Νίκος
Καραγιάννης

Για το 2025 μετατίθενται οι παραδόσεις στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού. Στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο επικεφαλής του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως θα χρειαστεί ένα διάστημα για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για να ενεργοποιηθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού και την τοποθέτησε στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Όπως είπε δεν φαίνεται ο διαγωνισμός να μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του πλαισίου της λήξης της σημερινής παραχώρησης, δηλαδή τον προσεχή Οκτώβριο.

Ουσιαστικά ο κ.Περιστέρης επιβεβαιώνει τα όσα είχε πει ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, καθώς μιλώντας για το θέμα από το βήμα συνεδρίου είχε αναφέρει ότι θα χρειαστεί ένα ενδιάμεσο στάδιο με τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο μόνο ως λειτουργό και με τα διόδια να κατευθύνονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα για την Εγνατία Οδό, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να λυθούν. Εκεί έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στις διάφορες διαδικασίες και όπως εκτίμησε η έναρξη της νέας παραχώρησης θα ενεργοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Αποκαλυπτικός όμως ήταν ο κ.Περιστέρης και για την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καθώς δίνοντας στο στίγμα για την πορεία των έργων για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC), σημείωσε πως έχουν γίνει οι πρόδρομες εργασίες, ξεκινούν πασσαλώσεις και ακολουθεί η θεμελίωση. Η οικοδομική άδεια αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μετά η ολοκλήρωση θα είναι 3 με 3.5 έτη, δηλαδή για το 2028.

Τέλος για τον ΒΟΑΚ σημείωσε ότι υπάρχουν οι προσφυγές και πως σε σχέση με τον διαγωνισμό ότι παραδίδονται τα χρηματοδοτικά έγγραφα και πως ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στοχεύει όπως είπε ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επεκταθεί στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υδάτων. Όπως ανέφερε ήδη στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη η ΤΕΡΝΑ είναι ανάδοχος και αναμένει και τον δεύτερο διαγωνισμό. Παράλληλα εκτίμησε πως θα ξεμπλοκάρουν το 2025 και οι μεγάλοι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη από το 2020 στην Αττική. Για την διαχείριση υδάτων σημείωσε πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις και όπως είπε «Πρέπει να γίνονται έργα συλλογής των υδάτων που χύνονται στη θάλασσα αλλά και έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα νησιά».

Παράλληλα ο κ.Περιστέρης σημείωσε πως πλέον η εταιρεία κοιτάει και στη γειτονιά των Βαλκανίων καθώς εκτίμησε ότι και σε αυτές τις χώρες σιγά-σιγά θα ξεκινήσουν μεγάλα έργα παραχωρήσεων με επίκεντρο την Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αναφορικά με τα μεγάλα ιδιωτικά έργα του ομίλου, ο κος Περιστέρης αναφέρθηκε στσα εξής:

The Grid στο Μαρούσι
Four Seasons στη Μύκονο
One&Only στη Γλυφάδα
Piraeus Tower
Ιατρικό Διαβαλκανικό

παράλληλα ο κ.Περιστέρης ανέφερε πως στόχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια υποδομών και παραχωρήσεων, όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

“Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάνει το συγκεκριμένο άλμα προς το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του για τον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων σε κατασκευές ανά την επικράτεια στα επίπεδα των € 52 δισ. σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα”.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, όπου καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως, αποδείχθηκε, εξάλλου, και μέσα στην πανδημία αλλά πλέον και από μεγάλα deals που γίνονται, όπως η φετινή εξαγορά από την BlackRock της Global Infrastructure Partners με συνολικό τίμημα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον κλάδο των υποδομών και ειδικά στις μεταφορές, λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για μακροπρόθεσμους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV