Νίκος
Καραγιάννης

Τελειώνοντας το 2021 ο απολογισμός είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος για να δεις τι έγινε, τι δεν έγινε, τι χάθηκε και τι νέο ελπιδοφόρο έρχεται. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη χρονιά τα σημαντικά γεγονότα ήταν πολλά. Μέσα σε αυτά θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε αυτά που έχουν την μεγαλύτερη αξία, την μεγαλύτερη επιρροή και αυτά που δημιουργούν μία μεγάλη συζήτηση γύρω τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι 5 γεγονότα ξεχώρισαν:

5. Η εξαπλή δημοπράτηση σιδηροδρομικών έργων ύψους 4 δισ. ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ.

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει τέτοια έκταση δημόσιων έργων. Πρόκειται για ένα cluster έργων που θα συνδέσει στρατηγικά λιμάνια της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, δημιουργώντας αναπτυξιακές συνθήκες για την μεταφορά εμπορευματών και επιβατών. Τα έργα θα αναπτύξουν επίσης το φτωχό σήμερα σιδηροδρομικό δίκτυο και θα ενισχύσουν το προφίλ της Ελλάδας ως χώρας κόμβου για τις εμπορευματικές μεταφορές. Πρόκειται για τις γραμμές Ρίο-Λιμένας Πάτρας, Κορωπί-Λιμένας Λαυρίου, Αεροδρόμιο-Λιμένας Ραφήνας, Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

4.Η υπογραφή για το Πάτρα-Πύργος που εντάσσεται πάλι στην Ολυμπία Οδό

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 υπογράφεται η τροποποιημένη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού με την οποία το Πάτρα-Πύργος αλλά και το υπόλοιπο τμήμα Πύργος-Τσακώνα εντάσσονται εκ νέου στην παραχώρηση. Η σύμβαση εισήχθη προς κύρωση στις 22 Δεκεμβρίου κλείνοντας ένα κύκλο εσωστρέφερειας ο οποίος ξεκίνησε το 2013. Το μεγάλο έργο μήκους 75χλμ θα δημιουργήσει ένα ασφαλή σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία από το 2024.

3.Η υπογραφή για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία

Στις 24 Ιουνίου 2021 υπογράφεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης που ενεργοποιεί τα έργα στο βόρειο τμήμα του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι τα Γρεβενά στην Εγνατία Οδό. Με αυτό τον τρόπο “επανασυγκολλάται” ο μέχρι πρώτινος “τυφλός” αυτοκινητόδρομος και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατασκευή και λειτουργία του από την Λαμία μέχρι τα Γρεβενά. Το βόρειο τμήμα μήκους 70,5 χλμ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με περίπου 460 εκατ. ευρώ.

2.Η ενεργοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το οικονομικό κλείσιμο και η έναρξη της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Στις 25 Ιουνίου πραγματοποιείται η τελετή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρικής της Lamda Development. Με το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών αποκτήθηκε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.». Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη επένδυση ξεκινούν επίσημα. Μέσα στο έτος ξεκίνησαν εργασίες και διαγωνισμοί για το Marina Tower, για έργα υποδομής ύψους 300 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν συμφωνίες με τη Eurobank, την Πειραιώς, τον όμιλο Φουρλή κ.α.

Το γεγονός της χρονιάς: Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό

1. Η σύμβαση κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό. Είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς. Μετά από 4 χρόνια διαγωνισμού με δεκάδες προσφυγές από όσους συμμετείχαν, όλα φαίνονταν δύσκολα και πολύ μπλεγμένα. Η απόφαση να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός βοήθησε στο να προχωρήσει η διαδικασία και τελικά να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η έναρξη υλοποίησης της νέας γραμμής.

Στις 22 Ιουνίου 2021 σε μία τελετή στο Άλσος Βεϊκου υπογράφεται η ιστορική σύμβαση που θα φέρει στο αθηναϊκό μητροπολιτικό σιδηρόδρομο μία νέα 4η γραμμή. Την σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom.

Το έργο ανατέθηκε με ποσοστό έκπτωσης περίπου 12%. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής ήταν από τους βασικούς συντελεστές της απεμπλοκής του διαγωνισμού που έφτασε πολλές φορές σε σημείο αμφισβήτησης.

Το έργο της κατασκευής της 4ης γραμμής Μετρό στην Αθήνα αποτελεί το μεγαλύτερο αυτοτελές δημόσιο έργο όλων των εποχών με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Με την κατασκευή του τα χρήματα που θα πέσουν στην βιομηχανία των κατασκευών και εν γένει στην πραγματική οικονομία θα συμβάλλουν στην τόνωση και την ανάπτυξη.

Ακόμα περισσότερο η λειτουργία μιας γραμμής που θα περνά από το κέντρο, πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνα και προάστια όπως το Γαλάτσι και του Ζωγράφου θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση χρήσης του ι.χ. και την έκλυση αέριων ρύπων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο.

Λίγο νωρίτερα, στις 29 Μαρτίου είχε ενεργοποιηθεί η σύμβασηη των πρόδρομων εργασιών, το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία μιας δεκαετίας μέχρι να δούμε να λειτουργεί η νέα “πορτοκαλί” γραμμή του Μετρό. Μέχρι τα τέλη του έτους εργοτάξια έχουν στηθεί σε Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό, Κατεχάκη, Άλσος Βεϊκου, Αλεξάνδρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV