Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γ.Μυλόπουλος: Ο ρόλος του Δημοσίου στην μεταμνημονιακή εποχή, το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ.

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η Ελλάδα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή αφήνοντας πίσω της μια μαύρη περίοδο αυστηρής επιτήρησης και σκληρής πολιτικής λιτότητας, οι αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές επιπτώσεις των οποίων έχουν αφήσει τα ίχνη τους παντού, τόσο στην κοινωνία, όσο και την οικονομία.

Αν υπάρχει σήμερα ένα σημείο συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών της ελληνικής πολιτικής ζωής, αυτό αφορά ασφαλώς στην επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ανάπτυξη να αναγορεύεται από όλους, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, στον μεγάλο στόχο και την πρώτη προτεραιότητα της μετά τα μνημόνια εποχής. Εκεί που αρχίζουν όμως οι διαφορές μεταξύ όσων ομνύουν στο όνομα της ανάπτυξης, είναι στο… παρασύνθημα.

Ο ρόλος του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα στην Ανάπτυξη – Μια Ιστορική Σύγκρουση.

Με άλλον αποδέκτη τη σχεδιάζουν οι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού, οι οποίοι τοποθετούν στο επίκεντρο της μεγάλης εικόνας της ανάπτυξης τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις οικονομικά φιλελεύθερες αντιλήψεις ο ιδιωτικός τομέας είναι που θα σύρει το κάρο της ανάπτυξης, ενώ η κοινωνική, η πολιτική και η οικονομική ελίτ των αρίστων, οι οποίες και κινούν τα επενδυτικά νήματα, θα είναι αυτές που κατά κύριο λόγο θα καρπωθούν τα αγαθά της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Με εντελώς άλλο περιεχόμενο οραματίζονται την ανάπτυξη στην αντίπερα όχθη οι αριστεροί κοινωνιστές, που στη μεγάλη εικόνα τοποθετούν την κοινωνία, ως αποδέκτη των καρπών της ανάπτυξης. Ο δημόσιος τομέας, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, ως πρωταγωνιστής και ρυθμιστής της αναπτυξιακής διαδικασίας, έχει την κύρια ευθύνη για την επιβολή κανόνων στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, προβάλλοντας ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη στην πρόσβαση και την κατανομή των προϊόντων της ανάπτυξης.

Οι μεν νεοφιλελεύθεροι κατακρίνουν τους αριστερούς για τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του δημόσιου τομέα, αντιπαραβάλλοντας τη μεγάλη ευελιξία και αποδοτικότητα του ιδιωτικού, που χωρίς αυτόν, σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, ούτε ανάπτυξη υπάρχει, ούτε και προϊόντα προς αναδιανομή.

Από την άλλη πλευρά οι αριστεροί αντεπιτίθενται, κατηγορώντας τον αγοραίο, άδικο, αντικοινωνικό, αντιεργατικό και εχθρικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα μιας ανάπτυξης χωρίς όρια, χωρίς κανόνες και χωρίς προϋποθέσεις, που απευθύνεται στις ελίτ των λίγων και των προνομιούχων. Πρόκειται για μια ιστορική σύγκρουση που έρχεται από το παρελθόν και έχει, όπως φαίνεται, πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της.

Η αποτυχία του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Στη σημερινή συγκυρία πάντως, το κακό παρελθόν των ακραίων πρακτικών του οικονομικού φιλελευθερισμού, που οδήγησαν την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας στην κρίση, θέτει αυτή την πολιτική αντίληψη εκτός του κάδρου των επιλογών που μπορούν με επιτυχία να εγγυηθούν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί οι οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η διαφθορά που συνοδεύει την απόλυτα ελεύθερη και χωρίς ελέγχους αγορά, προκάλεσαν υπέρμετρο χρέος και συσσώρευσαν δυσανάλογο, για τις δυνατότητες της χώρας, εξωτερικό δανεισμό, φέροντας την κύρια ευθύνη για τις μετέπειτα περιπέτειες.

Ανατρέποντας Στερεότυπα και Ιδεοληψίες για το ρόλο του Δημόσιου.
Τα τελευταία χρόνια όμως, πριν την έξοδο από τα μνημόνια και εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα βίωσε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στην οικονομία της, η οποία ανατρέπει τα στενά πολιτικά στερεότυπα και ανοίγει νέους δρόμους για τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η μικρή ιστορία μιας εταιρείας του δημοσίου που σχεδιάζει, κατασκευάζει και θέτει σε λειτουργία αστικά έργα υποδομής σταθερής τροχιάς, της Αττικό Μετρό ΑΕ, έρχεται να ανατρέψει προηγούμενα στερεότυπα για την αποτυχημένη και χαμηλής αποδοτικότητας συμβολή του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη, αναδεικνύοντας ένα νέο, υβριδικό μοντέλο που με επιτυχία εφαρμόστηκε και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το μοντέλο αυτό, στηρίζεται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατηρώντας όμως πρωταγωνιστική θέση για τον δημόσιο, ως κεντρικού κινητήριου μοχλού και ως ρυθμιστή της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ.
Η Αττικό Μετρό ΑΕ είχε ήδη το 2016 πίσω της ένα κακό παρελθόν έργων Μετρό με μεγάλες καθυστερήσεις, που παρά τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης, τελικά σταμάτησαν μέσα στην κρίση. Αφήνοντας τα εγκεκριμένα κονδύλια παγωμένα στις τράπεζες, χιλιάδες εργαζόμενους άνεργους και τα εργοτάξια εγκαταλελειμμένα στη μέση των δρόμων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο που κυβερνούσαν οι ένθερμοι υποστηρικτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να αποδειχθεί στην πράξη, όπως φαίνεται, η ιδεοληψία περί ανικανότητας του δημόσιου τομέα.

Το 2016 λοιπόν, η Αττικό Μετρό ΑΕ έκανε μια νέα και επιτυχή, όπως σήμερα εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, προσπάθεια επανεκκίνησης των έργων που ήταν σταματημένα, βάλτωναν ή καθυστερούσαν, ανατρέποντας στερεότυπα και ιδεοληψίες για τον αντιπαραγωγικό ρόλο του δημοσίου.

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, το Μετρό, γνωστό λόγω κακού παρελθόντος και ως το πιο σύντομο… ανέκδοτο της πόλης, προϋπολογισμού περίπου 1 δις Ευρώ, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και παλινωδιών, σταμάτησε τελικά να κατασκευάζεται το 2014.

Για να ξαναρχίσει η κατασκευή του το 2016 με μια νέα πολιτική αντίληψη που ήθελε την ανάληψη γενναίας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας από πλευράς δημοσίου και που προϋπέθετε την υγιή συνεργασία της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ με τον ιδιώτη Ανάδοχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η γνωστή και μεγάλη τεχνική εταιρεία «Άκτωρ».

Πολιτική βούληση και διαρκής υποστήριξη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με επιτυχείς σχεδιασμούς, αποτελεσματική διοίκηση, ανάληψη πρωτοβουλιών και συστηματική δουλειά από πλευράς της δημόσιας εταιρείας, κατάφεραν να νικήσουν τις παθογένειες που κρατούσαν το έργο νεκρό και να το αναστήσουν, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία τη στιγμή που το είχε μεγαλύτερη ανάγκη, εν μέσω δηλαδή κρίσης και λίγο πριν την έξοδό της από τα μνημόνια.

Το Δημόσιο πρωταγωνιστής στις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη
Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και απολύτως εκφραστικοί αυτού που συνέβη: Η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Αττικό Μετρό ΑΕ μετά το 2016, εστίασε την προσπάθεια στην αύξηση των επενδύσεων της εταιρείας σε έργα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκτοξεύθηκαν έτσι οι επενδύσεις σε έργα από 100 – 150 το πολύ εκατομμύρια Ευρώ που ήταν τα τελευταία χρόνια στα 347 εκατομμύρια Ευρώ σε μια μόνο χρονιά, το 2017. Από τα οποία τα 242 εκατομμύρια επενδύθηκαν για να αναστήσουν το μέχρι πρότινος σταματημένο έργο της Θεσσαλονίκης, τα 76 εκατομμύρια Ευρώ όδευσαν και ενίσχυσαν το μέχρι πρότινος προβληματικό έργο της επέκτασης προς Πειραιά της γραμμής 3 της Αθήνας, ενώ άλλα 12 πήγαν για την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά.

Την ίδια χρονιά, το 2017, ακριβώς εξ αιτίας της μεγάλης απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ για τη συνέχιση των έργων της, οι εισροές της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εκτοξεύθηκαν και αυτές από 100 – 150 το πολύ εκατομμύρια Ευρώ που ήταν κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια, στο ποσό ρεκόρ των 1,267 δις Ευρώ.
Γεγονός που αποδεικνύει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες, εμπιστεύθηκαν τις παραγωγικές δραστηριότητες και ενίσχυσαν τις υγιείς αναπτυξιακές δράσεις, ακόμη και εν μέσω λιτότητας. Με τον όρο βέβαια ότι θα έχουν ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, όπως πράγματι συμβαίνει με τα αστικά συγκοινωνιακά έργα υποδομής σταθερής τροχιάς.

Έτσι, μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η αύξηση της απορρόφησης πόρων σε επενδύσεις από την Αττικό Μετρό ΑΕ προκάλεσε την εντυπωσιακή ενίσχυση των αποθεματικών της Εταιρείας από το ΠΔΕ και αυτή με τη σειρά της ανατροφοδότησε μια νέα και σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οδηγώντας σε μια πρωτοφανή πρόοδο των υπό εκτέλεση έργων της Εταιρείας, καθώς και στο ξεκίνημα νέων έργων, η κατασκευή των οποίων διαρκώς αναβάλλονταν τα τελευταία χρόνια.
Το εγκαταλελειμμένο λοιπόν έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο το 2016 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια εργασιών, (2006 – 2016), βρίσκονταν σε ποσοστό υλοποίησης μόλις 37%, με την αναπτυξιακή επανεκκίνηση που εφαρμόστηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια έφτασε σήμερα στο 65% της ολοκλήρωσης του φυσικού του αντικειμένου. Που σημαίνει ότι προχώρησε με ρυθμούς περισσότερο από 3 φορές πιο γρήγορους σε σχέση με το παρελθόν.

Με αποτέλεσμα για πρώτη φορά, το πάλαι ποτέ ανέκδοτο να «βλέπει» σήμερα ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.
Η επέκταση του Μετρό της Αθήνας προς Πειραιά αντίστοιχα ενισχύθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός του 1ου εξαμήνου του 2019 η λειτουργία των 3 πρώτων σταθμών του και συγκεκριμένα αυτών της Αγ. Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας. Στην επέκταση του Τραμ προς Πειραιά τέλος, οι επενδύσεις που έγιναν βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες και το έργο να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019.

Εντωμεταξύ, τα νέα οικονομικά δεδομένα επέτρεψαν στην Αττικό Μετρό ΑΕ να προχωρήσει τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης της γραμμής 4 της Αθήνας, προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δις. Ευρώ, ενός πολύ σημαντικού έργου για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και του μεγαλύτερου έργου που γίνεται σήμερα στη χώρα. Η ενίσχυση των αποθεματικών της εταιρείας επέτρεψε μάλιστα τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, των πρόδρομων εργασιών του έργου, αρχαιολογικών και μετακινήσεων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Μια καινοτομία που έχει ευεργετική επίδραση στην υλοποίηση του έργου, καθώς θα συντομεύσει σημαντικά την εκτέλεσή του και θα μειώσει την αβεβαιότητα που πάντοτε ενέχουν οι εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες.

Τέλος, η σημαντική ενίσχυση των αποθεματικών της εταιρείας επέτρεψε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και των από πολλά χρόνια συζητούμενων επεκτάσεων του Μετρό της Θεσσαλονίκης τόσο ανατολικά, προς αεροδρόμιο, όσο και δυτικά, προς τους πολυπληθείς και μη προνομιούχους οικονομικά δήμους της Νεάπολης, του Παύλου Μελά, του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων.
Δίνοντας και εδώ την ευκαιρία να εφαρμοστεί η καινοτομία της κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης των πρόδρομων εργασιών, οι οποίες αναμένεται να δημοπρατηθούν και για τη Θεσσαλονίκη τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο Αναβαθμισμένος και Αναπτυξιακός ρόλος του Δημόσιου στη Μεταμνημονιακή Εποχή.
Το παράδειγμα της δημόσιας Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία εν μέσω παγωμένης οικονομίας και δυσμενών εν γένει οικονομικών συνθηκών, κατάφερε και πέτυχε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ, επενδύοντας αποτελεσματικά στην κατασκευή αστικών συγκοινωνιακών έργων σταθερής τροχιάς και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη, με την ενίσχυση των επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δείχνει τον δρόμο για την επόμενη μέρα, αναδεικνύοντας το νέο, αναβαθμισμένο και παραγωγικό ρόλο του δημόσιου τομέα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που ανατέλλει…

* Το άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε., δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο ΑΜΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Καφηρέας: Πώς το μεγάλο ενεργειακό έργο ανέβασε τον πήχη σε θέματα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν μπήκε «στην πρίζα» το πράσινο έργο του Καφηρέα, η εμβληματική συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια από την Enel Green Power, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW, σε μία επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Με τη λειτουργία του, ο Καφηρέας έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διείσδυση της αιολικής ισχύος για την χρονιά που πέρασε. Πέραν όμως από τα σαφή περιβαλλοντικά της οφέλη, μία επένδυση τέτοιου βεληνεκούς συνεισέφερε έμπρακτα στην αναβάθμιση και εμπέδωση καλών πρακτικών κατά την κατασκευαστική φάση των έργων ΑΠΕ μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του «βιώσιμου εργοταξίου».

Υπό αυτή την έννοια ο Καφηρέας αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς η υγεία και η ασφάλεια του έμψυχου δυναμικού στα εργοτάξια αλλά και ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελούν δύο βασικές προτεραιότητες με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία σε ένα έργο.

Ο Νίκος Σκανδάλης, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας, Ποιότητας και Περιβάλλοντος για την Ευρώπη στην Enel Green Power σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο ypodomes.com, εξηγεί πώς η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας, πέτυχε 1.500.000 εργατοώρες χωρίς ατύχημα αλλά και πώς εφαρμόστηκαν οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας στα εργοτάξια.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που αντιμετωπίσατε, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Καφηρέα;

Οι προκλήσεις ήταν πολλές λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, το οποίο περιελάμβανε εργασίες σε βουνό, σε αστικό ιστό και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως δυνατούς ανέμους και πυκνή ομίχλη, και να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες συνθήκης οδήγησης λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Την ίδια στιγμή, εκπαιδεύσαμε επίσης ντόπιους εργαζομένους σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας.

Πόσο δύσκολο ήταν να επιτευχθούν 1.500.000 εργατοώρες χωρίς κανένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου του Καφηρέα; Τι καινοτομίες χρησιμοποιήσατε και πόσο βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση;

Σίγουρα δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα και απαιτήθηκε ομαδική προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη στο έργο. Έτσι, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους εμπλεκόμενους σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ της Εταιρείας και των εργαζομένων στον τρόπο προσέγγισης και εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια του έργου υιοθετήσαμε πολλές καινοτόμες λύσεις διαχείρισης: Για παράδειγμα, εγκαταστήσαμε συστήματα ειδοποίησης για τους υπαλλήλους μέσω αισθητήρων · χρησιμοποιήσαμε την τηλεϊατρική ως εργαλείο υποστήριξης στο ιατρείο που βρίσκεται στο εργοτάξιο · χρησιμοποιήσαμε επίσης εφαρμογές (applications) για την καταχώρηση και αποστολή σε πραγματικό χρόνο συμβάντων ασφαλείας · τέλος, αναπτύξαμε προγράμματα επιβράβευσης για χειριστές μηχανημάτων και εργαζομένους.

Το ιατρείο της εταιρείας στο χώρο του έργου

Πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση και αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων που σχετίζονταν με την ασφάλεια, (π.χ. Near Miss, HSE Observations, κ.λπ.) στα εργοτάξια; Τα δεδομένα αυτά επηρέασαν τις πρακτικές που εφαρμόζονταν κατά την εκτέλεση του έργου;

Η αναγνώριση κινδύνων, η ανάλυση των δεδομένων και η δημιουργία ενός πλάνου ενεργειών και δράσεων για τον περιορισμό της επικινδυνότητας ήταν οι βασικοί άξονες της καθημερινής μας λειτουργίας.

Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι σε ένα τόσο μεγάλο έργο ο όγκος των δεδομένων θα ήταν σημαντικός, και χωρίς τη γρήγορη και αξιόπιστη συλλογή και επεξεργασία αυτών δεν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε την προστιθέμενη αξία από την ανάλυση των δεδομένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, εγκαταστήσαμε μία εφαρμογή (mobile app), το HSEQ4U, όπου όλοι οι επιβλέποντες μπορούσαν να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε συμβάν εύκολα και αξιόπιστα.

Τοποθέτηση αισθητήρων στο κράνος για ειδοποίηση εργαζομένου

Η συλλογή, επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των συμβάντων γινόταν σε μια ειδική πλατφόρμα όπου μέσα από business intelligent tools εξάγονταν ειδικές αναφορές μέσω των οποίων εμείς κατευθύναμε τα πλάνα ενεργειών και τις πρωτοβουλίες μας βάσει των αναγκών που διαμορφώνονταν κάθε φόρα. Η ταχύτατη συλλογή και ανάλυση, μας έδινε ευελιξία ώστε να τροποποιήσουμε άμεσα τη στρατηγική μας στο εργοτάξιο, και να προλάβουμε περαιτέρω ανασφαλείς καταστάσεις ή/και συμπεριφορές.

Ποια είναι τα «αισθητήρια όργανα» που διαθέτει το -εν λειτουργία πλέον- αιολικό πάρκο τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των εργαζομένων;

Ο Καφηρέας πλέον βρίσκεται σε φάση λειτουργίας έχοντας πάντα πρώτη προτεραιότητά την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος. Όσο αφορά την υγεία και την ασφάλεια, η ομάδα λειτουργίας και συντήρησης είναι πλήρως εκπαιδευμένη, έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Έχουμε ολοκληρώσει της εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου για τον Καφηρέα. Επιπλέον, μέσα από ένα πρόγραμμα εσωτερικών επιθεωρήσεων (βασισμένο στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με τα ISO 9001,14001 και 45001), προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας και ασφάλειας και να διορθώσουμε τυχόν πιθανές αστοχίες. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, έχει ήδη ξεκινήσει ένα τριετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Απευθύνεται ιδιαίτερα στην ορνιθοπανίδα, με την υποστήριξη ορνιθολόγων που βασίζεται σε συστήματα αποφυγής προληπτικών συγκρούσεων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα αιολικά πάρκα. Στόχος μας η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων και των συνεργατών μας στο έργο για όλα τα προαναφερθέντα θέματα, και η εφαρμογή τεχνικών λύσεων και οργανωτικών μέτρων όχι μόνο κατά τη φάση κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός έργου.

Βραβευτήκατε για την «Περιβαλλοντική διαχείριση» στο έργο του Καφηρέα, η οποία βασίστηκε στην έννοια του «βιώσιμου εργοταξίου». Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα περισσότερο σχετικά;

Μαζί με την Υγεία και την Ασφάλεια, ένας σημαντικός πυλώνας του έργου ήταν η περιβαλλοντική διαχείριση. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του έργου (τόσο στις φάσεις κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Έτσι, στη φάση του σχεδιασμού, πραγματοποιήθηκαν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες (ΜΠΕ, ΕΟΑ κτλ), ενώ στη φάση κατασκευής τοποθετήθηκαν στο έργο όλοι οι κατάλληλοι ρόλοι για την επιτυχή υλοποίηση και παρακολούθηση των μελετών, όπως Περιβαλλοντικοί Συντονιστές , Ορνιθολόγοι, Ειδικοί Χλωρίδας/Πανίδας καθώς και Παρατηρητές Θαλάσσιας Ζωής κατά την εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδίου. Τέλος, έπρεπε επίσης να διαχειριστούμε σωστά μια σημαντική ποσότητα αποβλήτων (550.000 τόνους), το λεγόμενο ΑΕΚΚ (Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις). Έτσι, οι εργολάβοι υπέγραψαν συμβόλαιο με τη SANKE LTD και η ΑΕΚΚ μεταφέρθηκε σε ανενεργό λατομείο για ενοποίηση μετά από ειδική περιβαλλοντική μελέτη που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τη δασαρχείο.

Από τη βράβευση της EGPH στα Health and Safety Awards 2020 για την Περιβαλλοντική Διαχείριση στο έργο του Καφηρέα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η EGP εφάρμοσε την αρχή της κυκλικής οικονομίας, με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Πώς ακριβώς καταφέρατε να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, σε αυτό το επίπεδο;

Στο έργο εφαρμόστηκε ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που περιλάμβανε όλες τις διάφορες κατηγορίες όπως μη επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα και τα λεγόμενα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων).

Όλα τα μη επικίνδυνα απόβλητα, και ιδιαίτερα τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, δόθηκαν για ανακύκλωση ή δωρεά σε τοπικούς βοσκούς (όπως παλέτες, ξύλο συσκευασίας κ.λπ.) που τους χρειάζονταν για μικρές επισκευές στα μαντριά τους. Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα ήταν η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων. Για το λόγο αυτό, προετοιμάστηκε ένα σχέδιο για την αποθήκευση και την τελική διάθεση των αποβλήτων. Στο έργο τοποθετήθηκαν τρία «Πράσινα Σημεία», δηλαδή 3 containers με κατάλληλο εξοπλισμό για την προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων που περιείχαν:

1. Τοποθέτηση ελαιολεκάνων,

2. Τοποθέτηση βαρελιών για προσωρινή αποθήκευση με τυπωμένο τον EWC κωδικό ανά βαρέλι,

3. Τοποθέτηση oil spill kits σε περίπτωση διαρροής

Χώρος προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων στο έργο

Περιοδικά, όλα τα επικίνδυνα απόβλητα συλλέγονταν και μεταφέρονταν για την τελική διάθεση από κατάλληλα πιστοποιημένη εταιρεία. Μετά το τέλος της διάθεσης, εκδόθηκαν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κατά την ενημέρωση του EMA (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων). Συμπερασματικά, όλα τα μεγάλα απόβλητα του έργου, τα λεγόμενα ΑΕΚΚ (Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις), ύψους 550.000 τόνων, έπρεπε να διαχειριστούν σωστά, ώστε να μην καταλήξουν στο περιβάλλον. Έτσι, οι εργολάβοι υπέγραψαν συμβόλαιο με τη SANKE LTD και η ΑΕΚΚ μεταφέρθηκε σε ανενεργό λατομείο για ενοποίηση μετά από ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το δασαρχείο, Για την ενέργεια αυτή, η EGPH βραβεύτηκε από το οικολογικό παρατηρητήριο στις 29/06/2018.

Πώς διαχειριστήκατε την τοπική πανίδα και συγκεκριμένα την ορνιθοπανίδα;

Ο Kafireas βρίσκεται στην περιοχή Natura 2000. Ως αποτέλεσμα, είχαν εκπονηθεί βασικές αναφορές και μελέτες για τις νυχτερίδες και την ορνιθοπανίδα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Με βάση αυτές τις μελέτες, σχεδιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, ένα σχέδιο δράσης επικεντρωμένο στη βιοποικιλότητα και τα οικολογικά ζητήματα στην περιοχή Natura 2000. Μόλις ξεκίνησε η κατασκευή, οι ορνιθολόγοι ακολούθησαν το έργο επισημαίνοντας τις κρίσιμες περιόδους για την ορνιθοπανίδα.

Ο κύριος σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να αποφευχθεί η διαταραχή σημαντικών ειδών αρπακτικών φυλών (Aquila fasciata, Bubo bubo, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να επιβλέψουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη βιοποικιλότητα. Στη φάση λειτουργίας, η προστασία της ορνιθοπανίδας είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Για αυτόν τον λόγο, έχουν εγκατασταθεί στις ανεμογεννήτριες συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, προκειμένου να απενεργοποιηθούν οι ανεμογεννήτριες εάν χρειάζεται.

Παρατηρητής θαλάσσιων θηλαστικών επί το έργο

Η πρόσφατη υγεινομική κρίση του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο την υγεία και την ασφάλεια σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, πόσο μάλλον στην εργασία. Πώς την αντιμετωπίσατε;

Ο κορωνοϊός αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Στην Enel, από την πρώτη στιγμή, αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, με μοναδικό σκοπό την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενών μας και των οικογενειών τους, των εργολάβων, των ενδιαφερόμενων μερών κ.λπ. Η “Ειδική Ομάδα COVID-19” ιδρύθηκε αμέσως, για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για τα άτομα που εργάζονται στις εγκαταστάσεις και στα έργα σε λειτουργία. Συνοπτικά, έχουν αναπτυχθεί αρκετές διαδικασίες για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος στο χώρο εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού συντήρησης (μικρές σταθερές ομάδες, χρήση μάσκας, μέτρα προσωπικής υγιεινής κ.λπ.).

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με όλους τους εργολάβους μας για αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας στα εργοστάσιά μας, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα λεγόμενα stress tests (σενάριο εμφάνισης κορωνοϊού σε ένα εργοστάσιο) για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μας και ο χρόνος απόκρισης των ενεργειών μας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το προσωπικό του γραφείου εργάζεται εξ αποστάσεως από τις 16 Μαρτίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Η Μυτιληναίος επιστρέφει στα μεγάλα έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Με δυναμικό “μπάσιμο” στην αγορά των μεγάλων έργων εισέρχεται η Μυτιληναίος. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” ξεκαθάρισε ότι στο τοπίο των μεγάλων έργων η εταιρεία επανέρχεται δυναμικά αναμένοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο στα δημόσια έργα, δηλαδή την βελτίωση του νόμου 4412/2016.

Όπως αναφέρεται, στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα μπει ένα τέλος στις μεγάλες εκπτώσεις και τις υπερβολικές αναθεωρήσεις του κόστους των έργων, η Μυτιληναίος θα επιδιώξει μερίδιο από την αγορά.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα θέτει και όρους για τη διασφάλιση της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και θα εξετάζει και το προηγούμενο καλής εκτέλεσης έργων, καθιστώντας το τοπίο γύρω από τις αναθέσεις μεγάλων έργων διάφανο και αξιοκρατικό. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η Mytilineos, έχοντας ισχυρή οικονομική θέση και με όχημα την τεχνογνωσία της ΜETKA, εισέρχεται δυναμικά προσβλέποντας σε ετήσια έσοδα για τον τομέα έργων EPC της τάξης του 1 δισ. ευρώ και σε EBITDA της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ.Μυτιληναίος, η εταιρεία δηλώνει παρών στην μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας και “με πολύ μεγάλη αισιοδοξία και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη μπαίνουμε δυναμικά στο θέμα των βιώσιμων λύσεων. Επειτα από χρόνια η εταιρεία επανέρχεται δυναμικά στην Ελλάδα, ενώ δεν θα πάψει να αξιοποιεί ευκαιρίες και στο εξωτερικό”.

Μέσω του νέου unit που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η Μytilineos θα επιδιώξει να να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στον χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, ενόψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης στοχεύει σε έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και εκτός δικτύου ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και στην εκτέλεση καινοτόμων ενεργειακών έργων (π.χ. έργα υδρογόνου).

Η Μυτιληναίος στα μεγάλα έργα της χώρας

Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Μytilineos. Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, θα εγκαινιαστεί η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο. Το έργο αυτό κόστους 273εκατ.ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Μυτιληναίος στην Ελλάδα.

Σήμερα η Μυτιληναίος έχει παρουσία σε όλα τα μεγάλα νέα projects της χώρας. Ως πιο προχωρημένο θεωρείται το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο που εκτιμάται πως θα υπογραφεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Από εκεί και έπειτα η εταιρεία συμμετέχει έχοντας εκδηλώσει ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς για έργα όπως η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, ο ΒΟΑΚ, τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη και τη Θράκη, τον άξονα Καλαμάτα-Μεθώνη, την εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού, στην ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α.

Η Μυτιληναίος είναι όμως και μία εκ των BIG 5 των ελληνικών κατασκευαστικών μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιώργος Περιστέρης: Δρομολογημένες επενδύσεις 4 δισ.ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Περιστέρης

Στα πλασία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο επικεφαλής του, κ.Γιώργος Περιστέρης στην καθιερωμένη ομιλία του, αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον του ομίλου και όπως είπε υπάρχουν ήδη δρομολογημένες νέες επενδύσεις 4 δισ.ευρώ με τη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας την προσεχή πενταετία.

Ο κ.Περιστέρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα 2,5 δισ.ευρώ που επένδυσε ο όμιλος κατά τη διάρκεια της κρίσης, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, αναφέροντας με νόημα ότι όλο αυτό το διάστημα το σύνολο των διαθεσίμων, παρέμεινε στις ελληνικές τράπεζες.

Χαρακτήρισε πολλή μεγάλη επιτυχία την έκδοση του εταιρικού ομολόγου ύψους 500εκατ.ευρώ, του μεγαλύτερου που έχει εκδοθεί στην χώρα, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλαν σε αυτό.

Δέσμευση για ηγετικό ρόλο στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεσμεύτηκε όμως να ανταποδώσει αυτή την εμπιστοσύνση λέγοντας πως “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των επενδυτών που μας στηρίζουν, των μετόχων μας, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων και συνεργατών μας. Σήμερα που η χώρα μας το χρειάζεται ακόμα περισσότερο, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε ηγετικό ρόλο στην πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες. Επενδύοντας σε πρωτοπόρα έργα καθαρής ενέργειας, υποδομών και παραχωρήσεων. Δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προστατεύοντας το περιβάλλον, προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες”.

Ο κ.Περιστέρης τόνισε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει μεγάλο μέρος του του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του αναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Χαρακτήρισε εξαιρετική επενδυτική επιλογή τις ΑΠΕ, τις υποδομές αλλά και τις παραχωρήσεις, στις οποίες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί. Όπως εκτίμησε μάλιστα “ο Όμιλός μας θα συνεχίσει αναπρωταγωνιστεί και να αναπτύσσεται δρέποντας τους καρπούς των στρατηγικών επιλογών που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες”.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα αναμένει ένα μεγάλο πακέτο το οποίο αθροιστικά αγγίζει τα 60 δισ.ευρώ και το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα το οποίο χαρακτήρισε “ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί”.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δήλωσε την πίστη του στις επενδύσεις με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, στις οποίες, όπως είπε, πρέπει να να δοθεί προτεραιότητα. Υπογράμμισε δε πως “Δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις. Δεν είναι το ίδιο χρήσιμη μια επένδυση που υλοποιείται αποκλειστικά με εισαγωγές διεθνών προϊόντων και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας με μία επένδυση που ρίχνει χρήμα στην ελληνική οικονομία από την πρώτη μέρα υλοποίησής της”.

Ως τέτοιες επενδύσεις κατονόμασε τους τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές. Μάλιστα έδωσε και κάποια σημαντικά στοιχεία για αυτές καθώς όπως είπε “Αυτές τις επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ”.

Ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Περιστέρης είπε πως “πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και στις ξεχωριστές ικανότητες των Ελλήνων και όπως κάνουμε διαχρονικά θα βάλουμε και πάλι πλάτη, ώστε η χώρα σύντομα να αλλάξει σελίδα προς όφελος όλων των Ελλήνων”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα