Νίκος
Καραγιάννης

Τελειώνοντας το 2020 ο απολογισμός είναι πάντα ένα σημαντικό τμήμα για να δεις τι έγινε, τι δεν έγινε, τι χάθηκε και τι νέο ελπιδοφόρο έρχεται. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη χρονιά τα σημαντικά γεγονότα ήταν πολλά. Μέσα σε αυτά θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε αυτά που έχουν την μεγαλύτερη αξία, την μεγαλύτερη επιρροή και αυτά που δημιουργούν μία μεγάλη συζήτηση γύρω τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι 5 γεγονότα ξεχώρισαν:

5. Οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό. Η εκκίνηση τους παρουσία του πρωθυπουργού, δείχνει και τη σπουδαιότητα που έχουν πλέον. Μέσα στη χρονιά έκλεισαν οι περισσότερες εκκρεμότητες. Μέρος των πρόδρομων εργασιών ήταν και η περίφραξη του χώρου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda, Ο.Αθανασίου εκτίμησε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

4. Η λειτουργία στα μέσα Ιουλίου της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Αίγιο. Μετά από 9 χρόνια το τρένο επέστρεψε και πάλι στη Δυτική Κορινθία και την Αχαΐα. Μαζί και νέοι σταθμοί που δεν θυμίζουν σε τίποτα την παλιά κατάσταση. Απομένει το έργο της ηλεκτροκίνησης.

3. Η λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα μέχρι τη Νίκαια. Η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, παρέδωσε αρχές Ιουλίου στην Αττικό Μετρό και εκείνη στη ΣΤΑΣΥ σε λειτουργία 4 χλμ. υπόγειας γραμμής και 3 νέους σταθμούς. Ήταν η πρώτη προσθήκη στο δίκτυο Μετρό της Αθήνας ύστερα από 6,5 χρόνια. Το έργο θα εξυπηρετεί σχεδόν 70.000 επιβάτες καθημερινά, σε κανονικές συνθήκες.

2. Η απεμπλοκή του διαγωνισμού για το IRC στο Ελληνικό. Μία από τις σπουδαιότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά. Αφού χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν αρκετές προσφυγές η Κ/Ξ Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε ανάδοχος για την άδεια καζίνο του Ελληνικού με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Με την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές του 2021 και παράλληλα με τα πρώτα έργα της Lamda, θα ξεκινήσει η επένδυση του 1 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη αυτοτελής κτιριακή επένδυση όλων των εποχών για την Ελλάδα.

Το γεγονός της χρονιάς

1. Η απεμπλοκή του διαγωνισμού για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς. Μετά από 3 χρόνια διαγωνισμού με δεκάδες προσφυγές από όσους συμμετείχαν, στις αρχές του 2020, όλα φαίνονταν δύσκολα και πολύ μπλεγμένα. Η πολιτική απόφαση ο διαγωνισμός να προχωρήσει, βοήθησε στο να υπάρξει η απαραίτητη πίεση και τα δύο σχήματα που διεκδικούσαν το έργο να κάνει πίσω από περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να γίνει εφικτή η αποσφράγιση των προσφορών και την ανάδειξη του μειοδότη που ήταν η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom με ποσοστό περίπου 12%. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής ήταν από τους βασικούς συντελεστές της απεμπλοκής του διαγωνισμού ενώ και η διοίκηση της Αττικό Μετρό λειτούργησε θεραπευτικά στην κατάσταση εμπλοκής του διαγωνισμού.

Το έργο της κατασκευής της 4ης γραμμής Μετρό στην Αθήνα αποτελεί το μεγαλύτερο αυτοτελές δημόσιο έργο όλων των εποχών με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Με την κατασκευή του τα χρήματα που θα πέσουν στην βιομηχανία των κατασκευών και εν γένει στην πραγματική οικονομία θα συμβάλλουν στην τόνωση και την ανάπτυξη.

Ακόμα περισσότερο η λειτουργία μιας γραμμής που θα περνά από το κέντρο, πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνα και προάστια όπως το Γαλάτσι και του Ζωγράφου θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση χρήσης του ι.χ. και την έκλυση αέριων ρύπων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο.Η εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών που προβλέπεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα είναι το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία μιας δεκαετίας μέχρι να δούμε να λειτουργεί η νέα “πορτοκαλί” γραμμή του Μετρό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV