Πιο επιλεκτική αλλά και ανταγωνιστική στις προσφορές για τα μεγάλα έργα είναι πλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ με αυτό τον τρόπο και τα υψηλά τιμήματα κατάφερε να “κερδίσει” τα δύο μεγάλα έργα παραχώρησης, την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό, με συνδυασμένο κόστος 4,5 δισ. ευρώ.
Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Μάνος Μουστάκας, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε ερώτηση για το πόσο βιώσιμες είναι για την εταιρεία οι πολυ υψηλές προσφορές, ο κος Μουστάκας ανέφερε:
“Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: κανείς σώφρων επενδυτής δεν δίνει προσφορές με την πεποίθηση ότι αυτές θα του φέρουν ζημιές αντί κέρδη. Ειδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως η μόνη από όλους τους ομίλους υποδομών της χώρας που παρουσιάζει διαχρονικά κερδοφόρα επίδοση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «επιπόλαιος» ή «ευκαιριακός» παίχτης.
Πρώτον, διαθέτουμε την πιο έμπειρη, σταθερή και πολυπληθή στελεχιακή ομάδα στον κλάδο των υποδομών, ικανή να κοστολογήσει με ακρίβεια και σύνεση τις υποδομές που διεκδικούμε.
Δεύτερον, λειτουργούμε με αποδοτικό τρόπο χρόνια τώρα έργα παραχωρήσεων όπως η Νέα και η Κεντρική Οδός, άρα διαθέτουμε την απαραίτητη εξειδίκευση για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτοκινητοδρόμους όπως η Αττική και η Εγνατία Οδός.
Τρίτον, έχουμε βαθιά γνώση χρηματοδότησης πολύπλοκων projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδεδειγμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς και άριστες σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ιδίως αφού είμαστε ίσως ο μόνος Όμιλος που διατήρησε το σύνολο της ρευστότητάς του, όταν οι περισσότεροι στην πιο κρίσιμη στιγμή της οικονομικής κρίσης έστελναν τα χρήματα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό.
Έχουμε αναπτύξει μία αμοιβαία επωφελή σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες υποστηρίζουν χρηματοδοτικά εμβληματικά έργα τα οποία αναπτύσσουμε και η οποία βασίζεται στην ποιότητα του management, το track record αυτού, καθώς και την εξαιρετικά ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του Ομίλου.
Ως αποτέλεσμα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να είναι πολύ πιο επιλεκτική στις επενδύσεις της, αλλά και πολύ πιο ανταγωνιστική στις προσφορές της, άρα και πιο επιτυχημένη”.
Η περίπτωση της Αττικής Οδού
Σχετικά με την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ο κος Μουστάκας τόνισε:
“Ειδικά για την Αττική Οδό, πρόκειται για ένα έργο χαμηλού ρίσκου και σταθερών αποδόσεων, με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, όπως απέδειξε η απόδοσή του τόσο κατά την οικονομική κρίση όσο και κατά την πρόσφατη πανδημία, ενώ εκτιμούμε πως υπό τη διαχείριση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να αποφέρει κατά μέσο όρο EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αντίστοιχα, η Εγνατία Οδός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας και επί δεκαετίες παντελώς αναξιοποίητος, όταν για εμάς σε συνδυασμό και με άλλες παραχωρήσεις του Ομίλου (αυτοκινητόδρομοι, Λιμάνι Καβάλας κλπ.), μπορεί να αποκτήσει πολλαπλάσια αξία. Πάντως, απόδειξη και για το ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι αποδοτικά αποτελεί ο διακαής πόθος ανταγωνιστικών σχημάτων να τα αναλάβουν.
Σας θυμίζω ότι ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό αναβλήθηκε πολλές φορές και έμπλεξε και σε δικαστικές περιπέτειες λόγω προσφυγών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις καταγράφονται και για την Αττική Οδό. Θεωρώ μάλλον δύσκολο να κυνηγάει κάποιος δικαστικά υποθέσεις, αν πιστεύει πως αυτές δεν θα είναι οικονομικά επωφελείς”.
Οι προσφυγές & οι καθυστερήσεις στους μεγάλους διαγωνισμούς
Σε ερώτηση σχετικά με το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από την ανακήρυξη μιας εταιρείας ως προτιμητέου επενδυτή και την υπογραφή της σύμβασης, ο κος Μουστάκας ανέφερε:
“Αντιλαμβάνομαι ότι για τους εξωτερικούς παρατηρητές, αλλά και για οποιονδήποτε δεν έχει κληθεί ποτέ να περάσει από το μικροσκόπιο μίας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας και ωρίμανσης μίας σύμβασης παραχώρησης, οι χρόνοι αυτοί μπορεί να φαντάζουν μεγάλοι, αλλά δεν είναι.
Σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, οι διαγωνισμοί είναι πολυπλοκότεροι, οι διαδικασίες έχουν γίνει πιο σύνθετες με πολλαπλά ενδιάμεσα βήματα και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι περισσότερα. Ο ανάδοχος επιλέγεται μέσω ανοικτών, διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες αν και συνήθως διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, εμπλέκουν συναρμόδια υπουργεία, επιβλέποντες φορείς, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιες υπηρεσίες Ε.Ε. κλπ.
Επιπλέον, οι προαπαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να φτάσουν τα έργα στην ημερομηνία διαγωνισμού, και ακόμα περισσότερο για να φτάσουν να υπογραφούν με τον Ανάδοχο, είναι πολλές και δύσκολες, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω όταν προ-δημοπρασιακές ενέργειες ωρίμανσης υλοποιούνται καθυστερημένα, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνότερα από όσο θα θέλαμε.
Επιπροσθέτως, η πάντα απαραίτητη διαφάνεια διαδικασιών και αποφάσεων σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να υπομένουμε (με χαμόγελο) την επίκτητη καθυστέρηση προσφυγών και ενστάσεων, μερών που θεωρούν – ειλικρινά ή προσχηματικά – ότι αδικούνται”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας