Σαφές μήνυμα ότι «η Ελλάδα επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, προσφέροντας ηρεμία και σταθερότητα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον, μετατρέποντας και πάλι τη γεωγραφική μας θέση σε κόμβο κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών εξελίξεων» έστειλε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές.
«Αυτό πλέον το βλέπουν όλοι και στο εξωτερικό και εντός της χώρας και αυτή είναι μια ακόμα παρακαταθήκη για τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς «οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και η προοδευτική ατζέντα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αποτέλεσαν την πυξίδα για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον Κώστα Καραμανλή», όπως είπε.
Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε, τέθηκαν 4 στόχοι που εξασφάλισαν την υλοποίηση του «φιλόδοξου και προσεκτικά διαρθρωμένου προγράμματος έργων που διαμορφώσαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, οι στόχοι αυτοί ήταν: «Το ξεμπλοκάρισμα έργων που είχαν βαλτώσει ή είχαν καθυστερήσει υπέρμετρα. Ο σχεδιασμός μίας νέας γενιάς έργων. Η αξιοποίηση όλων των δυνατών ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Η εντατικοποίηση και επέκταση των νέων εργαλείων όπως τα ΣΔΙΤ, οι πρότυπες προτάσεις και άλλα σύγχρονα χρηματοδοτικά μοντέλα».
Επιπλέον επεσήμανε ότι: «Εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής των τελευταίων δεκαετιών, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ»
Ειδικότερα, «στην Αθήνα το μεγάλο έργο υποδομής, η γραμμή 4 του Μετρό αλλά και όλες οι σχεδιαζόμενες επεκτάσεις των υπολοίπων 3 γραμμών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια μετασχηματισμού της σε σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη, ενώ θα εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 341.000 επιβάτες».
Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στα δύο εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης, το Μετρό και το Flyover, τα οποία, όπως εξήγησε «θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στο μεταφορικό σύστημα της πόλης. Και τα δύο έργα που θα είναι καταλύτες στην αειφόρα ανάταξη της πόλης, θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό, θα επιλύσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προσδώσουν μεγάλες ευκαιρίες αστικών χειρισμών στον κέντρο της πόλης και στον ευρύτερο αστικό ιστό», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δις ευρώ, τα οποία συγκροτούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων σιδηροδρόμου στη χώρα μας.
Ξεχωριστή σημασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που καταγράφονται είναι και τα έργα που ενισχύουν τα υδάτινα αποθέματα της χώρας: «Εντάξαμε στην εθνική πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 4 αντιπλημμυρικά έργα σε Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Μακεδονία και 3 έργα ύδρευσης σε Κέρκυρα, Πρέβεζα – Άρτα – Λευκάδα και Μυτιλήνη. Επιπλέον 400 εκ. ευρώ σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και άλλα 350 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων», όπως είπε.
Δημήτρης Παπαγιαννίδης: Οι πράσινες υποδομές στον Πρωτογενή τομέα
Τα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων με βάση το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» τέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης χωρίς νερό γεωργία και κτηνοτροφία δε γίνεται και ανέλυσε τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου υποδομών αγροτικής ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής του «Ύδωρ 2.0»
Ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στον χάρτη εγγειοβελτιωτικών έργων, τις νέες προκηρύξεις, καθώς και στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα του υπουργείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η επένδυση σε βασικές δημόσιες υποδομές στις αγροτικές περιοχές, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την διαχείριση των υδάτινων πόρων
Έκανε λόγο για την αντιμετώπιση σε βάθος χρόνου του ελλείμματος που παρουσιάζεται στο νερό, αλλά και τη βιώσιμη αξιοποίηση των διαθέσιμων επιφανειακών υδάτινων πόρων.
Όπως εκτίμησε: «H γεωργία θα καταστραφεί από τα πολλά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, τις γεωτρήσεις, την υφαλμύρωση του νερού, εκτός αν όλα γίνουν με έναν βιώσιμο τρόπο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η αειφορία. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νίκος Κουρέτας: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό στον Πειραιά
Τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το μετρό συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας τόνισε ο Νίκος Κουρέτας διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία για τους σταθμούς του Πειραιά και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία παράδοσής τους σε πλήρη λειτουργία.
Όπως ανέφερε ο Ν Κουρέτας οι πολίτες σύντομα θα δούνε τα δύο ΤΒΜ της γραμμής 4 να συναρμολογούνται, θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί στον Πειραιά ενώ στο τέλος του 2023 θα παραδοθεί λειτουργικό και το μετρό της Θεσσαλονίκης.
«Με τους τρεις σταθμούς του Πειραιά, που θα δώσουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι γραμμές 2 και 3 θα εξυπηρετούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες, γεγονός που σημαίνει ότι 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα ημερησίως θα κυκλοφορούν στην Αθήνα και το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί κατά 880 τόνους. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε να έχουμε 310.000 επιβάτες ημερησίως, 55.000 λιγότερα αυτοκίνητα και 140 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους.»
Ο Ν. Κουρέτας τόνισε ότι τη συμβολή του μετρό στο να μειωθούν τα ατυχήματα και η ενέργεια που καταναλώνεται ανά επιβάτη, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος για τους επιβάτες μέσω των αναπλάσεων και των δενδροφυτεύσεων (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για έργο σταθερής τροχιάς), την εξυπηρέτηση βασικών δομών όπως τα νοσοκομεία.
Τέλος, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα δούνε ότι στη γραμμή 4 θα αλλάξουν οι περιφράξεις των εργοταξίων. «Σύντομα θα δείτε ότι στις περιφράξεις θα υπάρχουν έργα τέχνης, ενώ τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από ελληνική start up με την ιδιότητα να απορροφούν τους ρύπους.»
Χρήστος Βίνης: η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου καθιστά τη χώρα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σιδηροδρόμου στις μεταφορές των μηδενικών ρύπων σε σχέση με τις δεσμεύσεις πάντα στις οποίες έχει προχωρήσει η Ευρώπη για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο σιδηρόδρομος βρίσκει στην πρώτη γραμμή της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν ευθύνη μόνο για το 0,4 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το μερίδιο τους αντιστοιχεί στο 8% των επιβατικών μεταφορών και στο 19% των εμπορευματικών μεταφορών. Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου η χώρα μέσω της ανάπτυξης του σιδηροδρόμου να καταστεί κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, το οποίο όπως είπε, στηρίζεται σε τρείς άξονες: στην επίλυση των κολλημένων συμβάσεων έργων και μελετών, και σήμερα όπως είπε , δεν υπάρχει ούτε μία σύμβαση κολλημένη, και για πρώτη φορά από το 2021 υπάρχει θετικό πρόσημο στις απορροφήσεις. Δεύτερο άξονας είναι η προώθηση των δημοπρατήσεων των μειοδοτικών διαγωνισμών που αφορούν την αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας.
Ο τρίτος άξονας όπως είπε ο κ. Βίνης είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα δεδομένα του ελληνικού σιδηροδρόμου πρόγραμμα δημοπρατήσεων με Ανταγωνιστικό Διάλογο, για τη σύνδεση των κομβικών λιμένων της χώρας, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ. Όπως είπε, οι διαγωνισμοί για τα έξι έργα του Ανταγωνιστικού διαλόγου έχουν προχωρήσει στη δεύτερη φάση το στάδιο Β.I , που αφορά στη διενέργεια διαλόγου με τους υποψήφιους αναδόχους. Κατά το στάδιο αυτό, εξήγησε ότι θα επιλεγεί η βέλτιστη τεχνική λύση.Τέλος ο κ. Βίνης έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποίηση του προγραμματισμού που αφορά το τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Ενώ ανέφερε επίσης, ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Ε.Ε για τη μεγάλη υπογειοποίηση της Πάτρας, ο οποίος όπως είπε, θεωρεί ότι θα τελεσφορήσει.
Πέτρος Σουρέτης: ESG και Πράσινη Μετάβαση
Το κόστος υλοποίησης των προβλέψεων για ενέργειες ESG τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Σουρέτης διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ
«Εμείς ως κατασκευαστικές εταιρείες έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόζουμε τους κανόνες των ESG, δηλαδή τις διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος, την πράσινη διαχείριση των πόρων που χρησιμοποιούμε κλπ. Όλα αυτά είναι νομοτέλεια, αλλά είμαστε σε ένα ανώριμο στάδιο. Όλα αυτά έχουν ένα υψηλό κόστος υλοποίησης και πρέπει τα κοστολόγια να είναι συμβατά. Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε σε εισηγμένες εταιρείες ξέρουμε ότι το ESG είναι μία νέα μόδα που για να μπορεί να υλοποιηθεί είναι ένα ακριβό παιχνίδι. Θα το κάνουμε, αλλά να ξέρουν όλοι και το υπουργείο, ότι κοστίζει ακριβά.» Ο Π. Σουρέτης τόνισε ότι η ΙΝΤΑΚΑΤ ήταν από τους πρωτοπόρους σε εφαρμογές έξυπνων πόλεων και βιωσιμότητας.
Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος : οι δείκτες αειφορίας ενός έργου αποτελούν και τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης
Τη σημασία των βιώσιμων υποδομών αλλά και των έργων, υπογράμμισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, της Μυτιληναίος ο οποίος όπως εξήγησε ότι η βιωσιμότητα στα έργα δεν αποτελεί μία κουλτούρα που επιτάσσει το χρέος μας απέναντι στη φύση αλλά είναι και οικονομικά ελκυστικές καθώς, ουσιαστικά οι δείκτες αειφορίας ενός έργου αποτελούν και τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης. Τόνισε δε ως προς αυτό, ότι ακριβώς αυτή είναι και κατεύθυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρώπης,, με κορυφαίο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ενισχύσει περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις με βασικούς πυλώνες, την πράσινης ανάπτυξης και τον ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο κ. Τριανταφύλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Όμιλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος στα έργα αυτά, επενδύοντας στο υπάρχον προσωπικό αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών. Ανέφερε ακόμη, ότι έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στο 30% έως το 2030 σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου. Ως στρατηγικά τοποθετημένος στις επενδύσεις αυτές, ο κ. Τριανταφύλλου εξήγησε ότι στο portfolio του ομίλου συμμετέχουμε με έργα ΑΠΕ και φυσικού αερίου ενώ το όπως είπε, το 2021, άνω του 50% του κύκλου έργων της Κατασκευαστικής εταιρείας, προήλθε από πράσινα έργα.
Αργυρώ Ψαλτάκου: Η γραφειοκρατία εχθρός της ανάπτυξης
Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την υλοποίηση κρίσιμων πράσινων έργων επεσήμανε η Αργυρώ Ψαλτάκου αντιπρόεδρος της ΤΕΚΑΛ.
«Έχει αναπτυχθεί μία ιδιότυπη γραφειοκρατεία που δεν κάνει την αδειοδότηση ούτε σύντομη, ούτε εύκολη» τόνισε η Α Ψαλτάκου. «Πολλές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό επιβαρύνει τις εταιρείες και καθυστερεί την παράδοση έργων στον τελικό χρήστη, δηλαδή στους πολίτες.»
Σε ότι αφορά στη συμβολή της ΤΕΚΑΛ στη βιώσιμη ανάπτυξη, η κα Ψαλτάκου ανέφερε τη δημιουργία ειδικού χώρου διαχείρισης απορριμάτων στα εργοτάξιά της, στον περιορισμό των χερσαίων μεταφορών με πρόκριμα στις θαλάσσιες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και στη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για το έργο της Μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον επαναπατρισμό μηχανικών που είχαν φύγει από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.
Κων/νος Καλλέργης: Κίνδυνος αφελληνισμού των εταιρειών
Τον κίνδυνο αφελληνισμού των μελετητικών / συμβουλευτικών εταιρειών επεσήμανε ο Κώστας Καλέργης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνέργειες/ συγχωνεύσεις στον κλάδο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Green Deal.
« Το Green Deal για να πετύχει επί της ουσίας χρειάζεται να προσαρμοστεί ανάλογα η επιχειρηματική κοινότητα και οι εταιρείες, που δεν πρέπει να το βλέπουν ως μία πρόσκαιρη επιχειρηματική ευκαιρία. Εδώ έρχεται η ευθύνη του κλάδου και η ευθύνη του κράτους που πρέπει να ελέγχει την κατάσταση. Σε αυτό νομίζω ότι πάσχουμε και θέλουμε δουλειά. Με εξαίρεση μετρημένες κατασκευαστικές εταιρείες και πολύ λιγότερες συμβουλευτικές/ μελετητικές, οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν ανάγκη από πολλή δουλειά και από επενδύσεις. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις / συνέργειες. Ιδίως στον χώρο των υπηρεσιών, βλέπω ότι κινδυνεύουμε με αφελληνισμό. Όλοι οι μεγάλοι συμβουλευτικοί όμιλοι έχουν παρουσία στην Ελλάδα και απασχολούν το πιο αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό.»
Ερωτώμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι συμμετέχοντες στο πάνελ σημείωσαν ότι αυτές οι διαδικασίες προκαλούν μία αναστάτωση που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Ενώ απ΄ την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννίδης εκτίμησε ότι καμία ανατροπή δεν αναμένεται στις προσεχές προβλέποντας μία καθαρή νίκη της ΝΔ, ακόμα και από τον πρώτο γύρο, όπως είπε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας