Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Π. Γαρδελίνος (Mytilineos): Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των έργων 

Δημοσιεύθηκε

στις

itc2022-day1 Πηγή: ypodomes.com
itc2022-day1 Κατασκευές Πηγή: ypodomes.com

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του κυρίου Παναγιώτη Γαρδελίνου, Γενικού Διευθυντή του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, στα πλαίσια του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Γαρδελίνος ανέφερε, “Ήταν μια χρονιά στην οποία δικαιώθηκε η επιλογή μας για στροφή  στις πράσινες ψηφιακές, περιβαλλοντικά καθαρές λύσεις. Πρέπει να πω ότι πάνω από το μισό του κατασκευαστικού κύκλου εργασιών μας ήταν πράσινο, καινοτόμο,  περιβαλλοντικά καθαρό και βλέπουμε και συνέχεια αυτής της πορείας και το 2022”.

“Το 2021 ήταν μια χρονιά στην οποία είδαμε αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου κατασκευαστικής δραστηριότητας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διευρύναμε  την παρουσία μας σε νέες χώρες και σε νέα είδη έργων. Μαζί με τους πρώτους μήνες του 2022 μειοδοτήσαμε σε μία σειρά νέων έργων στις υποδομές, σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές λύσεις όπως και σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης με αποτέλεσμα να βλέπουμε μία σταθερή αύξηση της κατασκευαστικής μας δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια. Αναμένουμε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μας να υπερδιπλασιαστεί και να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια εντός του 2022″.

Το 2021 προχωρήσαμε και ολοκληρώνουμε φέτος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου το πρώτο μεγάλο έργο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα με την νέα ενεργειακά και περιβαλλοντικά αποδοτική τεχνολογία ”H class”. Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν αυτή τη νέα τεχνολογία”.

Υλοποιούμε ήδη τις έξυπνες πόλεις

Εκεί στον οικισμό των  Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας προχωρούμε ήδη  στην πιλοτική εφαρμογή smart cities. Μία εφαρμογή που αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής στις ελληνικές πόλεις.

Στον κλάδο των κατασκευών έχουμε μπροστά μας μία σημαντική ευκαιρία και ταυτόχρονα μια σημαντική κατασκευαστική πρόκληση, που συντίθεται από επιμέρους προκλήσεις.

Πρόκληση είναι ο επαναπατρισμός του ελληνικού κατασκευαστικού δυναμικού. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να έχουμε κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πρόκληση είναι βεβαίως και η αποφασιστική αντιμετώπιση των διαδοχικών κυμάτων ανατιμήσεων και πληθωριστικών πιέσεων που κορυφώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Η  Mytilineos είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας

“Γίνονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις αλλά πρέπει να γίνουν κι όσα βήματα απαιτούνται για την ρεαλιστική και ολιστική αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Διότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι αυτή που τελικά θα δικαιώσει τις προσδοκίες από την μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης που παρουσιάζεται.

Advertisement

Η Μytilineos είναι έτοιμη να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας”.

Στην δεύτερη τοποθέτηση του και σχολιάζοντας τον ζήτημα στις ανατιμήσεις των υλικών ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, σχολίασε , αναφέροντας δύο παραδείγματα από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα είπε  “Για να ενθαρρύνω αυτή την προσπάθεια που πρέπει να γίνει,  θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα. Από την εμπειρία μας στην ευρωπαϊκή αγορά. Τους τελευταίους δύο μήνες υπογράψαμε στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πολωνία, δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 530 εκατομμυρίων €. Για τις συμβάσεις αυτές είχαμε δώσει προσφορές στο τέλος του 2021. Οι προσφορές μας  συνολικά ήταν γύρω στα 450 εκατομμύρια €,  αθροιστικά. Και είχαμε συμπεριλάβει το πρώτο κύμα αυξήσεων του 2021.

Με δεδομένη την έκρηξη που συνέβη τον Φεβρουάριο με τον πόλεμο, βάλαμε στο τραπέζι και των δύο πελατών το ζήτημα και το δίλημμα ή πρέπει να αλλάξει ο προϋπολογισμός των έργων και να προχωρήσουμε άμεσα ή πρέπει να καθίσουμε και να περιμένουμε. Και στις δύο περιπτώσεις άλλαξε ο  προϋπολογισμός των έργων. Και τα δύο έργα είναι αυτή τη στιγμή σε εκτέλεση.Νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος και εδώ. Πρέπει να πάρουμε την γενναία απόφαση,  προχωράω στην ανάπτυξη, δεν περιμένω, βλέπω ρεαλιστικά το ζήτημα και από τα 10 έργα που έχουν προγραμματιστεί ας γίνουν τα εννιά. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αλλά να γίνουν έτσι όπως πρέπει, με τους σωστούς προϋπολογισμούς”.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα