Βαγγέλης
Θάνος

Οι υποδομές φυσικού αερίου αναδεικνύονται σε κομβικούς παράγοντες για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η απομόνωση της Ρωσίας, οι αποφάσεις για ευρωπαϊκή ενεργειακή στροφή και “ενεργειακή ανεξαρτησία” προκάλεσαν τριγμούς.

Η ανάγκη για μονάδες που θα υποδέχονται υγροποιημένο φυσικό αέριο μεγάλωσε απότομα. Τέτοιου είδους υποδομές μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών, αποδυναμώνουν τους αγωγούς και προσφέρουν πλουραλισμό στην τροφοδοσία του συστήματος με φυσικό αέριο.

Στο δρόμο λοιπόν για την αύξηση τέτοιων υποδομών η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, λίγο παραπάνω από τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, η χώρα αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της 6 ενεργές μονάδες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου με επιχειρησιακή ικανότητα είναι η Ρεβυθούσα, όπου αποτελεί και την κύρια πηγή εισόδου με ποσοστό 42,62% των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022, η Ρεβυθούσα κατέγραψε ρεκόρ, καθώς εκφορτώθηκαν 60 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το γεγονός επισφραγίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι συγκεκριμένες υποδομές τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμα πέντε τερματικοί σταθμοί LNG, οι οποίοι θα είναι όλοι πλωτοί (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit).

Τα 2 FSRU της Gastrade

Από τις πέντε πλωτές μονάδες ΥΦΑ που δρομολογούνται, πιο κοντά σε λειτουργία βρίσκεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, που προωθείται από τη Gastrade. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εμπορική λειτουργία του έργου τοποθετείται στα τέλη του 2023. Η υποδομή θα έχει δυναμικότητα 153.500 κ.μ. LNG.

Την ίδια στιγμή η Gastrade δρομολογεί και δεύτερη υποδομή στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για το το “FSRU ΘΡΑΚΗΣ”. Η υποδομή θα βρίσκεται στην Π.Ε. Έβρου και ειδικότερα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η θέση του πλωτού σταθμού απέχει περίπου 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης, ενώ απέχει από την Αλεξανδρούπολη σχεδόν 15 χλμ.

Ο σταθμός θα είναι δυναμικότητας 170.000 κ.μ. έως 185.000 κ.μ. ΥΦΑ.

Διώρυγα Gas

Ο τρίτος σταθμός που προωθείται είναι αυτός της Motor Oil, το «Διώρυγα Gas». Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία του market test. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται ανοιχτά των διυλιστηρίων της Κορίνθου, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους. Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο υπήρξαν δύο τροποποιήσεις σχετικά με την άδεια του. Η πρώτη αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας του από 170.000 σε σχεδόν 210.000 κυβικά μέτρα. Η δεύτερη αφορά στην μετοχική του σύνθεση, καθώς πλέον περνάει στη MORE, που αποτελεί βραχίονα της Motor Oil και θα διαχειρίζεται όλα τα έργα πράσινης ενέργειας. Το χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, ωστόσο το ρεπορτάζ θέλει την υποδομή να ολοκληρώνεται στα τέλη του 2023.

Thessaloniki FSRU

Σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκεται και το πρότζεκτ της Elpedison. Το Thessaloniki FSRU θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και βάσει χρονοδιαγράμματος έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως.

Argo FSRU

Το τελευταίο πρότζεκτ υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι το ARGO FSRU της Mediterranean Gas. Το έργο βρίσκεται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης καθώς υπήρξε μια μικρή εμπλοκή με την τελική θέση του. Ωστόσο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου, με γρήγορα αντανακλαστικά έθεσε εκ νέου τις βάσεις για κατασκευή της υποδομής. Πλέον η μονάδα θα εισέλθει στη διαδικασία του market test, ενώ τελεί υπό αναμονή έγκρισης η τελική θέση που θα “δέσει” το καράβι αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 170.000 κυβικά μέτρα και στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το έργο.

Κλείνοντας αξίζει αναφέρουμε ένα αξιοσημείωτο γεγονός καθώς και οι πέντε υποδομές βρίσκονται στην Ανατολική Ελλάδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας