Στρατηγική προτεραιότητα αποτελούν για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να πετύχει το στόχο της πράσινης μετάβασης. Άλλωστε, το σημερινό μοντέλο διαχείρισης, όπου πάνω από το 80% των απορριμμάτων στη χώρα θάβεται, είναι κοστοβόρο και μη βιώσιμο.
Μόνο στην Αττική, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατ. τόνοι οργανικών αποβλήτων καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, με άμεσες συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Κι αν στην Αττική παραμένει χρόνια εκκρεμότητα η υλοποίηση οργανωμένων υποδομών στη διαχείριση απορριμμάτων, ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο σε άλλες περιφέρειες – όπως η Πελοπόννησος.
Εκεί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναπτύξει ένα πρότυπο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μέσα από την εκπομπή Brave New Greece του ANT1.
Στο επεισόδιο με τίτλο Brave New Waste, ειδικοί όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης και η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου ανέλυσαν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και του νέου αυτού μοντέλου διαχείρισης, που πλέον εφαρμόζεται στην πράξη.
Το έργο περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), σε Αρκαδία (Παλαιόχουνη), Λακωνία (Σκάλα) και Μεσσηνία (Καλλιρρόη), με συνολική δυναμικότητα 200.000 τόνων ανά έτος. Η μονάδα στην Καλλιρρόη τέθηκε πρόσφατα σε πλήρη εμπορική λειτουργία, επεξεργαζόμενη 60.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως.
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και κάτοχος Έδρας UNESCO, επισημαίνει ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, πηγαίνουν χαμένοι οι πόροι, δεν αξιοποιούνται. «Το ζητούμενο είναι να μπορέσει κανείς, πρώτον, να φτάσει σε αυτό που λέμε κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, άρα να μπορεί κανείς να αξιοποιεί κατά 100% τα απόβλητα, ως πρώτες ύλες ή και ενεργειακά, μέσω ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης κτλ. Το δεύτερο ζητούμενο, είναι η ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων από την πηγή» προσθέτει ο κ. Αραβώσης.
Η Μαρία Λοϊζίδου σημειώνει ότι η Ελλάδα «από την πηγή», λιγότερα απορρίμματα, συγκριτικά με άλλες χώρες. «Παράγουμε περίπου πέντε εκατομμύρια τόνους στον χρόνο. Κάθε άτομο παράγει πάνω από ένα κιλό την ημέρα, ωστόσο είμαστε από τους χαμηλότερους παραγωγούς στην Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που παράγουν δύο κιλά την ημέρα», εξηγεί, τονίζοντας πως το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή διαχείριση των απορριμμάτων.
Στην κάμερα της εκπομπής μίλησαν και τρία στελέχη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Γιώργος Πασχάλης, Τεχνικός Διευθυντής Έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναφέρει πως η εταιρεία «ήταν η πρώτη που εφάρμοσε και συνεχίζει και εφαρμόζει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων». «Οι μονάδες μας δεν διασφαλίζουν μόνο ότι εκτρέπεται το 60% των αποβλήτων που παραλαμβάνονται, αλλά είναι και 100% ενεργειακά ανεξάρτητες, καθώς παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια» διευκρινίζει.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝA, αναφέρει ότι μέσω των σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας, ανακτώνται πόροι και δημιουργούνται νέα προϊόντα. «Οι νέες μονάδες που πλέον υπάρχουν στην χώρα, που με σύγχρονη τεχνολογία κάνουν ανάκτηση υλικών, και μας βοηθούν να μεταβούμε σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, προσφέρουν στην οικονομία σημαντικά οφέλη και δίνουν τοπική προστιθέμενη εγχώρια αξία στην κοινωνία», όπως λέει.
Ο Χάρης Κωτσιομύτης, Υπεύθυνος Λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει ότι οι μονάδες επεξεργασίας καθιστούν εφικτή την ανάκτηση ενός πολύ σημαντικού ποσοστού όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν στα αστικά απορρίμματα, όπως τα πλαστικά – PET, PP, σκληρά πλαστικά, το χαρτί, τα αλουμίνια και τα σιδηρούχα μέταλλα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας