Νίκος
Καραγιάννης

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) τα ποσοτικά στοιχεία του μηνιαίου δελτίου συστήματος συναλλαγών ΗΕΠ Ιουνίου.

Όπως προκύπτει, η ΔΕΗ παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (πλην ΑΠΕ), εφόσον εξακολουθεί να διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία της εγκατεστημένης ισχύος με 78,12% (ισχύς μονάδων: 9.173 MW). Ακολουθούν η Elpedison Energy με 6,81%, η Korinthos Power με 3,69%, η Protergia με 3,68%, %, η Heron II Viotias με 3,60%, η Aluminum με 2,84% και η Heron με 1,26%.

Οι μονάδες ΑΠΕ πρωταγωνιστούν πλέον στο διασυνδεμένο σύστημα έστω και με βραχεία κεφαλή από τον αμέσως επόμενο τύπο καυσίμου, φτάνοντας  τα 4.963 MW ισχύος (έναντι 4.658 MW των μονάδων φυσικού αερίου και 3.912 MW λιγνιτικών μονάδων). Η χαμηλότερη εγκατεστημένη ισχύς αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες με 3.173 MW που ωστόσο εμφανίζουν αυξητική τάση.

Με αργά βήματα, το ενεργειακό μείγμα της χώρας γίνεται πιο φιλικό προς το περιβάλλον εφόσον η συνδυασμένη ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου, υδροηλεκτρισμού και ΑΠΕ αγγίζει πλέον το 76,58%, με τις λιγνιτικές μονάδες να εκπροσωπούν το, διόλου ευκαταφρόνητο βέβαια, 23,42% του συνόλου.

Σε επίπεδο ημερήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα καύσιμα που πρωταγωνίστησαν ήταν το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά να ακολουθούν με υπολογίσιμη απόκλιση. Ειδικότερα με το έντονο κύμα καύσωνα που σάρωσε τη χώρα στα τέλη Ιουνίου, η ηλεκτροπαραγωγή προσέγγισε τις 140.000  MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά να καλύπτουν, για την ίδια περίοδο, μόλις 20.000 και 10.000 MWh αντίστοιχα.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV