για την πώληση της Ελτεχ Άνεμος και πως πρέπει να διευκρινιστούν οι πηγές που παράγουν ζημιές “το να πετάμε χρήματα δεν θα οδηγήσει πουθενά” είπε ο κ.Καλλιτσάντσης που συνέχισε λέγοντας είπε οι κανόνες ανταγωνισμού είναι ξεκάθαροι στα ΑΠΕ και μάλιστα είναι ευκαιρία γιατί μπορεί να φύγουν παίκτες ενώ και στις κατασκευές και το ρυθμισιτικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει.

Κλείνοντας είπε πως “είναι επώδυνη η διαδικασία αλλά θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για λάθη του παρελθόντος και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα την πρωτουβουλία από το αδιέξοδο των 2 τελευταίων ετών. Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή για την ιστορία του επιχειρείν και εσείς θα αποφασίσετε για το μέλλον της εταιρείας. Η απόφαση θα ειναι οριστική και να γίνει σεβαστή από όλους. Υποσχόμαστε αν αναλάβουμε ότι η Ελλάκτωρ θα βγει από το αδιέξοδο. Να κάνουμε τους ανθρώπους μας περήφανους και να επιστραφεί αξία στυς μετόχους, πιστεύουμε στη δύναμη και την αξία της εταιρείας”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΤΡΑ
Στην παρέμβαση του ο Δημήτρης Κούτρας ανέφερε “Κλείνω 40 χρόνια στην κατασκευή, ήθελα καιρό να αποχωρήσω και μέχρι σήμερα υπάρχει μια πρόταση που λύνει τον γόρδιο δεσμό, με πειράζουν τα μεθοδευμένα ψέματα. Δεν απολογούμε για τα ψέμματα. Από το 2004 μέχρι το 2018 που εμφανίζονται ενοποιημένοι οι ισολογισμοί η προσφορά μου στον όμιλο είναι 10δισ.τζίρο και σε κέρδη 255εκατ.ευρώ από κατασκευές και από το χρυσό 206εκατ.ευρώ.

Ας αναλογιστούμε όλοι τη συνεισφορά μας και τότε ο πρώτος το λίθο βαλέτο. Αναφορικά με τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν αυτό του κ.Μπόμπολα μπορεί να βγάλει από αδιέξοδο και το άλλο είναι ένα βήμα άγνωστο, στο κενό.

Αν η μετοχή σήμερα δεν αντικατοπτρίζει την θέση του ομίλου είναι λόγω των ζημιών στη Μέση Ανατολή. Εγω θα μείνω στη δική μου αλήθεια και δεν θα ψηφίσω αλλαγή γιατί δεν είναι πρόταση προς τα μπροστά αλλά πρόταση προς τα πίσω.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV