Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γ.Μυλόπουλος: Ο ρόλος του Δημοσίου στην μεταμνημονιακή εποχή, το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ.

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η Ελλάδα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή αφήνοντας πίσω της μια μαύρη περίοδο αυστηρής επιτήρησης και σκληρής πολιτικής λιτότητας, οι αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές επιπτώσεις των οποίων έχουν αφήσει τα ίχνη τους παντού, τόσο στην κοινωνία, όσο και την οικονομία.

Αν υπάρχει σήμερα ένα σημείο συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών της ελληνικής πολιτικής ζωής, αυτό αφορά ασφαλώς στην επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ανάπτυξη να αναγορεύεται από όλους, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, στον μεγάλο στόχο και την πρώτη προτεραιότητα της μετά τα μνημόνια εποχής. Εκεί που αρχίζουν όμως οι διαφορές μεταξύ όσων ομνύουν στο όνομα της ανάπτυξης, είναι στο… παρασύνθημα.

Ο ρόλος του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα στην Ανάπτυξη – Μια Ιστορική Σύγκρουση.

Με άλλον αποδέκτη τη σχεδιάζουν οι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού, οι οποίοι τοποθετούν στο επίκεντρο της μεγάλης εικόνας της ανάπτυξης τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις οικονομικά φιλελεύθερες αντιλήψεις ο ιδιωτικός τομέας είναι που θα σύρει το κάρο της ανάπτυξης, ενώ η κοινωνική, η πολιτική και η οικονομική ελίτ των αρίστων, οι οποίες και κινούν τα επενδυτικά νήματα, θα είναι αυτές που κατά κύριο λόγο θα καρπωθούν τα αγαθά της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Με εντελώς άλλο περιεχόμενο οραματίζονται την ανάπτυξη στην αντίπερα όχθη οι αριστεροί κοινωνιστές, που στη μεγάλη εικόνα τοποθετούν την κοινωνία, ως αποδέκτη των καρπών της ανάπτυξης. Ο δημόσιος τομέας, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, ως πρωταγωνιστής και ρυθμιστής της αναπτυξιακής διαδικασίας, έχει την κύρια ευθύνη για την επιβολή κανόνων στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, προβάλλοντας ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη στην πρόσβαση και την κατανομή των προϊόντων της ανάπτυξης.

Οι μεν νεοφιλελεύθεροι κατακρίνουν τους αριστερούς για τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του δημόσιου τομέα, αντιπαραβάλλοντας τη μεγάλη ευελιξία και αποδοτικότητα του ιδιωτικού, που χωρίς αυτόν, σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, ούτε ανάπτυξη υπάρχει, ούτε και προϊόντα προς αναδιανομή.

Από την άλλη πλευρά οι αριστεροί αντεπιτίθενται, κατηγορώντας τον αγοραίο, άδικο, αντικοινωνικό, αντιεργατικό και εχθρικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα μιας ανάπτυξης χωρίς όρια, χωρίς κανόνες και χωρίς προϋποθέσεις, που απευθύνεται στις ελίτ των λίγων και των προνομιούχων. Πρόκειται για μια ιστορική σύγκρουση που έρχεται από το παρελθόν και έχει, όπως φαίνεται, πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της.

Η αποτυχία του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Στη σημερινή συγκυρία πάντως, το κακό παρελθόν των ακραίων πρακτικών του οικονομικού φιλελευθερισμού, που οδήγησαν την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας στην κρίση, θέτει αυτή την πολιτική αντίληψη εκτός του κάδρου των επιλογών που μπορούν με επιτυχία να εγγυηθούν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί οι οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η διαφθορά που συνοδεύει την απόλυτα ελεύθερη και χωρίς ελέγχους αγορά, προκάλεσαν υπέρμετρο χρέος και συσσώρευσαν δυσανάλογο, για τις δυνατότητες της χώρας, εξωτερικό δανεισμό, φέροντας την κύρια ευθύνη για τις μετέπειτα περιπέτειες.

Ανατρέποντας Στερεότυπα και Ιδεοληψίες για το ρόλο του Δημόσιου.
Τα τελευταία χρόνια όμως, πριν την έξοδο από τα μνημόνια και εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα βίωσε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στην οικονομία της, η οποία ανατρέπει τα στενά πολιτικά στερεότυπα και ανοίγει νέους δρόμους για τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η μικρή ιστορία μιας εταιρείας του δημοσίου που σχεδιάζει, κατασκευάζει και θέτει σε λειτουργία αστικά έργα υποδομής σταθερής τροχιάς, της Αττικό Μετρό ΑΕ, έρχεται να ανατρέψει προηγούμενα στερεότυπα για την αποτυχημένη και χαμηλής αποδοτικότητας συμβολή του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη, αναδεικνύοντας ένα νέο, υβριδικό μοντέλο που με επιτυχία εφαρμόστηκε και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το μοντέλο αυτό, στηρίζεται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατηρώντας όμως πρωταγωνιστική θέση για τον δημόσιο, ως κεντρικού κινητήριου μοχλού και ως ρυθμιστή της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ.
Η Αττικό Μετρό ΑΕ είχε ήδη το 2016 πίσω της ένα κακό παρελθόν έργων Μετρό με μεγάλες καθυστερήσεις, που παρά τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης, τελικά σταμάτησαν μέσα στην κρίση. Αφήνοντας τα εγκεκριμένα κονδύλια παγωμένα στις τράπεζες, χιλιάδες εργαζόμενους άνεργους και τα εργοτάξια εγκαταλελειμμένα στη μέση των δρόμων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο που κυβερνούσαν οι ένθερμοι υποστηρικτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να αποδειχθεί στην πράξη, όπως φαίνεται, η ιδεοληψία περί ανικανότητας του δημόσιου τομέα.

Το 2016 λοιπόν, η Αττικό Μετρό ΑΕ έκανε μια νέα και επιτυχή, όπως σήμερα εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, προσπάθεια επανεκκίνησης των έργων που ήταν σταματημένα, βάλτωναν ή καθυστερούσαν, ανατρέποντας στερεότυπα και ιδεοληψίες για τον αντιπαραγωγικό ρόλο του δημοσίου.

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, το Μετρό, γνωστό λόγω κακού παρελθόντος και ως το πιο σύντομο… ανέκδοτο της πόλης, προϋπολογισμού περίπου 1 δις Ευρώ, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και παλινωδιών, σταμάτησε τελικά να κατασκευάζεται το 2014.

Για να ξαναρχίσει η κατασκευή του το 2016 με μια νέα πολιτική αντίληψη που ήθελε την ανάληψη γενναίας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας από πλευράς δημοσίου και που προϋπέθετε την υγιή συνεργασία της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ με τον ιδιώτη Ανάδοχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η γνωστή και μεγάλη τεχνική εταιρεία «Άκτωρ».

Πολιτική βούληση και διαρκής υποστήριξη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με επιτυχείς σχεδιασμούς, αποτελεσματική διοίκηση, ανάληψη πρωτοβουλιών και συστηματική δουλειά από πλευράς της δημόσιας εταιρείας, κατάφεραν να νικήσουν τις παθογένειες που κρατούσαν το έργο νεκρό και να το αναστήσουν, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία τη στιγμή που το είχε μεγαλύτερη ανάγκη, εν μέσω δηλαδή κρίσης και λίγο πριν την έξοδό της από τα μνημόνια.

Το Δημόσιο πρωταγωνιστής στις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη
Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και απολύτως εκφραστικοί αυτού που συνέβη: Η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Αττικό Μετρό ΑΕ μετά το 2016, εστίασε την προσπάθεια στην αύξηση των επενδύσεων της εταιρείας σε έργα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκτοξεύθηκαν έτσι οι επενδύσεις σε έργα από 100 – 150 το πολύ εκατομμύρια Ευρώ που ήταν τα τελευταία χρόνια στα 347 εκατομμύρια Ευρώ σε μια μόνο χρονιά, το 2017. Από τα οποία τα 242 εκατομμύρια επενδύθηκαν για να αναστήσουν το μέχρι πρότινος σταματημένο έργο της Θεσσαλονίκης, τα 76 εκατομμύρια Ευρώ όδευσαν και ενίσχυσαν το μέχρι πρότινος προβληματικό έργο της επέκτασης προς Πειραιά της γραμμής 3 της Αθήνας, ενώ άλλα 12 πήγαν για την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά.

Την ίδια χρονιά, το 2017, ακριβώς εξ αιτίας της μεγάλης απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ για τη συνέχιση των έργων της, οι εισροές της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εκτοξεύθηκαν και αυτές από 100 – 150 το πολύ εκατομμύρια Ευρώ που ήταν κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια, στο ποσό ρεκόρ των 1,267 δις Ευρώ.
Γεγονός που αποδεικνύει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες, εμπιστεύθηκαν τις παραγωγικές δραστηριότητες και ενίσχυσαν τις υγιείς αναπτυξιακές δράσεις, ακόμη και εν μέσω λιτότητας. Με τον όρο βέβαια ότι θα έχουν ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, όπως πράγματι συμβαίνει με τα αστικά συγκοινωνιακά έργα υποδομής σταθερής τροχιάς.

Έτσι, μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η αύξηση της απορρόφησης πόρων σε επενδύσεις από την Αττικό Μετρό ΑΕ προκάλεσε την εντυπωσιακή ενίσχυση των αποθεματικών της Εταιρείας από το ΠΔΕ και αυτή με τη σειρά της ανατροφοδότησε μια νέα και σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οδηγώντας σε μια πρωτοφανή πρόοδο των υπό εκτέλεση έργων της Εταιρείας, καθώς και στο ξεκίνημα νέων έργων, η κατασκευή των οποίων διαρκώς αναβάλλονταν τα τελευταία χρόνια.
Το εγκαταλελειμμένο λοιπόν έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο το 2016 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια εργασιών, (2006 – 2016), βρίσκονταν σε ποσοστό υλοποίησης μόλις 37%, με την αναπτυξιακή επανεκκίνηση που εφαρμόστηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια έφτασε σήμερα στο 65% της ολοκλήρωσης του φυσικού του αντικειμένου. Που σημαίνει ότι προχώρησε με ρυθμούς περισσότερο από 3 φορές πιο γρήγορους σε σχέση με το παρελθόν.

Με αποτέλεσμα για πρώτη φορά, το πάλαι ποτέ ανέκδοτο να «βλέπει» σήμερα ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.
Η επέκταση του Μετρό της Αθήνας προς Πειραιά αντίστοιχα ενισχύθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός του 1ου εξαμήνου του 2019 η λειτουργία των 3 πρώτων σταθμών του και συγκεκριμένα αυτών της Αγ. Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας. Στην επέκταση του Τραμ προς Πειραιά τέλος, οι επενδύσεις που έγιναν βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες και το έργο να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019.

Εντωμεταξύ, τα νέα οικονομικά δεδομένα επέτρεψαν στην Αττικό Μετρό ΑΕ να προχωρήσει τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης της γραμμής 4 της Αθήνας, προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δις. Ευρώ, ενός πολύ σημαντικού έργου για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και του μεγαλύτερου έργου που γίνεται σήμερα στη χώρα. Η ενίσχυση των αποθεματικών της εταιρείας επέτρεψε μάλιστα τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, των πρόδρομων εργασιών του έργου, αρχαιολογικών και μετακινήσεων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Μια καινοτομία που έχει ευεργετική επίδραση στην υλοποίηση του έργου, καθώς θα συντομεύσει σημαντικά την εκτέλεσή του και θα μειώσει την αβεβαιότητα που πάντοτε ενέχουν οι εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες.

Τέλος, η σημαντική ενίσχυση των αποθεματικών της εταιρείας επέτρεψε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και των από πολλά χρόνια συζητούμενων επεκτάσεων του Μετρό της Θεσσαλονίκης τόσο ανατολικά, προς αεροδρόμιο, όσο και δυτικά, προς τους πολυπληθείς και μη προνομιούχους οικονομικά δήμους της Νεάπολης, του Παύλου Μελά, του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων.
Δίνοντας και εδώ την ευκαιρία να εφαρμοστεί η καινοτομία της κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης των πρόδρομων εργασιών, οι οποίες αναμένεται να δημοπρατηθούν και για τη Θεσσαλονίκη τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο Αναβαθμισμένος και Αναπτυξιακός ρόλος του Δημόσιου στη Μεταμνημονιακή Εποχή.
Το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία εν μέσω παγωμένης οικονομίας και δυσμενών εν γένει οικονομικών συνθηκών, κατάφερε και πέτυχε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ, επενδύοντας αποτελεσματικά στην κατασκευή αστικών συγκοινωνιακών έργων σταθερής τροχιάς και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη, με την ενίσχυση των επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δείχνει τον δρόμο για την επόμενη μέρα, αναδεικνύοντας το νέο, αναβαθμισμένο και παραγωγικό ρόλο του δημόσιου τομέα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που ανατέλλει…

* Το άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε., δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο ΑΜΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Ευαγγελία Ζαχάρη: 20 χρόνια συνεργασίας της Septona με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξυπηρέτηση - Συνεργασία

Για την 20 ετή συνεργασία με την TÜV Hellas (TÜV Nord Group) μιλά η Ευαγγελία Ζαχάρη, Senior Quality Manager της SEPTONA στο τελευταίο Newsletter της εταιρείας, επισημαίνοντας τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο εταιρίες. Το ίδιο πάθος για ποιότητα αλλά και την έμφαση σε εξονυχιστικούς ελέγχους για την σίγουρη εξασφάλιση ενός αποτελέσματος που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή.

Με την εταιρεία SEPTONA μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ποιότητα.

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της παραγωγής, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που σέβεται τον άνθρωπο/καταναλωτή. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγαλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και είναι μία 100% Ελληνική οικογενειακή εταιρία, από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες στην αγορά της προσωπικής περιποίησης, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει την ανάπτυξή της στη σύγχρονη τεχνολογία, στην ανώτερη ποιότητα των προϊόντων που παράγει και στο υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινο δυναμικό. Οι συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και νέες καινοτόμες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, εξασφαλίζουν άριστα και ποιοτικά προϊόντα, κάνοντας τη SEPTONA συνώνυμο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ στην καθημερινή περιποίηση. Η SEPTONA επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση ποιότητας και σήμερα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πιστοποιήσεων.

Η SEPTONA διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις τόσο για το Εργοστάσιο της στην Ελλάδα όσο και για το εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, ISO 13485, ISO 22716, FSC-STD-40-004, IFS-HPC, BRC-CP ISO 50001 είναι μόνο μερικές από αυτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στη συνέχεια της συνέντευξης σε τι αφορά η κάθε πιστοποίηση αλλά θα θέλαμε αρχικά τη δική σας θέση για τη χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων.

Οι πιστοποιήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα ότι όλα τα πρότυπα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από αυτά έχουν απόλυτη εφαρμογή στην εταιρεία μας. Οι πιστοποιήσεις όλων αυτών των διεθνών συστημάτων είναι η επιβεβαίωση προς όλους ότι η εταιρεία παράγει νόμιμο, ασφαλές και σταθερά ποιοτικό προϊόν.

Οι πιστοποιήσεις δεν υποδεικνύουν τις προθέσεις αλλά επαληθεύουν τη κουλτούρα και τη δράση που εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης η SEPTONA.

Είναι μια τεκμηριωμένη απόδειξη ότι η εταιρεία έχει δομή, οργάνωση, όραμα και στόχους.

Η SEPTONA με πελάτες σε όλο τον κόσμο και με συνεργασίες προσωπικής ετικέτας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποδεικνύει τη συμμόρφωση της με τα διεθνώς αναγνωριζόμενα πρότυπα.

Η χρησιμότητα αυτών των πιστοποιήσεων εκτός από εμπορικούς λόγους μας μαθαίνει να λειτουργούμε όλοι κάτω από την ίδια φιλοσοφία, την ίδια κουλτούρα και μέσα από την οργάνωση αυτή να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πολύ πιο άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση της αγοράς.

Η εταιρεία μας από το 2016 έχει ξεκινήσει και παράγει χάρτινες μπατονέτες σε χάρτινο κουτί σεβόμενη πρώτα από όλα το περιβάλλον, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση πλαστικού αλλά και ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία.

Έχοντας την κουλτούρα των συστημάτων και γνωρίζοντας τη διεθνή τάση της αγοράς εφήρμοσε στην παραγωγή το διεθνές πρότυπο FSC-STD -40-004 και επιβεβαίωσε μέσω πιστοποίησής της από τον φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό προς το περιβάλλον ενώ δεσμεύεται για τη συμμετοχή της στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.

Ερώτηση: 44 χρόνια η SEPTONA λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα παραγωγής προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Πως εκτιμάτε πως έχουν συνδράμει οι πιστοποιήσεις στη μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία της εταιρείας;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Όπως ακριβώς αναφέρατε, 44 χρόνια η SEPTONA παράγει προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Από την πρώτη μέρα παραγωγής μας ο μοναδικός σκοπός μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η παραγωγή προϊόντων με σταθερή ποιότητα μέσα από αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Έτσι ώστε κάθε καταναλωτής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε να νιώθει εμπιστοσύνη & ασφάλεια χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητά του τα προϊόντα μας.

Η επιτυχία στη λειτουργία μια εταιρείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο των κινδύνων και την αντίστοιχη αξιοποίηση των ευκαιριών.

Η επιτυχία στηρίζεται σε δομές και σε κοινές πολιτικές και κοινοποιημένους στόχους. Στηρίζεται στη σωστή οργάνωση και στον οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά και ευκαιριών.

Η επιτυχία της εταιρείας είναι η σωστά δομημένη οργάνωση της και τα διεθνή πρότυπα βοηθούν και υποστηρίζουν αυτό ακριβώς.

Η μακροχρόνια επιτυχημένη λειτουργία μας στηρίζεται στην ενεργή συμμέτοχη της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας ενεργά στα συστήματα μας. Η ανώτατη διοίκηση είναι εμπλεκόμενη σε όλες τις διαδικασίες & τα συστήματα από την πρώτη μέρα, ακόμα και τότε που τα διεθνή πρότυπα δεν το θεωρούσαν προ απαιτούμενο.

Αυτή είναι η δική μας συνταγή επιτυχίας ως εταιρεία στο θέμα των πιστοποιήσεων.

Ερώτηση: Είστε από τις λίγες Εταιρίες που έχουν επιθεωρηθεί με βάση τις απαιτήσεις των BSCI (Business Social Compliance Initiative) και SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange), τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το BSCI και το SEDEX υποστηρίζουν την προσπάθεια των εταιρειών να βελτιώσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους σε σχέση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, ασχολούνται με ζητήματα όπως η παιδική και καταναγκαστική εργασία, η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, η ελευθερία δημιουργίας οργανώσεων εκπροσώπησης των εργαζομένων, οι διακρίσεις, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Είναι λοιπόν εξίσου σπουδαία η προσήλωση στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του καταναλωτή;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η εταιρεία μας είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού sedex από το 2008.

Ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένος παραγωγός του διεθνούς δίκαιου εμπορίου fairtrade international από το 2009 και όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία.

Ο κάθε εργαζόμενος, σε οποιοδήποτε θέση εργασίας, είναι κομμάτι της εταιρείας, είναι η κινητήριος δύναμη και η μεγαλύτερη επένδυσή μας.

Η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων είναι βασική μας προτεραιότητα.

Οι ανάγκες τους, οι ανησυχίες τους οι προβληματισμοί τους αποτελούν θέμα σε κάθε συνάντηση της ανώτατης διοίκησης.

Για εμάς η επιθεώρηση κατά Amfori BSCI CODE & ETI smeta code δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιβεβαίωση όλων αυτών.

Και όπως πρόσφατα μου δήλωσε ένας επιθεωρητής μετά από 3 ημέρες επιθεώρηση κατά amfori bsci code «μετά την προσωπική μου επαφή με τους εργαζόμενούς σας μπορώ να πω ότι γνώρισα μια μεγάλη οικογένεια 500 ατόμων, σπάνιο φαινόμενο αλλά απόλυτα αληθινό στην εταιρεία σας».

Η διασφάλιση της επαγγελματικής υγείας, της ευημερίας των εργαζομένων αλλά και κάθε ατόμου που επηρεάζεται από τις δραστηριότητες μας είναι για εμάς δέσμευση και προτεραιότητα μας.

Ερώτηση: Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τη δέσμευσή σας απέναντι στην Ποιότητα; Εκτιμάτε πως διαδραματίζουν ρόλο οι πιστοποιήσεις στην τελική τους επιλογή; Αντιλαμβάνονται τη διαφορά στο τελικό προϊόν; Στο packaging, στην εικόνα της εταιρείας, στην εξυπηρέτηση;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τον ρόλο των συστημάτων και των πιστοποιήσεων στα προϊόντα.

Έχουμε φυσικά πολύ δρόμο μέχρι να γίνει αυτό κουλτούρα και πολύ περισσότερο μέχρι να γίνει προ απαιτούμενο για την επιλογή τους.

Η εταιρεία επενδύει με συνέπεια και φροντίζει να «διδάσκει» το καταναλωτικό κοινό τι σημαίνει πιστοποιημένη εταιρεία, με ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής και σταθερά ποιοτικό προϊόν ώστε να το εμπιστεύεται κάθε φορά.

Σε κάθε μορφή επικοινωνίας με οποιοδήποτε μέσο (έντυπο-ηλεκτρονικό -εκθέσεις κτλ) φροντίζουμε να δίνουμε έμφαση και να γνωστοποιούμε τις πιστοποιήσεις μας.

Μέσω του site μας εκπαιδεύουμε το καταναλωτικό κοινό για κάθε νέο πρότυπο και τι παραπάνω θα προσφέρει στο τελικό προϊόν που αγοράζει.

Σαφέστατα η επιλογή των προϊόντων μας στηρίζεται στο γεγονός ότι αγοράζουν ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν κάθε φορά, το οποίο έμμεσα στηρίζεται στις πιστοποιήσεις που μας βοηθούν στη διατήρηση αυτού του στόχου.

Ερώτηση: Αποτελούν η Ποιότητα και οι Πιστοποιήσεις μοχλό ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Η πιστοποίηση από έναν φορέα με διεθνές κύρος όπως η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συνδράμει στην αποτελεσματικότητα και αναγνωρισιμότητα;

Ευαγγελία Ζαχάρη: Η ποιότητα είναι απαραίτητη αν θέλεις να συνεχίσεις να υπάρχεις ως εταιρεία και να αναπτύσσεσαι. Η σταθερή ποιότητα είναι το ζητούμενο από κάθε καταναλωτή, είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό .

Οι πιστοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζεις τον τρόπο για να το πετύχεις όλο αυτό και όταν η εταιρεία επιλέγει να επιβεβαιώσει τα συστήματα της με φορείς διεθνούς κύρους, αναγνωρισμένους, αξιόπιστους, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία όπως είναι και ο TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι ακόμα μια εγγύηση για τον καταναλωτή.

Η συνεργασία μας με την TÜV HELLAS (TÜV NORD), πολύτιμο μέλος του οργανισμού TÜV NORD οφείλεται στην άρτια τεχνική κατάρτιση των επιθεωρητών και την πολύτιμη συμβολή τους μέσω της αλληλεπίδρασης στην εξέλιξη και τη διαρκή μας βελτίωση.

Αυτή η συνεργασία έχει συμπληρώσει 20 έτη και πιστεύω ειλικρινά ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια μάθαμε πολλά μέσα από τη σχέση μας με τον Φορέα αλλά και οι επιθεωρητές της TÜV HELLAS (TÜV NORD) πήραν πολλά από εμάς και τα αξιοποίησαν ως εμπειρίες, γνώση και εφαρμοσμένες πρακτικές.

Εγώ προσωπικά μετά από 30 χρονιά που υπηρετώ τα διεθνή πρότυπα και συνεργάζομαι με πολλούς διαπιστευμένους φορείς ανά τον κόσμο θα αναγνωρίσω στην TÜV HELLAS (TÜV NORD) τον επαγγελματισμό των επιθεωρητών αλλά το σημαντικότερο όλων τη τεχνογνωσία τους.

Η SEPTONA συνεργάζεται και συν οδοιπορεί με τους καλύτερους και μέσα σε αυτούς είναι και η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας!

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Νέα έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μαραθώνα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Για τα 90 χρόνια λειτουργίας του Φράγματος Μαραθώνα, μίλησε χθες βράδυ ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, στα εγκαίνια της σχετικής έκθεσης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ. Επίσης εξήγγελιε σειρά από έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Μαραθώνα.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ.Καραμανλής τόνισε την αξία του Φράγματος Μαραθώνα καθώς όπως είπε «εδώ και 9 δεκαετίες, έλυσε οριστικά αυτό το πρόβλημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας. Έδωσε οριστική λύση σε ένα ζήτημα που επί πολλά χρόνια η Αθήνα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει με άλλες επιμέρους προσεγγίσεις, οι οποίες όμως δεν ήταν επαρκείς σε βάθος χρόνου και δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού».

Ο Υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε το Φράγμα Μαραθώνα «έργο με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, ένα σπουδαίο τεχνικό επίτευγμα για την εποχή του» και συνέχισε λέγοντας «Όχι μόνο στην Ελλάδα δεν είχε γίνει ποτέ ξανά κάποιο ανάλογο τεχνητό φράγμα, αλλά ήταν ένα έργο αξιοσημείωτο από κατασκευαστικής πλευράς και σε διεθνές επίπεδο.

Ήταν ένα έργο υποδομής πρωτοποριακό και καινοτόμο. Για την κατασκευή του, δεν χρειάστηκε μόνο μία πολύ σοβαρή οικονομική επένδυση, από πλευράς ελληνικού δημοσίου. Αλλά και η αγαστή συνεργασία της νεοσύστατης ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, μιας μεγάλης διεθνούς επιχειρηματικής δύναμης και, φυσικά, ενός πολύ μεγάλου εργατικού δυναμικού. Έλληνες που δούλεψαν με φιλότιμο και αφοσίωση για την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου.

Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που έδωσε πρακτική και άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας της εποχής του, αλλά και άντεξε –κι αντέχει- στο χρόνο. Χαρακτηριζόταν από καινοτομία. Ήταν αποτέλεσμα άψογης συνεργασίας παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας και του εξωτερικού».

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΩΝ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στα έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή τα οποία είναι:

1. Η εκπόνηση μελετών και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή πλωτού αντλιοστασίου στη Λίμνη Μαραθώνα, καθώς και καταθλιπτικού αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Αντλιοστάσιο με τον υφιστάμενο αγωγό που τροφοδοτεί το Διυλιστήριο Κιούρκων. Σε περιπτώσεις διακοπής της τροφοδοσίας από το υδραγωγείο Υλίκης – Μαραθώνα, το υπό μελέτη έργο μπορεί να αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας του υδροδοτικού συστήματος.

2. Μελέτη για τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Μαραθώνα. Προτείνονται 2 φράγματα ανάσχεσης, το Φράγμα ρέματος Οινόης και το Φράγμα Αγίας Τριάδας. Στην παρούσα φάση, έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Το εκτιμώμενο κόστος των προτεινόμενων έργων ανέρχεται σε 50.000.000 €. Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, προγραμματίζονται επίσης αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού περίπου 175.000.000 €, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δανειακής ενίσχυσης, 25ετούς διάρκειας της ΕΤΕπ, ύψους 355 εκ. ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ενέργεια και το Κλίμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου φιλοξένησε Ειδική Έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών. Ο κος Φάμελλος τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια,  ξεκινώντας από τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις «πράσινες» πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν έως τις Ενεργειακές Κοινότητες, το ΕΣΕΚ και την δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση.

Αναλυτικά:

Το παγκόσμιο μαθητικό-νεανικό κίνημα κατά της κλιματικής κρίσης, το οποίο συμβολικά αποκρυσταλλώνεται στο πρόσωπο της Γκρέτα Τούνμπεργκ, μας καλεί να αλλάξουμε το παγκόσμιο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, αμφισβητώντας «εν μέρει» το σύστημα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και το μηχανισμό αναπαραγωγής της.

Ζητάει από την πολιτική ηγεσία να υιοθετήσει ένα πιο δίκαιο τρόπο παραγωγής και κατανομής του πλούτου και των φυσικών πόρων, προς όφελος των πολλών. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις καλούν για την Πράσινη Νέα Συμφωνία.

Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση τόσο των οικονομιών, όσο και των κοινωνιών μας σε καθαρές μορφές ενέργειας, έτσι ώστε κανείς (χώρα ή πολίτης) να μην μείνει πίσω.

Στο επίκεντρο αυτού του συμβολαίου, τίθεται το πρόταγμα για την καταπολέμηση των δομικών ανισοτήτων, που είναι ενδημικές στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, ιδιαίτερα της λιτότητας που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς και το αίτημα για κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη μαζί με τον σεβασμό στους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, παρέλαβε την ελληνική κοινωνία σε συνθήκες ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Οι συνθήκες που δημιούργησε η εποχή των μνημονίων, με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης και την περαιτέρω φτωχοποίηση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και της ανεπαρκούς ή περιορισμένης πρόσβασης των νοικοκυριών στην ενέργεια.

Την περίοδο 2010-2014, ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25%, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60%, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατούσε να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε σε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση τη διάθεση δωρεάν ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονταν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κατάφερε ακόμη να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια και να τα μειώσει μεσοσταθμικά κατά 12%.

Τα επόμενα χρόνια, η πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας συμπληρώθηκε με προγράμματα εκπτώσεων, σταδιακής αποπληρωμής οφειλών, καθώς και επανασύνδεσης νοικοκυριών που είχαν αποστερηθεί την πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάνω από εξακόσιες χιλιάδες δικαιούχοι εντάχθηκαν στο ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, ενώ εξασφαλίστηκαν περίπου 25 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Ταμείο Επανασυνδέσεων, μέσω του οποίου 6,5 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά απέκτησαν ξανά πρόσβαση στο ρεύμα.

Ευκαιρίες από τις Ενεργειακές Κοινότητες

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε επιπλέον, σε μία μεγάλη θεσμική τομή με τη νομοθέτηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ). Πρόκειται μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει ξεκάθαρα το πολιτικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας μας, που θέλει την κοινωνία συμμέτοχο στην ανάπτυξη και όχι απλό παρατηρητή της υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων από λίγους και εκλεκτούς.

Από την πρώτη στιγμή ψήφισης του νόμου, εκδηλώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για τις ΕΚΟΙΝ σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή δημιούργησε χώρο για ένα νέο κοινωνικό και επιχειρηματικό υποκείμενο στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας και ένα ακόμη εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

ΕΣΕΚ με έμφαση στην άμβλυνση ανισοτήτων

Την προηγούμενη τετραετία, ξεκίνησε επιπλέον η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση δε θα γίνει βίαια και ότι δε θα δημιουργήσει νέες ανισότητες.

Εξασφαλίστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, 60 εκατ. ευρώ για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών που η παραγωγική τους βάση είναι συνδεδεμένη με τη λιγνιτική παραγωγή, μόνο για την περίοδο 2018-2020. Και ξεκίνησε σε ανώτατο επίπεδο η διεκδίκηση και η διαμόρφωση ειδικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ΝΔ μέσα από την απολιγνιτοποίηση «πριμοδοτεί» ιδιωτικά συμφέροντα

Απέναντι σε όλα αυτά, ο κύριος Χατζηδάκης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του άρχισε να χτίζει ένα καταστροφολογικό αφήγημα για τη ΔΕΗ, ώστε να δικαιολογήσει τις προαποφασισμένες αυξήσεις των τιμολογίων, στις οποίες προχώρησε τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων είναι διττό καθώς, αφενός αυξάνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά περίπου 20%, και αφετέρου δημιουργεί μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Αποκαλύπτει ταυτόχρονα το πραγματικό του σχέδιο. Ιδιωτικά μονοπώλια στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, υπεραπόδοση κέρδους για μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα από επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, και επιπλέον καμία πρόβλεψη για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, τη μείωση του κόστους ενέργειας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πολιτικής είναι ότι, πρώτα ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση της χώρας το 2028 και στη συνέχεια άρχισαν να εξετάζονται οι τρόποι κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας! Το περιβαλλοντικό προφίλ της ΝΔ απογειώνεται με την πρότασή της για την ένταξη των εξορύξεων χρυσού στον αναπτυξιακό νόμο.

Τελικά ο κύριος Χατζηδάκης ακούει τα παιδιά που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα αλλά και σε όλες τις πόλεις του κόσμου και ζητούν την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου ή μήπως ακούει μόνο «τα παιδιά» της ΝΔ;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα