Βαγγέλης
Θάνος

Το φυσικό αέριο αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο “hot” καύσιμο, καθώς είναι η μεταβατική λύση για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα , στη βάση των αποφάσεων για την προστασία του κλίματος.  Η διείσδυση του περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους τομείς. Από οικιακή χρήση για θέρμανση και μαγείρεμα , στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αντίστοιχες μονάδες , μέχρι καύσιμο για την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.

Η αυξημένη ζήτηση και χρήση που έχει το φυσικό αέριο  αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΔΕΣΦΑ για την προηγούμενη χρονιά.

Χρονιά ρεκόρ , λοιπόν, για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αποτέλεσε το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

Η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ στη χώρα μας παρέμεινε το  Σιδηρόκαστρο. Παράλληλα αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο διασυνδέει το ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP από τα τέλη του 2020.

Η κατανομή του φυσικού αερίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 10,87% φθάνοντας τις 69,96 εκ. μεγαβατώρες (MWh) από 63,1 εκ. MWh το 2020.

Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.

Σχετικά με τις εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας κατά την περσινή χρονιά, αυτές ανήλθαν περίπου σε 24,51 TWh από 35 δεξαμενόπλοια έναντι 33,40 TWh από 49 δεξαμενόπλοια το 2020.

Παρά τη μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) του εισαγόμενου φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG. Οι μειώσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από φορτία LNG προερχόμενα από τις ΗΠΑ και το Κατάρ (-26,96% και -44,59% αντίστοιχα), ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 60,24% σε σχέση με το 2020 είχαν οι εισαγωγές LNG από την Αλγερία. Αύξηση 29,74% παρουσίασαν και οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο.

Στοιχεία Φυσικού Αερίου 2021 Πηγή ΔΕΣΦΑ
Στοιχεία Φυσικού Αερίου 2021 – Πηγή: ΔΕΣΦΑ

Κύριοι προμηθευτές

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με 12,29 TWh (50,14%), με σημαντικές εισαγωγές ποσοτήτων να καταγράφονται κυρίως κατά το δ’ τρίμηνο του έτους και την Αλγερία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 5,40 TWh (22,04%). Έπονται Κατάρ και Αίγυπτος με 4,74 (19,37%) και 1,12 TWh (4,59%) αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση για το 2021 βρίσκεται η Αγκόλα με 0,94 TWh (3,84%).

Με την έναρξη λειτουργίας ενός επιπλέον (του τέταρτου) σημείου εισόδου στο ΕΣΦΑ, αυτού της Νέας Μεσημβρίας, ενισχύεται περαιτέρω η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και διευρύνεται η διαφοροποίηση των πηγών και των υποδομών προμήθειας.

Έτσι, για το 2021, οι εισαγωγές φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τις 77,73 TWh, σε σύγκριση με τις 70,64 TWh για το 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου (35,37 TWh), το οποίο κάλυψε το 45,5% των συνολικών εισαγωγών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10,41% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εισήχθη μέσω του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία ποσότητα υψηλότερη των 13,61 TWh, που αντιστοιχεί σε 17,5% επί των συνολικών εισαγωγών, με, ενώ τέλος, περίπου 4,02 TWh (5,17%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο εισόδου στους Κήπους του Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση του ΕΣΦΑ με τον TAP, μέσω της νέας πύλης εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο, καθώς το Σύστημα Φυσικού Αερίου συνδέεται πλέον με μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας.

Δομές εδραίωσης

Η εδραίωση και επέκταση  του φυσικού αερίου αναμένεται να γίνει ακόμα ισχυρότερη όταν τεθούν σε λειτουργία δομές και αγωγοί που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Τέτοια έργα είναι :

-FSRU Αλεξανδρούπολης

-Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας

-Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)

-Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM)

-Ο αγωγός East Med . Αφορά τη συμφωνία Μεταξύ Ελλάδας , Κύπρου και Ισραήλ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου .

-FSRU Διώρυγα Gas

Infographic - Πηγή: ΔΕΣΦΑ
Infographic – Πηγή: ΔΕΣΦΑ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn