Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μπαίνει δυνατά στα φωτοβολταϊκά – Σε ποιες περιοχές σχεδιάζει ηλιακά πάρκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Ανοίγει το επενδυτικό της φάσμα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διεισδύοντας στον χώρο της ηλιακής ενέργειας. Η εταιρεία προγραμματίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 500 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Πριν από λίγες ημέρες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πήρε την έγκριση της ΡΑΕ για 12 νέες βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 470 MW, για φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλίας, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχαν προηγηθεί άλλες τρεις άδειες για την ίδια περιοχή.

Τα πάρκα θα είναι ισχύος από 10 MW έως και 150 MW. Αφορά ένα μέρος μόνο από το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο του Ομίλου στο σκέλος της ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου έχει υπό ανάπτυξη και αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

Η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία τρία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 8,5 MW, σε Αττική και Αιτωλοακαρνανία. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν το δυνατό χαρτί της ΤΕΡΝΑ , ωστόσο εδώ και ένα χρόνο εστιάζει και στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των φωτοβολταικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ανάμεσα στα αδειοδοτημένα projects του Ομίλου περιλαμβάνονται και τα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Αυτά αφορούν ειδικότερα τα έργα 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης, -μόνο για αυτά-, να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό πλάνο 2 δισ.

Η Εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί τη νέα γενιά επενδύσεων πριν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2021 η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν 1.477,3 MW, ενώ διέθετε υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW. Ο Όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.983 MW, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW σε ορίζοντα πενταετίας.

Νέα άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον , η ΤΕΝΕΡΓ εφοδιάστηκε πρόσφατα και με μια νέα άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW, διάρκειας 20 ετών και δυνατότητα παράτασης. Μια ενέργεια που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών προτεραιοτήτων και των απαιτήσεων της αγοράς.

Να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος διαθέτει ήδη άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MW από τον Δεκέμβριο του 2011, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2032. Ωστόσο θεωρείται απαραίτητη η αύξηση του ορίου και των επιλογών στο πλαίσιο και των νέων προοπτικών που ανοίγονται.

Στις 13/10/2021 η ΉΡΩΝ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει ήδη τις 4 πρώτες μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs) με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, (με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021), καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με άλλους σημαντικούς ομίλους.

Σε ακόμα έναν τομέα η ΤΕΝΕΡΓ οδηγεί την κούρσα καθώς πρόκειται για τα πρώτα PPAs στην ελληνική αγορά που προσφέρουν άμεση πρόσβαση των τελικών καταναλωτών στην πράσινη ενέργεια, ανοίγοντας στην πράξη, το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Κάτι που αποτελούσε επί χρόνια ζητούμενο.

Ο όμιλος βρίσκεται στο πρώτο σκαλί του βάθρου λόγω του ευρύτατου και αναπτυσσόμενου χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ και συνεχίζει μπροστάρης και στην αγορά των «πράσινων PPAs».

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα